
עם שוך קולות המלחמה וכניסת הפסקת האש הדרמטית לתוקף, איראן נותרה חבולה ומוכה כפי שלא היתה מעולם, אך לא מדובר רק בחורבן הפיזי וקריסת מתקני הגרעין, אלא גם בשאלות פוליטיות הרות גורל שיוצרות ויכוחים עזים וחילוקי דעות בצמרת הממשל.
זה התחיל בעקבות היעלמותו המסתורית של המנהיג העליון חמינאי מהראדר התקשורתי, מה שפתח גל שמועות על מחלתו שהכבידה או אפילו מותו.
הניו יורק טיימס פרסם כתבה נרחבת על המצב הפוליטי השברירי באיראן, על גל השמועות והדיווחים, ובעיקר על השאלה המהדהדת במסדרונות השלטון - לאן ואיך ממשיכים מכאן.
בתחילת הכתבה, מגיש בטלוויזיה האיראנית שאל את מקורבו של האייתוללה, עלי חמינאי: "אנשים חוששים מאוד בנוגע למנהיג העליון. אתה יכול להגיד לנו איפה הוא?", המגיש אמר כי גם הצופים שלחו הודעות רבות בנושא, אבל המקורב - מהדי פזאלי, לא מסר תשובה מפורשת.
הוא הוסיף "כי צריך להתפלל והאנשים שאחראים על הגנת המנהיג העליון עושים היטב את עבודתם. אינשאללה, אנשינו יוכלו לחגוג ניצחון לצד המנהיג שלהם, אינשאללה".

כידוע, הדבר שהכי מטריד את האיראנים זו העובדה שחמינאי לא נראה בציבור ואף לא פרסם הודעות או התייחסות לתקשורת כבר שבוע, אפילו תוך כדי התעצמות המלחמה והמתקפה האמריקאית על מתקני הגרעין בפורדו.
לפי דיווח באתר Ynet , מוחסן חליפה, עורך עיתון כלכלי יומי, התייחס להיעלמותו של חמינאי ואמר "אם הוא מת, ההלוויה שלו תהיה המהוללת וההיסטורית ביותר".
המנהיג העליון באיראן, עלי חמינאי, נחשב לדמות דומיננטית במיוחד שעל פיו יישק דבר, הוא גם מפקד הצבא וכל מהלך מדיני נעשה ביוזמתו ובהסכמתו המפורשת. לכן- במצב הנוכחי כאשר איראן נבוכה וחלשה אחרי המלחמה - היעדרותו התקשורתית מציבה שאלה נוקבת הרבה יותר.
מנגד, חמזה ספאבי, פרשן פוליטי ובנו של קצין בכיר במשמרות המהפכה, אמר כי מדובר במהלך טקטי של ירידה למחתרת והיעלמות זמנית של נקיטת אמצעי הגנה וביטחון, היות ובקרב גורמי הביטחון באיראן קיימת הערכה שישראל עשויה עדיין לנסות לחסל את חמינאי, גם בזמן הפסקת האש.
לפי דיווח של Ynet , ספאבי העריך כי חמינאי עדיין מעורב בהחלטות המרכזיות, אבל מרחוק.

יוזכר, כי המצב הרגיש יצר חילוקי דעות פוליטיים, ובאיראן טרם החליטו על מדיניות ברורה ביחס למערב.
בישיבת ממשלה אתמול (רביעי) אמר נשיא איראן, פזשכיאן: "המלחמה והאחדות בקרב העם, יצרו הזדמנות לשנות את נקודת המבט שלנו על ממשל ואת התנהלותם של נבחרי הציבור. זו הזדמנות זהב לשינוי".
באיראן קיים זעם על יותר מ-600 בני אדם שנהרגו מההתקפות הישראליות, וגורמי ממשל מסוימים תוקפים את הכוונה ליצור שיתופי פעולה עם ארה"ב אחרי המלחמה.
כפי שדיווחנו, משלחת איראנית צפויה להיפגש עם גורמי ממשל אמריקאים כדי לדון בהסכם גרעין, אך באיראן הרשמית טרם נתנו לכך אישור, מה שבהחלט הגיוני לאור ההיעלמות המסתורית של המנהיג העליון והמצב הפוליטי הסוער במדינה.
0 תגובות