
במהלך חודשי הקיץ, מתרבים הדיווחים במשטרה על מעורבות קטינים בעבירות פליליות – לעיתים מדובר בקטינים ללא כל עבר פלילי קודם או כוונה לבצע עבירה. הבעיה? גם עבירה שנעשתה בקלות דעת עלולה להסתיים בהליך משפטי ממושך, ברישום פלילי ובפגיעה עתידית של ממש. בכתבה הבאה, עורך דין פלילי ברוך גדע, מתמחה בייצוג קטינים, מסביר כל מה שחשוב לדעת בתקופה מאתגרת זאת
אלו העבירות הנפוצות ביותר בקרב בני נוער בקיץ?
העבירות הנפוצות ביותר בתקופת החופש הגדול הן לרוב "עבירות רחוב" – כאלו שמתרחשות בזירה ציבורית, תוך מעורבות קבוצתית או בהשפעת לחץ חברתי:
• השחתת רכוש ציבורי – גרפיטי, ניפוץ חלונות, הרס מתקנים.
• קטטות ואלימות – כמעט תמיד כחלק מסכסוך רגעי.
• החזקת סכין או אגרופן – נחשב לעבירה גם בלא שימוש בפועל.
• שימוש או החזקת סמים – לרוב קנאביס, גז קצפות ולעיתים גם חומרים אחרים.
• הפצת סרטונים פוגעניים או איומים ברשת – עבירות מקוונות תכופות מאוד בקרב בני נוער.
• נהיגה או רכיבה אסורה – שימוש ברכב ללא רשות וללא רישיון.
גיל האחריות הפלילית – מה אומר החוק?
על פי סעיף 34ו לחוק העונשין, גיל האחריות הפלילית בישראל הוא 12 שנים.
קטין מתחת לגיל זה אינו בר עונשין, גם אם עבר לכאורה על החוק. עם זאת, מגיל 12 ומעלה – ובעיקר בגילאי 14–17 – ניתן לפתוח תיק פלילי, לבצע חקירה תחת אזהרה ואף להגיש כתב אישום בבית המשפט לנוער.
חשוב לדעת:
גם אם לא מוגש כתב אישום – עצם קיומו של תיק חקירה פתוח או רישום פלילי במחשבי המשטרה עלול לפגוע בנער בשירות הצבאי (סיווג בטחוני, קבלה ליחידות) וכן בעתידו התעסוקתי.
מהם זכויותיו של קטין שנחקר במשטרה?
כאשר קטין נחקר במשטרה – בין אם כעד ובין אם כחשוד – חלים כללים מחמירים שנועדו להגן עליו ולשמור על ההליך ההוגן. חוק הנוער (שפיטה, ענישה ודרכי טיפול), תשל"א–1971 קובע זכויות מהותיות שאין לפגוע בהן:
• יידוע ההורים: ככלל, יש ליידע את ההורים על חקירת הקטין. במקרים חריגים בלבד – כאשר יש חשש לפגיעה בקטין, שיבוש חקירה או התנגדות סבירה מצדו – ניתן לדחות או לוותר על ההודעה, אך לתקופה קצרה בלבד.
• זכות לייעוץ עם עורך דין: חובה ליידע את הקטין על זכותו להתייעץ עם עורך דין טרם החקירה, להסביר לו את הזכות הזו בשפה פשוטה, ולכבד את רצונו במי שייצג אותו.
• נוכחות הורה או אדם קרוב: הקטין זכאי לליווי של הורה או מלווה קרוב בעת החקירה, ובלבד שהליווי לא יפריע למהלך התקין של החקירה.
• הגבלת שעות חקירה: החוק מגביל את שעות החקירה של קטינים. ילדים מתחת לגיל 14 לא ייחקרו בין 20:00 ל־07:00, וקטינים מגיל 14 ומעלה – לא בין 22:00 ל־07:00, אלא אם ניתנה הסכמה והתקיימו תנאים ברורים.
• איסור על הפחדה או מניפולציה: אין להטעות קטין, להפעיל עליו לחץ, איומים או טכניקות חקירה הפוגעות בכבודו ובמעמדו כקטין.
• חקירה בעבירות חמורות: כאשר מדובר בעבירות מין או אלימות חמורה, ייתכן שהחקירה תיעשה רק על ידי חוקר ילדים מוסמך.
סיום ההליך בלי כתב אישום – אפשרי בהחלט
במקרים רבים, ולאחר פנייה מתאימה למשטרה או לפרקליטות, ניתן להביא לסגירת התיק הפלילי, תוך שילוב בהליך שיקומי של שירות המבחן לנוער.
עו"ד ברוך גדע – ליווי משפטי לבני נוער ולמשפחותיהם
עורך דין ברוך גדע מלווה מזה שנים בני נוער והוריהם מכל רחבי הארץ – החל משלב החקירה והייעוץ הראשוני, דרך ייצוג בהליכי מעצר, שימוע בפרקליטות ועד לייצוג בבתי משפט לנוער.
שירותיי ניתנים בדיסקרטיות מלאה, מתוך הבנה עמוקה לרגישות הנדרשת במפגש שבין הקטין, בני משפחתו ומערכת אכיפה. אם יש לכם שאלה הקשורה בנושא, אני מזמין אתכם לפנות למשרדי הזמין 24 שעות ביממה.
0 תגובות