אוכלים בריא עם מאוחדת

אפשר לחשוב על קיץ בלי גלידה קרה?

מה משותף לילדים ומבוגרים? הכוכבת של הקיץ - הגלידה. בחג השבועות, לפני שנגיש את הקינוח האולטימטיבי לשביעות רצונם של כלל הסועדים, כדאי לברר: האם אפשר לשלב גלידה בתזונה נבונה לילדים? אז התשובה היא: הכל אפשרי, אבל במידה (אוכל, שיווקי)

מקודם |
לתת או לא לתת לילד גלידה, זו השאלה. אילוסטרציה (צילום: שאטרסטוק)

גלידה קרירה מרעננת, אי אפשר כמעט לדמיין קיץ בלעדיה. אותה גלידה, עתירת הקלוריות, מצויה אצל בני האדם עוד מימים עברו, והופכת אותנו מחיות בג'ונגל לבני אדם מאושרים.

קצת היסטוריה

מסתבר שאת הגלידה של הקיץ המציאו בכלל הסינים. התהליך מבחינתם היה פשוט: ערבוב שלג או קרח טחון עם ממתיק וחומרי טעם, וככה נוצר למעשה "הסורבה".

במהלך השנים, פרץ הקינוח הקריר את גבולות החומה הסינית והגיע אל הפרסים והערבים, אשר נהגו לערבב לערבב משקה המורכב מפרות, דבש בתוספת פתיתי שלג. הם קראו לזה "שרבט".

בכל פעם שהקיסר בסין חפץ במשקה קריר, שלחו משלחת מיוחדת למקומות גבוהים ומושלגים, חצבו בהרים עבורו גושי קרח ענקיים להכנת המתכון המנצח והטעים.

לפני 800 שנה בערך, הביא עמו מרקו פולו לאיטליה את "סוד המזרח הרחוק" - צינון נוזלים ללא צורך בקרח, ומה שהתקבל הוא המשקה הברד של ימינו.

הקיסר הסיני שחפץ בשלגון (אילוסטרציה: shutterstock)

בתחילת המאה ה17 הגיעה הגלידה במסעה ההיסטורי לצרפת. אשתו של מלך צרפת, קתרינה, הביאה איתה עשרות טבחות איטלקיים והם לימדו את הצרפתים איך מכינים גלידת פרות אמתית.

הצרפתים פיתחו את המתכון ולאחר כמה שנים המציאו את קרם הבסיס לגלידה שאנו מכירים. הקרם העשיר הכיל חלמוני ביצים, סוכר וחלב או שמנת. מלך צרפת, הנרי השני, כל כך התלהב מהמעדן ושילם לטבח הון על מנת שלא יגלה את הסוד. אולם לאחר מות המלך, פרסם הטבח את המתכון וככה הוא שודרג עם שוקולד, קפה ואגוזים.

לפני 100 שנה, התפתחו בתחום הגלידה שלוש המצאות עולמיות: גלידה מצופה שוקולד, גלידה על מקל, ושלגון קרח שהתחיל את דרכו כלימונדה קפואה. מאז, הגלידה הפכה למוצר האהוב והנצרך, כמעט פריט חובה, בכל מקפיא בימי הקיץ החמים.

אבל מה עם הבריאות?

כל ההורים מכירים את הפחד והחשש שעולה בלבנו: הלוואי והילדים יפסיקו לאכול כבר רק ממתקים וחטיפים, למה הם אוהבים רק גלידות ועוגיות ולא מזונות בריאים אחרים? אולם מצד שני, אם על הילדים יוטלו מגבלות הרי שייגרם אצלם תסכול, והוי! הבכי הנורא שלהם למתוקים.

המודעות לבריאות הילדים בימינו הרבה יותר גבוהה, וחטיפים מתוקים כמו גלידה מצטיירים כמזון לא בריא. הוא עשיר בקלוריות, שומן וסוכר. אז מה עושים? לתת או לא לתת לילד? ואם כן: כמה? מתי? ואיך?

הלוואי ויאכלו יותר בריא (אילוסטרציה: shutterstock)

החשיבות בבריאות הילדים מקושרת באופן ישיר לגדילה והתפתחות תקינה. גם דאגה למשקל תקין היא חשובה כדי למנוע השמנת שמקורה באכילת יתר - צריכת אנרגיה מעבר לנדרש לגדילה תקינה, מה שמביא להשמנה השכיחה ביותר בעולם המערבי.

המזון המהיר, הג'אנק פוד, הנגיש והטעים, מהווה את הסיבה העיקרית להשמנה אצל ילדים שעלתה באופן משמעותי בשנים האחרונות. סוגי המזונות האלו מעודדים צריכה גדולה של קלוריות שמגיעות בעיקר מסוכר ושומן, ועל כן גורמים גם להשמנה.

שומן ופחמימות - חשוב מאד אבל מסוכן מאד

לשומן תפקיד חשוב ומגוון בתפקוד הגוף. למרות האסוציאציות השליליות שהוא מעורר, הוא מהווה מקור קלורי גדול, משמש כאבן יסוד במבנה קרומי התאים, מסייע בהגנה על רקמות ואברים שונים בגוף, מגן מפני איבוד חום מהגוף ומסייע בספיגת וויטמינים שונים.

אז חשוב לומר ולהדגיש: אי אפשר בלי שומנים, ואי אפשר שהם לא יהיו חלק מהתצרוכת הקלורית היומית. מה שמסוכן בשומנים הוא עודף מיותר שיכול להזיק לגוף, לכן יש להקפיד על צריכה מתונה שלהם (לא יותר מ30% מסך הקלוריות היומית), וגם חשוב להקפיד על סוג השומן שנצרך.

מחקרים רבים מקשרים בין צריכת שומן גבוהה בתפריט, במיוחד שומן רווי, וצריכת רמות גבוהות של כולסטרול, לבין היווצרות מחלת טרשת העורקים ומחלות לב וכלי דם. בנוסף נמצא גם קשר ביחס בין חומצות שומן טרנס (שומן שמקורו בשומן כבש ובקר כן במוצרי חמאה וחלב. נמצא בעיקר במזונות שמכילים שומנים מוקשים כמו עוגות, ביסקוויטים, מאפים, מרגרינה קשה וממרחים) לבין התפתחות מחלות לב וכלי דם וטרשת העורקים.

גם "חברתו הטובה ביותר" של השומן, הפחמימות, מספקות אנרגיה עיקרית לגוף. הפחמימות מתחלקות ל2 סוגים:

פחמימות פשוטות - שהן למעשה סוכרים פשוטים כמו גלוקוז, סוכרוז, פרוקטוז (סוכר הפרות) ומצויות בדבש, ריבה וממתקים. סוג זה נספג במהירות לדם ומעלות את רמות הסוכר במהירות גבוהה יחסית.

פחמימות מורכבות - עמילנים (הפחמימה המורכבת הנפוצה היותר במזון). זמן עיכולן ארוך יותר ולכן הן נספגות בדם בצורה איטית ומשכך עליית רמת הסוכר גם עולה באופן מואט. סוג זה נמצא בלחם, קמח, אטריות, בורגול, קטניות, תפוחי אדמה, תירס ואפונה.

פחמימות מורכבות (צילום: shutterstock)

בכלל הפחמימות נכללים הסיבים התזונתיים, סוג הפחמימות שאינו עובר עיכול וספיגה במעי ולכן לא מספק קלוריות. הסיבים חשובים בשל תרומתם לפעילות המעיים התקינה, לאיזון רמת הסוכר ולהורדת רמת השומנים בדם. נמצא אותם בסובין, דגנים מלאים, שיבולת שועל, אורז מלא, ופרות וירקות.

בחזרה לגלידה

בגלידות השונות נוכל למצוא קלוריות המורכבות בעיקר מפחמימות, שומן ומעט חלבון. שוק הגלידות והשלגונים בישראל הוא תחרותי ומתחדש, ולכן יצרניות הגלידות מטפחות טעמים מקומיים ושיפור הרכיבים התזונתיים, כמו גם הגברת היצירתיות והאיכות.

המטרה העיקרית העומדת ביצירת גלידה היא ביצירת מזון מפנק ומהנה תוך כדי הקפדה על תזונה בריאה ככל האפשר. כך בשוק הגלידות נמצא מוצרים שונים ומגוונים:

ישנן גלידות צמחיות, כמו סורבה, שמבוססות על פרי וטעמן חמצמץ. באותו סוג מוצאים אנו גם גלידות "פרווה" שמכילות תחליפי חלב מלאכותיים, או גלידת טופו בטעמים שונים. סוג נוסף הן גלידות הדיאט, דלות הסוכר והשומן. אך אפשר למצוא גם גלידות עם תזונה מאוזנת, שהן יותר בריאות ועם אחוז נמוך של שומ, סוכר וקלוריות.

בנוסף ניתן למצוא גם גלידות בריאות וחדשניות אף יותר. סוג זה יכיל צבעי מאכל טבעיים בלבד מסלק אדום, בטא קרוטן, כלרופיל ועוד. אחוז שומן הטרנס יהיה קטן, וגם החלפתו בשומן צמחי מזוקק טבעי שלא נעשה בו תהליך כימי. במקום סוכר נמצא את הסוכרלוז שהוא ממתיק חדש וחסר ערך ערך קלורי, אך מתוק פי 600 מסוכר רגיל. ממתיק זה אושר לשימוש והוא היחידי המופק ומיוצר מסוכר לבן (סוכרוז) שאינו עובר פירוק מטבולי בגוף.

ערכים תזונתיים נוספים שנמצאים בגלידות הם הסידן, סיבים תזונתיים, ברזל וויטמינים שונים כמו E ו-C. חלק מהחברות משתדלות להימנע מהוספת צבעי מאכל מלאכותיים וחומרי שימור העלולים להשפיע על התפתחות הילדים.

קינוח כייפי ולא תחליף לארוחה (צילום: shutterstock)

כמה ומתי?

שאלת השאלות היא: אז כמה גלידה להביא לילד, ומתי? האמת היא שאין הגדרה לכמות מדויקת. מה שחשוב הוא שהגלידות ייתפסו בעיני הילדים כקינוח כייפי, כחטיף ולא כאוכל והיא אינה מהווה תחליף לארוחה או חלק ממנה.

אפשר לתת לילדים ליהנות מגלידה מידי פעם, אך לא בהתניה להתנהגות טובה או למנוע אותה בהתנהגות לא נאותה.

אפשר לאכול את הגלידה כקינוח אחרי הארוחה (ולא לפניה ,על מנת שלא תגרום לשובע) או בין הארוחות כמזון מהנה.

הכתבה נעשתה בשיתוף מאוחדת. המידע בכתבה באדיבות ד"ר שרה קפלן, דיאטנית ראשית, מאוחדת

0 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

עוד בקינוחים:

לפסל ולכל השנה

העוגה הזו היא תענוג לכל החושים – בלי גלוטן, מושלמת לפסח ולכל השנה. עם בסיס קוקוס ואגוזים, קרם שוקולד עשיר וציפוי ריצ' קצפתי, היא קינוח שמספיק קל כדי להכין וגדול בשביל לפנק את כולם! (אוכל ומתכונים)

||
21

טעים ומרשים

נמאס לכם מכל סוגי הקינוחים?- כנראה שפבלובה יענה על מבוקשכם. פבלובה זהו קינוח עם שכבה של מרנג, קצפת ורוטב של פירות יער. קינוח שגם מבוגרים וגם ילדים אוהבים (אוכל, קינוחים)

||
14

חדיש וטעים

מה קורה כשעוגה וגלידה חלבית נפגשים?- גלו את המתכון הטעים ביותר לגלידה חלבית שתשמש אתכם גם כעוגה טעימה לכבוד שבת קודש!

||
2

פורים

למרות שמם, בחטיפים המתוקים הללו אין תפודים (אבל בצורתם החיצונית הם מעט דומים) ומקורם לא באירלנד. מה כן יש בהם? תערובת של גבינת שמנת, אבקת סוכר וקוקוס, שמגולגלים בקינמון. ולמזלכם, הכנתם אינה דורשת בישול והיא קלה ומהירה (מתכונים, אוכל)

||
2

לכבוד שבת

קינוח אישי של כוסיות קוקוס ממולאות בגנאש שוקולד או בקרם שקדים שתוכלו להכין פרווה או חלבי, לבחירתכם וכך יש לכם קינוח מושלם לשבת או פינוק לקפה של הבוקר (מתכונים לשבת, אוכל)

||
1
ש

חזי רובין ושות'

טיפול שיניים הוא עניין רציני, ולמרבה הצער, לא כל רופאי השיניים מסוגלים לבצע אותו במיומנות הראויה. מרבית האנשים לא דורשים את הפיצויים המגיעים להם וחבל… מדובר בפיצויים שמגיעים למאות אלפי שקלים!(בריאות)

כיכר בשיתוף עו"ד חזי רובין|מקודם

לכבוד שבת

"כובע של רוסים" או "רוסקה שאפקה" זהו שמו המשעשע של הקינוח המתוק והנפלא הזה: עוגות ספוג שוקולד קטנות ממולאות ומצופות בקרם וניל, עטופות בקוקוס ובקרם שוקולד. כובעים קטנים ופרוותיים שיתחסלו ברגע - פרווה לגמרי (מתכונים לשבת, אוכל)

||
2

לכבוד שבת

הידעתם? האקדמיה לעברית מכנה את כדורי השוקולד העשירים האלה "כְּמֵהוֹן שׁוֹקוֹלָד" בשל הדמיון שלהם לפטריית הכמהין שנקראת 'טראפל' בצרפתית. כאן הם באים עם טוויסט מעניין של שלל ציפויים שהופכים אותם ליפהפיים. אפשר להכין חלבי או פרווה (מתכונים לשבת, אוכל)

||
2

לא רק לילדים

קריספי פופס: קינוח חלבי או פרווה מנצח שמכינים בקלי קלות וכולם מתמלאים באושר - כן, לא רק הילדים. מתכון לחטיפי פצפוצי אורז ומרשמלו מצופים בשוקולד (מתכונים לחג, אוכל)

||
3

אנחנו כבר מתכוננים לסוכות

מלי יהודיוף עם עוגה מפילה לסתות לחג הסוכות. העבודה כוללת כמה שלבים, אך אינה מסובכת והתוצאה סופר מרשימה וטעימה: מתכון לעוגת טרייפל שוקולד מקושטת בכדורי טראפלס וגנאש אגוזי לוז מלמעלה. כן, יש כאן טונות של שוקולד - וזה כיף חיים. בואו (מתכונים לסוכות, אוכל)

||
4

15 דקות ולתנור

אין יפות כאלה: פבלובה מהממת, צחורה ומלכותית, ממולאת בקצפת ומקושטת באפרסקים ומשמשים מקורמלים עם מעט קינמון. קינוח קיצי וחגיגי לראש השנה שמכינים בקלי קלות. כדי לחסוך זמן, אפשר להכין את הפירות יום לפני ולשמור במקרר עד להגשה (מתכונים לראש השנה, אוכל)

|
ש

"זה ממש פיקוח נפש":

קריאת קודש מזעזעת יצאה מפיו של הגה"צ ר' שמעון גלאי, המתריע על מצב חירום של ממש: אלמן סיעודי עומד בפני סילוק מבית האבות בשל חוב שהצטבר, מצב המוגדר על ידי מרן כ"פיקוח נפש ממש" (חרדים)

אסף מגידו|מקודם

מכינים היום ומקפיאים לר"ה

החגים לא שלמים בלי הסיגרים המשגעים האלה: מלי יהודיוף עם מתכון לסיגרים פריכים מבצק פילו עם מלית רכה ומתוקה של תפוחים, אננס וליצ׳י. אין כמו לשבת אחרי סעודת החג עם כוס תה ובלי שתשימו לב עוד ערימה של הסיגרים המופלאים האלה תתאדה - אז מומלץ להכפיל כמויות (מתכונים לחגים, אוכל)  

||
1

ראש השנה כבר כאן

עוגת דבש רכה, נימוחה, טעימה ויפהפייה שכל כך קל להכין ואין דרך לטעות איתה - ואל תגלו לאף אחד שרק ערבבתם חומרים ושלחתם אותה לתנור. מלי יהודיוף עם מתכון לעוגת דבש בחושה לראש השנה שאפשר לקשט במגוון דרכים או להשאיר אותה כמו שהיא (מתכונים, אוכל)

||
9

לכבוד שבת

מלי יהודיוף עם מתכון לפרפה - קינוח אישי שמורכב משכבות של שבבי וופל, קרם חלווה מדהים מטחינה גולמית וסילאן ואגוזי פקאן מסוכרים וגרוסים. לכל הטוב הזה, אנחנו מוסיפים מקרונים וזילוף של סילאן. הקינוח פרווה, אך אפשר להכין אותו גם בגרסה חלבית (מתכונים לשבת, אוכל)

||
5

לכבוד שבת

מורן פינטו עם קינוח מושלם לשבת, בגרסת פרווה כמובן: קלתית פריכה, מלאה בקרם פטיסייר סמיך ומתוק והמון פירות טריים מעל. מתכון לפאי פירות במילוי קרם פטיסייר שכל אחד יכול להכין (מתכונים לשבת, אוכל)

||
2

לכבוד שבת

לא סגורים על הקינוח שתגישו השבת? מורן פינטו סוגרת לכם פינה: מתכון לקינוח קרם לימון מקושט בפירות טריים שאפשר להכין חלבי או פרווה, לבחירתכם (מתכונים, אוכל)

|
ש

יוקרה על ההר

קבוצת בית ירושלמי מציגה את פרויקט היוקרה החדש בשכונת רמות: מתחם בוטיק מול נוף עמק הארזים המשלב קהילה איכותית עם סטנדרט מגורים גבוה - והדירות האחרונות עדיין במחירי פתיחה! (נדל"ן)

כיכר בשיתוף בית ירושלמי|מקודם

לכבוד שבת

ככה אנחנו אוהבים את קינוחי השבת שלנו: מתוקים, טעימים - ואף אחד לא ינחש שמדובר בקינוח פרווה לגמרי. המתכון הבא עונה על כל הקטגוריות: קאפקייקס שוקולד עם ציפוי שוקולד פרווה שאף מתאים לטבעונים (מתכונים לשבת, אוכל)

||
4

מורן פינטו עם גרסה משובחת לכדורי השוקולד הקלאסיים. כמה משובחת? ובכן, אין כאן שוקולד והם עדיין מושלמים. מתכון לכדורי אנרגיה מתמרים ופיסטוקים עם קקאו ואגוזים (מתכונים, אוכל)

||
2

סוכות תשפ"א 2020

כשאנחנו מכינים קינוח, חשוב לנו שהוא יהיה מורכב מ-3 המ"מים: מתוק, מהיר הכנה וממכר. סופר ממכר. והקינוח הזה מקבל ציון גבוהה ב-3 הקטגוריות. מתכון לחטיף פצפוצי אורז מצופה שוקולד וחמאת בוטנים (מתכונים, אוכל)

||
1

לכבוד שבת

דמיינו אתכם אוחזים בשיפוד ארוך עליו נעוצים פירות טריים חתוכים, אותם אתם טובלים ברוטב קקאו מפנק, חלק וקטיפתי - ועכשיו פקחו עיניים. מצאנו את הקינוח הכי מהיר וקל לשבת הקרובה (מתכונים לשבת, אוכל)

|
ש

מדהים

זהו סיפורו של הקמיע הפלאי שקיבל הרב פרידמן מהעיר בני ברק, שהציל אותו באופן פלאי מגיוס לצבא | ר' אהרון המשיך לשמור על הקמיע הקדוש, ובזכותו שרד את מאורעות השואה | גם אתם יכולים לקבל את הקמיע (חרדים)

אסף מגידו|מקודם
זמני היוםמזג אווירפנו אלינוקריירהמדיניות פרטיות