אהבה כמניע לצמיחה

מיכאל אכל כל בוקר שוקולד - ולא הפסיק לקנא בפרוסה עם חמאה של חברו | טור מטלטל 

שמתי לב למשהו שחזר על עצמו מדי בוקר: כשהייתי מוציא מהתיק שלי את הכריכים ומתחיל לאכול, מיכאל לא היה מוריד את העיניים שלו מהם. ואני מהצד השני, מנסה לדמיין מה היה קורה אם לי הייתה פיתה כמו שלו (משפחה, מגזין)

פרוסה עם שוקולד (צילום: shutterstock)

כילד, בכל בוקר - אבי מורי הגה"צ הרב חיים רבי שליט"א היה מעיר אותנו כך: הוא היה מגיע לחדר השינה שלנו, עם כוס קקאו חם ומתוק (לא שוקולית). ובקולו האוהב והאהוב היה אומר לנו את המילים הכי טובות שילד צריך לשמוע על הבוקר. לא משנה על מה היה הנושא, אבל החום שהתנקז לנו בגוף הקטן ממילותיו הטובות, היה עצום.

>> למגזין המלא - לחצו כאן

הכריכים שאבא היה מכין לנו, היו פשוטים אבל מיוחדים. פרוסת לחם פרוס, עליה שכבת חמאה, גבינה לבנה ועגבנייה, וקורטוב מלח. בראש חודש, היינו מקבלים בונוס: שקית שוקו.  זה היה המתכון. (אגב, מומלץ מאוד) עד היום אצל ילדיי יש שם לכריך הזה:

כריך סבא רבי.

אבל התאווה לשוקולד בתוך פיתה טרייה הייתה לי תמיד בראש, בגלל שפגשתי בזה בכל בוקר כשהייתי רואה את חברי לשולחן, מיכאל. הוא היה מגיע עם פיתה טרייה ועמוסה בשוקולד.

שמתי לב למשהו שחזר על עצמו מדי בוקר: כשהייתי מוציא מהתיק שלי את הכריכים ומתחיל לאכול, מיכאל לא היה מוריד את עיניו מהם, זה היה מבט מלא בקנאה ואני לא מצליח להבין ממה. ולעומת זו אני מהצד השני, מנסה לדמיין מה היה קורה לי אם הייתה לי ביד פיתה כמו שלו וחלל הפה שלי היה מתמלא בכמות מכובדת של שוקולד.

יום אחד זה קרה...

לפני שיצאנו ליטול ידיים לארוחת 10, הוא פנה אליי בהצעה: "בא לך שנחליף את האוכל? אני אתן לך את הפיתה שלי, אתה תביא לי את הלחם שלך, אתה מסכים?", הוא שאל אותי בערגה.

לא הייתה לי הזדמנות פז יותר מזו, ועניתי בחיוב. זהו, הפיתה אצלי ביד, היא הייתה כל כך כבדה משוקולד, אכלתי אותה בהנאה כשאיני מאמין על הטרף הקל שהגיע עד אליי קרוב כל כך.

למחרת, הוא שאל שוב: האם אני רוצה שנחליף את הכריכים שלנו. כמובן שהסכמתי. ביום השלישי כבר סירבתי, זה היה נראה לי יותר מדי שהוא יביא לי את הפיתה המבוקשת הזו, לא יכולתי לעשות לו את זה. אבל הייתי חייב לשאול אותו, איך הוא מוכן לוותר על הפיתה הזו עבור הכריך גבינה ועגבנייה שלי?

מיכאל הביט בי ואמר:

"אתה יודע כמה זמן לוקח לאבא שלך להכין את הכריך הזה? כמה הוא עובד על זה? הוא צריך לחתוך את העגבנייה, אחרי זה למרוח חמאה, ואחר כך גבינה, ואז להניח את העגבנייה על הגבינה, ועל זה פרוסה. זה הרבה זמן", אמר לי בעיניים בורקות.

עכשיו אני יותר נדהם איך ילד בכיתה ו' עסק בחוויה הזו. כשהוא שיתף אותי איך אמא שלו מכינה לו את הפיתה העמוסה בשוקולד, הבנתי מה חסר לו. הוא סיפר שמדי בוקר לפני שהוא יוצא מהבית עם אימו כשהתיק כבר על כתפה, היא פותחת את הפיתה למעלה, מכניסה כף גדושה של שוקולד לתוך הפיתה, מוציאה את הכף ולוחצת על הפיתה לפיזור השוקולד באופן מירבי. זהו, הכריך מוכן.

המילים הללו נתנו לי להבין, שיותר מאשר שהוא רוצה לחוש את טעם הכריך שלי, הוא מעוניין להרגיש את ההשקעה שלו, הוא רוצה לחוות בארוחת ה-10 חוויה של השקעה, שמישהו השקיע עליו. זה סוג של אהבה הורית המגיעה דרך האוכל.

פתאום כעסתי על עצמי: איך הסכמתי לתת לו את האוכל שאבא שלי כל כך משקיע עליי בכל בוקר? בעולמם של ילדים יש המון חוויות רגשיות, וכאן הרגש שלי לאבא שלי היה עצום, דווקא מהחבר הזה שהצליח לייקר לי את מה שאני אוכל מדי יום.

• • •

לא מזמן מסרתי הרצאה בערב הורים באחת הישיבות הקטנות בירושלים. פתחתי את דבריי ב הנ"ל, ומשם המשכתי בדיוק לנושא הזה: עד כמה הילד שלנו מרגיש אותנו ההורים, דרך החיבוק שלנו, דרך נעימות הקול שלנו, דרך המגע הפשוט שלנו.

אם על ידי המזון המהיר, שאמא שלו הייתה מכינה לו מדי בוקר – משם בדיוק הוא הרגיש חוסר, וניסה למצוא אותו דרך הכריך המושקע של אבא של חבר שלו, החוסר שלו היה גדול כל כך, עד כדי שזה הפריע לו.

ילד שחווה בבית אכפתיות ואהבה, חוויה של מילה טובה, הוא ילד שמרגיש שאוהבים אותו. לעומתו ילד ששומע רק הערות ודרישות, תביעות ושפיטות, הוא ילד שמרגיש שלא אוהבים אותו. גם אם נסביר לו כמה אנחנו כל כך דואגים לו, זה לא יעזור, כי הגישה היא החלק החשוב.

ספר דברים מתחיל בתוכחות משה רבנו ע"ה לבני ישראל, סמוך למיתתו של משה רבנו הוא בחר להוכיח את בני ישראל. היכן הוא היה עד עכשיו, מדוע רק עכשיו לפני מותו הוא בוחר לעשות זאת?

שימו לב לרש"י הקדוש.

"וַֽיְהִי֙ בְּאַרְבָּעִ֣ים שָׁנָ֔ה בְּעַשְׁתֵּֽי־עָשָׂ֥ר חֹ֖דֶשׁ בְּאֶחָ֣ד לַחֹ֑דֶשׁ דִּבֶּ֤ר מֹשֶׁה֙ אֶל־בְּנֵ֣י יִשְׂרָאֵ֔ל כְּ֠כֹ֠ל אֲשֶׁ֨ר צִוָּ֧ה יְהֹוָ֛ה אֹת֖וֹ אֲלֵהֶֽם"׃ - מלמד שלא הוכיחן אלא סמוך למיתה. ממי למד, מיעקב, שלא הוכיח את בניו אלא סמוך למיתה. אמר, ראובן בני, אני אומר לך מפני מה לא הוכחתיך כל השנים הללו, כדי שלא תניחני ותלך ותדבק בעשו אחי: (רש"י, דברים - פרק א' פסוק ג')

יעקב אבינו הגדול, חשש להוכיח את בנו, שחלילה מחמת ההוכחה הזו, ימצא ראובן מקום רגשי וחם אצל עשיו אחיו ויעזוב את יעקב אביו. תסכימו איתי שיעקב לא היה צריך לצעוק על ראובן, הוא היה יכול לומר לו את זה בצורה יפה ובאהבה גדולה, אבל יעקב ידע שיכול להתפתח כאן ניכור מצד בניו בגין הוכחתו אליהם, והם ימצאו מפלט אצל אחיו הסורר.

מה נגיד על ילד שמרגיש שהוריו לא אוהבים אותו, לא מסוגלים לומר לו איזו מילה של אהבה, והקשר שלהם הוא קשר מתמטי בלבד? יש נערים שכבר הספיקו לשתף שהם לא שומעים מההורים שלהם מילות חיבה ואהבה וזה אוכל אותם, הכל טכני ובפנים זועפות, ואם האבא לא העיר להם הערה יום אחד, הוא פספס את מצות היום רחמנא ליצלן.

שמעתם פעם על חסימה רגשית - קשיים רגשיים מעין אלו יכולים להיגרם מחוויות, התנסויות, מערכות יחסים בעבר ובהווה, אירועי חיים ומצבים רגשיים שההורים חוו בחייהם שגרמו להם לא לבטא רגש ואהבה לילדיהם. אלו דברים שיכולים להיפתר על ידי טיפול, ולהביא האור לילדים שממש לא אשמים בגין מה שאנו עברנו, ההורים.

• • •

בסיום ההרצאה ניגשו אליי זוג הורים, האמא פתחה בדיבור ושאלה: "מה עושים הורים כאלה שפשוט אין להם את זה, הם לא יכולים לאהוב, לחבק, הם לא שם. מה עושים עם דבר כזה?", היא שאלה בכאב.

היה ניתן לראות שהיא שמרה על כבוד בעלה שהיה נוכח במעמד ולכן האשימה גם את עצמה בעניין, אחרי הכל היא באה לדבר על זה, וזה כואב לה, זה רק מראה כמה לה זה אכפת. בעלה הרגיש צורך לענות לשאלה וממילא הסגיר את עצמו: "עזבי זה לא יעזור, מה שנעשה לו, לא יהיה לו טוב", אמר באדישות.

משה רבי (צילום: לביא צלמים)

אלו תירוצים של נחמה, אמירות מעין אלו גורמים לנו ברוב הפעמים להמשיך בשיטה. ואז הנער המתבגר, מוצא נחמה אצל החבר שלו המפוקפק שמקבל אותו תמיד בסבר פנים יפות, ויודע לפרגן לו. או אצל הנערה המחייכת אליו, ומשם הדרך כבר קצרה יותר, כי להוציא אותו משם צריך יחידה מובחרת ומבצע מיוחד.

כמו שאמא שלא יכולה לאכול דגים לא תחסוך זאת מילדיה, על אחת כמה וכמה כשיש קושי וחוסר יכולת לפרגן ולתת חיבוק, החשיבות לעשות זאת היא עצומה. אנו נעשה הכל שהוא יהיה האדם הזה שאנחנו עדיין לא, ולא נוריש לו את החסרונות שלנו.

יש בזה גם משהו שנותן כישורי חיים לילדים: אם אנו רוצים שהילד שלנו יידע לאהוב, אנו צריכים לאהוב אותו. אם אנו רוצים שהוא יידע להזדהות עם אחרים ולנהוג עימם באמפתיה אנו נצטרך להיות כאלה. אם אנו רוצים שהילד שלנו יידע לומר שלום יפה, או להודות על מה שהוא מקבל, אנו מוכרחים לנהוג כך. גם אם אנו בטוחים שאין לנו את זה, אנו חייבים לעשות את זה בשבילם.

לסיום תעשו ניסיון: לוויתם את הילד עד הכניסה לחיידר, או שהילד יוצא מהבית לכיוון החיידר, תגידו לו שלום בחיוך ותנו לו נשיקה או חיבוק. ואז... כעבור 2 שניות, קראו לו שוב. כשהוא יחזור אליכם לדעת מה רציתם, תאמרו לו: "אני אוהב/ת אותך".

>> למגזין המלא - לחצו כאן

אין לכם מושג כמה חוסן וחמימות מצטברת בלב הקטן שלו ברגע כזה. תנסו את זה, זה כוח, זו עוצמה שהילד חש, זה משהו שהוא לא ישכח ויעביר אותו הלאה, בזכותכם.

אהבה היא כמו הרוח, אתה לא יכול לראות אותה
אבל אתה יכול להרגיש אותה

האם הכתבה עניינה אותך?

כן (97%)

לא (3%)

0 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

9
הכל נכון = יש חשיבות עצומה לתת אהבה לילדים... אבל אנשים שנהגו אחרת במשך שנים ויש להם חסימות - אי אפשר לקום בבוקר ולהיות פתאום מישהו אחר. זהו תהליך ארוך שדורש הרבה עבודה. האשה שאלה אותו שאלה נכונה וטובה ולא קיבלה תשובה! המרצה הנ"ל לא נתן (וכנראה גם לא מכיר) שום דרך מעשית ליישם את הדברים!
יעקב
אם אתה כותב, בטח אתה גם יודע לקרוא: הוא כתב ללכת לטיפול ולא להדחיק את זה, כי אנשים נוהגים לחיות עם זה. קצת אינטלגנציה לא יזיק, גם אם זה בלי ניקוד
זלמן
8
כמה שזה נכון. תודה לכם על תוכן ברמה הגבוהה ביותר.
אריק
7
וואוו! אין מילים!
דורון בירן
6
סיפור יפה, אך עם העומס של החיים, משפחות ברוכות ב"ה עבודה נון סטופ, איך אפשר לעמוד בסטנדרטים האלה?
אני
האמן לי, למה שחשוב יש זמן.
kobi
5
מדהים!
מוטי
4
אני רואה ילדים עם שקית קורנפלקס יבש בתור ארוחת בוקר. זה כואב בנשמה כמה זמן כבר לוקח להכין טוסט?
ג'ינג'ית
3
סיפור מרגש ויפה. האמא הזו..בטח כל כך עייפה. וחרף כל העיפות עדיין קמה כל בוקר בשביל ואולי בזכות ילדיה. מתעוררת ומכינה להם כריך מתוק וטעים משוקולד) בעיניי זו השקעה. ואיזו חברות מקסימה וקהילתית. לחלוק את הכריך הטעים והמושקע של שני ההורים כל אחד בדרכו ודרכה בשביל למלא את חלל הבטן בחום ואהבה של ילדים.
ענת
2
איזה ניסוח מהמם שהשם יברך אותך חיזקת
אנונימי
1
וואלה, סיפור שגרם לי לבכות. אני הייתי יתום מגיל 5 וגדלתי אצל סבתא שלי ז"ל, לא היה לה מה לתת לי לבית ספר, היא הייתה שולחת אותי כל יום לשכן אחר לקבל משהו. אשמח לספר את זה פה איך אני עושה את זה. הורים תעשו הכל לתת לילדים לי זה לא היה ואני עדיין רווק בן 50
פנחס

עוד בהורים:

כשההורים מתבגרים... 

הילדים לא ציפו לשמוע צעקות כאלה מסבא שלהם, ואנחנו שלא הלכנו לישון בכדי לשמור על השקט של ילדינו, לא ציפינו למהומה הזו שתקרה. אמא שלי גערה באבא שלי שיירגע ויפסיק לצעוק, אבא שלי הגיב לה כדרכו, ואנחנו רצינו פשוט לברוח משם (משפחה)

||
22

ההתעסקות בעצמי - גאולה לסביבה שלי

בליל שבת לאחר הדלקת הנרות, אבישג יצאה מהחדר אבל בלי החיוך הידוע שלה. זו לא הייתה אבישג שהכרתי עד עתה. ישבנו על הספה ודיברנו קצת, אבל אבישג הייתה מאוד עניינית וענתה לי בתשובות קצרות. גם כשהצעתי לה לשבת על הכורסא הידועה שלנו, היא אמרה בחיוך פוליטי: "זה בסדר, נוח לי כאן" (משפחה)

||
34

תשמרו על אווירה טובה

בין שלל עבודות הניקיונות לפסח, מדריך טיפים לשיתוף הילדים בהכנות לפסח בצורה חיובית ומהנה, תוך הימנעות מלחצים ומריבות | אל תגרמו לילדים למאוס מהחג, תנו להם ליהנות מכל דקה איתכם (חרדים)

||
5

הנושא בעול עם משפחתו

גיסה אחת הייתה מאוד אנושית. היא לא יכלה לראות אותנו קורסות, והייתה תמיד תופסת יוזמה וקמה לארגן ולסדר, ולסייע לנו בכל מה שנדרש. חוץ ממנה, שתי הגיסות הנוספות היו יושבות ואנו משרתות אותן. כל אחת מהן הייתה מסוגלת לשבת על הספה ולבקש מאיתנו דברים בזמן שאנו עובדות (משפחה, מגזין)

||
36
ש

תסתכלו מסביב

פורים כבר ממש כאן, וכולנו רוצים לשמוח | אבל מה קורה כשהנפצים פוגשים מציאות שהנפש לא מסוגלת להכיל? מומחי 'טיפולי' מדגישים כיצד רבים מאיתנו, גדולים וקטנים, עדיין רגישים במיוחד לרעשים פתאומיים בעקבות המלחמה (ילדים)

כיכר בשיתוף טיפולי|מקודם

אל תעקור נטוע

הלחץ של האמא רק הלך וגבר, זלמן לא ידע את נפשו מרדיפה על כל דבר שלא היה לפי התוכנית שלה. הבלורית שלו, הבגדים שלו, הסיגריות שהיה מעשן, אלו היו החטאים שלו. היא בחרה לחנך אותי על-פי דרכה, וזה רק הלך והחמיר. עד שהגיע היום הזה: זלמן סולק מהבית לצמיתות (משפחה)

||
29

מוגנות היא לא מילה גסה 

דודי היה ערני למצב, הוא הספיק לשתף אותי. הוא אמר לי שהוא חושש שהוא בחור בעייתי, שמתקרב אליו יותר מדי ונוגע בו נגיעות של חיבה. זה בדיוק מה שרציתי מהילדים שלי, את הערנות הזו. לא בפאניקה, לא בדמיונות, אלא מתי שזה נראה מוזר לבוא ולשתף את אבא (מגזין כיכר)

||
50

אהבה כמניע לצמיחה

שמתי לב למשהו שחזר על עצמו מדי בוקר: כשהייתי מוציא מהתיק שלי את הכריכים ומתחיל לאכול, מיכאל לא היה מוריד את העיניים שלו מהם. ואני מהצד השני, מנסה לדמיין מה היה קורה אם לי הייתה פיתה כמו שלו (משפחה, מגזין)

||
11

איך שגלגל מסתובב 

אם היו מדברים בבית חמי על ביזנס, והייתי מביע דעה כזו או אחרת מתום לב, חמי היה מסתכל עליי במבט כזה של: "ילד, מתי ספרת כסף בחיים שלך, וממתי אתה מבין בעסקים?". זה היה פרצוף כזה שהופך אותי ללא רלוונטי בנושאים מעין אלו (משפחה, מגזין)

||
15

"החתן שלנו"

מנכות קשה, ייסורים ובדידות צורבת – ועד לתהילה עולמית | הנער היתום, שגדל בסמטאות ירושלים בעוני מחפיר נעשה לגיבור נערץ | אהבתו העמוקה לתנ"ך שימשה לו ככוח מניע לשאוף הכי גבוה שאפשר | עמוס חכם, חתן התנ"ך הראשון – מסמל של מאבק אישי לגאווה לאומית | "הַמְשַׂמַּחַת לֵב וְעֵינַיִם מְאִירָה" (מגזין כיכר)

||
25

כוחה של אמונה תמה

ריאיון מרגש עם ר' מרדכי ואפרת רביד, הוריו של האברך הרב משה רביד זצ"ל, שנפטר בתאונת דרכים כארבעה חודשים לאחר חתונתו | מסע מרתק מימי ילדותו דרך שנותיו המוצלחות בישיבה ועד לחתונתו המאושרת | על התמודדות עם השכול, דרכי חינוך, כוחה של אמונה בשעת משבר, ועל המשמעות העמוקה שמצאו ההורים בהפיכת הכאב הפרטי לברכה לרבים דרך ספר הזיכרון ועידוד ללימוד התורה | הנוסע המתמיד הפרק העשירי (מגזין כיכר)

||
3

טור חינוכי

כשאומרים 'חנוכה' מה זה אומר לנו? חג האור, חג האורות. חניכה, פתיחה, הקדשה | איך כל זה קשור לילדים שלנו ומה אנחנו לומדים מהחג המיוחד הזה? | משה רבי עם עשרת הדברות שלו לחג החנוכה (מגזין כיכר)

||
17

שליטה מכיוון אחר

הורדנו את העיניים מעיניו של חמי, וחיכינו לשמוע איזה צחוק מתגלגל או לפחות את המשפט: "סתם סתם, נראה לכם? מה שהתחייבתי אני נותן" | אבל זה לא קרה, חמי המשיך לדבר על דירות באזורים שונים, ואנחנו יושבים קפואים על מקומנו ולא מאמינים (מגזין כיכר)

||
83

מנהג בפרשה

פרשת ויצא עוסקת סביב לידת בני יעקב ומעוררת שאלה נודעת: למי הזכות לבחור את שם התינוק - לאב או לאם? | מנהגים שונים מעוררים דיון לגבי זכות הבחירה, תוך התייחסות לכבוד הורים וגם צער הלידה | והאם יש למנהג הגדרה בחוק הישראלי? (יהדות)

|
ש

חסר תקדים!

חדרה, אחת הערים המתפתחות ביותר בישראל, נמצאת כעת במרכזו של גל פיתוח חסר תקדים | העיר, שמשלבת בין היסטוריה עשירה לתשתיות מודרניות, מושכת אליה משקיעים מכל רחבי הארץ להשקעה במגוון פרויקטים. כעת, חברת נדל"ן בבני בברק, הודיעה שתקצה 3 דונם להסכם שיתוף מיוחד למגזר החרדי בלבד (נדל"ן) 

כתבה מקודמת|מקודם

סיפור לא שגרתי

המטפל הרגשי מרדכי רוט היה מופתע, כאשר היהודי שנכנס אליו לטיפול, סיפר לו שהוא מגיע יומיים אחרי פטירת אביו ובעיצומה של 'השבעה', למה ומדוע? הסיפור הבא מוגש בפניכם (מגזין כיכר)

||
36

אני לא מפחד מאשתי...

הגענו הביתה לאחר נישואינו – חתן וכלה בליל הכלולות שלהם. "זהו" חשבתי לעצמי, "השתחררתי מהכלא, אני עם אשתי עכשיו – יצאתי לחירות". הקלה אפפה אותי, הרגשתי כמו חדש, אבל לא להרבה זמן (זוגיות, מגזין)

||
47

כשבלילה יורד גשם

הרטבת לילה היא אחד מאותם נושאים שהורים אוהבים לשנוא: היא מפתיעה, לא נעימה, ובעיקר מלווה בהרבה כביסה. אבל לפני שאתם נלחצים, כדאי לזכור- הרטבת לילה היא לא בעיה אלא שלב התפתחותי נורמלי לחלוטין, ולעיתים קרובות היא פשוט עוברת מעצמה. אז למה זה קורה? מתי צריך להתחיל לדאוג? ומה אפשר לעשות כדי לצלוח את התקופה הרטובה? בואו נצלול פנימה- ולא על מזרן רטוב, מבטיחים (מאמע, נשים, ילדים)

||
3

כשהשמיכה הופכת למערה

במרכז הסלון עומדים שני ילדים. אחד חובש מסננת על ראשו ומכריז בגאווה שהוא מפקד ספינת החלל. השני מחזיק במגב כאילו היה חרב ואומר בקול דרמטי: "אנחנו יוצאים להציל את כוכב הפיצה!" אין קהל, אין בימוי, אבל הבמה נפתחה, ואנחנו עדים להצגה של החיים (מאמע, נשים, ילדים)

|

הכבוד והלב ומה שביניהם

חמותי הגישה לו מנת בשר משובחת שהוא אוהב במיוחד, עליה טרחה ועבדה. "בתאבון בן שלי" אמרה בהתרגשות. אבל מלכיאל לא נגע בצלחת ובסיפוק אדיר אמר לפני כולם בחיוך: "אני חלבי" (מגזין כיכר)

||
22
ש

זמינה במלאי

עם הטויוטה סיינה, נסיעות משפחתיות יהפכו לחוויה שלא תרצו שהיא תיגמר | אם נמאס לכם להתפשר על “משפחתיות” צפופות, זה הזמן להכיר את הסיינה – מיניוואן מרווחת בגודל מלא- והפעם גם עם מנוע היברידי חסכוני! (רכב)

כיכר בשיתוף טרגט|מקודם
זמני היוםמזג אווירפנו אלינוקריירהמדיניות פרטיות