השריפה הגדולה שפרצה בערב יום העצמאות בשבוע שעבר והביאה לביטול חגיגות ברחבי הארץ, פגעה קשות בפארק קנדה (פארק איילון), אחת מפנינות הטבע היפות במרכז הארץ. להלן תיעוד מסיור שערכתי בערב שבת פרשת תזריע-מצורע, במקומות המטוילים בפארק האהוב.
תחילה נסעתי לתצפית פארק איילון שם תמיד המקום צר מלהכיל את האוטובוסים של הקבוצות שוחרי הטבע המגיעים למקום. כעת זולת כמה שוטרים וכבאים לא היה איש במקום. מהתצפית ניבט נוף מקבר שמואל הנביא עד חוף הים התיכון באמצע, רמאללה, מודיעין ומודיעין עילית.
ניתן היה לחזות בנזקים המשמעותיים - הריח החריף של האש עדיין באוויר והתחושה מעיקה. העצים סביב עדיין עומדים, אך רבים מהם שחורים.
בתצפית זו מדברים על הנוף בו התרחש הנס הגדול כשהשמש עמדה ליהושע בן נון, ועל שאר הקרבות ההיסטוריים שעברו במקום, כולל קרב הטרקטורים טרום מלחמת ששת הימים.
באופן כללי הנסיעה בכבישי הפארק מימין ומשמאל מפויחים ושרופים, והאזורים הקרובים מכוסים באפר.
עם זאת, ישנם קטעים ירוקים, זוהי עדות לכך שלמרות עוצמת השריפה, חלקים מהפארק הצליחו לשרוד. אגמון התמרים, למשל, שפורסם אודותיו בערב חג הפסח, כמעט שלא ניזוק.
בנימה הומוריסטית ניתן לציין שהאגמון נקי אפילו יותר מכל השנה, שכן לא התקיימו בו חגיגות יום העצמאות, שכידוע מלכלכות לא מעט...
אחד הממצאים המעניינים מהסיור הוא שבעקבות הצמחייה שנשרפה, ניתן להבחין באדמה בפרטים שלא הכרנו קודם. באזור פאתי חורבת עקד (אליה לא עלינו, אלא צפינו מהכביש), נחשפה מערת קבורה שהייתה מכוסה בצמחייה עד כה ולא הייתה גלויה למבקרים.
זוהי הזדמנות לראות את הפארק מזווית חדשה, למרות הנסיבות הקשות. הפיח והאפר אמנם מקשים על הביקור במקום, אך הם גם חושפים שכבות היסטוריות שהיו חבויות.


פארק איילון קנדה – פנינת חמד במרכז הארץ
פארק קנדה הוקם בשנת 1972 על ידי קק"ל, בסיוע תרומות מקהילת יהדות קנדה, ומכאן שמו. הפארק משתרע על שטח של כ-12,000 דונם בין מחלף לטרון לשער הגיא, מצפון לכביש מספר 1.
לפני השריפה, הפארק הציע חורש ים-תיכוני טבעי לצד יערות נטועים, עצי בוסתן ומעיינות. בעונה זו של השנה, הפארק היה מלא בפריחה ססגונית מרהיבה, עם מגוון עשיר של צמחייה כמו חרוב מצוי, אלון מצוי ואלת המסטיק.
בשטח הפארק נמצאים גם שרידים מתקופות שונות בהיסטוריה, ביניהם שרידי מבצר צלבני, אמות מים ובתי מרחץ מהתקופה הרומית העתיקה (על אחד מהם נרחיב בכתבה נפרדת), ואתרים ארכיאולוגיים עם שרידי חקלאות עתיקה, מערות קבורה וגתות.


מבט לעתיד
כמו שהתמודדנו עם השריפה בכרמל, סביר להניח שיעברו כמה חודשים ונעבור גם את השריפה הזו. זה הזמן עבור קק"ל ושאר ארגוני הטבע לתכנן את העתיד של הפארק, ובעקבות השריפה יש הזדמנות לשיפוץ ושיקום בצורה שלא הייתה אפשרית לולא האירוע הקשה.
לפי ההערכות הראשוניות של קק"ל, כ-11,700 דונם עלו באש, כולל חלקים נרחבים מפארק קנדה. אך כפי שראינו בסיור, לא הכל נפגע באותה מידה, וישנם אזורים שישתקמו מהר יותר מאחרים.
למרות הנזק המשמעותי, הטבע מוכיח שוב את יכולת ההתחדשות שלו. אולי בעוד שנה או שנתיים, פארק קנדה יחזור להיות פנינת הטבע המוכרת והאהובה, אולי אפילו עם תוספות ושיפורים שיתאפשרו בזכות תהליך השיקום.
- לתגובות, הערות, הארות, וכן לשליחת חומרים, מסמכים, ורעיונות למאמרים העוסקים בתחום היסטוריה יהודית, נא לפנות לכתובת אימייל: sisraerl@gmail.com
0 תגובות