כיכר השבת

גיוס הישיבות: קריאה להשכמה דחופה מאד

הרב אבי אברהם בטור חינוכי כואב ונוקב במיוחד על תופעת 'הנשירה סמויה' ועל איבוד המשמעות בישיבות המיינסטרים בחלקן המושג "שאלה" נחשב למשהו בעייתי במיוחד (חינוך)

18
הרב אבי אברהם | כיכר השבת | כ"ו באייר | 31.05.19
אילוסטרציה
אילוסטרציה (צילום: אהרון קרון, פלאש 90)

הפחד לשאול

מנחם ישב לפני בשבוע שעבר, בוגר ובנוי ממה שזכרתי אותו כשנפגשנו לאחרונה כשהיה בגיל 14. מראהו החיצוני התעצב מאז שזכרתי אותו עגלגל ומפוזר.

כעת הוא חטוב ומרשים, מגולח למשעי וסמוק-לחיים, כבר בן 20 וחצי, לומד בישיבה טובה בירושלים, עשה קילומטראז' של 'שטייגען', עליו התעדכנתי מידי פעם בד"שים מבן משפחתו.

ובכל זאת מנחם יושב מולי, פותח את סגור ליבו לאחר תקופה ארוכה, משתף אותי בבדידות חברתית קשה שכואבת ומציקה שלו, לפיה יכולים לעבור עליו ימים שלמים בלי שישוחח עם אף אדם בעולם, כולל חבר החדר, הוא משתף בחששות ובחרדות מהכניסה לעולם השידוכים והמעבר לחיי עצמאות שלו, שמשקפים בפניו שהוא כבר הגיע ליעד שבו הוא ציפה לדבריו כבר להיות מגובש ו'מבין', והוא מרגיש שלא. יש לו שאלות רבות.

הוא רוצה גם 'לעבור ישיבה', כי חושב שמעולם לא ניסו להסביר לו והוא מחפש אי מי שכן. מאז שהוא מראה בישיבה שהוא לא מרוצה מהמצב התחילו גם הם מצידם לגלות סימני אי נוחות ממנו.

שאלתי אותו אם יהין לכתוב לי על דף את כל השאלות הכי קשות שמציקות לו, והוא החל לנוע באי נוחות בכסא. יש לו אח גדול ש'ירד מהדרך', שאל שאלות. הוא מפחד שאם הוא עצמו יתן לשאלות דריסת רגל וביטוי, הוא עלול עד מהרה למצוא גם את עצמו שם, 'בצד השני'.

לדידו- אסור לשאול שאלות, אבל גם אין לו תשובות, וזה מתסכל כל כך.

לאחר סיום השיחה, שהקיפה לא מעט נושאים ועולמות, חוזקות ומחסומים, ביקשתי ממנו כהרגלי לתת סיכום לפגישה שלנו, מה הוא קיבל ממנה או מה התחדש לו, והוא אמר: "לא התחדש לי הרבה האמת, זה דברים שתמיד חשבתי עליהם ורציתי, אבל פחדתי לומר בקול. אתה נתת לי ביטחון להגיד דברים שחשבתי שאני לא נורמלי, לשאול שאלות ולהרגיש מחדש".

***

"שלום הרב אברהם, מדבר ... שמעתי שאתה מטפל בנוער נושר, ורציתי לברר לגבי בחור להיכן ניתן לשלוח אותו, הוא בחור 'שמור' מאוד וישיבתי, מבית טוב, לא נער נושר קלאסי, לומד בישיבה טובה, אבל הוא מחפש משמעות, טוען שלא מספיק לו בישיבה ושהוא רוצה להבין יותר, מה עושים איתו? לאן אפשר לשלוח אותו? אתה מכיר ישיבה שגם רצינית וחזקה לבחורי ישיבה וגם עוסקת במהות האדם?..."

שיחה כזו קיבלתי עשרות פעמים, תקופה מסוימת שאף עמדתי במנהל חינוכי בישיבה גדולה ששאפה לעבודת עומק שכזו, אך לצערי מאז שזו נסגרה, עם כל התסכול שבדבר, לא הייתי איש בשורה גדול.

אני מכיר ומזהה את הצורך המשווע והמצוקה הקיימת, ומודע כיום גם לכך שישיבה כזו 'לא רווחית' ואולי לכן כמעט ולא קיימת לצערנו. מדובר בתופעה שהעדרה מולידה את האמת העירומה והקשה ביותר שמציגה אצבע מאשימה (חלקית, יש גם 'בית' בתמונה...) על ישיבות המיינסטרים הקלאסיות שעוסקות בלמידה פורמאלית וסטנדרטית ולא תמיד מאפשרת שונות, משמעות, מחשבה מעבר למי שזקוק לתיווך נוסף ליהדות. ומי לא זקוק לכך?

"ישיבות לנוער נושר" במובן מסוים מעניקות יותר 'עבודה' בתחום. הטובות שבהן בונות מחדש משמעות, זהות ושאיפה.

תמונת המצב העגומה כפי שלעיתים נראה היא שבחור כזה, משיחת הטלפון, הולך 'לרעות עד שיסתאב' ויגיע בשעטו"מ לישיבה לנוער נושר, מתחת לדרגתו הנוכחית, שבה יקבל את המענה שלה הוא זקוק כעת, כשהוא 'מעל' המסגרת כביכול. או אולי- שלא יגיע גם לזה, ויאבד עניין בדרך רח"ל.

בשיחה עם הרב שטיינמן זצ"ל לפני פטירתו הוא הביע כאב מ'צרת הדור הבאה עלינו' שלדבריו היא אינה 'תופעת הנשירה הגלויה' המדוברת והמטופלת עד כדי רוויה כיום, אלא ב'נשירה הסמויה', זו שקשה לאתר ולטפל בה.

הוא שיתף בכאב לב סיפורים על משפחות שלמות שחוזרות בשאלה, שחיו חיי 'אנוסים בדתם', מבלי להבין על מה ולמה.

'הם לא הגיעו מישיבות לנוער נושר', הוא ציין. 'שם דווקא עושים עבודה בנושא הזה'...

'הדור הבא של סכנת העולם החרדי' הם כאלו שהגיעו מישיבות טובות, שלא מספיק שמו לב אליהם ולבעיה הזו ולא טיפלו בהם מהיסוד. הם גדלו והתחנכו לחיצוניות, מבלי להבין למה, בלי חיבור פנימי לתהליך בריא ומושכל, וזו התוצאה.

רוצה להתחבר? בישיבה לנוער נושר!

בשביל לפזר קצת את עננת הפסימיות בשלב זה, אני מרגיש צורך לשתף שיש בנמצא מקומות שעובדים נכון. לפני כשבוע למשל ביקרתי במסגרת אחת כזו ביחד עם נער, במטרה לחברו בחזרה לישיבה.

כשהגעתי עימו להתרשם מהמסגרת הקפדתי לשוחח עם בחורים בישיבה ולא עם ראש הישיבה, שאת החזון והמילים שלו אני יודע לדקלם בעצמי היטב, הייתי שם בעצמי, אלא להבין מהטקסט וגם 'בין השורות' של הנערים ומהעיניים הנוצצות שלהם, על החוויה האישית שלהם בישיבה.

מסתבר שהם אכן היו הנציגים הטובים ביותר של הישיבה. למרות ששמעתי קודם לכן על הישיבה הרגשתי שמחה גדולה שבאתי לבקר במקום, טוב מראה עיניים ושמיעת אוזניים.

לאחר מכן נכנסתי לבית מדרש הומה ושוקק חיים, של בחורים שהיו עד לא הרבה זמן מנותקים, והאלטרנטיבות שהם כן עשו לא היו בשמים רח"ל, וכעת- החשק שבו הם למדו הצליח לעורר בי קנאה עזה ומחשבה על עצמי ביחס אליהם.

הבנתם נכון, מדובר בישיבה ל'נוער מתמודד', אבל 'שמור יותר', בתחילת הרצף.

יש שם עבודה עצומה של תיווך והסברה. מדברים על היהדות, מדברים על הקשיים והניסיונות, באופן כללי- מדברים. אולי זה קשור לזה שמצליחים גם לנתק אותם מה'סמארטפונים' שם.

לקח לי זמן להבין למה כולם שם מחייכים וידידותיים זה לזה, קצת כאילו מחפשים להשתלב בשיחה ולתת אינפורמציה בלי שנדרשו. כנראה שככה זה כשאין לך 'סמארטפון', אין לך הרבה ברירה חוץ מ..איך קוראים למילה הזאת שכבר שכחנו? לדבר...

כל כך אמיתי וטוב, אז מה לא טוב לי כבר?

שזה כמעט ולא קיים בישיבה רגילה!

באותה ישיבה למשל צד את עיני בחור ידידותי שלומד מתוך חומש, שניים מקרא ואחד תרגום בסדר א'.

הרהרתי לעצמי אם הייתי מוצא כזה דבר גם בישיבה 'רגילה'.

נזכרתי במבוכה של מי שצריך ללכת ל'אוייצר' בשביל להשלים בהיחבא פרשיותיו (באוברדרפט) עם הציבור, וחס ושלום שיעשה זאת על חשבון העיון הישיבתי הסוער וגועש בבית המדרש. הלא מעמדו הרי עשוי לרדת בין רגע מ'סידור מלא' ל'שני שליש' ה' ירחם.

אז מה עושים שם אלו שמתקשים? ממשיכים עם החיצוניות. שורדים. עד שלא...

וכשאתה כבר לא מסוגל, אין לך תמיד אפשרות לשנות פאזה, להוריד את הרף וללמוד חומש רש"י בביהמ"ד אז צריך 'לברוח', ללכת לפנימייה, לישון ולהתנתק מהעולם, לברוח הביתה או לשוטט עם חברים נוספים שכמוך, אחים לצרה.

זה מוליד עיוות של 'הכל או כלום'. או שאתה מתפקד ומושלם בתצוגת הראווה המפורסמת, או שאתה לא קיים על המפה ומוטב שתפרוש.

למה רק בישיבה לנוער נושר, או שמא מוטב לקרוא להם 'נוער מתחבר', אפשר להבין ש'מקומך אל תנח'? שגם אם אתה לא מסוגל ללמוד כעת גמרא בעיון, אתה לא צריך לברוח, אתה יכול לשנות פרופיל ולהתחבר בצורה אחרת היום?

במסגרת הרצאה שבה השתתפתי בנושא חינוך בלתי פורמאלי, התבקשו המשתתפים, בוגרי ישיבות כולם לציין 'חוויה' שזכורה להם מכל אורך שנות לימודם בישיבה.

מפליא היה לגלות שאף לא אחד(!) מהם ציין שיעור או שיחה מהישיבה. כולם ציינו חוויה של חיבור (או ניתוק) לדמות, חוויה או תהליך שהיה להם משמעותי במהלך התקופה, לחיוב או לשלילה.

מה שהוכיח שוב שאדם לא זוכר את ה'מה' (הוא למד) כמו שהוא זוכר את ה'איך'. איך לימדו אותו, איך התייחסו אליו, ואיך הוא הושפע וצמח מבפנים.

מתי נראה גילוי הבנה כזאת גם בישיבות רגילות ויוקרתיות? מתי נמצא תיווך מותאם ממקום כנה ואמיתי גם לנער שלא מבין ויש לו שאלות, כזה שהוא לא בהכרח 'מתחת' לרמה אלא לרוב קצת 'מעל' הרמה? ממתי נער כזה הוא גם 'נער נושר'?

אי אפשר לקחת גרגר אחד מהעוצמה האדירה של עולם הישיבות, מהחיבור ללימוד האמיתי, האדיר והנשגב שקיים בין כתליו. אם הבנתם ממני אחרת- אז אנא מכם תקראו הכל מחדש. אין לי שום כוונה להצטייר כקטגור של עולם הישיבות. אך דווקא בגלל החשיבות של הישיבות במהלך חיינו, עלינו מידי פעם לנסות ולהביט על הצורך, לייעל, להתאים ולגלות הבנה לדינמיות והצרכים המשתנים של הדור, או כאלו שתמיד היו שם ולא זכו למענה הולם.

אין לי ספק שאשלח בע"ה את בניי לישיבות. אני מקווה בע"ה שגם לכאלו טובות ושיתאימו להם, אבל אני שואל את עצמי מה יקרה כשילדי ישאל שאלה 'שאינה הולמת', כזו שלא כולם יודעים להתייחס אליה בישיבה, כזו שאחרים לא שאלו בקול ו'מסמנת אותו' כפוטנציאל כלשהו בעיניי שומעיו, למרות שבעיניי אישית זה רק אומר שהוא מתחיל לצמוח מבפנים... סימני גדילה...

מי יתן לו מענה?

נשארתי גם אני עם שאלות קשות.

וקריאה להשכמה.

לקבל תורה- ב'מדבר'.

ספר במדבר מכיל בתוכו את המעמד הגדול ביותר של החיבור האנושי של האדם עם בוראו. מעמד שבו שמענו את הקולות וקיבלנו את תורת ישראל הנצחית לדורות.

זו התוצאה. ומה עם התהליך?

זה לא קרה ב'אולם' גדול ומרשים, במעמד גדולי הדור כולם על משב"קיהם, זה לא קרה למעגל קרוב ומצומצם של מלחכי פנכה ומקושרים לגפני ולליצמן...

זה קרה לכולם, זה קרה 'במדבר'.

מתוך שממה, חיפוש עצמי, יובש, התמודדות עם קושי ותסכול, גילוי עצמי.

מעניין שדווקא המדבר הפך את החיבור והקשר לזיכרון משמעותי- "כה אמר ה' זכרתי לך חד נעוריך אהבת כלולותיך.. לכתך אחרי במדבר בארץ לא זרועה".

שם נמצא המבחן, במדבר, ב'ארץ לא זרועה'. כשלא רואים תוצאות במקום.

את ההבדל בין "מסע" ל"טיול" אפשר לתאר כהבדל שבין ההנאה מהתוצאה- ב'טיול' לבין הנאה ולמידה מהתהליך- במסע.

היטיב להגדיר זאת ידידי הרב יהודה דרורי, מרצה בכיר ל'יהדות מתוקשרת': 'בטיול אנו רואים מה שמדברים עליו, וב'מסע' אנו מדברים על מה שאנו רואים'...

זה לא רק משחק מילים מקורי. זו כנראה גם המשמעות האמיתית והעמוקה של מסע.

ב'טיול' אתה מביט לצד ימין, היכן שהמדריך או מפת הדרכים מציגים לך את 'מגדל אייפל', גם אם 'צד שמאל' מסקרן אותך לא פחות...

אך ב'מסע' אתה חי את המסע לאורכו ולרוחבו, מופתע ומסוקרן מכל אלמנט שבדרך, ולאחר מכן מנתח ומבין את המשמעות של זה לחיים העצמאים שלך.

גיבור של החיים

נזכרתי בהקשר הזה במודל שנקרא "מסע הגיבור"

בכל אחד מאיתנו נמצא 'גיבור' הרוצה לממש את היעוד שלו.

מהו 'מסע הגיבור' ומיהו הגיבור?

מסע הגיבור הוא מודל לתהליך אימון והעצמה ייחודי לאנשים לא שגרתיים שמחפשים שינוי בחיים ומימוש עצמי, לאו דווקא ברמה של אפיק מקצועי לחיים אלא גם ברמה האישית של 'מה אני רוצה בעצמי שאהיה שלם איתו'?

'מסע' זה מתאים גם לדברים "גדולים" כאלה וגם לדברים כביכול קטנים אך מהותיים לאותו אדם לדוגמא עבודה על קידום פרויקט אישי ככתיבת ספר או גמילה מתכונת אופי מפריעה.

אחד הרעיונות הידועים הוא הדפוס הארכיטיפי של ההתפתחות האנושית המופיע גם בהתפתחות היחיד, דפוס שהפסיכולוג קארל יונג קרא לו אינדיבידואציה, עיקרון זה קיים גם בטכניקת מסע הגיבור עפ"י מחקרו של ג'וזף קמפבל מייסד השיטה.

בסיפורי המיתולוגיה אפשר לזהות הרבה מסעות גיבורים החל מהספרות הדתית, ביהדות וגם בשאר הדתות וכלה בספרות המדע הבדיוני: "מלחמת הכוכבים", "שר הטבעות", הארי פוטר ומטריקס.

'גיבור' הוא בעצם כל אחד מאיתנו שמקשיב לקריאה הפנימית של עצמו, גם (ובעיקר) אם זה מנוגד למה שהסביבה הקרובה חושבת כנכון ומוכן לצאת למסע הכרוך בהתמודדות עם מכשולים שעוד נכונים לו בדרך.

חשוב שיהיה מישהו לצידנו לסייע ובסופו של דבר כשנגיע למימוש העצמי נגלה שעברנו התפתחות אישית מעצימה, נהיה מאושרים ונשפיע גם על הסביבה שלנו לטובה.

הרעיון הבסיסי מתחיל מכך שיש שלושה נתיבים אפשריים בחיים מהם אנחנו צריכים לבחור

  1. הנתיב השגרתי-נורמאלי – נתיב שבו אנשים עושים את מה שמצפים, מה שמקובל, וחיים את המיינסטרים "הנורמאלי".
  2. הנתיב השלילי- שבו אנשים מרגישים שה'נורמאלי' הזה לא מספיק להם ובניסיון לאזן את התחושה הזו הם פונים לדברים שפוגעים בהם כמו דחיית דברים, נשירה מהמסגרת, התמכרויות וסכנות שונות, סימפטומים של דכאון התמכרויות ובידוד חברתי.
  3. נתיב החיפוש המשלים – חלק מהאנשים שמרגישים שהנורמאלי הזה לא מספיק להם בוחרים בו מכח האינרציה או מחויבות סביבתית להורים ולחברה, אך בליבם ישנה מודעות גבוהה וצורך ייחודי בהגשמה עצמית ומשמעות עומק, מעבר למה שהמסגרת יכולה להעניק להם– זהו הנתיב של הגיבור שלנו.

המודל של 'מסע הגיבור' מפרט מספר שלבים בתהליך, בהם אין כאן המקום להאריך כעת, אך חשוב לדעת שהראשון בהם הוא להיות קשוב ל'קריאה' שבנו, לאזור אומץ ולצאת למסע אישי של חיפוש פנימי, ולא להירתע ממנו.

ב'מדבר החיים' הצחיח, כל אחד יכול להיות גיבור במסע של החיים שלו.

"רק מי שלוקח סיכון והולך רחוק, מגלה עד כמה רחוק הוא יכול להגיע".

הרב אבי אברהם, מטפל רגשי מטעם עיריית ב"ב ומרכז תורני אוהליך, מייסד מרכז קומ"ה לקידום והעצמה וממנהלי איגוד ענ"ף לנוער נושר

להארות ויצירת קשר: Merkazkuma@gmaul.com

לחצו כאן
תוכן שאסור לפספס
18 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

התגובה נשלחה בהצלחה.
בקרוב התגובה תיבחן ע"י העורכים שלנו ובמידה ותימצא תקינה תפורסם באתר.
התגובה נשלחה בהצלחה.
בקרוב התגובה תיבחן ע"י העורכים שלנו ובמידה ותימצא תקינה תפורסם באתר.
15
הבעיה קיימת למרות שההכללה כאן מאוד בעייתית. יש עדיין הרבה מקומות והרבה אנשי צוות מצויינים גם בתחום זה. אבל המסר שלי פשוט מאוד, תקימו ישיבות ותשנו את המצב. תהפכו למשגיחים תפתחו חבורות תעבירו ועדים שמועסים. בקיצור קומו ועשו. עם תלונות לא הולכים למכולת...
ללא שם31.05.19
14
''חב''ד אמונה ומדע'' או ''וידאו שבועי תורת חיים'' וכן בספרי הרבי (מתוך 400 ספריו - בסגנון המותאם לדורנו) תשובות לשאלות החיים או מורה לדור נבוך ג' כרכים.
משה בן אברהם31.05.19
13
כתבה נצרכת ואם יש שאלות אני ממליץ לקרוא את הספרים חשבתי דרכי ובעצתך תנחני
משה31.05.19

הצגת כל התגובות

12
אני סדרך כלל נמנע מלהתייחס יותר מידי ברצינות לכתבות אינטרנטיות מאנשים שאני לא מכיר, אבל הפעם אני פשוט מתחבר לכל מילה. ולואי והמסר יחלחל לשכבות הנוספות של העם.
איש יהודי31.05.19
11
מאמר נכון ומדוייק. מפליא כמה שכולם יודעים ומרגישים מה הבעיה ואף אחד ( כמעט) לא מעז לעלות את זה לסדר היום. מהיכרות אישית עם הרבה בחורים, חסר היום הרבה עומק . מהי היהדות? למה אנחנו עושים את הדברים כך? הכל בישיבות עובד כמו פס ייצור אחד ארוך בלי הבנה ובלא מחשבה כאשר מה ששולט בכל הוא הפחד! כן, הפחד!
שימי31.05.19
10
מאוד דומה לכתבה של הרב נח פלאי בעיתון משפחה לפני כמה שבועות באותו נושא
ישראל31.05.19
9
שזה לדעתמ הטור הכי חזק שלו. רואים שנכתה מדם ליבו. ממש בגדי המלך החדשים שנת 2019! ביקורת והכוונה בצידה שנכתבת ברגישות של אחד מבפנים ולא מישהו זר מבחוץ. חובת קריאה לכל מנהל מסגרת ישיבתית לדעתי. ואוו!!!! כמה סבלו ונפלו בגלל זה
מ ד ה י ם!! אין לי אלא להוסיף31.05.19
8
מכון שמכיל רבים וחוקרים בעלי שם בכל התחומים שעונים וכותבים עבור הנבוכים. ראו באתר מכון ידעיה בגוגל וכן באתר התוכן לדעת להאמין
מישהו31.05.19
7
איך זה ברסלב
משה31.05.19
6
לא כל הבחורים אבל מספיק בחורים בכדי שהתופעה לא תטואטא מתחת לשטיח . תוספת קטנה *כמובן שהאיסורים הרבים שהוספו בעשור ההאחרון לא הועילו להתפתחות עצמאות הבחור אלא חונקים אולו.
ציפי02.06.19
5
הלא היא חכמת הקבלה כפי שהרונו חז"ל ויחסכו מאתנו כל הייסורים העומדים בפתח. וגם .... לפחות לאלו המסתובבים כל היום וגם בתפילה עם הידיים בכיסים מרוב שיעמום.... .
יהודי01.06.19
4
היתה התשובה שנתנו לי כבחור ישיבה ''רגילה" וכאברך ''מן השורה". ככל שמתקרבים לגאולה, הקב''ה מכוון אותנו למשמעות העמוקה וה"אמיתית" יותר של חיינו כיהודיים בכלל וכעובדי ה' בפרט. היה דור שהקים עולם עצום של תורה היה מי שהקים את קרנה של ההלכה ועכשיו שלב הבא, יהיה מי שיחבר אותנו להקב''ה ויהפוך אותנו לבנים ו
יוסי31.05.19
3
את התענוג השכלי שיש בגמרא אפשר להפיק כמה מלימוד מתמטיקה ויסלחו לי כל המזדעזעים אבל אני מכיר את שניהם וזה אכן כך. הדגש על השכל שם בשוליים את כלי ההכרה והרגש של היהודי וזה בהחלט עלול להביא לתחושה של חוסר משמעות ויובש פנימי. ההברקות השכליות הפכו במקומות מסוימים לחזות הכל. הברקות אינטלקטואליות מענגות א
אבריימל31.05.19
2
כשיש משבר ולא יודעים מה לעשות, ''אם לא תדעי לך.. צאי לך בעקבי הצאן'' יש ספר כזה של. מרן הרב . אגב גם זאת הבעיה של המזרוחניקים. מכירים את הסיסמאות, לא למדו ברצינות ולא שימשו
ללא שם20.06.22
1
הלוואי שעוד ירימו את הכפפה
בחור ישיבה31.05.19
נערים

לאברך 'המתמיד' נשבר: "לא חסר לי כלום, אבל נמאס לי ללמוד" | זו הסיבה המפתיעה

מרדכי רוט | 18.05.23

אבא או כספומט?

מפזר לילדים כסף? הם לא יעריכו את זה!

חיים דיין | 04.05.23

טור לפסח

הפקרות או חירות? // חיים דיין

כיכר השבת | 04.04.23

חג הפסח: חג ההתמודדויות // הרב אבי אברהם

הרב אבי אברהם | 03.04.23

פסיכולוגים קבעו

סמארטפונים: אלו 5 הסכנות לנערים ולמתבגרים

ישראל גינצבורג | 14.03.23
ש

מוצף בפניות

התעוררות עצומה למצוות תפילין בכל חלקי העם

אסף מגידו | מקודם

חנוך לנוער

תראו אותי! אני כאן! // הרב אבי אברהם

הרב אבי אברהם | 03.02.23

החינוך בראי הפרשה

נפגעי פעולות עבדות בזמננו / הרב אברהם בורודיאנסקי

הרב אברהם בורודיאנסקי | 20.01.23

שיח פתוח וכנה

המתבגר נתפס "על חם": האם לדבר עם איתו על זה?

ישראל גינצבורג | 18.01.23

טיפ יעיל

המתבגר שלכם מתרחק ומתעלם מכם? זה הפתרון המומלץ

ישראל גינצבורג | 29.12.22
ש

קורע לב:

איך אפשר להסביר לתינוקת בת שנה שאמא לא תשוב יותר???

כיכר בשיתוף ועד הרבנים | מקודם

להיות אדם // הרב אבי אברהם בטור לזכר אביו ז"ל

הרב אבי אברהם | 15.12.22

טיפ להורים

לא רוצים להתבגר: כך תנהלו שיחה בוגרת לפני "ברמוץ" הבן

ישראל גינצבורג | 15.12.22

פרשת השבוע

'חיי שרה': איזו נפילה! // הרב אבי אברהם

הרב אבי אברהם | 18.11.22

איפה מחביאים שמש? // הרב אבי אברהם

הרב אבי אברהם | 21.10.22
ש

זה הזמן להזמין

החג הזה, תתרגשו ותתחדשו עם נעם 2! טכנולוגית חם וקר

כיכר בשיתוף נועם2 | מקודם

מונולוג מרגש

'לאתרג' את הערבה // הרב אבי אברהם

הרב אבי אברהם | 16.10.22

סיפור ליו"כ

חוזה של ערב יום כיפור // הרב אבי אברהם

הרב אבי אברהם | 30.09.22

כי תבוא

ילדים הם עם רע (?) / הרב אבי אברהם

הרב אבי אברהם | 16.09.22

חנוך לנוער

"אל תביאו סלטים מהבית לשבת בישיבה!" / הרב אבי אברהם

הרב אבי אברהם | 02.09.22
ש

10,000 דונם

פארק הירקון בפ"ת? הכירו את מתחם הנדל"ן הכי מדובר בענף

כיכר בשיתוף Lighter life | מקודם