"דרך ישרה"

פסחים כה • סיכום הדף היומי עם שאלות לחזרה ושינון

'כיכר השבת' מגיש סיכום קצר וממצה של הדף היומי מסכת פסחים כה, רביעי, א' טבת תשפ"א, בתוספת שאלות לחזרה ושינון הדף הנלמד, בעריכת הרב ישראל ויינגולד (הדף היומי)

(צילום: נתי שוחט, פלאש 90)

דף כה

*הנאה באיסורין. *הנאה באפשר ולא קמכון.

א. דיני הנאה מאיסורין 1. שלא כדרך פטורים ובמקום סכנה שרי וזהו באיסור הנאה כגון הניח חֵלב שור הנסקל ע"ג מכתו, ופליגי אם ה"ה באיסורי אכילה כגון אוכל חלב חי, והא דלא קאמר שלוקין על היוצא מתותים ורימונים זהו משום דהוי שלא כדרך אכילה ולאידך משום דהוי זיעה בעלמא. 2. בשר בחלב אסור באכילה בגז''ש קדש מטריפה, ואיסור הנאה אתי ק''ו מערלה שלא נעבדה עבירה וקשיא דליכא שעת הכושר, מחמץ בפסח וקשיא דהוי כרת, ולמסקנא מכלאי הכרם. 3. בכלאי הכרם לוקין אפילו שלא כדרך הנאתן משום דלא כתיב בהו אכילה, ואמרינן דליכא למידחי את הק"ו מכלאי הכרם לבשר בחלב כיון דבתרוייהו לא כתיב אכילה, ולא פרכינן שלא היתה לו שעת הכושר משום דעיקרן נאסרין, וקודם השרשה היה ראוי והאיסור בהוסיף זהו בזרוע ובא. 4. אין מתרפאין בע"ז שנאמר בכל נפשך ובכל מאודך מה שחביב, בגילוי עריות דילפינן מרוצח דיהרג ואל יעבור, ובשפיכות דמים דסברא הוא מאי חזית דדמך סומק טפי.

ב. הנאה בע"כ לאביי שרי ולרבא אסורה: אפשר וקמכון לכו"א אסור, לא אפשר ולא קמכון לכו"ע שרי, אפשר ולא קמכון מח' ר"י ור"ש ולל"ק פליגי אליבא דר"ש, ולא אפשר וקמכון לל"ק אסור ולל"ב פליגי אליבא דר"י. והשמועות 1. ר"י בן זכאי דרש בצל היכל, ולרבא היכל לתוכו עשוי. 2. שלשלו את האומנים בתיבות לתוך קה"ק, ולאביי זהו מעלה בעלמא. 3. מהא דאיכא איסורא בקול מראה וריח לאביי זהו באותם שבחוץ דאפשר, ודווקא לאחר שתעלה תמרתו משום דאין לך דבר שנעשית מצותו ומועלין בו דאיכא שני כתובין הבאין כאחד בתרומת הדשן עם בגדי כהונה או עגלה ערופה, ולמ''ד מלמדין אתי מדכתיב בהו מיעוטא. 4. עגלה ערופה שהכניסה לרבקה כדי שתינק ותדוש פסולה, ודחי דילפינן לה מדכתיב לא עבד וקרינן עובד והיכא דניחא ליה אסור. 5. אסור לשטוח אבידה לצרכה אם באו אליו אורחין, ודחי דקלי לה משום עינא בישא או גנבי. 6. מוכרי כסות שרי כדרכן אף דאפשר לעשות כצנועין ש"מ דאפשר ולא קמכון שרי, תיובתא דל''ק דרבא.

שאלות לחזרה ושינון

א. דיני הנאה מאיסורין (4)

ב. המח' בהנאה בעל כרחו המקרים והשמועות (6)

לפרטים תגובות והערות: a7653733@gmail.com

האם הכתבה עניינה אותך?

כן (100%)

לא (0%)

תוכן שאסור לפספס:

0 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

אולי גם יעניין אותך:

עוד בהדף היומי:

אשר קדשנו

מצוות קידוש ביום הכיפורים

האם מצוות קידוש בשבת ויום טוב היא מצווה מן התורה או תקנת חכמים? | איך אנחנו מקדשים את יום הכיפורים ? | ומה ההבדל בין שבת ליום-טוב? | פינת 'פנינת הדף היומי' מתוך 'דבר ראשון' בהגשת הרב אסף רצון • צפו

אסף רצון|

תלמיד חכם, ברגע!

בואו לסיים ש"ס תוך שנה | השיעור היום: בבא קמא נ"ט-ס"ה

אל תפספסו והצטרפו ליוזמה שבמסגרתה יתאפשר לסיים את הש״ס בתוך 14 חודשים בלבד | השיעור היומי נמסר על ידי הגאון הרב יעקב דוד סטפנסקי ונמשך כשלוש שעות | והיום: מסכת בבא קמא נ"ט-ס"ה | צפו בשיעור (יהדות)

כיכר השבת||
1

הופכים דף

שבועות דף י"ג | האם יום כיפור מכפר דווקא ביום ולא בלילה?

לומדי הדף היומי במסכת שבועות דף י"ג עסקו השבוע בכפרת יום הכיפורים | האם יו"כ מכפר דווקא ביום ולא בלילה | ביאור חדש על הפיוט האשכנזי העתיק, וגם הקושיה על שיטת רבינו יונה | “זמן כפרה" (יהדות ואקטואליה)

כיכר השבת|

הופכים דף

שבועות דף י"ב | עצור, לחם לפניך!

לומדי הדף היומי מסכת שבועות דף י"ב, עסקו השבוע באיסור התורה להקריב ע"ג המזבח שאור ודבש | מדוע חמץ שאסור רק בג הפסח אסור להקריבו | ומה בין עצלות של יחיד לעצלות של רבים? (יהדות, הדף היומי) 

כיכר השבת|
ש

"לא מצליחה להתאושש" אלמנתו של הרב דורון עדיין המומה

מה קורה כשאת חוגגת בשמחה עם בני המשפחה, ופתאום הבעל האהוב והמסור קורס ונפטר בפתע פתאום?  הגב' שקד לא חשבה מעולם שהיא תוכל להשיב על השאלה הזאת, מתוך הניסיון האישי שלה, וגם אחרי שזה קרה, היא בכלל לא בטוחה שיש לה תשובה של ממש * אבל כבד, שבר גדול ומצב כלכלי קשה מנשוא

אסף מגידו|מקודם

האזינו לשיעור

הדף היומי: מס' שבועות דף י"ב יום שלישי ט"ו באייר

אתר "כיכר השבת" מגיש את שיעור הדף היומי על מסכת שבועות עם הרב בנימין מילצקי, המסביר בטוב-טעם את דברי הגמרא • השיעור משודר בכל בוקר בשעה 5:00 ברדיו החרדי 'קול חי', בתדרים 93 ו-92.8 FM ומוגש לגולשים באדיבותו • תלמוד תורתנו מוקדש ונלמד לרפואת היולדת חוה לאה בת אסתר לאוי"ט בתוך שאר חולי עמך ישראל. אל נא רפא נא לחוה לאה בת אסתר תחי' (יהדות)

הדף היומי|

תלמיד חכם, ברגע!

בואו לסיים ש"ס תוך שנה | השיעור היום: בבא קמא נ"ב-נ"ח

אל תפספסו והצטרפו ליוזמה שבמסגרתה יתאפשר לסיים את הש״ס בתוך 14 חודשים בלבד | השיעור היומי נמסר על ידי הגאון הרב יעקב דוד סטפנסקי ונמשך כשלוש שעות | והיום: מסכת בבא קמא נ"ב-נ"ח | צפו בשיעור (יהדות)

כיכר השבת|

מסכת שבועות, דף יא'

מה אמר האיש לילדה במשל של ה'חפץ חיים'?

איזה תנאי מתנים בית דין בקניית קדשים? | למה צריך להציל את האוזן של החמור? | ומה אמר האיש לילדה במשל של ה'חפץ חיים'? | פינת 'פנינת הדף היומי' מתוך 'דבר ראשון' בהגשת הרב אסף רצון • צפו

אסף רצון|

תלמיד חכם, ברגע!

בואו לסיים ש"ס תוך שנה | השיעור היום: בבא קמא מ"ה-נ"ח

אל תפספסו והצטרפו ליוזמה שבמסגרתה יתאפשר לסיים את הש״ס בתוך 14 חודשים בלבד | השיעור היומי נמסר על ידי הגאון הרב יעקב דוד סטפנסקי ונמשך כשלוש שעות | והיום: מסכת בבא קמא מ"ה-נ"ח | צפו בשיעור (יהדות)

כיכר השבת|
ש

18 שנות ותק

95% הצלחה במבחני הרבנות: השיטה שמשנה את הכללים

עם שיטת הלימוד המהפכנית, הליווי האישי הצמוד וההכנה המעמיקה – מרכז מ.ל.מ מבטיח לך הצלחה במבחני הדיינות, הטוען הרבני והרבנות, כפי שמעידים אלפי בוגרים מרוצים! (חרדים)

בשיתוף מ.ל.מ|מקודם|
1

הופכים דף

שבועות דף י"א | האם מותר להישען על בימת בית הכנסת?

לומדי הדף היומי במסכת שבועות דף י"א, בדין ‘לב בית דין מתנה עליהם’ | האם בית הדין יכולים להוציא דברי קודשה לחולין? | האם מותר להישען על בימת בית-הכנסת או לתלות פרכות לנוי סוכה? (יהדות, הדף-היומי)

כיכר השבת|

האזינו לשיעור

הדף היומי: מס' שבועות דף י"א יום שני י"ד באייר

אתר "כיכר השבת" מגיש את שיעור הדף היומי על מסכת שבועות עם הרב בנימין מילצקי, המסביר בטוב-טעם את דברי הגמרא • השיעור משודר בכל בוקר בשעה 5:00 ברדיו החרדי 'קול חי', בתדרים 93 ו-92.8 FM ומוגש לגולשים באדיבותו • תלמוד תורתנו מוקדש ונלמד לרפואת היולדת חוה לאה בת אסתר לאוי"ט בתוך שאר חולי עמך ישראל. אל נא רפא נא לחוה לאה בת אסתר תחי' (יהדות)

הדף היומי|

תלמיד חכם, ברגע!

בואו לסיים ש"ס תוך שנה | השיעור היום: בבא קמא ל"ז-מ"ה

אל תפספסו והצטרפו ליוזמה שבמסגרתה יתאפשר לסיים את הש״ס בתוך 14 חודשים בלבד | השיעור היומי נמסר על ידי הגאון הרב יעקב דוד סטפנסקי ונמשך כשלוש שעות | והיום: מסכת בבא קמא ל"ז-מ"ה | צפו בשיעור (יהדות)

כיכר השבת|

מסכת שבועות, דף י'

עד מתי אתם פוסחים על שתי הסעיפים?

האם יש מצווה לעשות סעודה בראש חודש? | באלו שני סימנים בשולחן ערוך יש רק סעיף אחד? | האם ראש חודש נקרא מועד? | פינת 'פנינת הדף היומי' מתוך 'דבר ראשון' בהגשת הרב אסף רצון • צפו

אסף רצון|
ש

הזדמנות נדירה

מסלול חדש לחרדים: מהישיבה לתפקידי מפתח במערכות המדינה

הגישה של בוגרי ישיבות חרדיות לתפקידי מפתח במערכות הביטחון והמודיעין בישראל נראית סבוכה ולעיתים אף חסומה אך באמצעות תכנית ההכשרה היוקרתית של פרדס ניתנת הזדמנות שווה לצעיר החרדי | התכנית המקצועית-תורנית עומדת תחת פיקוחו והכוונתו של רבי דניאל רייבין, ראש כולל "נחלת איש" | על סגל המרצים נמנים אישי ביטחון ומודיעין מהבכירים ביותר (לימודים)

אסף מגידו|מקודם|
4

האזינו לשיעור

הדף היומי: מס' שבועות דף י' יום ראשון י"ג באייר

אתר "כיכר השבת" מגיש את שיעור הדף היומי על מסכת שבועות עם הרב בנימין מילצקי, המסביר בטוב-טעם את דברי הגמרא • השיעור משודר בכל בוקר בשעה 5:00 ברדיו החרדי 'קול חי', בתדרים 93 ו-92.8 FM ומוגש לגולשים באדיבותו • תלמוד תורתנו מוקדש ונלמד לרפואת היולדת חוה לאה בת אסתר לאוי"ט בתוך שאר חולי עמך ישראל. אל נא רפא נא לחוה לאה בת אסתר תחי' (יהדות)

הדף היומי|