כיכר השבת

מנפלאות התכנון הכלכלי – יוקר מחייה

פעמים שהביורוקרטיה פשוט מסתרבלת בתוך עצמה ומייצרת אבסורדים. זה מה שקורה כעת במשק החלב בישראל, עקב סירוב כחלון להעלות את מחירי מוצרי החלב שבפיקוח (כלכלה)

5
דוד רוזנטל | כיכר השבת | ה' באב | 17.07.18
מנפלאות התכנון הכלכלי – יוקר מחייה
(צילום: נתי שוחט, פלאש 90)

קניתם היום במרכול שקית חלב, שמנת או לבן? אתם לא מתארים לעצמכם כמה ביורוקרטיה ובלגן טמונים במוצרים האלה. כידוע, לביורוקרטיה יש נטייה להסתרבל, ולסרבול יש עלויות שכולנו משלמים עליהן ביוקר. אבל פעמים שהביורוקרטיה פשוט מסתרבלת בתוך עצמה ומייצרת אבסורדים. זה מה שקורה כעת במשק החלב בישראל, עקב הסירוב של שר האוצר כחלון להעלות את מחירי מוצרי החלב שבפיקוח.

שר האוצר מסרב לאשר העלאות מחירים, כנראה כי הוא חושש שהעלאת מחירים של מוצרי יסוד תהיה רשומה על שמו. בינתיים, את המחיר משלמות המחלבות, ובהן תנובה, וסופגות הפסדים. כתוצאה מכך, ייצור מוצרי חלב רבים הפך בלתי משתלם. וכעת, שוק החלב נמצא בין הפטיש לכחלון, ותנובה מאיימת להפסיק לייצר גבינות ומוצרים נוספים בפיקוח.

ולמי שלא מכיר את נפלאות שוק החלב בישראל, הנה הסבר קצר. בישראל אסור לייצר חלב, אלא אם כן קיבלתם אישור לכך ממועצת החלב. נניח החלטתם לעבור למושב, לפתוח משק ולגדל פרות, אז דעו לכם שלא תוכלו למכור חלב כל זמן שלא קיבלתם מכסה לכך. מה שנקרא "תכנון" משק החלב, שעליו אמונה מועצת החלב.

עד כמה זה אבסורדי? דמיינו שתקום "מועצת סופרי סת"ם", ובסמכותה הבלעדית תהיה לקבוע מי רשאי להיות סופר ומי לא, כמה מזוזות מותר לסופר לכתוב בחודש, ובאיזה מחיר הוא רשאי למכור אותן. אם ברצונכם להפוך לסופרי סת"ם, לא תוכלו למעשה לכתוב כלום עד שלא תקבלו אישור ממועצת עסקני הסתם. או תחשבו על "מועצת הקוגל הירושלמי", שתקבע למי מותר להכין קוגל, כמה קוגלים מותר לו להכין, ובאיזה מחיר הוא רשאי למכור אותם.

זהו פתח עצום לקומבינות ופויילע-שטיק, אך חמור מכל - זה מביא לחוסר תחרות וחוסר יעילות, ונשאר לכם לנחש מי הם אלו שמשלמים את המחיר. ואכן, מוצרי החלב בישראל יקרים, מאד. החלב בישראל מיוצר באי־יעילות אדירה, ומחירו מהגבוהים בעולם - מחיר ליטר חלב לרפתנים באירופה הוא כ–1.4 שקלים בממוצע, לעומת יותר מ-2 שקלים שמקבלים הרפתנים בישראל. דו"ח של ה-OECD ממליץ לישראל להפסיק את התכנון והפיקוח במשק החלב, וכך להוזיל את המחיר. בדו"ח מוגדר התכנון כ"מס סמוי" על אזרחי ישראל, כיון שאין מס מוגדר על צריכת חלב, אך מחמת התכנון המחירים בפועל הם גבוהים ואף כפולים ממחיר השוק. אלה נפלאות התכנון הכלכלי – יוקר מחיה.

אבל פעמים שהסרבול מביס את עצמו, וכך נוצר מצב ש"מחיר המטרה" של החלב, המחיר אותו משלמות המחלבות לבעלי הרפתות, הועלה ב-20 אגורות, אך מצד שני לא התקבל אישור משר האוצר להעלות את מחיר מוצרי החלב שבפיקוח - חלב נוזלי, חמאה, גבינות קשות, שמנת, אשל, גיל וגבינה לבנה.

לטענת תנובה, כל עליה של אגורה במחיר החלב, עלותו עבורה הוא 9 מיליון שקלים. כלומר, העלאת מחיר המטרה, עולה לתנובה בהוצאה נוספת של 180 מיליון ש"ח. תנובה, שרוכשת 60% מתוצרת החלב בארץ, נושאת כעת בנטל. כדי להתמודד עם ההפסד, היא צריכה להעלות מחיר, אך לצעד כזה היא לא מקבלת אישור משר האוצר. נמצא כי הביורוקרטיה בישראל מכריחה חברה לפעול בהפסדיות. אבסורד.

כפי שגם נכתב בדו"ח של ה-OECD, הפתרון איננו העלאת מחיר כזו או אחרת. הפתרון הוא פשוט להפסיק את התכנון במשק החלב. תכנון שמביא את שוק החלב לכדי אבסורדים מגוחכים, כאשר גם הציבור, גם החברות וגם החקלאים נמצאים מופסדים ממנו בסופו של דבר. את משק החלב יש לשחרר, ולתת לכוחות השוק החופשי לעשות את נפלאותיהם. כשם שחופש המסחר הוכיח את עצמו בכל תחום בו הוא נוסה, הגיע הזמן לנסות זאת גם בשוק החלב.

תוכן שאסור לפספס
5 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

התגובה נשלחה בהצלחה.
בקרוב התגובה תיבחן ע"י העורכים שלנו ובמידה ותימצא תקינה תפורסם באתר.
התגובה נשלחה בהצלחה.
בקרוב התגובה תיבחן ע"י העורכים שלנו ובמידה ותימצא תקינה תפורסם באתר.
4
תודה.
חנן .ב.17.07.18
3
היא מעמיסה על הצרכנים? אם היו מבטלים את המונופול של הכשרות אפשר היה להוריד מחירים על כל המזון
אחד שמבין17.07.18
2
כפי שאמר הרפתן התגובה מספר 1 דווקא בעניין החלב המציאות היא שונה לחלוטין . האינטרס הברור של הרפתנים בגדולים שיתבטלו המכסות ואז הם ישתלטו על השוק ויהיו מונופול ואח"כ קרטל כי יש פה שוק קטן ואין דרך אחרת ניסוח הבעיה היא כך מצד אחד אי אפשר לסמוך על השוק ומצד אי אפשר לסמוך על הפיקוח ולכן הפתרון הוא ....
חלב שנשפך 17.07.18

הצגת כל התגובות

1
דוד היקר , עולם המושגים שלך הוא קוגל ירושלמי וסופרי סת"ם ,(שהמכנה המשותף להם בדרך כלל עסק שחור ללא מע"מ וללא מסים ) דוד מה אתה יודע על יצור חלב ? כמה זמן לוקח להקים רפת עד שיהיה לה את יצור מכסת החלב ? (ת. 5 שנים ) כמה זמן חיי המדף של חלב גולמי ? ( ת. 2-3 ימים ) ללא תכנון ע"י גוף גדול וחזק המדינה או
רפתן 17.07.18
רפתן יקר, אולי כל דבריך נכונים, אך אין שום מדינה בעולם בה יש 'מועצת חלב' חוץ מצפון קוריאה. לא נראה לי שאתה רוצה לחיות שם!
ישראל מאיר17.07.18
אולי גם יעניין אותך
כלכלה בארץ

סוכנות S&P הורידה את דירוג האשראי והתחזית של ישראל

כיכר השבת | 19.04.24

מדד המחירים לצרכן עלה

האינפלציה השנתית עלתה ב-2.7%; מחירי הדירות בעלייה

מישאל לוי | 15.04.24

החל מעוד פחות מחודש

יוקר המחיה גם במוצרי היסוד: התייקרות במוצרי חלב בפיקוח 

בני סולומון | 15.04.24

הנתונים המלאים בצל המלחמה

כמה ויתרו השנה על חופשה בפסח ובכמה סל הקניות התייקר?

בני סולומון | 11.04.24

כלכלת מלחמה

נגיד בנק ישראל החליט: הריבית תישאר החודש ללא שינוי 

בני סולומון | 08.04.24
ש

שדה הקרב הדיגיטלי

פרויקט מיוחד! זהו דור העתיד של לוחמי הסייבר החרדיים

כיכר בשיתוף סייבלו | מקודם

יוקר המחיה

מחיר הדלק מטפס: זה המחיר שתשלמו כבר מהלילה בחצות

יוסי נכטיגל | 31.03.24

כך הפקחים תפסו את הבשר

120 ק"ג של בשר כבש מהשטחים שיועד לצום רמאדן - הושמד

דוד הכהן | 28.03.24

אושר בטרומית

בנקים יהיו חייבים להתקשר לבעלי חשבון שאין בו תנועות

בני סולומון | 20.03.24

כך זה לא יגולגל לצרכנים

'הם לא פרה קדושה' | זה הסכום שבנקים יאלצו לשלם למדינה

קובי אטינגר | 04.03.24
ש

חצי מחיר מת"א

משרדים ב-100 אלף ₪ והשאר ב-24 תשלומים

כיכר בשיתוף ברטניה ישראל | מקודם

ברקת הכריז חרם

המדבקה שתופיע על כל מוצר שמחירו עלה בזמן המלחמה

בני סולומון | 29.02.24

24% יותר מהבחירות הקודמות

נתונים מטורפים של שימוש בכרטיס אשראי ביום הבחירות

דוד הכהן | 28.02.24

בועדת הכספים

אושר הצו להעלאת המס על סיגריות - ומה לגבי הדיוטי פרי?

בני סולומון | 28.02.24

הנגיד החליט

למרות הערכות שונות | בנק ישראל: אין שינוי באחוז הריבית

דוד הכהן | 26.02.24
ש

פשוט, דיגיטלי, חכם ויעיל 

ללא הלוואה או גמ"ח: כך יישאר לכם כסף לפינוקים בכל חודש

כיכר בשיתוף רייזאפ | מקודם

זה מה שנחשף בדיון | צפו

זו ההצעה הנבחנת: הקפאת מחירי מוצרים בסיסיים בחירום

בני סולומון | 26.02.24

המאבק ביוקר המחיה

שר הכלכלה מציג: קרב הבלימה של גל ההתייקרויות יצא לדרך

דוד הכהן | 13.02.24