

ועדת הכספים בראשות ח"כ משה גפני, קיימה היום (שני) ישיבה משותפת עם ועדת הכלכלה בראשות ח"כ דוד ביטן, במסגרת הצעות לסדר בנושא יוקר המחייה בישראל.
על הפרק היה: הצעה בנושא העלאת מחירי מוצרי החלב המפוקחים והצעה בנושא עליית המחירים במדינת ישראל בחסות המלחמה, גפני ציין בפתח הדיון: "יחד עם יו"ר ועדת הכלכלה סיכמנו על הדיון הזה שנוגע ביוקר המחייה בישראל, נוכח התופעה ההולכת וגוברת ויוזמת חברים משתי הוועדות".
יו"ר ועדת הכלכלה, ח"כ דוד ביטן, הזכיר כי במהלך המלחמה וועדת הכלכלה העבירה חוק שנוגע לעליית מחירים לא סבירה תוך ניצול מצב המלחמה, "הגענו להסכמים גם עם האוצר והם מסמסו את הלו"ז, כך שעבר המועד בו החוק נגע בעלייה, וכך במקום 170 מוצרים שיכנסו לסל, רק 17-18 מוצרים נכנסו" אמר. ח"כ ביטן הוסיף והעביר ביקורת על כך שהממשלה לא נלחמת ביוקר המחייה בצורה נכונה ואמר כי כיום הסמכויות נמצאות אצל השרים, "אנחנו צריכים להחזיר לוועדות הכנסת את הסמכויות, אם השרים לא יבינו שזו מלחמה חשובה לא עשינו כלום" אמר.
ח"כ ולדימיר בליאק, ציין כי מיום הקמת הממשלה בינואר 2023 מוצרי החלב עלו כמעט ב-10%, וכי במאי 2024 מחירי החלב עלו פעם נוספת בכמעט 4.5% וכעת מדובר על 1.5% נוספים: "בהשתוללות הבלתי נתפסת הזו לממשלה ונבחרי הציבור יש תפקיד, גם אם מדובר בנוסחה אוטומטית" אמר.
ח"כ בליאק הוסיף כי ב-3 שנים האחרונות הוא מנסה לקדם את נושא פרסום הדוחות הכספיים של המונופולים ושזה כלי משמעותי במלחמה ביוקר המחייה. "יש עוד הרבה צעדים שלא שר האוצר שמתעלם מיוקר המחייה ולא שר הכלכלה, ולא שר החקלאות עושים, תפסיקו להתבטל בנושא הזה כי הציבור מאס בזה".
ח"כ שלי מירון: "מוצרי חלב נוגעים בכל בית ישראלי, אנחנו לפני שבועות ושוב התייקרות המחירים, זו לא גזירת שמיים, זה גזירה של ממשלה שמחליטה כל פעם מחדש לגזור על האזרחים שלה. מתי התכנס קבינט יוקר המחייה לאחרונה? לפני 10 חודשים, בינתיים הכל עולה, החשמל, הארנונה, הסופר, אבל יש קבינט יוקר המחייה, מזל שהוקם. אנחנו בעיצומו של משבר קשה המדינה והציבור דורש מנהיגות, לא מנגנונים".
ח"כ אורית פרקש הכהן, ציינה כי ביקשה לקיים את הדיון בגלל ההשתוללות הכללית במחירי מוצרי הצריכה במשק בחסות המלחמה. "לפי הספירה שלנו היו 78 הודעות על העלאות מחירים של חברות שונות מתחילת המלחמה", אמרה ח"כ פרקש הכהן והוסיפה כי מתחילת המלחמה שטראוס העלתה מחירים 5 פעמים וחברות נוספות כמו תנובה, דיפלומט, שסטוביץ', יוניליוור ועוד העלו מחירים בין פעמיים לשלוש פעמים מתחילת המלחמה.
ח"כ חמד עמאר, ציין כי כיום לא כל אחד יכול להרשות לעצמו לאכול בשר כי המחיר הוא בלתי נתפס. ח"כ עמאר הוסיף וחיזק את דבריו של ביטן ואמר כי הממשלה והשרים לא עושים את עבודתם והוסיף כי הסמכויות שהממשלה מקבלת היא מקבלת דרך הכנסת.
לדברי עמאר: "לכן יש לנו את הסמכות לחוקק את החוקים שיחייבו את הממשלה להתייחס לדיוני הכנסת, ולכבד את ההחלטות שהכנסת מחליטה. אם הממשלה הייתה מתעסקת באיך להוריד את המחירים, המחירים היו יורדים. לא ימין, לא שמאל, לא חרדי, לא ערבי, זה נוגע לכל אחד מאיתנו".
ח"כ נעמה לזימי, הביעה ביקורת על עבודת הכנסת ואמרה כי יכלו לוותר על הרבה מהגזרות- שכר עובדי השירות הציבורי שקוצץ, עלייה במחירי הארנונה החשמל והמים, עליית המע"מ. "הדברים לא מאפשר יותר קיום בכבוד בשום צורה, לא הייתה רגולציה, אבל את המינימום, מחירים בפיקוח, הדברים שהסכמנו עליהם עבור הקיום הבסיסי, גם זה עלה מעבר".
ח"כ ינון אזולאי מש"ס אמר: "שנה וחצי – שנתיים של מלחמה לא עשינו מספיק כממשלה, למשל ארנונה, הייתה עלייה מעבר לעלייה האוטומטית שהאוצר לא היה מוכן לשפות, יש ארנונה לבעלי עסקים שבאוצר אמרו שהם מקבלים במסגרת הפיצויים וזה מותנה גם שם, בדלק היו עליות וירידות, אם היינו מחליטים שהדלק לא יעלה, הממשלה הייתה מרווחים פחות בבלו. נכון שבמלחמה כולם צריכים להכניס את היד לכיס, אבל היה ציבור שהיה צריך לעזור לו שישלם פחות. בחברות הגדולות מנצלים כדי להעלות מחירים מתי שרק ניתן, תראו את אלעל אתמול, המחירים הגיעו עד השמיים תרתי משמע, אולי ניקח מהם כמו שלקחנו מהבנקים. גם הבנקים, אם הממשלה הייתה נותנת לנו לתת להם מכה, זה היה אחרת".
יו"ר איגוד תעשיות המזון בהתאחדות התעשיינים, ליאור לוי, אמר כי ברור שישראל היא מדינה יקרה וכולם חווים את יוקר המחייה. הוא ציין כי אנחנו חווים עשור של מלחמות באירופה ובישראל, ועכשיו גם מלחמת סחר עולמית, ואמר כי יצרני המזון הם גורם בולם אינפלציה. הוא הוסיף כי היצרנים הם צרכנים של חומרי הגלם וקרא להפחית את המע"מ על מזון כמו באירופה ולהפסיק להתעלם מיצרני המזון הישראלים ולא לבנות רק על הייבוא.
לינור דויטש, לובי 99: "באופן נוח החברות לא שלחו נציגים לדיון, אלא את איגוד חברות המזון, שאומר שהם מייצג מפעל משפחתי קטן וקשה לכעוס עליו והוא מנסה לתרץ את הסיבות להעלות את המחירים לכאורה, כשאנחנו יודעים שאינם להם באמת איך להתמודד עם הדברים. מדד המחירים הכללי עלה ב-16.2 אחוז, מדד מחירי המזון ב-20.1 אחוז. שורה של מוצרים שמחירם ירד – אורז, סויה, קנולה, חיטה, והם מועלים באופן חסר כל פרופורציה, החברות מעלים את המחירים באופן חסר כל פרופורציה".
יו"ר הוועדה, ח"כ גפני סיכם את הדיון והודיע כי יקים צוות משותף לוועדת הכספים וועדת הכלכלה שיורכב מחברי קואליציה ואופוזיציה לבחינת דרכי פעולה להתמודדות עם יוקר המחייה: "זה אינו נושא פוליטי, חברות מנצלות את המצב בו יש עליות מחירים, ומעלות מחירים בלי פרופורציה, לא ניתן לעבור לסדר היום. גם חברי הכנסת הואשמו במצב ואנחנו לא חומקים מאחריות, נבקש מחברים משתי הוועדות לבחון את המצב ולהציע לנו תוכנית כדי שתהייה חקיקה, למשל נקודה שעלתה שלא ניתן יהיה להעלות מחירים כאשר יש מנגנון אוטומטי, נעמוד מול הציבור ונראה את הדברים האלה, כדי להתמודד עם המצב הזה".
0 תגובות