שותפות במאבק

"גדוד טוביה": כשבחורי הישיבות עמדו בחזית הביצורים של ירושלים הנצורה

במסגרת סדרת הדוקו 'אמונה ובטחון'התראיין קובי ביר בנו של מפקד "גדוד טוביה" במלחמת העצמאות | בראיון נחשף ההסכם ההיסטורי בין רבני הישיבות לרשויות המתגבשות | ביום הבחורים המשיכו לשקוד על לימודם, ובלילה חיזקו את קוהביצורים | הריאיון המלא (חרדים)

4תגובות
כיכר בירושלים ע"ש הגדוד החרדי 'גדוד טוביה' (צילום: אמנון נבו)

במסגרת סדרת הדוקו 'אמונה ובטחון' התראיין קובי ביר בנו של מפקד "גדוד טוביה" במלחמת העצמאות. בריאיון נחשף ההסכם ההיסטורי בין רבני הישיבות לרשויות המתגבשות: מאות בחורי ישיבה – שריד אחרון לעולם תורה שנחרב באירופה – עלו מדי לילה על העמדות, חפרו תעלות ופרסו גדרות כדי להגן על העיר הנצורה.

>> למגזין המלא - לחצו כאן

במהלך היום הם המשיכו לשקוד על לימודם, בלילה חיזקו את קו הביצורים, ויצרו רגע נדיר של שותפות חרדית במאבק על ירושלים – בלי נשק, אבל עם אמונה עמוקה בתפקידם לשמור על עולם התורה בחיים.

הריאיון המלא

שלום קובי ביר, תודה שהגעת אלינו. אנחנו רוצים לדבר על הרקע ההיסטורי של מעורבות חרדים במלחמת העצמאות, ובמיוחד על "גדוד טוביה". מסתבר שיש לך קשר לגדוד הזה, אשמח לשמוע עליו.

"הקשר שלי לגדוד טוביה הוא שאני בנו של טוביה ביר ז"ל, שהיה מפקד הגדוד. במקור נקרא הגדוד "גדוד בני הישיבות", ובהמשך חייליו שינו את שמו ל"גדוד טוביה" על שם המפקד, אבי. הצבא אימץ את השם הזה, ובמסמכי צה"ל מופיע "גדוד טוביה". ירושלים הייתה אז במצור, והיו בה בערך 350–400 זמן קצר לאחר השואה. החשש היה שעולם התורה, שנפגע קשות באירופה, ייכחד. ראו באותם 350–400 בחורי ישיבות את שארית הפליטה התורנית.

"מצד שני, ירושלים הייתה זקוקה לכל זוג ידיים לצורך הגנה וביצורים. לשכת הגיוס (שנקראה אז "לשכת המפקד לעם") הגיעה להסכם פשרה עם ועד רבני הישיבות בארץ ישראל: מצד אחד לשמר את עולם התורה, ומצד שני לאפשר לאותם בחורי ישיבות לתרום להגנת העיר. על פי ההסכם, בחורי הישיבות המשיכו ללמוד בישיבה בימים, ובלילות, פעמיים-שלוש בשבוע, עבדו בביצורים: חפירת תעלות, פריסת גדרות תיל, בניית מוצבים. הם לא התאמנו בנשק ולא עמדו בחזית הלחימה. זה היה למעשה גדוד ביצורים שביצר את שכונת סנהדריה בצפון ואת שכונת מקור חיים בדרום".

הזכרת 300 בחורי ישיבה, אבל שמעתי שמספרים אחרים מזכירים יותר. מה היה סדר הגודל של הגדוד? כמה מגויסים היו בו? קל היה לגייס אותם?

"בסך הכול היו כ-300 בחורי ישיבה בגדוד. היו כמה בודדים שהוגדרו כמצוינים ושוחררו משירות לגמרי, וכן היו כאלה שנפסלו מסיבות בריאותיות בשל המצב הקשה במצור. כך שבפועל כ-300–350 בחורי ישיבה שירתו בגדוד. אין רשימות מדויקות ב-100%, כי לא היו מחשבים ואנחנו מסתמכים על מסמכים מאותה תקופה, אבל זה פחות או יותר המספר.

"חשוב להבין שהגדוד הוקם בהסכם בין ועד ראשי הישיבות לבין הרשויות, וכל הישיבות בירושלים הסכימו לכך – החל מישיבות חסידיות ועד לישיבת מרכז הרב, מתולדות אהרון ועד ישיבות ליטאיות. הייתה הסכמה מלאה, וכך גם האדמו"רים והראשי ישיבות שלחו את תלמידיהם. ההתייצבות הייתה כמעט מלאה. פעמיים הוציא הגדוד חוברת בשם "המבצר" (בחודשי אב ואלול תש"ח), חוברות גדודיות שכללו דברי תורה וברכות הרבנים הראשיים. הייתה בכך תמיכה רוחנית ולגיטימציה רחבה".

קובי ביר (צילום: כיכר השבת)

אומרים שלחלק מהבחורים זו הייתה מצווה לשמור על הארץ ולחלק אולי זה היה רק "צו השעה" כי הרבנים הורו להם. היו ויכוחים בנושא הזה?

"היו כאלה שראו בזה ממש מצווה, והיו כאלה שחשבו שזה רק מפני שהרבנים הורו לעשות כן כצורך השעה. לא הייתה בהכרח אחדות דעים מוחלטת על האידיאולוגיה שמאחורי ההתגייסות, אבל בפועל כולם נענו. חיילי הגדוד לא לבשו מדים, אבל היו להם כרטיסים צה"ליים. בירושלים חילקו כרטיסי גיוס לכמה קטגוריות: מגויסים רגילים, משוחררים מסיבות בריאותיות, ומגויסים לגדוד בני הישיבות. כך זוהו אנשי הגדוד. דרישת ראשי הישיבות הייתה שלא יישאו נשק, מחשש שאם ילחמו בחזית, חייהם יהיו בסכנה. מעבר לחשש הגופני, דאגו בעיקר לעתיד עולם התורה. לכן הוחלט שהם יתרמו בביצורים ולא בלחימה עצמה".

היו חרדים שהתגייסו אז לצה"ל גם בלי המסלול של גדוד טוביה?

"כן, היו חרדים שהתגייסו ישירות דרך ההגנה ומשם לצה"ל. לדוגמה, הרב שמאי גינזבורג ז"ל, שהיה משמשו של האדמו"ר מגור, סיפר לי אישית שלא היה בגדוד טוביה כי כבר היה פעיל בהגנה והתמזג לצה"ל ישר. גדוד טוביה נועד בעיקר לאותם בחורי ישיבה שזה עתה הגיעו להסכמה לגייסם לצורך ביצורים".

אמרת שהיו כ-350 בחורי ישיבה בגדוד, ואלו היו 90% מכלל בני הישיבות בירושלים. זה כמעט גיוס מלא...

"נכון, כמעט 100% מהבחורים הכשירים השתתפו. מספר קטן מאוד קיבל פטור בגלל הצטיינות מיוחדת או בעיות בריאותיות. יש בידי רשימות שמיות, אף כי לא מושלמות, ואבא שלי לאורך השנים הכיר באנשים שביקשו שיאשר ששירתו בגדוד, לעתים על סמך עדויות שונות, כך שהמספר המדויק קשה לקבוע, אבל זה פחות או יותר הנתון".

אם זה עבד טוב, מדוע הגדוד התפרק בסופו של דבר? ומה היה המעמד של אבא שלך כמפקד הגדוד?

"אבא שלי היה בדרגת טוראי. הוא כנראה מפקד הגדוד היחיד בצה"ל שהיה בדרגת טוראי... הסיבה לבחירתו הייתה שהוא היה פעיל בהגנה, ומשפחתנו הייתה מפועלי אגודת ישראל, יוצאי גרמניה, גרו ברחביה. אבא קיבל את ההסכם שבין לשכת הגיוס לוועד רבני הישיבות, והיה צריך ליישם אותו. מכיוון שכל הרבנים חתמו עליו, לא היו מחלוקות גדולות. הוא הפעיל את הגדוד במשך כמה חודשים, ואז בנובמבר 48' הגיעה הוראה לפרק אותו. לא הצלחתי להבין לגמרי מדוע. ייתכן שהגדוד נחשב ייצור כלאיים: חיילים שנתנו יומיים-שלושה בשבוע, בלילות, רק לביצורים ולא ללחימה. אולי אחרי שהתייצב המצב, הצבא רצה לחזור למבנים רגילים. אבא פירק את הגדוד כשהורה לו הצבא. לאחר מכן, בשנים הבאות, המשיך לשרת במילואים בחטיבה רגילה. הוא ראה זאת כמשימה שניתנה לו ב-48': להקים גדוד, להפעיל אותו, לפרק כשצריך".

אם נחשוב על גדוד טוביה במונחים של היום, האם אפשר להגדירו כסוג של "שירות אזרחי-ביטחוני"? משהו כמו עזרה לכוחות הלוחמים בביצורים, בלי לעבור טירונות?

"כן, אפשר לומר שזה היה מעין שירות אזרחי-ביטחוני. הם לא היו חיילים קרביים, לא עברו טירונות, לא נשאו נשק. הם סיפקו תשתית הגנתית: תעלות, גדרות, מוצבים. כך הלוחמים יכלו להילחם בחזית כשהביצורים כבר מוכנים. זה דומה לתפקידים עורפיים שתורמים לביטחון מבלי להיות בחזית עצמה".

איך אביך ראה את יחסי חרדים-צה"ל בהמשך השנים? האם דיבר על זה בהקשר של חוק טל, , וכדומה?

"אבא מעולם לא דיבר על הגדוד כתקדים לעתיד. הוא היה בחור צעיר כבן 20, קיבל משימה והצליח בה. לאחר כמה חודשים הגדוד פורק, והוא המשיך הלאה בחייו. הוא לא עסק בהמשך בשאלות המדיניות או המשפטיות שעלו בשנים מאוחרות יותר. אך אם אפשר ללמוד לקח מתקדים "גדוד טוביה", זה שאם כל הצדדים רוצים, אפשר למצוא דרך ביניים. אפשר לשמור על עולם התורה ובמקביל לתרום לביטחון. זה מראה שאם יש רצון הדדי, ניתן להגיע לפשרות".

>> למגזין המלא - לחצו כאן

יש הטוענים שזה קרה רק מפני שהיה איום קיומי על ירושלים. בלי איום כזה, האם עדיין ניתן היה לראות התגייסות כזאת?

"אני חושב שבעת צרה הציבור החרדי מגלה רצון להשתלב בכלל העשייה. לא חייבים לחכות למצור על ירושלים. הבעיה כיום היא שייתכן שכל צד מפחד ממה שיתקבע כמוסכמה לעתיד. אבל ההיסטוריה מלמדת שכאשר יש סכנה אמיתית או רצון כנה, מוצאים שביל זהב שיאפשר את שיתוף הפעולה".

האם הכתבה עניינה אותך?

כן (84%)

לא (16%)

0 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

3
א,ביזמננו כזה דיל לא היה עומד במבחן בג"ץ ב, היום היו אומרים לבחורים שגם בנות צריכות ביחד איתם לחזק ביצורים ג, אז חיפשו פטרונות היום מחפשים בעיות אם החרדים מתוך שנאה
חיים
2
מרן הגרצ״פ פראנק התנגד לזה ןלא היסכים שבני ישיבה יהו שם ורק לעובדים הוא היתיר
חרדק
דוקא שמעתי סיפור אחר לחלוטין.
חרדי
1
לומדים לקח מהעבר. מי זוכר את הנופלים במבצע סיני? והאם לא מתו לשווא? ,האפשר לסמוך על רמטכל כמו : חלוץ , יעלון , ברק והדומים להם ? מדובר בדיני נפשות !
דוד

עוד בחדשות חרדים:

המסר החריף לממשלה

עשרות ראשי ישיבות התאספו לכינוס חירום בביתו של ראש הישיבה הגאון רבי דב לנדו, שהשמיע את זעקת עולם התורה מול המערכת המשפטית שהניפה את חרב הגזירות והקיצוצים | הגר"ד העביר מסר ברור: "הממשלה עדיין אינה פותרת את הדבר, וכל העת דעתנו נתונה על דבר זה ואיננו יכולים לעמוד מנגד" | סיקור ותיעוד (בארץ)

|

"גם אני התפעלתי מזה"

חזן תלמיד חכם נכה או חזן רגיל שעומד על רגליו – מי עדיף? ושני הסיפורים המטלטלים שסיפר המנהיג הליטאי | צפו בתיעוד המלא מהריתחא דאורייתא בעת ביקורו של הגר"י זילברשטיין אצל ראש הישיבה הגר"ד לנדו (חרדים)

|
ש

רבנים, דיינים וטוענים רבניים:

שיטת שש הנקודות נועדה לאפשר לכל אחד ללמוד ולהצליח במבחני הרבנות הראשית, הן לדיינות, הן לרבנות והן לתעודת הסמכה כטוען רבני. מאות בוגרים של מל"מ כבר מכהנים כרבנים וטוענים רבניים. עם הצלחה לא מתווכחים (לימודים)

כיכר בשיתוף מל"מ|מקודם

בצומת שרי ישראל -יפו 

עשרות מפגינים מ'פלג הרצ"פניקים' מוחים נגד גיוס חרדים לצה"ל בצומת המרכזית שרי ישראל - יפו בירושלים | על פי הודעת המשטרה: "הכוחות במקום מכווינים את ציבור הנהגים לדרכים חלופיות" (חרדים)

|

"זה מעבר לדעה שלי"

יו"ר ועדת הפנים, ח"כ יעקב אשר, מציב סעד זמנים ברור להעברת חוק הגיוס והסדרת מעמד תלמידי הישיבות ומבהיר כי אם החוק לא יעבור עד אמצע כנס הקיץ של הכנסת - לסיעת 'יהדות התורה' תהיה בעיה לשבת בממשלה: "הדבר הכי חשוב לעם היהודי בכלל" | הריאיון המלא והמקיף עם ח"כ אשר ישודר מחר ב'כיכר' (חרדים)

||
5

"אין מקום לבירור"

במכתב דרמטי במיוחד של מנכ"ל רשת החינוך העצמאי לחברי הוועדה לביקורת המדינה הוא מבהיר כי כל ענייני הרשת נתונים לפיקוח לפי חוק במשרדים הרלוונטיים ורשת החינוך לא מוצאת לנכון לשתף פעולה עם בדיקת הוועדה | חה"כ טור פז הגיב: "הם בלחץ גדול" (חרדים)

||
9

לְמַעַן תַּצְלִיחַ בְּכָל דְּרָכֶיךָ

ביקור רב רושם ערך המשגיח הגאון רבי משה דוד לפקוביץ, במעונו של ראש הישיבה רבי משה צדקה בעיה"ק ירושלים | השניים הרחיבו בנועם שיח בענייני הזמן והשעה | בסיום הביקור איחל ראש הישיבה לנכדי המשגיח את הברכה המיוחדת שזכה לשמוע ממרן ה'חזון איש' זצ"ל (חרדים)

||
2
ש

מדהים: 

בלב שכונת רמות, על צלע הר שקט המשקיף אל נופי עמק הארזים, בונה קבוצת בית ירושלמי סטנדרט מגורים חדש בנוף העירוני. פרויקט רמות קאנטרי מציע מרחב חיים המשלב יופי, שלווה ואיכות חיים בירושלים המתחדשת (נדל"ן)

כיכר בשיתוף בית ירושלמי|מקודם

יותר מ-50%, בפחות מ-7 שנים

חקיקת חוק הגיוס ממשיכה להסתבך וכרגע האיום נראה בעיקר מתוך הקואליציה - ומכיוונו של יו"ר ועדת חוץ וביטחון | על פי העקרונות החדשים שרוצה להציב יולי אדלשטיין ונחשפים כעת לראשונה ב'כיכר השבת', יעדי הגיוס יהיו גבוהים ממה שהציג שר הביטחון ויותר מ-50 אחוז, הסנקציות תהיינה קשות יותר והסיכוי שזה יעבור את סף דלתם של גדולי ישראל שואף לאפס (חרדים)

||
18

החטיבה לשמירה על הקרקע תורחב

השרהחרדי הגיע יחד עם אנשי לשכתו לביקור רשמי בקרית ארבע, שם נועד עם ראש המועצה | במהלך הביקור הקיים דיון עומק בנושא פיתוח היישוב והרחבתו, השניים דנו בהקמת שכונות חדשות, תוספת יחידות דיור, ובתקציבי האצת הבניה באזור (חדשות, בארץ)

||
1

פרסום ראשון

אחת הישיבות הוותיקות והנחשבות בבני ברק, עושה עליה לעיר הקודש | הישיבה שכבר החלה לפעול במתכונת קיבוץ - מתחילת זמן חורף, צפויה לקיים רישום ולפתוח לקראת זמן אלול הקרוב שיעור א' חדש | כל הפרטים (עולם הישיבות)

||
1

כזה עוד לא היה

סיפור בלתי ייאמן התרחש בימים האחרונים בעיירה היהודית הוותיקה פשיסחה בפולין, בו מעורבים מספר אנשי מפתח בכירים נוצרים מערים שונות בפולין, שנשלחו בהשגחה שמיימית מופלאה ומרתקת, להשיב מצבות יהודיות שנגזלו מבית הקברות של פשיסחה והותקנו בבית משפחה מקומית בפשיסחה | הסיפור המלא כאן ב'כיכר השבת' (חרדים)

||
3

תלמיד חכם, ברגע!

אל תפספסו והצטרפו ליוזמה שבמסגרתה יתאפשר לסיים את הש״ס בתוך 14 חודשים בלבד | השיעור היומי נמסר על ידי הגאון הרב יעקב דוד סטפנסקי ונמשך כשלוש שעות | והיום: מסכת בבא קמא ג'-ט' | צפו בשיעור (יהדות)

|
ש

בהוד השרון- המלאי מוגבל

נופי מגדיאל, שכונת המגדלים החדשה שתקום בהוד השרון, נפתחה הרשמה שקטה למשקיעים לבעלי הון עצמי של 95,000 ש"ח בלבד! מלאי הקרקעות מוגבל למכירה במחיר הנוכחי, לכן כל הקודם זוכה! (נדל"ן)

כיכר בשיתוף נקסוס|מקודם
ש

שיתקבלו התפילות

רבבות נהרו גם השנה מכל רחבי העולם להילולת רבי ישעיה מקערעסטיר (בן ר' משה) הטמון בעיירה בודרוגקרסטיר (Bodrogkeresztúr) שבהונגריה | במהלך אבטחת שלומם של משתתפי ההילולא ובשבת שלאחר ההילולא עשרות פראמדיקים וחובשים בהם מתנדבי יחידת כח הצלה של איחוד הצלה סייעו ל-193 מתפללים שחשו ברע, נחבלו או נזקקו לקבל מענה רפואי (חרדים)

אסף מגידו|מקודם

בפתח הדיון בוועדה

היום נפתח מושב הקיץ בכנסת והדיונים בוועדות חזרו לשגרה מלאה | משפחות החטופים שהקפידו להגיע גם במושבים הקודמים לוועדות השונות, הגיעו גם היום לועדת הפנים של חבר הכנסת יעקב אשר, שעשה עבורן מחווה | צפו (כנסת)

||
4

אור הרשב"י

גם השנה: רוצים לעלות למירון? תתחילו לרענן את האתר. הכניסה תתאפשר רק עם כרטיס שנרכש מראש – אבל את מועד פתיחת המכירה המדויק אף אחד לא מוכן לגלות | הציבור מתוסכל ומשרד התחבורה משוכנע שזה הפתרון לקריסות (חרדים)

||
7

תיעוד וסיקור

מאות ראשי ישיבות, ר”מים, משגיחים ואנשי חינוך, מכל רחבי הארץ השתתפו גם השנה בכנסיית החינוך השנתית של ארגון החינוך לב שומע, שנערכה לראשונה באולם הקונגרסים בבנייני האומה בירושלים | תיעוד וסיקור (חדשות חרדים)

||
3

סערת חילול השבת | חשיפה

שבועות ספורים לאחר מכתבם החריף של גדולי ישראל כנגד רשת ביג שממשיכה לפתוח בשבת קודש את הקניון הענק בגלילות, ההנהגה הרבנית של בית שמש יוצאים בקריאה חריפה שלא לרכוש מוצרים ברשתות המחללות שבת גם בסניפים שסגורים בשבת | המכתב וההכרעה הדרמטית מגיעה לאור העובדה שבעיר בית שמש ישנו מתחם קניות של ביג, שכן סוגר את שעריו בשבת (חרדי)

||
37
ש

בהזדמנות!

"השילוב הייחודי של קרבה לבני ברק מצד אחד ולירושלים מצד שני, תשתיות מפותחות וקהילה תומכת, הפך את רחובות לאופציה מובילה בקרב משפחות חרדיות", מסביר אחד מתושבי העיר. "יש כאן שילוב של מגוון קהילות, לצד מוסדות דגל כמו ישיבת 'מאור התלמוד' והישיבה הספרדית 'ישיבה לצעירים'" (נדל"ן)

כיכר בשיתוף צמרות רחובות|מקודם