
למרות האמירות על כינון יחסים בין ממשלת ישראל רשמית למשטר הסורי החדש בראשות אל ג'ולאני, מקורות ביטחוניים יודעי דבר מסבירים שעוד רחוקה מאוד הדרך אם בכלל ליצירת הסכם שלום שהיה יעיל ומעשי עבור האוכלוסיה האזרחית.
לפי אותם גורמים, ישראל מתקדמת באמצעות מגעים שקטים והרחק מאור הכותרות להסכם ביטחוני מוגבל עם המשטר הסורי. הדברים פורסמו היום (שני) באתר Yent.
אותם מקורות אומרים את הדברים ברקע הצהרת שר החוץ גדעון סער על רצונה של ישראל להרחיב את הסכמי אברהם גם עם לבנון וסוריה.
כאמור, סער אמר במסיבת עיתונאים משותפת שקיים עם שרת החוץ האוסטרית כי ״שילמנו על המציאות החדשה במזרח התיכון בדמם של חיילינו ואזרחינו. אך מציאות זו יוצרת גם הזדמנויות. ישראל מעוניינת להרחיב את מעגל הסכמי אברהם. יש לנו עניין לצרף מדינות כמו סוריה ולבנון, שכנינו, למעגל השלום והנורמליזציה, תוך שמירה על האינטרסים החיוניים והביטחוניים שלנו. ישראל החילה את חוקיה על רמת הגולן לפני יותר מ-40 שנה ובכל הסכם שלום - הגולן יישאר חלק בלתי נפרד ממדינת ישראל״.
אמש (ראשון) דיווחנו כי שעות ספורות לאחר שנשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, אמר בראיון שהעניק ל"פוקס ניוז" כי מדינות נוספות מעוניינות להצטרף להסכמי אברהם, וביניהם סוריה דווח כי המשטר הסורי החדש, בהנהגת אחמד א-שרע, "פועל לסיכול איומים איראניים בשטחו". זאת כחלק מהמגעים בין ישראל וסוריה להגעה להסדרה.
לפי דיווח של אמיר אטינגר בישראל היום, יו"ר המועצה לביטחון לאומי, צחי הנגבי, הציג בשבוע שעבר בדיון החסוי בוועדת החוץ והביטחון את "המכנה המשותף והאינטרס הישראלי בנרמול היחסים עם סוריה".
בין היתר, הנגבי תיאר שם בהרחבה כי המשטר הסורי חולק אינטרסים משותפים עם ישראל, ופועל נגד איראן ומדינות וארגוני הציר השיעי שסובבים אותה.
המניעים המרכזיים של ראשי המשטר הסורי בעד כינון יחסים עם ישראל והצטרפות להסכמי אברהם מבוססים על השתלבות אינטרסים נדירה בין נשיא סוריה אחמד א-שרע (מוחמד אל-ג'ולאני), שרוצה השקעות זרות ממדינות המערב וביטול סנקציות, לבין ישראל שמעוניינת בביטחון ושקט בגבולה הצפוני. ולפי הנראה לא מדובר כרגע בשלום מלא ופתיחת שגרירויות - אלא על הסכם ביטחוני.

בתוך כך, אותם מקורות הדגישו גם לYent כי אפשרות כינון הנורמליזציה של ישראל עם סעודיה נסוגה צעד או שתיים אחורה בעיקר בגלל שהיעדר הסדר מחייב בעזה, משפיע לרעה על האינטרס הסעודי ולכן פוחת הסיכוי שהסעודים יצטרפו להסכמי אברהם.
סיבה נוספת היא העובדה שהסעודים מקיימים דיאלוג כלכלי וביטחוני ישיר עם ארה"ב ולכן פחות חשוב להם להתאמץ וליצור ברית חדשה עם ישראל.
עם זאת, נשמעים הערכות שהנשיא האמריקני טראמפ מעוניין לשלב את סעודיה בניהול רצועת עזה ביום שאחרי הפסקת הלחימה ויצירת הסדר מדיני בר קיימא.
הרציונאל מאחורי הכוונה הזו היא עידוד הסעודים לכונן הסכם שלום עם ישראל.
בירושלים מטילים ספק גדול בהיתכנות למהלך כזה בעיקר בגלל חילוקי הדעות החריפים העומדים בין הצדדים סביב השאלה האם לתוך בהקמת מדינה פלסטינית לצד ישראל.
0 תגובות