
נתוני התחבורה נחשפים: בדיון שאילתות שנערך אתמול (רביעי) במליאת הכנסת, חשף סגן השר במשרד התחבורה, אורי מקלב, נתון משמעותי הממחיש את מבנה השימוש בתחבורה הציבורית בישראל: 85% מהנסיעות מבוצעות בטווח של עד 15 ק"מ - טווח שמוגדר כ"נסיעה עירונית" גם אם הוא חוצה את גבולות העיר.
"זו בדיוק הסיבה לכך שמדיניות המעבר החינמי - בתוך 90 דקות - חלה רק בנסיעות בטווח הזה", אמר סגן השר מקלב. "אם נרחיב אותה גם לנסיעות בין-עירוניות, נצטרך להעלות את המחיר לכולם. אנחנו מנסים לאזן בין צרכים חברתיים לבין תקציב ציבורי".
לדברי מקלב, המשרד העניק הטבה רחבה לציבור - כאשר מי שנוסע בקו אחד וממשיך לקו נוסף (כל עוד הוא בטווח עד 15 ק"מ או בתוך מטרופולין) אינו משלם תוספת מחיר, אלא נהנה מנסיעה חופשית שנייה.
נתונים נוספים של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה תומכים במדיניות זו: מרבית העובדים בישראל גרים במרחק של עד 15–20 ק"מ ממקום עבודתם, ובכך מסתפקים בנסיעה עירונית או קצרה אחת או שתיים ביום. גם מוסדות הלימוד, הבריאות והשירותים לרוב נמצאים בתוך המטרופולין הקרוב.
"מדובר במדיניות חברתית מובהקת, שמבוססת על נתוני אמת", הוסיף מקלב. "במקום לחייב כל נוסע פעמיים - מאפשרים לו מעבר קל, נגיש וחינמי".
סגן השר ציין כי ההטבה חלה גם במקרים של נסיעה מעיר לעיר - כל עוד מדובר בטווח של עד 15 ק"מ. כך למשל, נסיעה מאלעד לפתח תקווה, או מגבעת שמואל לבני ברק, נחשבת כנסיעה עירונית - והנוסעים בה נהנים ממעבר חופשי.
עם זאת, הבהיר מקלב כי בנסיעות ארוכות יותר - שמחייבות תשתית שונה ומימון מוגדל - לא ניתן כיום להעניק את אותה ההטבה, שכן הדבר עלול להכביד כלכלית על כלל הציבור.
"כולנו רוצים להיטיב עם הנוסעים - אך בצורה אחראית", אמר סגן השר. "לכן אנחנו מעניקים את ההטבה למרבית הציבור, באופן שמבוסס על נתונים ולא על תחושות".
0 תגובות