סודות הלישה: לא מצליחים ללוש את הבצק?

ניחוח החלות שממלא את חלל הבית בערב שבת. ריחות המאפים הטריים שמגרים את נימי הטעם. אם את נמנעת מאפייה חוזרת בגלל אכזבות מבצק שלא הצליח, אז אל! קבלי את הסודות והטיפים לבצקים באדיבות השפים של 'דאבו' אנקרסרום, המיקסר שיעשה לך חשק, ללוש וללוש. כן, את, זה בכלל לא תלוש (אוכל, שיווקי)

סודות הלישה. אילוסטרציה (צילום: שאטרסטוק)

סוד בצק השמרים:

כמות הנוזלים בבצק איננה 'מדע מדויק'. הסיבה היא שהקמח סופח אליו את הנוזלים בהדרגה, והכמות הדרושה לבצק משתנה בהתאם ללחות הקיימת בקמח. רמת הלחות משתנה לפעמים מחברה לחברה וגם מעונה לעונה. לכן כאשר את מוסיפה את הנוזלים, חשוב להוסיף אותם בהדרגה, תוך כדי לישה, ולא לשפוך בבת אחת את כל הכמות הרשומה במתכון. לפי מרקמו של הבצק תחליטי אם להוסיף עוד מים וכמה. התוצאה הרצויה צריכה להיות בצק נעים, רך, אבל לא דביק.

בקיץ החם כדאי להשתמש במים קרים דווקא, בניגוד למים החמימים שמומלצים בחורף. הסיבה היא שחום הקיץ בארצנו עלול 'לשבור' את המרקם האלסטי של הבצק (החום הזה, יכול לשבור כל אחד). מאותה סיבה כדאי לשמור את הקמח במקפיא גם לפני הניפוי (אחרי הניפוי בוודאי להקפיא, כדי לשמור על הקמח מפני תולעים).

הבצק יצא דביק? תוכלי להוסיף מעט קמח או לעבוד בידיים משומנות. לא מומלץ לעבוד בידיים רטובות כי הנוזלים נספגים בבצק.

על מנת לבדוק אם לשנו מספיק את הבצק, מומלץ לקחת חתיכה קטנה של בצק ולנסות למתוח אותה לצורת של פיתה קטנה. אם הבצק נקרע מיד, הוא כנראה לא נילוש מספיק. אם הוא נמתח יפה ואפשר לראות דרכו את האור – נהדר. הבצק עבר את מבחן הגלוטן ומוכן להתפחה.

משך זמן הלישה המינימלי במיקסר הוא שמונה עד עשר דקות. זהו משך הזמן שבו תתפתח רשת גלוטן אלסטית שתגרום לתפיחה יפה של הבצק. אפשר כמובן ללוש יותר זמן, אך יש להימנע מלישת יתר משום שרשת הגלוטן עלולה להתחמם מזרוע הלישה ולהיקרע, והבצק לא ייאפה כשורה. רק במיקסר אנקרסרום של דאבו אפשר ללוש זמן ממושך יותר וברציפות, משום שמכשיר זה אינו מחמם את הבצק, ולכן התוצאה שלו היא תמיד בצק אלסטי, רך וגמיש להפליא.

סוד הבצק הפריך

שבועות בפתח, וכולנו רוצות לאפות עוגיות פריכות שנמסות בפה. תמיד תהית אילו חומרי קסם הכניסו בבצק? אז זהו, לא מדובר בחומרים אלא בצורת הלישה והעיבוד של הבצק.

תרשמי את הטיפים הללו, כדי שגם הבצק שלך יהיה פריך פריך, כמו שצריך:

כך תזכרי בקלי קלות את הרכיבים הבסיסיים של בצק פריך מתוק: "1:2:3" – על כמות אחת של סוכר מוסיפים כמות כפולה של שומן וכמות משולשת של קמח. וזהו? לא, רגע! לשלושת הרכיבים הללו אפשר להוסיף ביצים, חלב, שמנת, מלח, וניל, מים ועוד, כדי לקבל טעמים ומרקמים שונים.

רוצה 'לשחק' עם רכיבי הבצק? מותר לך: לבצק חלבי עשיר יותר, תוכלי להגדיל את כמות החמאה ולהפחית מהקמח. רק קחי בחשבון שהבצק יהיה דביק יותר.

ומה עושה חלמון לבצק פריך? הוא הופך אותו לפריך יותר ובעל מרקם עדין. דווקא חלמון, בלי חלבון? כן, דווקא הוא. את החלבון תשמרי לקצף של הגלידה.

כדי שהבצק יהיה נוח יותר לעבודה, כדאי להשתמש במוצרים קרים: קמח ששהה במקפיא, מי קרח, חמאה או מרגרינה ששהו מספיק זמן בקירור. אם המרכיבים לא שהו בקירור, מומלץ להכניס אותם למקפיא לשבע עד עשר דקות ורק אחר כך להכין את הבצק.

בצק פריך זקוק ללישה קצרה ככל האפשר. מיד כשהחומרים מתאחדים – זהו, כדאי להניח לו. אם תמשיכי יותר מדי להתעסק אתו – הוא עלול להתעסק אתך: הוא אמנם יהיה אלסטי ונוח לעבודה, אך המאפה עלול לצאת קשה ולא פריך.

הבעיה עם הלישה בבצק פריך מתחילה בחומרים הנוזליים שלו, מה שמצריך מהמיקסר עבודה יסודית למדי, ולפעמים צריך "לעזור לו", בעזרת מרית שרוטה, ולדחוף לו את כל החומרים שנדבקו לקערה. למיקסר אנקרסרום של דאבו יש פתרון מקצועי ויעיל: זרוע אחת במיקסר מעבדת את הבצק תוך שניות, וזרוע שנייה "מנגבת" את הקערה ומביאה את החומרים למרכז, כדי לזרז את הלישה וליצור בצק אחיד בלישה קצרה ביותר.

הבצק יצא דביק מדי ולא נוח לעבודה? אל תמהרי להוסיף לו קמח. העבירי אותו למקרר כדי לגרום למרגרינה או לחמאה שבבצק להתמצק, לאחר מכן הוא יהיה נוח יותר לעבודה.

הבצק מתפורר? בדרך כלל זה בסדר. במקום להוסיף לו חומרים הדקי היטב את הפירורים לתחתית התבנית בידיים מעט לחות, ברוב המקרים הם יידבקו זה לזה.

יצא לך בצק נהדר? מה פריך יותר מזה...

0 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

9
קנתי לפני חצי שנה ואני מרוצה עד הגג לא חשבתי שההבדלים כאלה גדולים עד שלא השתמשתי בו ממליצה בחום (נשלח באמצעות כיכר השבת בסלולרי)
יוכי
8
ראיתי שהיה הדרכה על המוצר בסלון גאולה. התלהבתי, חששתי, שוטטתי קצת לחפש מידע. https://www.zap.co.il/r נשמע מעניין.
תמי
7
אולי אפשר עזרה? כולם צוחקים עלי שקניתי מיקסר יקר מאוד שלא עושה את העבודה דאבו רוצים שאזמין הדרכה ב300 שח למרות שצריך להיות הדרכה בעברית במיקסר משהו עשה פה עם 3 קג? יש עצות?
אילנה
6
חלק מהדברים בהחלט לא ידעתי. החכמתי, תודה!
תהילה
5
שווה כל אגורה מומלץ בחום ! יש לי בבית כבר כמה שנים הוא בהחלט הטוב ביותר
איצק
4
אשתי לשה בזה כמות בצק גדולה של לחמניות קמח מלא. במיקסר הקודם שלנו, זה הצריך מאיתנו יום היערכות - לישה איטית ושמירה על המיקסר שלא יברח מהשיש מהקפיצות. קנינו את המיקסר הזה, הוא כלי מדהים, הלישה מהירה, הבצק מעובד, ואין התעסקות, לא צריך לשמור על המיקסר. אפשר להפעיל, לעשות כמה מטלות.
חיים
3
ארבעים שנה היה לאשתי מיקסר ממותג מפורסם שנדד לפרקים בין הבית למעבדת השירות, להחלפת חלקים, כמו מנוע, גיר וכד' טכנאי מומחה של 'טכנו-מיקס' המליץ לי על המיקסר של דאבו, 'כי הוא סוס עבודה עם אפס תיקונים'. 'קניתי' את הרעיון ואת המיקסר. אחרי 40 שנה, פתאום אשתי התחילה לאפות חלות לשבת ולא מפסיקה לאפות ולאפות
בני
2
המדריכה הוסיפה עוד ועוד מים וככה הצליחה לעשות בצק לחלות מ 3ק"ג קמח. אבל התוצאה הייתה פיתות לא חלות...היא בעצם שינתה לי את הבצק. מאז אני עושה את המתכון שלי אבל רק 2ק"ג וגם ככה אני צריכה לעזור למיקסר לעשות את העבודה. הקערה מסתובבת, הבצק תפוס על הוו ככה שהוא בעצם בקושי נילוש. אני צריכה כל הזמן לחתוך או
שירה
1
למה התגובה שכתבתי לא פורסמה ? גם התגובות זה פרסומת?
אילנה

עוד באוכל:

ש

חובה במטבח

ציקי גל|מקודם
ש

אהוב ומוכר

ציקי גל|מקודם
ש

סוד הקסם

כיכר בשיתוף ג'ליאת|מקודם
ש

מחלום למציאות

כיכר בשיתוף מלכת הג'לי|מקודם

המתכון לאושר

||
1

נגמרו התירוצים

||
1

בינה פוגשת תאבון!

||
1
ש

סוד הקסם

כיכר בשיתוף ג'ליאת|מקודם

"שירבו זכויותינו כרימון"

||
1

בקלות ובכיף

||
3

ש

"עכשיו תורי"- מבצע קיץ

כיכר בשיתוף תנובה|מקודם

פרי הקיץ

||
3

בריא וטעים

||
1

אופים עם הילדים

||
4

לכבוד ט"ו בשבט

||
1

"הזמן קצר והמלאכה מרובה"

||
2

שוחרי בריאות

||
1

לאפות בכיף!

||
1

לכבוד שבת

||
15