הממצאים הראו שככל שרקמת השומן העוטפת את שריר הלב עבה יותר, כך עולים הסיכויים לתחלואה לבבית בקרב אנשים הנחשבים כבריאים. עובי רקמת השומן העוטפת את הלב יכול לנבא מחלת לב עתידית באנשים בריאים.
במחקר נסקרו 190 איש ללא מחלות לב ידועות, שעברו בדיקת סי. טי לב (צנתור וירטואלי) לברור קיום טרשת עורקים והצירויות בעורקים הכלילים למרות שכל הנבדקים נחשבו כבריאים לחלוטין, נמצא אצל חלקם היצרות בעורקי הלב.
ד"ר דרור דיקר, מנהל מחלקה פנימית ד' ומנהל המרכז לטיפול בהשמנה בבית חולים השרון: "במשך שנים רבות ידענו שהמדדים העיקריים, לניבוי מחלת לב עתידית הם:" BMI (דהיינו שכלול משקל לשטח גוף), עישון, רמת כולסטרול בדם, היסטוריה משפחתית של מחלה בעורקי הלב, יתר לחץ דם, סוכרת וחוסר פעילות גופנית.
"יחד עם זאת," מסביר ד"ר דיקר "למדנו בשנים האחרונות כי הסתמכות על מדד ה BMI בלבד אינו מנבא במדויק את הימצאות תחלואת לב. לפיכך התובנות כיום מדברות על תפקוד תאי השומן ולאו דווקא משקל כמנבא תחלואה.
"המפתיע הוא שרקמת השומן העוטפת את הלב לא זכתה להתייחסות עד כה.
"בשנים האחרונות למדנו כי רקמה זו יכולה להיות רקמה תומכת לתפקוד תקין של שריר הלב והעורקים המספקים אותו.
"מאידך, במידה ורקמה זו תופחת וגודלת מעבר לרצוי היא עוברת תהליכים אשר משפיעים לרעה על בריאות העורקים הכליליים ושריר הלב.
"החידוש העיקרי בעבודתנו הינו שמצאנו כי עובי רקמת שומן כפי שנצפית בבדיקת סי.טי של הלב זו נמצא בהתאמה לתחלואת העורקים הכליליים ולפיכך יכול לבשר על תחלואה זו".
ד"ר גיל בכר, מנהל שירות יחידת סי.טי בבית חולים השרון: "המשמעות של רקמת שומן עבה היא כנראה ביצירת מצב דלקתי בעקבותיו נוצרת מחלת טרשתית בעורקי הלב.
"ישנם אנשים בריאים שרקמת השומן סביב הלב שלהם עבה, אך עד היום לא נמצא הגורם להתעבות הרקמה.
"השינויים הטרשתיים הופכים להיות משמעותיים לאחר כעשור, ואז למחלה תהיה משמעות קלינית. חשוב מאוד לדעת לאתר את אנשים אלו מוקדם ככל שניתן".
פרופ' רן קורנובסקי, מנהל המערך הקרדיולוגי ומכון הצנתורים בבתי החולים בילינסון והשרון: "מדובר בעבודה חשובה העוסקת בקשר בין מחלות כלי דם בלב וכמות רקמת השומן העוטפת את הלב.
הממצא החדש שמנבא מחלות לב באנשים בריאים (אילוסטרציה: shutterstock)"הקשר הנדון נשמע מובן מאליו אך עד היום לא הוכח בצורה מדעית.
"הופתענו מכמות התגובות שהגיעו אלינו מהקהילה המקצועית בנוגע לעבודה זו שפורסמה בעיתון הקרדיולוגי הנחשב American Journal of Cardiology.
"אנו ממליצים לנבדקים שלנו לאכול בריא מזון דל שומן וללא עודף סוכר או מלח ולהתעמל באופן סדיר. זה עשוי להפחית את רקמת השומן בגוף באופן כללי וגם בלב".
]]>