כיכר השבת

נִיחוֹחוֹת מְהמָגְרַבּ

מתכון לסְכֵינַהּ - חמין מרוקאי עם חיטה, קציצה מתוקה ו"סושי-ג'חנון"

משה פריגן מגיש: טור שבועי חדש עם מתכונים נהדרים בניחוח מגרבי וסיפורים מהמְלְאַחְ היהודי. והפעם: מתכון לסְכֵינַהּ - חמין מרוקאי עם חיטה, קציצה מתוקה ו"סושי-ג'חנון" מפתיע (אוכל, שבת)

17
משה פריגן | כיכר השבת | ט"ז בחשוון | 17.11.16
שבת בניחוח מרוקאי אותנטי
שבת בניחוח מרוקאי אותנטי (צילום: shutterstock)

לכבוד פתיחת המדור הקבוע "נִיחוֹחוֹת מְהמָגְרַבּ" אכין השבוע את המאכל היהודי הידוע ביותר: הסְכֵינַהּ - החמין או, אם תרצו, הצ'ולענט המרוקאי (כן, אני יודע שנכנסתי לפינת ההשוואות אבל אל תנסו).

מרכז החיים במְלְאַחְ היהודי - שכונת היהודים - היה האֶל-פֶאֶרְאַן - התנור השכונתי. התנור היה מוסק בעצים וקדרות (הטאז'ין), והסכינה היו שוהות בו מיום שישי בבוקר ועד לשבת אחר התפילה.

בית הכנסת איבן דאנן במלאח היהודי בעיר פס, מרוקו (צילום: shutterstock)

חזקות ומסורות לצד פרוטקציות וקרבה משפחתית היו סביב התנור מכיוון שהחום בו לא היה אחיד ועל כן המיקום של החמין בתנור היה קריטי. המקורבים זכו ל"מקום טוב באמצע" והשאר היו או סמוך לעצים או סמוך לפתח, אלו היה אוכלים חמין שרוף ואלו היו אוכלים חמין מיימי, אך "המקומבנים" היו זוכים לחמין שזוף ומבושל במידה. בילדותי, היה אפשר לראות על פי סוגי החמין הנהוגים במשפחה מה היה מעמדם בקהילה של העולים.

מה עושה יהודי אחרי הסכינה?

את החמין היה מביא לתנור ומחזיר בשבת בבוקר התַּרַאַחְ (שיבוש בשפת היהודים של המילה הטורח או תרח על שום שעקרות הבית היו אומרות להם שהם הולכים כזקנים בגילו של תרח) שהיה בדרך כלל אדם עני שקיבל בשכרו צלחות חמין מהבילות וכוסות מאחיה - העראק המפרסם של יהודי מרוקו. לצד התראח היה הולך הטרומבדור - הבדחן הגוי הבֶּרְבֶּרי שעל כתפיו היה קוף וכאשר היה מגיע לבית ובעוד אם המשפחה פותחת את הסיר הוא היה ניגש לשולחן ושואל את הקוף בערמומיות: "מה עושה היהודי אחרי הסכינה?" והקוף בתורו היה קופץ על ספת ההסבה ונשכב על הגב לקול צחוקם של הילדים.

לסכינה ישנן גרסאות רבות כמספר אלו שהכינו אותן. העניים מילאו מעיים והעשירים אכלו נתחים שמנים, וכמובן סוגי הקטניות והירקות בחמין הושפעו מהאזור הגאוגרפי שבו הוכן החמין. מרגלא בפומיה דיהודי מרוקו "אכול סכינה ותשרה השכינה".

לכבוד משמרי המסורת ולכבוד אמהות וסבתות שהכינו סכינה ביד אוהבת ולכבוד תפילותיהן להצלחת החמין, אצרף את הגרסה שלי כפי שלמדתי מסבתי עם שיפורים קלים.

טיפ: כאשר אני קונה בשר אני מחלק את כל הנתחים בשקיות ויוצר ערכת מיקס בשרים לחמין.

סכינה - חמין מרוקאי

מספר מנות: 10 סועדים

מרכיבים:
עצמות מוח פרוסות לס"מ אחד - לריפוד את הסיר בשכבה אחת
1-1.5 ק"ג של תערובת שקדים, גידים, בשר ראש ואסאדו, חתוכים לנתחים
10 תפוחי אדמה קטנים זעירים בקליפתם, שלמים
2-3 בטטות בינוניות, חצויות לשניים
2 כוסות גרגרי חומוס ענק, אחרי השרייה במים למשך לילה
2-3 בצל סגול גדולים, פרוסים
2-3 כפות דבש / סילאן
125 גרם רסק עגבניות
2-3 כפות פפריקה מתוקה בשמן
מלח ופלפל שחור
1 מקל קינמון

אופן ההכנה:
1. מחממים מעט שמן בסיר כבר ומטגנים את העצמות עד להזהבה ומוציאים מהסיר לצלחת.

2. מוסיפים שמן לסיר ומטגנים את הבצל ותערובת הבשר עד להשחמה. מוסיפים את תפוחי האדמה והבטטות, מטגנים הכל יחד עד להשחמה ומוציאים מהסיר.

3. מרפדים את תחתית הסיר בעצמות המוח, עליהן מסדרים הבשר, מעל את תפוחי האדמה והבטטות ואז את החומוס המושרה ומקל הקינמון.

4. בקערה, מערבבים יחד את כל התבלינים עם מים בכמות שתכסה את כל המרכיבים שבסיר, ויוצקים הכל על החמין.

5. מסדרים על החמין את שקית החיטה, ביצים - אם רוצים, את הקציצה המתוקה והסושי-ג'חנון (מתכונים לשלושתם בהמשך), מכסים את הסיר ומבשלים במשך חצי שעה על אש קטנה. מעבירים את הסיר לפלטה ומגישים בשבת בבוקר / צהריים.

כך סיר החמין צריך להיראות לפני המעבר לפלטה:

חיטה לחמין

מרכיבים:
1 כוס חיטה
2 כוסות מים
2-3 כפות שמן
מלח, לפי הטעם
1 בצל קטן, חתוך ל-8 פלחים
1 שן שום
1 כפית פפריקה מתוקה
1 כפית פפריקה חריפה
1 כפית כמון
1/4 כפית כרכום
פלפל שחור
מעט משייה (קליפת אגוז מוסקט) טחון - לא חובה

אופן ההכנה: מערבבים יחד את כל המרכיבים, קושרים בשתי שקיות ומניחים על החמין.

קציצה מתוקה

מרכיבים:
1 כוס בורגול / אורז גרוס
250 גרם בשר טחון
100 גרם אגוזים גרוסים
100 גרם תערובת צימוקים ושזיפים מיובשים קצוצים (1 כוס חד פעמית לא דחוסה)
מלח ופלפל שחור
1 כפית מחוקה פפריקה חריפה
1 כפית מחוקה פפריקה מתוקה
1/2 כפית מחוקה ראס אל חנות
1/4 כפית מחוקה קינמון
1 מחוקה כפית כמון
מעט דבש

אופן ההכנה: לשים יחד את כל המרכיבים, יוצרים מהעיסה גליל ארוך, עוטפים בנייר כסף ומניחים על החמין.

"סושי ג'חנון" ממולא - המצאה שלי שמשדרגת את החמין

כמות ל-2 מאפים. ניתן להקפיא אחד

מרכיבים:
2 גיליונות בצק עלים מוכן בגודל 20X20 ס"מ
250 גרם בשר טחון
1 בצל גדול, קצוץ
מלח ופלפל שחור
1 כפית מחוקה פפריקה חריפה
1 כפית מחוקה פפריקה מתוקה
1/2 כפית מחוקה ראס אל חנות
1/4 כפית מחוקה קינמון
1 מחוקה כפית כמון

אופן ההכנה:
1. מטגנים את הבצל בשמן, מוסיפים את הבשר הטחון, מתבלים ומטגנים עד להשחמה יפה. מסירים מהאש.

2. מרדדים קלות כל גיליון בצק, מניחים מתערובת הבשר לאורך קצה של כל אחד מריבועי הבצק, ומגלגלים. עוטפים כל גיליון בנייר אפייה ואז בנייר כסף ומניחים על החמין. כאשר פורסים את הגליל מתקבל מאפה "סושי" העשוי מג'חנון וממולא בבשר מתקתק.

מגישים את החמין כשכל מרכיב בצלחת נפרדת או בצלחות אישיות, בהם המרכיבים מסודרים זה לצד זה.

שיר לשבת:

לחצו כאן
תוכן שאסור לפספס
17 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

התגובה נשלחה בהצלחה.
בקרוב התגובה תיבחן ע"י העורכים שלנו ובמידה ותימצא תקינה תפורסם באתר.
התגובה נשלחה בהצלחה.
בקרוב התגובה תיבחן ע"י העורכים שלנו ובמידה ותימצא תקינה תפורסם באתר.
12
התיאור הססגוני לקוח מספר הבישול המרוקני מה עם קרדיט לרבקה לוי-מלול מחברת הספר?
זכור לי מילדותי23.12.21
11
סילאן? ?? בצל סגול??? ואיפה הרגל????? (נשלח באמצעות כיכר השבת בסלולרי)
ליאת17.11.16
10
מרוקאים לא שמים רסק באוכל ובפרט בחמין זה טריפולטאי (נשלח באמצעות כיכר השבת בסלולרי)
ללא שם09.09.17

הצגת כל התגובות

9
כתוב בטוב טעם (נשלח באמצעות כיכר השבת בסלולרי)
משה רוזנברג 18.11.16
8
מבטיח לנסות בשבת הבאה ולדווח
יוסף ביכלר18.11.16
7
מרוקאים לא משתמשים ברסק לחמין...חיטה ועוגה מתוקה בשקיות קוקי .שום נייר כסף רעיל
לורי23.11.20
בצק עלים הוא גם דבר רעיל!
יהודיה23.12.21
6
סכנה , הנייר פולט חומר רעיל
טבח ורופא11.03.19
5
אני בחיים שלי לא שמעתי ששמים רסק עגבניות בחמין נשמע לי זה איזה אשכנזי שמנסה להיות מרוקאי (נשלח באמצעות כיכר השבת בסלולרי)
אבוטבול בית שמש20.11.16
בטח ששמים כל הדודות וסבתא שלי שמות רסק (נשלח באמצעות כיכר השבת בסלולרי)
מרוקאית20.11.16
4
החמין התימני הרבה יותר עשיר ובריא (נשלח באמצעות כיכר השבת בסלולרי)
דאעש17.11.16
גם המרוקאים ייהנו.......
שמשעון17.11.16
3
רשום בורגול או אורז? או גם וגם
טל23.11.18
2
וואוו...כמה בשררררר.....פצצת B12..חחחח (נשלח באמצעות כיכר השבת בסלולרי)
אנושית20.11.16
1
שמתי לב שיש הרבה חילוקי דעות בין המרוקאים לגבי החמין ממש עשרות דעות שונות איש הישר בעיניו יעשה זה לא נשמע רציני חבל. ( אני תימני שמכין חמין מרוקאי) (נשלח באמצעות כיכר השבת בסלולרי)
אברהם21.11.16
אולי גם יעניין אותך
עיקריות
ש

תבשיל טנזיה חגיגי של בשר ופירות יבשים

אוראל בראל בשיתוף וול דאן | עריכה: חיה כהן | מקודם
ש

לכבוד שבת

לתקתק עיקרית מדהימה ב-10 דקות עבודה

אוראל בראל בשיתוף וול דאן | עריכה: חיה כהן | מקודם

לכבוד שבת

תבשיל בשר שהוא עיקרית מושלמת לשבת חורפית

אוראל בראל בשיתוף וול דאן | עריכה: חיה כהן | 12.01.23
ש

לכבוד שבת

תבשיל בשר חגיגי וטעים שאין דרך לטעות איתו

אוראל בראל בשיתוף וול דאן | עריכה: חיה כהן | מקודם
ש

לכבוד שבת

תבשיל שקדי עגל ופלפלים ברוטב פיקנטי

שף דני אביב ואוראל בראל בשיתוף 'אנטריקוט' | עריכה: חיה כהן | מקודם
ש

קרקע למכירה ליד ירושלים?

זכות לדירה ירושלמית ב-140 אל"ש - ממש בהישג ידך

כיכר בשיתוף גרין פארק | מקודם
ש

לכבוד שבת

וואו: ביף בורגיניון עם נתח אונטריב ופטריות

שף דני אביב ואוראל בראל בשיתוף 'אנטריקוט' | עריכה: חיה כהן | מקודם
ש

מיוחד

שוק טלה ביין לבן ושאלוט עם בטטות מדורה

שף דני אביב ואוראל בראל בשיתוף 'אנטריקוט' | עריכה: חיה כהן | מקודם
ש

מיוחד לסוכות

כך תכינו קעריות סיגר יפהפיות במילוי בשר חגיגי

אוראל בראל בשיתוף וול דאן | עריכה: חיה כהן | מקודם
ש

מיוחד לראש השנה

כתף טלה ממולאת וצלויה עם פירות יבשים ויין

אוראל בראל בשיתוף וול דאן | עריכה: חיה כהן | מקודם
ש

הבריאות שלכם קודמת

סל הריון מקיף - ההטבה שתלווה אתכן בחוויית ההריון

כיכר בשיתוף מכבי | מקודם
ש

מיוחד לראש השנה

עיקרית קלילה יותר לבוקר החג: שניצל בקר

אוראל בראל בשיתוף וול דאן | עריכה: חיה כהן | מקודם
ש

מיוחד לראש השנה

סוכריה חגיגית: פסטייה במילוי פרגית עשיר

אוראל בראל בשיתוף וול דאן | עריכה: חיה כהן | מקודם
ש

לכבוד שבת

חגיגית לשבת: פרוסות צלי כתף ברוטב פטריות

אוראל בראל בשיתוף וול דאן | עריכה: חיה כהן | מקודם
ש

לכבוד שבת

חגיגי: תבשיל בשר ראש עם חומוס פיקנטי

אוראל בראל בשיתוף וול דאן | עריכה: חיה כהן | מקודם
ש

מרגש • צפו בראיון

התפילין של הזולת: סיפורים מרגשים מפרויקט החיבור בין יהודים

אסף מגידו | מקודם
ש

לכבוד שבת

כתף טלה מדהימה שמתקתקים ב-20 דקות

אוראל בראל בשיתוף וול דאן | עריכה: חיה כהן | מקודם
ש

לכבוד שבת

תבשיל זנב עגל וירקות שורש מיוחד וחגיגי

אוראל בראל בשיתוף וול דאן | עריכה: חיה כהן | מקודם
ש

לכבוד שבת

מנה מנצחת לשבת: לשון עגל ברוטב מושלם

אוראל בראל בשיתוף וול דאן | עריכה: חיה כהן | מקודם
ש

לכבוד שבת

כך תכינו אושפלאו אסאדו עשיר וטעים במיוחד

אוראל בראל בשיתוף וול דאן | עריכה: חיה כהן | מקודם
ש

הרי אתה מקדש!

מאות כבר הוכשרו: קורס מקיף לעריכת חופה וקידושין

כיכר בשיתוף למען ילמדו | מקודם
ש

לכבוד שבת

חגיגי: אסאדו עם תפוחי אדמה ועגבניות שרי

אוראל בראל בשיתוף וול דאן | עריכה: חיה כהן | מקודם

לכבוד שבת

תבשיל בשר מרוקאי ואריסה ביתית חריפה

כיכר אוכל | עריכה: חיה כהן | 07.04.22
ש

לכבוד שבת

צלי בקר נמס בפה עם רוטב חגיגי - וול דאן

אוראל בראל בשיתוף וול דאן | עריכה: חיה כהן | מקודם