סודות הלישה: לא מצליחים ללוש את הבצק?

ניחוח החלות שממלא את חלל הבית בערב שבת. ריחות המאפים הטריים שמגרים את נימי הטעם. אם את נמנעת מאפייה חוזרת בגלל אכזבות מבצק שלא הצליח, אז אל! קבלי את הסודות והטיפים לבצקים באדיבות השפים של 'דאבו' אנקרסרום, המיקסר שיעשה לך חשק, ללוש וללוש. כן, את, זה בכלל לא תלוש (אוכל, שיווקי)

סודות הלישה. אילוסטרציה (צילום: שאטרסטוק)

סוד בצק השמרים:

כמות הנוזלים בבצק איננה 'מדע מדויק'. הסיבה היא שהקמח סופח אליו את הנוזלים בהדרגה, והכמות הדרושה לבצק משתנה בהתאם ללחות הקיימת בקמח. רמת הלחות משתנה לפעמים מחברה לחברה וגם מעונה לעונה. לכן כאשר את מוסיפה את הנוזלים, חשוב להוסיף אותם בהדרגה, תוך כדי לישה, ולא לשפוך בבת אחת את כל הכמות הרשומה במתכון. לפי מרקמו של הבצק תחליטי אם להוסיף עוד מים וכמה. התוצאה הרצויה צריכה להיות בצק נעים, רך, אבל לא דביק.

בקיץ החם כדאי להשתמש במים קרים דווקא, בניגוד למים החמימים שמומלצים בחורף. הסיבה היא שחום הקיץ בארצנו עלול 'לשבור' את המרקם האלסטי של הבצק (החום הזה, יכול לשבור כל אחד). מאותה סיבה כדאי לשמור את הקמח במקפיא גם לפני הניפוי (אחרי הניפוי בוודאי להקפיא, כדי לשמור על הקמח מפני תולעים).

הבצק יצא דביק? תוכלי להוסיף מעט קמח או לעבוד בידיים משומנות. לא מומלץ לעבוד בידיים רטובות כי הנוזלים נספגים בבצק.

על מנת לבדוק אם לשנו מספיק את הבצק, מומלץ לקחת חתיכה קטנה של בצק ולנסות למתוח אותה לצורת של פיתה קטנה. אם הבצק נקרע מיד, הוא כנראה לא נילוש מספיק. אם הוא נמתח יפה ואפשר לראות דרכו את האור – נהדר. הבצק עבר את מבחן הגלוטן ומוכן להתפחה.

משך זמן הלישה המינימלי במיקסר הוא שמונה עד עשר דקות. זהו משך הזמן שבו תתפתח רשת גלוטן אלסטית שתגרום לתפיחה יפה של הבצק. אפשר כמובן ללוש יותר זמן, אך יש להימנע מלישת יתר משום שרשת הגלוטן עלולה להתחמם מזרוע הלישה ולהיקרע, והבצק לא ייאפה כשורה. רק במיקסר אנקרסרום של דאבו אפשר ללוש זמן ממושך יותר וברציפות, משום שמכשיר זה אינו מחמם את הבצק, ולכן התוצאה שלו היא תמיד בצק אלסטי, רך וגמיש להפליא.

סוד הבצק הפריך

שבועות בפתח, וכולנו רוצות לאפות עוגיות פריכות שנמסות בפה. תמיד תהית אילו חומרי קסם הכניסו בבצק? אז זהו, לא מדובר בחומרים אלא בצורת הלישה והעיבוד של הבצק.

תרשמי את הטיפים הללו, כדי שגם הבצק שלך יהיה פריך פריך, כמו שצריך:

כך תזכרי בקלי קלות את הרכיבים הבסיסיים של בצק פריך מתוק: "1:2:3" – על כמות אחת של סוכר מוסיפים כמות כפולה של שומן וכמות משולשת של קמח. וזהו? לא, רגע! לשלושת הרכיבים הללו אפשר להוסיף ביצים, חלב, שמנת, מלח, וניל, מים ועוד, כדי לקבל טעמים ומרקמים שונים.

רוצה 'לשחק' עם רכיבי הבצק? מותר לך: לבצק חלבי עשיר יותר, תוכלי להגדיל את כמות החמאה ולהפחית מהקמח. רק קחי בחשבון שהבצק יהיה דביק יותר.

ומה עושה חלמון לבצק פריך? הוא הופך אותו לפריך יותר ובעל מרקם עדין. דווקא חלמון, בלי חלבון? כן, דווקא הוא. את החלבון תשמרי לקצף של הגלידה.

כדי שהבצק יהיה נוח יותר לעבודה, כדאי להשתמש במוצרים קרים: קמח ששהה במקפיא, מי קרח, חמאה או מרגרינה ששהו מספיק זמן בקירור. אם המרכיבים לא שהו בקירור, מומלץ להכניס אותם למקפיא לשבע עד עשר דקות ורק אחר כך להכין את הבצק.

בצק פריך זקוק ללישה קצרה ככל האפשר. מיד כשהחומרים מתאחדים – זהו, כדאי להניח לו. אם תמשיכי יותר מדי להתעסק אתו – הוא עלול להתעסק אתך: הוא אמנם יהיה אלסטי ונוח לעבודה, אך המאפה עלול לצאת קשה ולא פריך.

הבעיה עם הלישה בבצק פריך מתחילה בחומרים הנוזליים שלו, מה שמצריך מהמיקסר עבודה יסודית למדי, ולפעמים צריך "לעזור לו", בעזרת מרית שרוטה, ולדחוף לו את כל החומרים שנדבקו לקערה. למיקסר אנקרסרום של דאבו יש פתרון מקצועי ויעיל: זרוע אחת במיקסר מעבדת את הבצק תוך שניות, וזרוע שנייה "מנגבת" את הקערה ומביאה את החומרים למרכז, כדי לזרז את הלישה וליצור בצק אחיד בלישה קצרה ביותר.

הבצק יצא דביק מדי ולא נוח לעבודה? אל תמהרי להוסיף לו קמח. העבירי אותו למקרר כדי לגרום למרגרינה או לחמאה שבבצק להתמצק, לאחר מכן הוא יהיה נוח יותר לעבודה.

הבצק מתפורר? בדרך כלל זה בסדר. במקום להוסיף לו חומרים הדקי היטב את הפירורים לתחתית התבנית בידיים מעט לחות, ברוב המקרים הם יידבקו זה לזה.

יצא לך בצק נהדר? מה פריך יותר מזה...

0 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

9
קנתי לפני חצי שנה ואני מרוצה עד הגג לא חשבתי שההבדלים כאלה גדולים עד שלא השתמשתי בו ממליצה בחום (נשלח באמצעות כיכר השבת בסלולרי)
יוכי
8
ראיתי שהיה הדרכה על המוצר בסלון גאולה. התלהבתי, חששתי, שוטטתי קצת לחפש מידע. https://www.zap.co.il/r נשמע מעניין.
תמי
7
אולי אפשר עזרה? כולם צוחקים עלי שקניתי מיקסר יקר מאוד שלא עושה את העבודה דאבו רוצים שאזמין הדרכה ב300 שח למרות שצריך להיות הדרכה בעברית במיקסר משהו עשה פה עם 3 קג? יש עצות?
אילנה
6
חלק מהדברים בהחלט לא ידעתי. החכמתי, תודה!
תהילה
5
שווה כל אגורה מומלץ בחום ! יש לי בבית כבר כמה שנים הוא בהחלט הטוב ביותר
איצק
4
אשתי לשה בזה כמות בצק גדולה של לחמניות קמח מלא. במיקסר הקודם שלנו, זה הצריך מאיתנו יום היערכות - לישה איטית ושמירה על המיקסר שלא יברח מהשיש מהקפיצות. קנינו את המיקסר הזה, הוא כלי מדהים, הלישה מהירה, הבצק מעובד, ואין התעסקות, לא צריך לשמור על המיקסר. אפשר להפעיל, לעשות כמה מטלות.
חיים
3
ארבעים שנה היה לאשתי מיקסר ממותג מפורסם שנדד לפרקים בין הבית למעבדת השירות, להחלפת חלקים, כמו מנוע, גיר וכד' טכנאי מומחה של 'טכנו-מיקס' המליץ לי על המיקסר של דאבו, 'כי הוא סוס עבודה עם אפס תיקונים'. 'קניתי' את הרעיון ואת המיקסר. אחרי 40 שנה, פתאום אשתי התחילה לאפות חלות לשבת ולא מפסיקה לאפות ולאפות
בני
2
המדריכה הוסיפה עוד ועוד מים וככה הצליחה לעשות בצק לחלות מ 3ק"ג קמח. אבל התוצאה הייתה פיתות לא חלות...היא בעצם שינתה לי את הבצק. מאז אני עושה את המתכון שלי אבל רק 2ק"ג וגם ככה אני צריכה לעזור למיקסר לעשות את העבודה. הקערה מסתובבת, הבצק תפוס על הוו ככה שהוא בעצם בקושי נילוש. אני צריכה כל הזמן לחתוך או
שירה
1
למה התגובה שכתבתי לא פורסמה ? גם התגובות זה פרסומת?
אילנה

עוד באוכל:

ש

חובה במטבח

אין לך כוח לבישול מסובך, אבל כולם בבית רעבים? באתר "בישולים" תמצאי מאות מתכונים קלים, מגוונים וטעימים בטירוף – כאלה שאפילו הילדים יאכלו בלי תלונות | הציצי, שמרי, תתמכרי – "בישולים" זה כל מה שאמא צריכה במטבח (אוכל ומתכונים)

ציקי גל|מקודם
ש

אהוב ומוכר

והנה הגיע החג הזה של עוגות הגבינה המיתולוגיות מבית סבתא שמלוות אותי מידי שנה בשנה, החג שבו לאכול גבינת שמנת הופך לחלק ממצוות היום. אין ספק שמעבר לשמחת קבלת התורה, החלק הקולינרי הופך את חג השבועות לחביב ואהוב במיוחד (אוכל ומתכונים)

ציקי גל|מקודם
ש

סוד הקסם

ליאת חתוכה גילתה במקרה את הסוד ששינה לה ולעשרות אלפי לקוחותיה את החיים: "כיצד תוספת ג'ליאת לקפה מדי יום עזר לה לרדת כ-20 קילו בפחות מ-6 חודשים | כולם מכירים את ליאת כ'מלכת הג'לי' בשל היותה אלופת אירופה לעיצוב עוגות ראווה מג'ל.  יצאנו לסקר את המוצר מסיפורי הצלחה מרגשים ועד טיפים מעשיים - הכל על ג'ליאת, דיאטה, חלבון וחומצות אמינו - ליאת והלקוחות בגילויים מרגשים (בריאות, אוכל)

כיכר בשיתוף ג'ליאת|מקודם
ש

מחלום למציאות

הזדמנות יוצאת דופן, בואי ללמוד ממלכת הג׳לי לייצר עוגות במינימום השקעה ומקסימום הכנסה | עוגות הג׳לי שמשגעות את העולם (נשים)

כיכר בשיתוף מלכת הג'לי|מקודם

המתכון לאושר

יש משהו קסום בלערבב חומרים פשוטים ולהפוך אותם למשהו חדש. בין אם זה לישת בצק, חיתוך ירקות או עיטור עוגה | לאחרונה, מחקרים מדעיים תומכים במה שרבים מאיתנו הרגישו באופן אינטואיטיבי: המטבח הוא לא רק מקום להכין בו אוכל, אלא גם מרחב תרפויטי שמסייע להפחתת לחץ ושיפור מצב הרוח (מאמע, אוכל)

||
1

נגמרו התירוצים

כולם מכירים את הרגע הזה שבו סיימנו ארוחה דשנה, אבל איכשהו אנחנו מוצאים את עצמנו מחפשים קינוח. ומה עם הביס ההוא שניקח "רק כדי לבדוק אם עוגת השוקולד באמת יצאה טעימה?" למה אנחנו אוכלים גם כשאנחנו לא רעבים? בואו נצלול לנושא (בריאות)

||
1

בינה פוגשת תאבון!

שוב עומדים מול המקרר ומנסים להחליט מה להכין- כולם כבר התעייפו מהמנות הרגילות, ולמי יש כוח לרוץ לחנות שוב? | בדיוק בשביל הרגעים האלה נוצרו אפליקציות הבישול החדשות, שמבינות אתכם יותר טוב מכל ספרי המתכונים | עם בינה מלאכותית חכמה שמנתחת את ההעדפות שלכם ואת המלאי בבית, הבישול  הופך לחוויה מותאמת, מגוונת, והרבה יותר פשוטה! (מאמע, נשים, אוכל, טכנולוגיה)

||
1
ש

סוד הקסם

ליאת חתוכה גילתה במקרה את הסוד ששינה לה ולעשרות אלפי לקוחותיה את החיים: "כיצד תוספת ג'ליאת לקפה מדי יום עזר לה לרדת כ-20 קילו בפחות מ-6 חודשים | כולם מכירים את ליאת כ'מלכת הג'לי' בשל היותה אלופת אירופה לעיצוב עוגות ראווה מג'ל.  יצאנו לסקר את המוצר מסיפורי הצלחה מרגשים ועד טיפים מעשיים - הכל על ג'ליאת, דיאטה, חלבון וחומצות אמינו - ליאת והלקוחות בגילויים מרגשים (בריאות, אוכל)

כיכר בשיתוף ג'ליאת|מקודם

"שירבו זכויותינו כרימון"

"שירבו זכויותינו כרימון"- הרימון, הוא פרי שמסמל שפע, הוא יותר מסתם כדור אדום ויפה עמוס בזרעים עסיסיים. הוא מביא איתו לשולחן גם טעם וגם יתרונות בריאותיים | בואו נחקור את עולם הרימונים, מאופן גידולם ועד לחומרי הזנה המרשימים שהם מכילים, ונסיים עם כמה רעיונות למתכונים מעוררי תיאבון (אוכל ומתכונים)

||
1

בקלות ובכיף

ראש השנה מתקרב ופתאום, אתם מוצאים את עצמכם מתחרים בתוכנית משחקי בישול שמעולם לא נרשמתם אליה. השעון מתקתק, רשימת המכולת באורך 12 עמודים, ואיכשהו אתם מנסים להישאר רגועים, אבל המחשבה על החג מעבירה לכם צמרמורת במורד עמוד השדרה: האם יהיה מספיק קוגל כדי להאכיל את הצאן? ברוכים הבאים להכנה לחג- שם אפילו לאדם המאורגן ביותר יש מיני התמוטטות, אבל עם קצת תכנון נכון זה יעבור בקלות (מאמע, נשים)

||
3
ש

"עכשיו תורי"- מבצע קיץ

בתוך המולת החופש הגדול ובין הזמנים ושלל המשימות היום-יומיות, מותג היוגורט יופלה של תנובה, מחזיר אותנו לחשיבות הרגעים הקטנים שאנו מקדישים לעצמנו. תחת הסלוגן "עכשיו תורי - יופלה", המותג האהוב מזמין את כולנו לעצור לרגע ולהתפנק עם יוגורט יופלה טעים ומרענן (אוכל)

כיכר בשיתוף תנובה|מקודם

פרי הקיץ

כשחום הקיץ לוהט, יש פרי זהוב שהופך את העונה לקצת יותר מתוקה: המשמש. הפרי הקטן והקטיפתי הזה הוא תענוג אמיתי, מפוצץ בטעם ייחודי שלוכד את תמצית השמש. אבל משמשים הם יותר מסתם פינוק טעים- הם מעצמה תזונתית ומרכיב רב תכליתי במטבח | גלו את יתרונותיו הבריאותיים של הפרי | נסו כמה רעיונות קולינריים עם משמש- בתאבון (אוכל)

||
3

בריא וטעים

נגיסה באפרסק קטיפתי חושפת מרקם ערב של טעמים קיציים משכרים- גלו את הערך התזונתי של כל נגיסה כזו, את יתרונותיו הבריאותיים ואת כל המאכלים בהם תוכלו לחגוג עם האפרסק- בתאבון! (אוכל ומתכונים) 

||
1

אופים עם הילדים

במקום לשמוע שוב ושוב את המשפט: "משעמם לי", עשו טובה לעצמכם ולילדים והפשילו שרוולים. אין כמו חוויה קולינרית משותפת עם הילדים. השוקולד משפריץ בכל פינה, האצבעות מתלכלכות, אבל כולם שמחים ומלאי סיפוק • התנסו במתכון האהוב על כל הילדים- כדורי שוקולד (אוכל ומתכונים, מאמע)

||
4

לכבוד ט"ו בשבט

כשהגזר, הפלפלים, המלפפונים והעגבניות חוברים לזר פרחים מושלם, הילדים לא יכולים להישאר אדישים אל מול הירקות המגרים- הסתכלו בסרטון ולמדו כיצד להאהיב את הירקות על הילדים- בתאבון! (אוכל, נשים).

||
1
ש

מתקדמת ומאובטחת

רשת סוללרית שחזקה גם בעומסים? כך תיהנו מחוויית גלישה חלקה ויציבה גם באירועים המוניים • גלישה אולטרה מהירה הכל יזרום בלי עיכובים (בארץ)

אסף מגידו|מקודם

"הזמן קצר והמלאכה מרובה"

בחיינו המהירים והתובעניים, מציאת דרכים לחיסכון זמן במטבח, מבלי לוותר על איכות הארוחות שלנו הפכה להכרח. עם כמה התאמות אסטרטגיות לשגרת הבישול שלכם וכמה פריצות חכמות שחוסכות זמן, אתם יכולים ליהנות גם מיעילות וגם ממצוינות קולינרית (נשים, אוכל).

||
2

שוחרי בריאות

סופגנייה- קשה לעמוד בפני הארומה המתוקה והזיגוג הממותק, אבל חיוני להיות מודעים לתכולת הקלוריות ולהשלכות התזונתיות של הפינוקים המענגים הללו (חנוכה, נשים).

||
1

לאפות בכיף!

אפייה היא הרפתקה קולינרית מענגת הדורשת דיוק, סבלנות ומגע של יצירתיות. טלו טיפים חיוניים אשר יסייעו לכם להשיג תוצאות טובות יותר, להימנע ממלכודות נפוצות ולהפוך את התהליך כולו למהנה יותר (אוכל, נשים).  

||
1

לכבוד שבת

לרבים מאיתנו קליעת חלה מ-6 רצועות, נראית מסובכת ובלתי ישימה. הסרטון שלפניכם יהפוך את המשימה לפשוטה וקלה. כך תגשימו את חלת החלומות. • בתוספת מתכון מעולה לחלה מתוקה (אוכל ומתכונים).

||
15