חוק היועמ"שים

היועמ"ש: ההצעה מסכנת את שלטון החוק

בדיון סוער במיוחד בוועדת הכנסת בנוגע להצעת החוק של הממשלה אמר אביחי מנדלבליט, כי הצעת החוק הממשלתית מסכנת את שלטון החוק, גם אם לא בכוונה תחילה (חוק)

1תגובות
מנדלבליט בכנסת היום (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)

היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט אמר היום בכנסת כי הוא מתנגד להצעת חוק היועמ"שים. ההצעה נועדה לשנות את אופן הבחירה של היועצים המשפטיים למשרדי הממשלה, מבחירה באמצעות מכרז, לבחירה בידי השר הממונה, על פי הצעה של ועדת איתור.

מנדלבליט התייחס לעובדה שהוא מביע דעה שונה מהממשלה בנוגע לחוק ואמר, "ראיתי פרסומים שהופעתי מנוגדת להנחיות היועמ"ש הקובעות שעובד במשרד ממשלתי אינו רשאי להביא לוועדת הכנסת התנגדות לעמדת הממשלה. זו הנחייה המבטאת את ההפרדה בין הדרג הציבורי לדרג המקצועי הנדרש להביא חוו"ד גם אם הן מנוגדות לעמדתם האישית כל עוד היא במסגרת החוק. צריך לזכור שהיועמ"ש לממשלה הוא לא סתם פקיד אלא שהממשלה מינתה שיהיה אחראי להבטחת שלטון החוק והוא עצמאי ואינו נתון לאף מרות למעט החוק. ההתייצבות שלי בפניכם היום נובעת בדיוק מתפקידי העיקרי לשמור על שלטון החוק. אני נמצא פה כי יש כאן פגיעה גם אם לא מכוונת בשלטון החוק. זו החובה שלי כלפי הציבור", הצהיר מנדלבליט.

הוא הוסיף כי "הצעת החוק הפרטית מדברת על כך שלמטרות פיקוח ובקרה קיימים גופים אחרים. זו מחיקה מפורשת של תפקיד שומר הסף ויש בה סכנה רבה".

הוא הסביר כי "גם הצעת החוק הממשלתית תקשה מאוד לעמוד על תפקידנו כשומרי סף. אין כאן איזון והנזק לעצמאות היועמ"ש במשרדי הממשלה כשומר סף יהיה גדול. אין היום פגיעה במשילות. 15 שנים הייתי סמוך לשולחן הממשלה ולא ראיתי מדיניות שסוכלה למעט חריג אחד".

"יש פה גם פגיעה בתדמית ולא הייתי מזלזל בכך. העוול שייגרם ליועמ"שים הוא שעכשיו ייתפסו כמי ששר מינה אותם כי הם מקורבים, והם יסחבו את הגיבנת הזו לכל אורך הקדנציה וזה מיותר", הוסיף מנדלבליט.

אפשר היה גם ללכת על מודל החשבים שהם כפופים לחש"כל מקצועית וניהולית. כך גם היועמ"שים יהיו כפופים לגמרי רק ליועמ"ש לממשלה, כי הם שומרי סף.... אבל זה לא נכון, זה רעיון גרוע. באותה מידה גם לא נכון להטות את הכף לצד השני (הטייה לכיוון של השר). בשורה התחתונה - המצב הקיים זה איזון שעובד. מציע שנמשיך לעבוד עם האיזון הזה.

אל מול דבריו של מנדלבליט אמרה שרת המשפטים איילת שקד המקדמת את החוק כי "המינויים יהיו מקצועיים. שר ומנכ"ל יודעים לבחור יועץ משפטי טוב, לא פחות מנציג של הנציבות. אני רוצה שימונו יועצים משפטיים לא לפי הדעות שלהם".

השרה המשיכה בדבריה: "אני מצפה שימונו יועצים משפטיים שתופסים את התפקיד כפי שאני הגדרתי - יישום מדיניות השר לפי החוק, ולא את המדיניות של עצמם. אני מצפה כשהשר מתחלף, אותו יועץ משפטי יישם את המדיניות של השר שמחליף אותו. יועץ שייבחר על ידי השר יהיה לא פחות אמיץ ומקצועי מיועץ שייבחר על ידי מכרז".

לדבריה, "מעורבות של השר במינוי זה דבר נכון. אני לא חושבת ששרים צריכים במחשכים להשפיע על מכרז כזה או אחר".

האם הכתבה עניינה אותך?

כן (100%)

לא (0%)

0 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

1
זהו הגיע הזמן לשפיות
בן תורה

עוד בחוק ומשפט :

נגיוד העניינים נחשף

היועצת המשפטית לממשלה, ועד התביעה במשפט נתניהו, הסתירו לכאורה את ניגוד העניינים שהיה ביניהם מצוות ההגנה ומבית המשפט, למרות שהמידע היה חייב להיות גלוי | לפני כניסתה של היועמ"שית לתפקידה הציגה מיארה אתה הקשר החלקי עם אשל, אך בהסדר ניגוד העניינים העניין הושמט (משפט) 

||
3

למרות התנגדות דרעי וסמוטריץ'

ועדת שרים לחקיקה אישרה את הצעת החוק המציעה להשוות את שכר נבחרי הציבור, לשכר השופטים בישראל, כאשר ההצעה תחול החל מכנסת הבאה | סגן השר מקלב: "אנחנו מתנגדים עקרונית לקידום החוק - איך אפשר לאשר דבר כזה בתקופה שכזו" (פוליטי)

||
7

בפנייה דחופה

וועדת האתיקה של לשכת עורכי הדין פנתה לסנגורו של נתניהו, בדרישה שיבהיר את עיסוקו בכלל הפרשות של נתניהו ומקורביו | החשד של הלשכה - כי חדד מייצג גורמים שונים הקשורים לפרשת "קטאר -גייט" ולפרשת המסמכים הסודיים (פוליטי)

||
2

טענה לניגוד עניינים

היועצת המשפטית לממשלה הגיבה היום לעתירה בה נטען, כי היא נמצאת בניגוד עניינים בשל קשריה עם ראש השב"כ רונן בר, ונדב ארגמן ראש השירות לשעבר | לטענת מיארה: ישנו קשר כזה או אחר איתם, אך הם אינם "מבאי ביתה" (פוליטי)

||
18

הדחת ראש השב"כ

במהלך הדיון שנערך בעתירות שהוגשו נגד הדחת ראש השב"כ בר, השופט נעם סולברג הציע הצעת פשרה, "לשקול פנייה לוועדה למינוי בכירים" | עו"ד אמיר הגיב להצעה: "אנחנו נמצאים בחלון זמן קצר - יש אתגרים ביטחוניים חשובים מאוד" (משפט, פוליטי)

||
7
ש

תשלחו לי שמות!!

לראשונה בחייה, הרבנית לאה קולדצקי תחי', בתו של מרן שר התורה רבי חיים קניבסקי זצוק"ל, יוצאת בהבטחה נדירה ודחופה שלא נראתה כמותה – מקרה חירום של הכנסת כלה (צדקה)

כיכר בשיתוף קופת העיר|מקודם

הקלטות השב"כ

הקלטות חושפות: שפה ברוטלית ורדיפה שיטתית של מתיישבים | האם החטיבה היהודית חצתה את הקו ופעלה בצורה לא חוקית בכל הפרשיות האחרונות? | הנתונים ברורים: אין הצדקה לקיום החטיבה | עומר רחמים בדרישה חד משמעית: לסגור את החטיבה היהודית (דבר ראשון)

|

"ניהלה קשר עם גורם מודיעין"

בית המשפט העליון קיבל את ערעור הפרקליטות, והחליט להרשיע אזרחית ישראלית בגין מסירת ידיעה העלולה להיות לתועלת האויב | הנאשמת העבירה פרטי מידע על גורמי ביטחון, ותיעוד של מתקנים רגישים, למרות שחשדה כי הוא פועל מטעם איראן (משפט)

|

הותירו פתח לשינוי

השופטים דחו את בקשת נתניהו שלא להעיד במשפטו ביום רביעי הבא בשל ההצבעות על התקציב ודיון 40 חתימות | השופטים: "בשלב הזה, לא הוצגו פרטים אודות סדר היום העשויים להצדיק את ביטול עדותו״ (פוליטי)

||
2

"הרגיש חופשי לקבל החלטה דרמטית"

נציב שירות המדינה לשעבר, הפרופסר דניאל הרשקוביץ, אישר הגדלת שכר משמעותית ליועצי היועמ"שית ביומו האחרון לתפקיד, כך דווח בווינט | גורם ממשלתי תקף: "ברגע האחרון, הוא הרגיש חופשי לקבל החלטה דרמטית, בלי לחשוב על השלכותיה" (חדשות)

||
9

סערה בוועדת חוקה

ועדת החוקה בכנסת דנה היום בחוק החסינות של ח״כ טלי גוטליב, המציע לקיים מספר תיקונים בחוק | בדיון נחשף, כי למרות התיקון בחוק, ישנו סעיף שמאפשר לחברי הכנסת להמשיך ולקבל החזר על הוצאות משפט, שהוא יישאר בחוק (חדשות משפט)

|

כשהרישום בטאבו מתעתע:

תקדים משפטי: בית המשפט ביטל בעלות רשומה על דירה בהליך חדלות פירעון | עורך הדין יוסי ויצמן הצליח להוכיח כי רישום דירה על שם לקוחתו נעשה למראית עין בלבד, ובכך מנע ממנה חובות כבדים שלא היו שלה (חוק ומשפט)

|

החומר הועבר לשרים

למרות ההצהרות אמש, על קידום ההליך להדחת היועצת המשפטית לממשלה, הנושא לא הופיע בסדר היום שנשלח לשרי הממשלה | מזכיר הממשלה פוקס הגיב בשיחה עם 'כיכר השבת': "הצעה להדחת היועמ"שית לא תעלה בראשון, זה תהליך" (פוליטי, חדשות)

||
12

"פוגע בעצמאות מערכת השפיטה"

לפני מספר חודשים הציגו השרים לוין וסער, את מתווה הפשרה שלהם למשבר המשפטי הקיים בישראל, ברקע האסון הקשה בשבעה לאוקטובר | היועמ"שית הגיבה כעת למתווה: "תוצאותיו הקשות של המתווה, מחייבות שינויים מהותיים" (חדשות, משפט)

||
19
ש

חזי רובין ושות'

טיפול שיניים הוא עניין רציני, ולמרבה הצער, לא כל רופאי השיניים מסוגלים לבצע אותו במיומנות הראויה. מרבית האנשים לא דורשים את הפיצויים המגיעים להם וחבל… מדובר בפיצויים שמגיעים למאות אלפי שקלים!(בריאות)

כיכר בשיתוף מרקטיזים|מקודם

"אילוצים שאינם שגרתיים"

השופטים במשפטו של ראש הממשלה בנימין נתניהו נעתרו לבקשתו והחליטו כי הוא יעיד בחודשיים הקרובים יומיים בשבוע, במקום שלושה | בהחלטת השופטים נכתב כי "הואיל ומדובר באילוצים שאינם שגרתיים, ובתיק חריג בהיקפו ובמורכבותו, סדרי הדין הפליליים הנוהגים אינם מספקים מענה מניח את הדעת לצורך בניהול יעיל והוגן של הליך זה" (חדשות, משפט נתניהו)

||
3

מה היה בדיון החסוי?

ברקע המשך עדותו של רה"מ נתניהו במשפטו, בית המשפט התיר להסיר את החיסיון על חלק מהפרוטוקולים של הדיון החסוי, שהתקיים לפני כשבועיים | נתניהו לשופטים: "פעמיים בשבוע זה מאוד קשה אבל אני חושב שאני יכול לעמוד בזה" (משפט)

|

"מהווים סכנה לציבור"

בית המשפט העליון קיבל את ערעור פרקליטות המדינה והורה על מעצרם של שני הנאשמים, עד תום ההליכים המשפטיים נגדם | זאת לאחר שהוגש נגדם כתב אישום חמור המייחס להם עבירות של אלימות קשה ואכזרית, חטיפה, הדחה בחקירה והחזקת כלי נשק ותחמושת רבה - כל אחד על פי חלקו (חדשות, משפט)

||
2

לצמצום ימי העדות

ראש הממשלה בנימין נתניהו הגיש הבוקר (שני) בקשה לבית המשפט המחוזי בירושלים, לקיים דיון ביטחוני בדלתיים סגורות בשעה 12:00 במסגרת משפטו, בנוכחות שר הביטחון ישראל כ"ץ ונציג המל"ל - במטרה לצמצם את ימי עדותו (משפט נתניהו)

||
3

כשבעה חודשים לאחר פתיחת החקירה

כשבעה חודשים לאחר שחוקרי המשטרה הצבאית פשטו על בסיס שדה תימן בעקבות מידע על אודות התעללות קשה במחבל נוח'בה, הבוקר הוגשו כתבי אישום נגד חמישה לוחמי מילואים, בהם שני קצינים, בגין התעללות וחבלה בנסיבות מחמירות (חדשות, משפט)

||
45
ש

הגיוס הקרוב בפתח

ביחידות הלוחמים החרדיות תגלה ותביא את עצמך ואת היכולות שלך, במלוא עוצמתן • בוא להגשים את החלום ולהיות לוחם! •  ייעוץ אישי ודיסקרטי ללא מחויבות (חרדים)

בשיתוף אנשי"ם|מקודם
זמני היוםמזג אווירפנו אלינוקריירהמדיניות פרטיות