כיכר השבת

טור דעה

מוזיקה או נוער נושר? תחליטו אתם מה עדיף

הייתי ילד בן 13.5 כשנכנסתי לעולמם של הגדולים ונאלצתי כמעט ולוותר לחלוטין על יכולתי לעשות את הדבר שעושה לי הכי טוב בעולם - המוזיקה. האם זה מחויב המציאות? (חינוך)

8
נתנאל לייפר | כיכר השבת | כ"ה בטבת | 22.01.20
מוזיקה או נוער נושר? תחליטו אתם מה עדיף
(צילום: שאטרסטוק)

הייתי ילד בן 13.5 כשנכנסתי לעולמם של הגדולים ונאלצתי כמעט ולוותר לחלוטין על יכולתי לעשות את הדבר שעושה לי הכי טוב בעולם – לנגן ולעסוק במוזיקה, לצד לימודים רציניים בישיבה. לא השתוקקתי לקריירה מוזיקלית ולא רציתי לעסוק במוזיקה על חשבון זמן הלימוד בישיבה, אבל הגישה הנוקשה טענה, כי כל דבר שאינו עיסוק בלימוד התורה הוא פסול ו"מוציא מהלימוד" ואני "זרמתי" בעל כורחי.

כמובן שהיו וישנן ישיבות קלילות יותר, שמאפשרות לתלמידיהם לעסוק גם במוזיקה, אך באופן כללי הגישה למוזיקה בחינוך החרדי, בעיקר הליטאי, היא כמשהו מאיים, שאמור "לכבוש" את רוחו ומוחו של הנער הצעיר ולהוציאו מעולמה של תורה.

החינוך הרובוטי ששם את כל צעיריו במסגרת רבועה ונוקשה, במסגרתה כולם אמורים להיות אותו הדבר, ללמוד אותו הדבר, להרגיש (או בעצם לא להרגיש כלום) אותו הדבר, היה קשה עבורי ואני מאמין שעוד עבור רבים אחרים שבסך הכל רוצים לתת ביטוי ליכולות ויצירתיות שלהם.

לדעתי, אחד הדברים שהופך את המוזיקה למאיימת כל כך על המחנכים היא גישה לא בריאה שהשתרשה בכל הקשור למוזיקה. המוזיקה נתפסת בעיני רבים כמקצוע, ובעצם כמשהו שאמור בסופו של תהליך להוציא את בחור הישיבה מעולם הלימוד לעולם התעסוקה.

הגישה האינסטרומנטלית למוזיקה כמקצוע, הופכת את המוזיקה באופן ישיר לאויב של החינוך הישיבתי שדוגל כמובן בלימוד תורה ללא עבודה. אני סבור לעומת זאת, שיש לשנות את הגישה למוזיקה מן היסוד. בניגוד ללימודי חשמלאות, לדוגמא, שתפקידם הוא בדרך כלל עבודה כחשמלאי ואין אנשים שלומדים זאת רק בשביל התחביב, מוזיקה היא בעלת משמעות גם למי שעוסק בה ללא שום כוונת עבודה ומקצוע ורק עבור נשמתו.

"מוזיקה היא לא מקצוע – מוזיקה היא זכות" - זה משפט שמסכם בעיניי את הגישה הראויה אל מוזיקה. מבלי להיכנס לנושאים הרוחניים על תפקידה של המוזיקה ביהדות ובבית המקדש ועל היכולת שלה להביא גם להתעלות רוחנית, ניתן להצביע גם על מחקרים מדעיים רבים שמעניקים למוזיקה סגולות רבות ביניהן שיפור היכולת הלימודית והעלאת הריכוז – דבר שבהחלט אמורים לברך עליו גם בהיכלי הישיבות.

בחור יכול ללמוד בישיבה 3 סדרים כראוי ולנגן בזמנו החופשי כפי הצורך שהוא חש. בחור יכול ללמוד שיעור מוזיקה אחת לשבוע, כדי להעניק לנפשו את החוויה הזו, שעושה לו רק טוב. כל ניסיון לעצור אותו ולמנוע ממנו את זה לא יועיל, לא ישפר את יכולותיו הלימודיות ובטח שלא את אהבתו לישיבה ולימודיה ואין צורך להאריך מה יכול לקרות למי שלא מוצא את מקומו הנפשי בין כותלי הישיבה.

אני סבור, שהגישה לפיה "מוזיקה היא לא מקצוע", נכונה לא רק לנושא הישיבות, כי אם באופן כללי. אנשים רבים רוצים שילדיהם ילמדו נגינה, אך כאשר הילד אינו מוכן להשקיע מספיק ההורים מפסיקים את לימודיו בטענה שזהו בזבוז כסף. כמובן שאם הילד אינו נהנה מהנגינה אין סיבה לשלוח אותו ללמוד, אך במידה והילד עדיין מפיק הנאה מהעיסוק במוזיקה, על ההורים לתת לו במידת האפשר את הזמן והיכולת להחליט כמה זמן הוא רוצה אם בכלל להשקיע בכך. ילד (וגם מבוגר) יכול ליהנות מנגינה גם אם היא גרועה למדיי. נכון, הוא לא יהיה מוזיקאי מקצועי, אז מה?

ילדים רבים מאבדים את החשק לעסוק במוזיקה ולו רק בשל הלחץ שהוריהם מפעילים עליהם להתאמן ולעמוד בסטנדרטיים מקצועיים מיותרים ששואבים מהם את ההנאה ואת היתרונות האדירים של המוזיקה על הנפש.

נכון לא אתעלם מהמציאות, מוזיקה יכולה להיות אם היא נעשית בצורה לא נכונה ובהתמכרות כגורם שלילי, אבל כל התמכרות היא בעייתית וחובה עלינו כהורים ומחנכים להנחיל בילדינו גם את היכולת להתמודד מול התמכרות וגרורותיה.

בחינוך נכון וגישה בריאה למוזיקה, ניתן לתת לנער את היכולת לעסוק במוזיקה בצורה מתונה ומתאימה לצרכיו מבלי לפגוע בשום מסגרת בה הוא נמצא.

אני מתפלל שהצרה הכי גדולה של הורים ומחנכים תהיה שתלמידיהם "נפלו" למוזיקה בתוך כותלי הישיבה והיהדות ואני בטוח שמי שעוסק בנוער ממקום אמיתי יענה בכל ליבו אמן על התפילה הזו.

לחצו כאן
תוכן שאסור לפספס
8 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

התגובה נשלחה בהצלחה.
בקרוב התגובה תיבחן ע"י העורכים שלנו ובמידה ותימצא תקינה תפורסם באתר.
התגובה נשלחה בהצלחה.
בקרוב התגובה תיבחן ע"י העורכים שלנו ובמידה ותימצא תקינה תפורסם באתר.
6
אל תתעלמו מהבעיה האמתית !!! לחץ חברתי מוביל את ההורים ואת הילדים לאבדון !!! לך לישיבות ותאה כמה לומדים וכמה בטלנים . הבעיה הגדולה שרוב המכריע לא מסוגל לשבת ללמוד בגיל הזה , ופתרו איין !!! תשובות של משגיח ור"י , שב ואל תעשה עדיף , ומתוך שלא לשמה יבוא לשמה ... ככה מאבדים דורות על גבי דורות ..
דודי22.01.20
4 צודק .וזאת הסיבה העיקרית שהפעם אצביע כחול לבן ולא ג או ליכוד הנסחט בידי חרדים .צריך לחשוב גם על כלכלת ישראל הנושאת בעול הגדל והולך של תקציבי הישיבות . עיני אינה צרה בהם אך לצערינו חלק גדול מהאברכים אינו מצדיק בלימודיו את משכורתו.
דוד23.01.20
לגבי חלק גדול מהתלמידים
בוסקילה23.01.20
5
צודק
שפוי22.01.20
4
זה נכון
שלומי29.01.20

הצגת כל התגובות

3
צריך לתת תחלופה למדיה האלקטרונית ולפיתויי הרחוב. תורה בלבד לא מספיק. להשקיע עבור הנוער הישיבתי למי שרוצה וקשה לו שעות פנאי: שחמט כדורגל נגינה וכו. אבל 7 על 24 שיעורי תורה מה הם כולם ראב כויים רב חיים?
ללא שם22.01.20
2
מאמר דעה נכון מאד. ועוד יותר, כל השקעה בכישרון שהשם חנן אותך יתן שמחת חיים וכוחות להשקיע בלימודים ובעבודת השם (לעניות דעתי
רק מוזיקה ?22.01.20
1
4 מקצועות חובה בכל ישיבה. כמו סופרות שחיטה מילה וכו יש הרבה 4 חובה לדעת ולעשות בכל ישיבה יש למעלה מעשרים מקצועות קודש וכו. רוב הזמן מבטלים בישיבה אווקי יותר מחצי מהזמן מברברים ואני לא רוצה להגיד דברים יותר גרועים מי שרוצנ רק ללמוד בלי הפסק. הוא יעשה גם זה וגם זה והשאר בין כה וכה שיעשו דברים מועילים
אם היו שומעים לי היה הכל אחרת 27.01.20
אולי גם יעניין אותך
נערים

הסקרנות מצילה חיים / הרב אבי אברהם

הרב אבי אברהם | 05.01.24

טור להתמודדות

מלחמה ה' שואל מעמך / הרב אבי אברהם

הרב אבי אברהם | 10.10.23

פרשת השבוע

סטוריטלינג ל(בל)עם / הרב אבי אברהם

הרב אבי אברהם | 30.06.23

מסר חשוב להורים

לאברך 'המתמיד' נשבר: "לא חסר לי כלום, אבל נמאס לי ללמוד" | זו הסיבה המפתיעה

מרדכי רוט | 18.05.23

אבא או כספומט?

מפזר לילדים כסף? הם לא יעריכו את זה!

חיים דיין | 04.05.23
ש

טכנולוגיה למהדרין

להתפנק בשבת וגם לקבל מתנה - מתאים לכם?

כיכר בשיתוף נעם2 | מקודם

טור לפסח

הפקרות או חירות? // חיים דיין

כיכר השבת | 04.04.23

חג הפסח: חג ההתמודדויות // הרב אבי אברהם

הרב אבי אברהם | 03.04.23

פסיכולוגים קבעו

סמארטפונים: אלו 5 הסכנות לנערים ולמתבגרים

ישראל גינצבורג | 14.03.23

חנוך לנוער

תראו אותי! אני כאן! // הרב אבי אברהם

הרב אבי אברהם | 03.02.23
ש

כלי קודש

אברכים טוענים: זאת השיטה להישאר בכולל ולהתפרנס בכבוד

כיכר בשיתוף מלמ | מקודם

החינוך בראי הפרשה

נפגעי פעולות עבדות בזמננו / הרב אברהם בורודיאנסקי

הרב אברהם בורודיאנסקי | 20.01.23

שיח פתוח וכנה

המתבגר נתפס "על חם": האם לדבר עם איתו על זה?

ישראל גינצבורג | 18.01.23

טיפ יעיל

המתבגר שלכם מתרחק ומתעלם מכם? זה הפתרון המומלץ

ישראל גינצבורג | 29.12.22

להיות אדם // הרב אבי אברהם בטור לזכר אביו ז"ל

הרב אבי אברהם | 15.12.22
ש

פריחתו של יישוב

הפיכתה של גבעת זאב - מפרבר לעיר מתפתחת

כיכר בשיתוף גרין פארק | מקודם

טיפ להורים

לא רוצים להתבגר: כך תנהלו שיחה בוגרת לפני "ברמוץ" הבן

ישראל גינצבורג | 15.12.22

פרשת השבוע

'חיי שרה': איזו נפילה! // הרב אבי אברהם

הרב אבי אברהם | 18.11.22

איפה מחביאים שמש? // הרב אבי אברהם

הרב אבי אברהם | 21.10.22

מונולוג מרגש

'לאתרג' את הערבה // הרב אבי אברהם

הרב אבי אברהם | 16.10.22
ש

טכנולוגיה חסכנית

כך תתחילו את הקיץ עם עו"ש מאוזן- חודש ראשון חינם>>> 

כיכר בשיתוף רייז אפ | מקודם

סיפור ליו"כ

חוזה של ערב יום כיפור // הרב אבי אברהם

הרב אבי אברהם | 30.09.22

כי תבוא

ילדים הם עם רע (?) / הרב אבי אברהם

הרב אבי אברהם | 16.09.22

חנוך לנוער

"אל תביאו סלטים מהבית לשבת בישיבה!" / הרב אבי אברהם

הרב אבי אברהם | 02.09.22