כיכר השבת

דיון סוער בוועדה | צפו

נגיד בנק ישראל טוען: "האינפלציה תרד, יחסית לעולם אנו במצב טוב"

יו"ר ועדת הכספים הזמני משה גפני, כינס היום דיון חירום עם נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון, בנוגע לעליות הריבית התכופות שהיו בשנה האחרונה | הנגיד הציג סקירה מרתקת על השנה הקרובה וטען כי המצב בישראל טוב לעומת המצב בעולם | צפו (פוליטי, כלכלה)

12
קובי אטינגר | כיכר השבת | ד' בכסלו | 28.11.22

בשבוע שעבר מונה חבר הכנסת משה גפני ליו"ר ועדת הכספים הזמני, והיום (שני), הוא כינס דיון חירום עם נגיד בנק ישראל פרופ' אמיר ירון.

יו"ר הוועדה, ח"כ משה גפני, פתח את הדיון והסביר: "היה לנו דיאלוג בין נגיד הבנק לביני, לגבי בנק ישראל והיחסים עם ועדת הכספים והכנסת, אני מבקש לומר מה שאמרתי לו: הוועדה בראשותי עשתה את חוק בנק ישראל, וקבענו עצמאות מוניטרית לבנק, בוועדה המוניטרית, בה קובעים את הנושאים הכלכליים שהבנק מופקד עליהן".

לדברי גפני: "אנחנו לא מתערבים בהחלטות, אבל כמי שמפקח על הממשלה, והרשויות השונות, התפקיד שלנו לבדוק את ההשלכות של מה שקורה, אנחנו בעיצומו של גל התייקרויות - מחיר הדלק צפוי לעלות בסוף השבוע, הכל עולה, יש את משבר החלב. כאשר בנק ישראל מחליט להעלות את הריבית, ממילא גם הריבית על המשכנתאות עולה, וכך יוקר המחייה, בעיני מי שאינו בנק ישראל, נראה כאילו זה מדרבן את יוקר המחייה, והתוצאה עגומה".

"בנק ישראל אינו אשם בזה, אלא שר האוצר שלא התמודד עם יוקר המחייה בכלל, בכל הנושאים האלה בנק ישראל ניסה לעצור את זה, לכן הסקירה קריטית".

לעניין האינפלציה אמר הנגיד כי בישראל נכון להיום היא עומדת על 5.1 אחוזים, "אנחנו מעל ליעד, לכן אנחנו נחושים להיאבק באינפלציה, אבל בראייה ובפרספקטיבה של מה שקורה בעולם אנחנו עדיין במצב טוב, ונדאג שנשאר שם. בניכוי מזון ואנרגיה אנחנו עדיין במצב טוב, אבל הגרף צפוף יותר, מחירי האנרגיה בישראל נמוכים ברמה בינלאומית".

הנגיד ציין כי האינפלציה החלה מצד שיבושים בצד ההיצע, "עלויות שינוע שקפצו, יש את מחירי הגז שמאוד משפיעים על אירופה. אנחנו רואים התמתנות מאוד גדולה במחירי הגז, אך עדיין זה מחירים מאוד גבוהים לעומת מה שהיה".

בהמשך לכך ציין הנגיד כי "האינפלציה התקבעה בהרבה מקומות במשק הישראלי, כיום האינפלציה היא לא רק כזו שהגיעה מחו"ל, ויש להתמודד עם זה. יש השפעות מסדר שני, אנשים דורשים שכר, יש העלאות מחירים של כל מיני יצרנים וזה מתפשט במשק".

עוד הציג הנגיד, כי התחזית לאינפלציה של 14 חזאים בתחום, היא שהיא עלולה לעלות מעט בחודשים הקרובים, "אבל ברמה תהליכית שזה מה שחשוב, אנחנו רואים בתחזית הזו, את האינפלציה יורדת ברבעון הראשון של 2023, ובצורה חזקה יותר ברבעון השני ולקראת הקיץ. מה שקרה ברוסיה טרף את הקלפים, היינו רוצים לעשות את המהלכים בצורה מדודה יותר, אבל זה המצב".

"אנחנו נחושים, עבדנו מספיק מהר ביחס לסטייה מהאינפלציה ועדין לוקח לזה זמן. אפשר לראות מה קורה בארה"ב ובאירופה, נכון שהם חשופים לאנרגיה בצורה הרבה יותר רחבה, אבל הם התחילו להעלות את הריבית בשלב הרבה יותר מאוחר. הצמצום המוניטרי כולל עוד תהליכים".

לשאלות חברי הכנסת בדבר הפגיעה של העלאת הריבית בציבור, השיב "שאתה נמצא באינפלציה של 5%, ואתה רואה שהמצב באוקראינה - רוסיה, מוסיף שמן למדורת האינפלציה, אין מה לעשות. אנחנו מודעים לכאב, אנחנו מתכללים את כל הנתונים, את המשכנתאות, ואנחנו מודעים לזה, אבל יחד עם זאת חייבים להבין, אם לא נמגר את האינפלציה והיא תתקבע ב-5%, אנשים יתחילו לחשוב על זה, ואז זה בא בצד של היצרנים והצרכנים, ואז מתחילות ספירלות של אינפלציה, ואז היא עלולה לעלות, לכן חשוב לזוז בזמן. יש פה מדינות שהעלו את הריבית הרבה לפני האמריקנים, ועדיין האינפלציה שלהם דו ספרתית, כי גם אם אתה מעלה את הריבית הרבה לפני היתר, אתה צריך לתזמן את זה. יש הבדל גדול אחד, לכן אנחנו לא עובדים 1 ל-1 עם מה שקורה בעולם. הריביות בארה"ב צמודות ברובן, כך הריבית שם משפיעה בעיקר על מי שהולך לרכוש דירה, בישראל הרוב לוקחים גם מסלולים צמודי מדד, לכן אם לא נלחם באינפלציה, זה מיד יעלה את הרכיב הזה במשכנתאות".

בהמשך סיכם הנגיד את הסוגייה: "הצעד נועד להתמודד עם חוסר הלימה בין ביקוש והיצע, אנחנו לצערי מזהים שזה לא רק בא מסעיפי חו"ל. ברגע שהאינפלציה מתקבעת, הסיכון הוא כלפי מעלה. אם הדבר הזה ממשיך, הוא פגיעה בכלכלה ופגיעה בשכבות החלשות, והיא תגיע גם לאנשי המשכנתאות. זה חלק מהמציאות, שכדי לרסן את האינפלציה, וכדי שיהיה טוב יותר לכולם אח"כ, אנחנו חייבים להעלות את הריבית. למדיניות המוניטרית לוקח זמן. אנחנו כל הזמן בראייה תהליכית, תוך ראיה של הנתונים שלפתחנו. לגבי המשכנתאות, אנחנו כל הזמן מסתכלים על הנתונים האלה, לא רק ברמה ממוצעת. אנחנו מסתכלים על המשכנתאות מהחמישון התחתון עד לרמה הגבוה ביותר, יחד עם זה בישראל, גם המערכת הבנקאית ידעה לפרוס את הדברים האלה, במידת הצורך היא תדע. תהליך הריסון הוא מחוייב המציאות והוא יצטרך להיות על פני זמן".

הנגיד התייחס גם לריביות על הפיקדונות: "אני רוצה לראות את הבנקים מעלים יותר ויוותר מהר. לצד כך תפקידנו כרגולטורים לדאוג לסביבה יציבה ותחרותית, תנאי הכרחי לכך הוא שקיפות, לכן פעלנו בהרבה דרכים – בנקאות פתוחה, מעבר בקליק, אם זה בבנק דיגיטלי ואנחנו כנראה בדרך לעוד אחד". כך קרא הנגיד לציבור להשתמש בכלים השונים להורדת עלויות בבנקים.

יו"ר הוועדה, ח"כ משה גפני סיכם את הדיון ואמר: "אנחנו מביעים דאגה רבה, העלייה התכופה בריבית יוצרת עלייה ביוקר המחייה, זה נעשה בצורה תכופה מאוד. אנחנו מודאגים שיוקר המחייה אינו בראש הסדר החברתי של היועץ הכלכלי של המדינה, שזה נגיד בנק ישראל. המשק הישראלי הוא משק חזק, והיה ראוי שמי שנמצא במעמד כלכלי נמוך יותר לא יפגעו".

"אמרתי ואני חוזר ואומר, ועדת הכספים כל עוד אני היו"ר, תדון ותמשיך לדון בכל הנושאים האלה. אני מבקש מהיועצת המשפטית של הוועדה, ליזום הצעת חוק של הוועדה, בנושא הפיקדונות, כך שבעת שהריבית במשק עולה, הריבית על המשכנתאות לא תעלה. לבחון משפטית, במיוחד לגבי מעמד ביניים ושכבות חלשות, שרוכשים דירה ראשונה".

ח"כ יוליה מלינובסקי (ישראל ביתנו) הגיבה להאשמות של גפני בדיון ואמרה: "מה עשה גפני שכיהן כל כך הרבה שנים כיו"ר ועדת כספים? נראה אתכם עכשיו עם כל הדיבורים ומעניין אותי לראות האם עלויות הדרישות הקואליציוניות שלכם (שאין בהם רמז למנועי צמיחה) שמוערכות במיליארדים ישפרו את המצב. אתם כבר לא תוכלו להאשים את ליברמן שהשאיר לכם פלוס של 30 מיליארד שקלים בקופה".

(צילום: דוברות הכנסת, דני שם טוב)
(צילום: דוברות הכנסת, דני שם טוב)
(צילום: דוברות הכנסת, דני שם טוב)
(צילום: דוברות הכנסת, דני שם טוב)
(צילום: דוברות הכנסת, דני שם טוב)
(צילום: דוברות הכנסת, דני שם טוב)
(צילום: דוברות הכנסת, דני שם טוב)
(צילום: דוברות הכנסת, דני שם טוב)
(צילום: דוברות הכנסת, דני שם טוב)
תוכן שאסור לפספס
12 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

התגובה נשלחה בהצלחה.
בקרוב התגובה תיבחן ע"י העורכים שלנו ובמידה ותימצא תקינה תפורסם באתר.
התגובה נשלחה בהצלחה.
בקרוב התגובה תיבחן ע"י העורכים שלנו ובמידה ותימצא תקינה תפורסם באתר.
11
מה מבין חמור במרק פירות ? מה מבין גפני בסקירה כלכלית ?
מה28.11.22
מבין ןמבין. אתה חמור שמגיב כך. במדינה מתוקנת היו יוצאים להפגנות
Aa28.11.22
10
"הנגיד" המדופלם מקשקש את השכל ועוצם עינים באכזריות אל מול כל עם ישראל שנאנק תחת עול המשכנתאות שקשה בלאו הכי ומעלה לכולם באכזריות נאצית את תשלומי המשכנתא תחת כיסוי של כל מיני תחזיות עתידיות חלומיות ומתעלם מהמצב הקשה העכשווי שמוסיף מאות שקלים ויותר כל חודש. גור לך מיום הדין אכזרי שכמוך.
הנבון המציאותי28.11.22
9
הוא טעה בתחזית כבר ארבע פעמים מתוך חמש תחזיות תוך שנה וחצי
כבר לא מאמינים28.11.22

הצגת כל התגובות

8
שקרנים! סומכים על זה שהציבור לא מבין בכלכלה ולא שם לב מה קורא.
בת חן28.11.22
7
יוליה לכי לגדל ירקות בגינה בשקט
אסא כשר28.11.22
6
קשקשן חונק את האנשים וסוחט מהם כספים כל חודש ומבלבל לנו את המח על אינפלציה. זה מה שמעלה אותה. עסקים משלמים משכנתאות וגובים את זה מהצרכן וזה מעלה את מד המחירים לצרכן שקרן ונוכל. בטוח יש לו אינטרס תבדקו את זה. היום אנשים משלמים על דירה שקנו מעל 7000 שח בחודש. בעוד שהמשכורת מינימום 5300 ברוטו. גם אם שנ
אדם שפוי28.11.22
5
האמירות של הנגיד הם פלסטר לציבור! מטעות בכוונה תחילה! האינפלציה תעלה! לנגיד אין שליטה על זה!!! האינפלציה נובעת מסיבות בינלאומיות ולהחלטות הנגידים בבנקים המרכזים בעולם לעלות את הריבית לא תשפיע על האינפלציה???? כשיש בעולם פחות חיטה בגלל מלחמת אוקראינה רוסיה ברור שהספקים הנותרים מעלים מחיר. כי אם יש הר
אהרן28.11.22
4
גורם יקרי באינפלציה זה הריבית על המשכנתאות עד של לא תשלמו משכנתה לא תבינו
אלי28.11.22
3
צריך שכל זוג שקנה דירה חדשה ראשונה ישלם רק מה שקבעו לו.ועליית הריבית לא תשפיע עליו.זה מה שגפני רוצה לעשות ומקווה שיעשה.
יוסי08.12.22
2
כשנגיד הבנק מספר לנו סיפורי סבתא בכך שמפיל את האשמה של עליית הריבית על המשכנתאות ביוקר המחייה ושאר הדברים... מנסה להסית את השיח למשהו אחר. אנחנו הרגשנו את זה טוב טוב בכיס. אבל השבע לעולם לא יבין את הרעב...
בלה בלה בלה10.12.22
1
עכשיו אני רגועה. טוב שהוא אמר את זה...
נירגעתי...06.12.22
אולי גם יעניין אותך
כלכלה בארץ

סוכנות S&P הורידה את דירוג האשראי והתחזית של ישראל

כיכר השבת | 19.04.24

מדד המחירים לצרכן עלה

האינפלציה השנתית עלתה ב-2.7%; מחירי הדירות בעלייה

מישאל לוי | 15.04.24

החל מעוד פחות מחודש

יוקר המחיה גם במוצרי היסוד: התייקרות במוצרי חלב בפיקוח 

בני סולומון | 15.04.24

הנתונים המלאים בצל המלחמה

כמה ויתרו השנה על חופשה בפסח ובכמה סל הקניות התייקר?

בני סולומון | 11.04.24

כלכלת מלחמה

נגיד בנק ישראל החליט: הריבית תישאר החודש ללא שינוי 

בני סולומון | 08.04.24
ש

תעשו לעצמכם טובה ותכנסו

יותר זול ממחיר למשתכן - הכירו את ההזדמנות הנדל"נית

כיכר בשיתוף פוואר גרופ | מקודם

יוקר המחיה

מחיר הדלק מטפס: זה המחיר שתשלמו כבר מהלילה בחצות

יוסי נכטיגל | 31.03.24

כך הפקחים תפסו את הבשר

120 ק"ג של בשר כבש מהשטחים שיועד לצום רמאדן - הושמד

דוד הכהן | 28.03.24

אושר בטרומית

בנקים יהיו חייבים להתקשר לבעלי חשבון שאין בו תנועות

בני סולומון | 20.03.24

כך זה לא יגולגל לצרכנים

'הם לא פרה קדושה' | זה הסכום שבנקים יאלצו לשלם למדינה

קובי אטינגר | 04.03.24
ש

עם הצלחה לא מתווכחים

ככה ניצחתי את הפחד מהרבנות

כיכר בשיתוף מל"מ | מקודם

ברקת הכריז חרם

המדבקה שתופיע על כל מוצר שמחירו עלה בזמן המלחמה

בני סולומון | 29.02.24

24% יותר מהבחירות הקודמות

נתונים מטורפים של שימוש בכרטיס אשראי ביום הבחירות

דוד הכהן | 28.02.24

בועדת הכספים

אושר הצו להעלאת המס על סיגריות - ומה לגבי הדיוטי פרי?

בני סולומון | 28.02.24

הנגיד החליט

למרות הערכות שונות | בנק ישראל: אין שינוי באחוז הריבית

דוד הכהן | 26.02.24
ש

חצי מחיר מתל אביב

משרדים ב-100 אלף ₪ והשאר ב-24 תשלומים

כיכר בשיתוף בריטניה ישראל | מקודם

זה מה שנחשף בדיון | צפו

זו ההצעה הנבחנת: הקפאת מחירי מוצרים בסיסיים בחירום

בני סולומון | 26.02.24