

בפרשת השבוע, פרשת אמור, נאמר התורה הציווי "וקדשתו" המתייחס למעמד מיוחד שיש לתת לכהן. קיימת מחלוקת בין הפוסקים לגבי מקורו: האם הוא חיוב מן התורה או מדרבנן בלבד. ברם חלק מהפוסקים, כמו בספר מקור חיים ובאורים ותומים, כתבו שלאחר חורבן בית המקדש, נוהגים כיום בכהנים כבוד רק "לפנים משורת הדין". ומבואר בפוסקים שקדושתם מן התורה בטלה בעוונותינו הרבים, ושחיוב הקדושה המקורי היה קשור להקרבת הקרבנות, כפי שמוזכר בפסוק "כי לחם אלוקיך הוא מקריב".
הקדמת כהן העומד בתור
האם יש להקדים כהן העומד בתור, גם אם זה לצורך עניין שאינו קדוש? לדעת הפמ"ג, "וקדשתו" חל רק על "דברים שבקדושה", ו"ליטול מנה יפה" (שנאמר בגמרא) מתייחס לסעודת מצוה, ולכן אין צורך להקדים כהן בתור לעניין רגיל. לעומתו, הרא"ש ושו"ע הרב מפרשים את "לכל דבר שבקדושה" כ"בכל דבר", כלומר כדי שהכהן ייראה גדול ומקודש. לדעתם, "ליטול מנה יפה" חל גם בסעודת רשות.
והנה רש"י עה"ת (ויקרא כא,ח) כתב: קדוש יהיה לך נהוג בו קדושה לפתוח ראשון וכו' וכתבו האחרונים להעיר מדוע שינה רש"י מלשון הגמ' שאמרה "לכל דבר שבקדושה", אלא הכוונה שתתנהגו בו קדושה ולכן ליטול מנה יפה ראשון אע"פ שאין זה דבר שבקדושה מ"מ בזה מכבדים אותו ראשון ועושים לו גדולה ועי"ז נוהגים בו קדושה ולכן כתב רש"י נהוג בו קדושה.
ולפי"ז ברור שאם כהן עומד בתור אפי' לדברי הרשות, מצוה לכבד הכהן שיכנס ראשון שעי"ז הכהן מתגדל, ועוד י"ל דאף לאותם שיטות שמקדימים דוקא בדברים שבקדושה, יש לומר שמצד הפסוק ויבדל אהרן לקדשו שמדבר על הקדמת כהן גם במילי דעלמא דצריך לתת לכהן קדימה.
הקדמת כהן בדין תורה
האם יש להקדים כהן שבא לדין בבית דין? 'התומים' ו'נחל יצחק' (מרבי יצחק אלחנן ז"ל) סוברים שאין חיוב להקדימו מדין "וקדשתו", שכן אין עניין של קדושה בהקדמת דיני ממונות ("דברי ריבות"), ולכן הרמב"ם לא מנה דין זה. עם זאת, 'הנחל יצחק' מסיק שמן הראוי להקדים כהן בדין מחמת חשיבותו. הגאון רבי שלמה קלוגר חולק וסובר שיש להקדים כהן בדין, באותו טעם שמקדימים אותו לפתוח בתורה ראשון.
הקדמת כהן כשליח ציבור
כתב בשו"ת חלקת יעקב (ח"ב סי' מ"ט) דאם יש בביהכנ"ס כמה חיובים שוים בדרגת החיוב ואחד מהם כהן אין צריכים ליתן לו להתפלל או לומר קדיש קודם, כיון דכל החיובים זכאים בתפילה או בקדיש הוו כשותפים ובשותפים אין מצות וקדשתו וכמש"כ המג"א בסי' ר"א בשם התוס' עיי"ש. וכתב הפרי מגדים או"ח סימן נ"ג ס"ק י"ד ששליח ציבור כהן קודם ללוי ולוי קודם לישראל.
0 תגובות