סימון המזון

כמה מלח יש באוכל שלכם? בקרוב תדעו

וועדת האסדרה של המזון הבריא צפויה להגיש את מסקנותיה השבוע לשר הבריאות ובהן המלצות לסימון מוצרים בריאים או לא בריאים והדגשת כמויות הסוכר והמלח (חדשות בריאות)

דניאל הרץ | כיכר השבת |
(צילום: שאטרסטוק)

מהפכה בתחום המזון? ועדת האסדרה של תחום המזון הבריא, שהתכנסה בחודשים האחרונים, תגיש בימים הקרובים את מסקנותיה לשר הבריאות, יעקב ליצמן. לאחר הגשת המסקנות, יתקיים ביום חמישי השבוע דיון מול אנשי תעשיית המזון, בכדי להגיע להסכמה על המסקנות הסופיות.

על פי הדיווח ב'ידיעות אחרונות', הוועדה תמליץ על 3 מסקנות מרכזיות. ראשית, יוצב סימון "שלילי" אדום ובולט בחזית האריזה של המוצר, שידגיש את הרכיבים המזיקים – סוכר, שומן רווי ונתרן – כשאלה מופיעים בריכוז מסוים ומעלה, באופן שעלול לסכן את בריאות הצרכן. על המוצר יהיה כתוב: "מכיל כמות גבוהה של סוכר/נתרן/שומן רווי".

דוגמאות לסימון שלילי בחזית האריזה של מוצרי מזון ניתן למצוא בכמה מדינות בדרום אמריקה, כמו צ'ילה ואקוודור.

לפי המלצות הוועדה, בשלב הראשון יקבלו סימון כזה מוצרים שיכילו בכל 100 גרם מעל 300 קלוריות, 500 מ"ג נתרן, 15 גרם סוכר, ו־5 גרם שומן רווי ל־100 גרם מוצר. בשלב הבא מתכוון משרד הבריאות אף להנמיך את הרף המזכה בסימון חיובי, ואז מוצר יגרור סימון שלילי בחזית אם יהיו בו מעל 250 גרם קלוריות, 400 מ"ג נתרן, 10 גרם סוכר ו־4 גרם שומן רווי בכל 100 גרם.

מנגד, יינתן סימון "חיובי" למוצר שהרכבו מתאים להמלצות התזונה של משרד הבריאות. התו בחזיתה אריזה יכיל את הנוסח: "מוצר זה עומד בהמלצות משרד הבריאות לתזונה נבונה". הרעיון הוא לעודד חברות ליצור מזון בריא כדי לקבל את הסימון החיובי.

מדינות רבות בחרו בסימון חיובי כזה בחזית. שוודיה למשל מציינת אותו כבר מעל 30 שנה. גם שאר מדינות סקנדינביה אימצו את הרעיון ב־5 השנים האחרונות. בסקנדינביה נהוג סימון חיובי בחזית, וזה מוענק רק למוצרים התורמים לגוף רכיבים חיוניים, ולא למשל אם יש בהם ממתיק במקום סוכר.

המסקנה השלישית היא הגדלת והבלטת הגופן של רכיבי התזונה הבאים: קלוריות, שומן ושומן רווי, סוכר ונתרן, בטבלת ערכים התזונתיים המופיעה בגב האריזה. כן הוחלט לסמן את כמות הסוכר באיור של כפיות, כשכל 4 גרם סוכר יסומנו ככפית. עוד החליטה הוועדה להגדיל את הגופן שבו יסומנו תוספי המזון במוצר, וגם לציין באופן מספרי את כמות המרכיבים הכוללת שלהם, כדי שהצרכן יידע עד כמה מדובר במזון מעובד.

לפי הוועדה, שהתכנסה מאז אפריל בראשות מנכ"ל משרד הבריאות משה בר סימן טוב, סימון המוצרים יכול לסייע רבות לשיפור בריאות המזון. לדבריהם, הוא יעודד ביצוע של רפורמות בתחום ייצור מזונות בריאים ומאפשר לציבור בחירה פשוטה במוצר בריא יותר, שיטה שהוכיחה את עצמה במקומות רבים בעולם. חברי הוועדה אמרו שחשו שהציבור רוצה לקבל מידע על ההמלצות של משרד הבריאות לגבי מזון בריא, וסימון על גבי המוצרים, יאפשר להם לקבל את המידע הזה.

הכתבה הייתה מעניינת?

תוכן שאסור לפספס

0 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

טוען תגובות...
תוכן שאסור לפספס

עכשיו בכותרות
הנקראים ביותר
המדוברים ביותר