הטור השבועי

אוקראינה מתעוררת לחיים // הרב בן ציון נורדמן

הדבר הראשון עמו נפגשנו בקייב, היא כמובן קבלת הפנים הקרירה והמאיימת בכניסה לאוקראינה. אבל יש גם קרן אור באפילה האוקראינית, שהפכה לאבוקה ולמדורה ענקית (דעות)

2תגובות
כותב השורות (צילום: אבי רביבו)

בימים אלו אני שוהה בשליחות חינוכית באוקראינה. את המסע התחלנו בקייב העיר הגדולה. מוקדם לנו לסכם את המסע שכן הוא בעיצומו אבל תחושות ראשונות אבקש לחלוק עם קוראיי הנאמנים.

הדבר הראשון עמו נפגשנו בקייב, היא כמובן קבלת הפנים הקרירה והמאיימת בכניסה לאוקראינה. עיכבו את המשלחת שלנו ל"תשאול" ארוך ומייסר, ובכל רגע חששנו כי שולחים אותנו בחזרה הביתה.

לפי ההתנהלות המקומית, סביר מאוד להניח שהיו נוהגים עמנו כפי שנהגו עם משלחות אחרות שהגיעו באותו יום מישראל, כשהחזירו להם את הדרכונים בתוספת כרטיס טיסה בחזרה לישראל.

בחסדי שמים, אחרי טלפונים רציפים לישראל, מתוך התעקשות ודבקות במטרה והשליחות החשובה שלנו, ובמאמץ עילאי, הניחו לנו אנשי משמר הגבולות להמשיך בדרכינו.

אני חייב להודות ליוני משריקי עוזרו של שר הפנים הרב אריה דרעי ולחיים רבינוביץ עוזרו של סגן יו"ר הכנסת הרב ישראל אייכלר, שפעלו ללא לאות עד לשחרור כל בני הקבוצה ולאישור כניסה לאוקראינה.

על הכול חפפה סייעתא דשמיא מורגשת ומוחשית שליוותה אותנו בכל המסע עד הגיענו למקום מבטחים. אין אנו יודעים מה יעלה בגורלם של הקבוצות השונות שמבקרות בימים אלו באוקראינה והאם יוכלו להיכנס ללא חשש, אבל הגיע הזמן לתת את הדעת על כך שציר ישראל-אוקראינה תהיה פתוחה ומשוחררת.

זו ביורוקרטיה מיותרת שמאיימת על הגעתם של המוני בית ישראל בכל שנה ושנה לקברות צדיקים. חרף זאת שאוקראינה רק הרוויחה מכך, גם כלכלית וגם מוראלית, נראה שהם מעדיפים לשמר בכל כוח את השנאה הישנה והעתיקה והמורשת האוקראינית הבזה לחיי יהודים ולתרבותם הנצחית.

• • •

אבל יש גם קרן אור באפילה האוקראינית. קרן אור שהפכה לאבוקה ולמדורה ענקית שמקיפה את כל המדינה. הראשונים היו חב"ד, להם זכות ראשונים ואבני היסוד רשומות על שמם ועל מסירות נפשם באותם ימים כשמסך הברזל עדיין לא הורם.

היום ב"ה רואים באוקראינה בכל מקום התעוררות לחיים, ולאו דוקא של חסידי חב"ד. בכל מקום בו הולכים פוגשים עוד קהילה רדומה מתעוררת ועוד פעילות יהודית מגוונת של שבטי ישראל, מכל הזרמים החוגים העדות והקהילות. יהודים רבים מוצאים כאן את שליחותם החינוכית ואת פועלם הרוחני ומקדישים את חייהם באהבה למען קידוש שם ה' בעולם.

הרב יעקב דב בלייך שפועל שנים רבות הוא רק דוגמא, וכמוהו הרב יוסף שפירו ועוד ועוד. אז גם אם קבלת הפנים לאוקראינה לא הייתה משהו מיוחד - קבלת הפנים של השלוחים והנציגים שעושים כבוד ליהדות וקידוש ה' - דווקא הייתה חמימה ומלבבת.

שחרית בבית הכנסת הותיק בקייב

מה שקרה בשנים האחרונות - וכמובן צריך לזכור שוב את הראשונים שמסרו נפשם על כך – זה התעוררות הקהילות. כמו חוני המעגל שישן 70 שנה ומצא עולם חדש כשהתעורר, כמו כן אוקראינה היום לאחר נפילת מסך הברזל וחיי קומוניזם של כשבעים שנה, היא התעוררה לחיים חדשים. אורך זמן להתעורר מהתרדמת העמוקה בה היו שרויים אבל לאט לאט רואים כי עם ישראל חי.

נכון, יש כאלו שעושים זאת לצורך פרנסה ומסחר ומקימים שם חיי יהדות לכל דורש בתשלום, זכותם המלאה. ועדיין השליחות אותה הם עושים - קודש. התארחנו במלון שמזכיר יותר בית הארחה, וזכינו לשלוש ארוחות כשרות ומהדורות, מקווה מהודר, בית כנסת פעיל. בבית הכנסת הגדול בקייב יש מניין לתפילת ערבית בשעה 11 בלילה. הרגשתי כמעט כמו באיצקוביץ שבבני ברק...

המודל הזה של הענקת שרותי דת וכשרות ולהיות זמין לכל יהודי בכל מקום, הוא מודל מנצח, ויש כאן אמירה חזקה ומשמעותית, כי להעניק יהדות בארץ ישראל זה דבר אחד, ולהעניק יהדות במקום ארץ ושממה זה דבר שונה לגמרי, אחראי ומחייב.

• • •

בפרשה שלנו, פרשת מטות אנו קוראים על בני גד ובני ראובן שבאו אל משה רבינו עם רעיון: הם יישארו כאן למרגלות הירדן ולא יעברו את הירדן בדרך לארץ ישראל, כי יש כאן מרעה טוב לצאן ולבקר.

במשמעות העמוקה של פרשני המוסר, אחרי שמשה רבינו ע"ה העביר עליהם ביקורת – לפי דרגתם - על כך שהם מבקשים להישאר עם מקניהם בעבר הירדן ולא להיכנס עם אחיהם לארץ ישראל, והוא , והוא מציב להם תנאים, לאחר שהם ממלאים אותם והשתכנו בנחלתם, הם תיקנו את המקום הזה ששמו עבר הירדן. בכל מקום בעולם יש השראת קדושה, ויש מקומות שהיא מכוסה וצריך לגלות ולחשוף אותה. בני גד ובני ראובן קיימו למעשה שליחות לצאת גם מעבר לירדן ולרומם שם את מלכות ה' ולקדש את שמו הגדול בעולם.

אם רוצים לקיים מקום של קדושה, צריך להשתדל שיהיו במקום תנאי רווחה נאותים, ולכן בדקו וראו כי יש שם מרעה טוב והבינו כי המקום מתאים. זו התחושה שיש כיום באוקראינה המתעוררת של ימינו, רווחה גשמית ורוחנית יהודית חזקה ואיתנה מתמיד, אשר יש לנצלה לצרכים הרוחניים, לפעול שם תורה ויהדות, ולקדש שם שמים בעולם.

האם הכתבה עניינה אותך?

כן (100%)

לא (0%)

0 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

2
את ארץ ישראל ללכת לקברות צדיקים בארץ טמאה
גד
1
הלא בלעדיו מי היה נותן לך להיכנס ???
יאיר

עוד בחדשות חרדים:

בסיום הפגישה הדרמטית

ראש הממשלה נתניהו נפגש הערב בלשכתו עם יו"ר ועדת החוץ והביטחון חה"כ יולי אדלשטיין ויו"ר ש"ס אריה דרעי - כדי לנסות להשיג פריצת דרך במגעים לחקיקת חוק גיוס שיהיה מוסכם על החרדים | בסיום הודיע רה"מ על התקדמות חיובית במגעים (פוליטי)

||
6

מלחמת רוסיה-אוקראינה

תקרית ביטחונית חריגה נרשמה היום באומן, סמוך לציונו של רבי נחמן, שם שוהים בדרך קבע חסידי ברסלב ושאר מתפללים הבאים להשתטח במקום הקדוש | טיל מיירט שנורה כחלק מהמלחמה הניטשת בין אוקראינה לרוסיה נפל באזור וגרם לבהלה רבה | המרא דאתרא רבי יעקב ג'אן קרא לכל הבאים לעיר לשמור על זהירות ולהישמע להוראות הבטיחות (חרדים)    

|

אַשְׁרֵי הָעוֹמְדִים עַל סוֹדֶךָ

עשרה ימים להילולת הרשב"י, יצא צלם דוברות ההילולא דוב בער הכטמן לתעד את ההכנות האינטנסיביות לקראת הילולת הרשב"י בל״ג בעומר - וחזר עם גלריית תמונות מרהיבה מההכנות בשטח | צפו (חרדים)

||
1

איבד את ההכרה

כונני ההצלה והחירום הוזעקו למקרה חירום באחת הבריכות בבני ברק, שם גבר כבן 30 לא חש בטוב והתמוטט סמוך לשפת הבריכה | כעת מתבצעות פעולות החייאה מתקדמות על ידי הכוננים (חדשות חרדים)

||
10

מתוך ריקודים של שמחה

בירושלים נערך מעמד לחיים בכולל 'דרכי תורה' בחדרו של גאב״ד 'דרכי הוראה' הגאון רבי אשר וייס, בעל ה'מנחת אשר', מגדולי פוסקי הדור ומרביצי התורה, לרגל הוצאת ספרו 'מנחת אשר' חלק ל"ה | המעמד נערך בהשתתפות בכירי תלמידיו של הגאב"ד (חרדים)

||
1
ש

אל תפספסו!

בעיר שאי אפשר להישאר אליה אדישים, קורה משהו מתחת לפני השטח. בזמן שכולם מדברים על תל אביב, בירושלים מתגבשת מגמה שקטה – אך עקבית – של עליות מחירים. משקיעים מנוסים כבר שמים לב, השאלה היא רק מי ייכנס בזמן (נדל"ן)

ציקי גל|מקודם

בטקס לציון יום השחרור | צפו

הגרי"מ לאו השתתף בטקס שנערך בכנסת, לזכרון יום השחרור וההצלה מהנאצים ימ"ש, בדבריו בפני שרים וחכי"ם חיילי גדוד 'נצח יהודה', הוא תיאר התרגשות את נס הצלתו; "מיגור הנאצים הצליח רק בזכות עמידתו של כל העולם באחדות מולם. ועם ההודיה לבורא עולם עלינו להודות לשליחיו ובהם; ברית המועצות שהקריבה יותר מכולם ובהם כרבע מיליון יהודים שנלחמו בצבא האדום. אנגליה, ארה״ב ולכל מתנגדי הנאציזם" (חדשות)

|

לקראת ל"ג בעומר

לאחר חודשים רבים של הכנות, לפני זמן קצר התקיימה מסיבת עיתונאים, עם השר הממונה על ההילולה, מאיר פרוש, שהציג יחד עם המפקד את מתווה ההילולה השנה, שמבוסס על לקחי העבר ויישום ההמלצות של ועדת החקירה | זה המתווה המלא (חדשות חרדים)

||
5

מסורת של יובל שנים

המונים השתתפו בשבוע האחרון 'ביום העצמאות' באירועי "בר בי רב דחד יומא" שנערכו במספר ערים בארץ | האירועים התקיימו באשדוד, בן זכאי, גן יבנה וקרית מלאכי, במסגרתם נמסרו שיעורי תורה והרצאות חיזוק על ידי רבנים ואישי ציבור נכבדים | צפו בתיעוד (חרדים)

||
2

פרסום ראשון 

ח"כ אבי מעוז הודיע שיעלה השבוע את החוק לביטול סעיף הנכד בחוק השבות, אך במהלך ישיבת סיעת יהדות התורה, מספר חכי"ם טענו כי צריך להתנגד לחוק - במחאה על כך ש'חוק הגיוס' אינו מתקדם | ח"כ במפלגה הביע ביקורת על חבריו: ״ההתנגדות שלכם לחוק הנכד - היא טירוף הדעת״ (כנסת)

||
9

ביקור ראשון מאז הכתרתו

הראשון לציון, הגאון הרב דוד יוסף, עורך בימים אלו ביקור ממלכתי ורוחני בקהילות היהודיות בצרפת במטרה לחזק ולעודד אותן. הוא השתתף בכינוס רבני צרפת, ביקר באתרים יהודיים והתייחס לאירועי הטרור | צפו בתיעוד וסיקור (חרדים)

||
3
ש

בוא ללמוד ותתחיל לעבוד 

תכנית ייחודית להכשרת חרדים להנדסה וטכנולוגיה בשיתוף התעשייה • מלגות קיום • מעטפת ליווי אישית ומקצועית עד להשמה • מסלולים שונים ברחבי הארץ (לימודים)

כיכר בשיתוף מיגו|מקודם

נאום חריג ונדיר | צפו

עשרות ראשי ישיבות התאספו לכינוס חירום בביתו של ראש הישיבה הגאון רבי דב לנדו, שהשמיע את זעקת עולם התורה מול המערכת המשפטית | מי שנאם גם בכינוס, הוא נשיא ישיבת פוניבז' שלא מרבה לנאום פומבית בנושאי השקפה | הנאום המלא (חדשות חרדים)

||
22

תלמיד חכם, ברגע!

אל תפספסו והצטרפו ליוזמה שבמסגרתה יתאפשר לסיים את הש״ס בתוך 14 חודשים בלבד | השיעור היומי נמסר על ידי הגאון הרב יעקב דוד סטפנסקי ונמשך כשלוש שעות | והיום: מסכת בבא קמא י"ז- כ"ג | צפו בשיעור (יהדות)

|

היסטוריה ואקטואליה

עד כה גילינו חמישה מקומות בארץ ישראל המתחרים על הזכות להיחשב כקברו האמיתי של יהושע בן נון. אך מבט לעבר הירדן המזרחי חושף אתר נוסף, מפתיע במיוחד, המתיימר להכיל את קברו של יהושע בן נון - הלא הוא מקאם נבי יושע שבעיר סלט (היסטוריה)

|

פרסום ראשון 

על רקע המשך המשבר סביב חוק הגיוס והסדרת מעמד תלמידי הישיבות, החלטת הרמטכ"ל לשלוח עוד עשרות אלפי צווי גיוס לצעירים חרדים ועקרונות חוק הגיוס של ח״כ יולי אדלשטיין, בכירים בסיעות החרדיות דורשים להחרים את כל ההצבעות גם במחיר של ניצחונות לאופוזיציה | גדולי ישראל יכריעו בשבוע הבא (חרדים)

||
24
ש

פרסים שווים

המצטרפים כעת להגרלת יד לאחים השנתית על ספר תורה יכנסו מיידית ל"הגרלת ביניים" מיוחדת על פרסים שווים במיוחד בשווי 150,000 שקלים | בין הפרסים: 100,000 שקלים במזומן, חופשה חלומית באירופה, רכב משפחתי לחופשת הקיץ, רהיטים לבית, תווי מזון, רהיטים לבית וערכת מוצרי חשמל | במוקד ההרשמה להגרלה אומרים: "הזדרזו! תגברנו את הקווים משמעותית אך הזמן קצר והלחץ על מוקד ההרשמה גובר" (חרדים)

אסף מגידו|מקודם

עשייה של שליחות אמת

נציב שירות בתי הסוהר, רב-גונדר קובי יעקובי, ביקר בכפר חב"ד והתרשם מהמוסדות החינוכיים והרוחניים. הוא סייר בישיבות, בפרדס האתרוגים ובבניין 770, ונפגש עם רבנים ותלמידים | צפו בתיעוד (חרדים)

|
ש

מי שתופס- תופס

"מיסטר ספיקר" היא תוכנית לימודי אנגלית לילדים של 'למדם' ועכשיו עם שוברי הנחה מטורפת ברכישה דרך המתנסים. רק 490 ש"ח במקום 1800! הנחה של 1310 ש"ח!! מי שתופס - תופס! (לימודים)

אסף מגידו|מקודם
זמני היוםמזג אווירפנו אלינוקריירהמדיניות פרטיות