טור מיוחד ל'כיכר'

למה יש יותר סיכוי, לזכות בלוטו או להידבק בנגיף? // עומר ינקלביץ'

"בישראל יש כרבע מיליון נשאי קורונה מאומתים, ומספרם עולה במהירות. 1 מכל 37 ישראלים נשא מאומת, ובפועל המספרים האמיתיים חייבים להיות יותר" • טור מיוחד (חדשות)

עומר ינקלביץ' | כיכר השבת |
ינקלביץ (צילום: דוברות הכנסת)

אתם בטוח מכירים את אלו ש"לא מפחדים", ש"להם זה לא יקרה", ומבטיחים לכם ש"הסיכוי כ"כ נמוך, כמו בערך לזכות בלוטו". הגיוני? בואו נבדוק מה ההסתברות.

הכרטיס בעל סיכויי הזכייה הגבוהים ביותר במקום הראשון בלוטו בישראל, הוא 'לוטו שיטתי 12', שעולה 2,772 ₪ לכרטיס, ובתמורה לכך מספק לכם סיכוי פנטסטי של "רק" זוכה 1 ל-17,612 מספרים.

בקורונה, לעומת זאת, ישנם בישראל כבר מעל רבע מיליון נשאי קורונה מאומתים. שזה אומר 1 מכל 37 ישראלים נשא מאומת. אלו רק הידועים, כאשר בפועל המספרים האמיתיים גבוהים יותר.

המשמעות פשוטה: עם שיא כל הזמנים כעת של מעל 70,000 מאומתים פעילים בו-זמנית, ובלי שום קשר לכללים המחייבים, להיכנס עכשיו למקום סגור, להצטופף או לאכול יחד עם אנשים שאינם ממשק-הבית שלכם זהו הימור גדול מאוד. כמה גדול? אם נשאות קורונה הייתה הפרס הראשון בלוטו, כרטיס מתומחר באופן שווה לסיכויים להידבק בקורונה היה עולה לכם 1.3 מיליון ש"ח לפחות.

ישנן כמה סיבות טובות במיוחד לא להידבק, ובוודאי לא להדביק אחרים. הראשונה היא שגם כאשר מערכת הבריאות מתפקדת היטב, אחוזי-התמותה מקורונה מתוך הנשאים המאומתים גבוהים עד מזעזעים.

לדוגמה, בתוך שבועות בודדים מההדבקה ימותו מעל שליש מבני 90 ומעלה, חמישית מבני ה-80 ומעלה, 1 מכל 14 בני 70 ומעלה ואחד מכל 60 בני 60 ומעלה. רבים אחרים יהפכו לנכים או יזדקקו לשיקום ממושך, כואב ומורכב.

גם אם אתם צעירים ובריאים ולא חוששים מכלום, מקדם ההדבקה כעת הוא מעל 1, זה אומר שאם תדבקו, בממוצע תדביקו אדם אחד לפחות והוא ידביק אחר והלאה והלאה. כל מי שימות או יהפוך לנכה בשרשרת שאתם התחלתם, נגרם בגללכם. זאת הסבתא של החברה, הדוד שלכם, הבן של השכנים שסובל מסכרת או השכנה עם יתר לחץ הדם.

קרדיט: מואיז הקטן בטוויטר. נתונים: משרד הבריאות

מעבר לכך, נגיף הקורונה החדש איננו שפעת עונתית או צינון מהסוג שצעירים נוטים לזלזל בו. לפי המחקרים החדשים ביותר, הוא הנגיף הראשון המוכר לאדם שנישא באוויר וגורם למחלת כלי-דם, חוץ מכל הנזקים המוכרים למערכת הנשימה.

למה זה חשוב? כי יש לנו כלי-דם בכל מקום בגוף. במוח, בלב, בכליות, בעיניים, בעור… בטח ראיתם בדיחות על מגוון התסמינים האדיר של נשאי הקורונה, מכאבי-ראש, ערפול, בלבול ואבדן זיכרון לטווח קצר, ועד דופק שמתפרץ במהירות גם במנוחה, בעיות ראייה ופריחות משונות.

העניין הוא שהתסמינים האלו עוד לא ברורים מספיק. רופאים בכל העולם עמלים כעת להבין את המשמעויות של נשאות קורונה ומפרסמים שטף של מידע, אבל אין לנו סימולציה של גוף-האדם ולכן כל מה שהם יכולים לגלות כרגע זה מהי הפגיעה שנגרמת לנשאים אחרי שנה לכל היותר: לא זמין לנו למחקר אף אחד שנדבק קודם.

ומה שידוע על השפעות עד שנה מהדבקה גרוע מאוד. נשאים בכל גיל או מצב בריאותי קודם מדווחים חודשים אחרי ההדבקה על מחלה כרונית, שמוגדרת בתור מצב רפואי שנמשך חצי שנה לפחות ודורש תרופות מרשם. בין היתר:

  • עייפות קשה וחולשה כל הזמן.
  • בעיות זיכרון, ערפול מחשבה ובלבול.
  • קשיי-נשימה חמורים ושיעולים.
  • כאבים חזקים במפרקים.
  • פגיעה בראייה.
  • כאבי ראש תכופים.
  • קושי לעבוד או ללמוד וצורך בסיוע בפעולות פשוטות.

מחקרים רפואיים מצאו פגיעות משמעותיות במוח, בלב ובכלי-הדם, בכליות ובאיברים חשובים נוספים אצל נשאים רבים חודשים אחרי שהוגדרו רשמית 'מחלימים', ומדינות, כולל ישראל, מקימות כעת מרפאות מיוחדות לליווי נשאי קורונה בשנים הקרובות ואולי לתמיד.

אם מישהו מציע לכם 'להידבק כדי לסיים עם זה', חשוב שתבינו שהנגיף עשוי לסיים אתכם קודם, והדבקה היא בלתי-הפיכה. מי שנדבק כדי ללמוד תורה בשקט, עשוי לגלות שעייפות, בעיות זיכרון וכאבי ראש אינם כלים שמסייעים במיוחד ללימוד. ואחותו שנדבקה ממנו, עלולה לסבול מכאבי-מפרקים ושיעולים גם אחרי מחלה שנחשבת קלה.

מתנדבים משמחים חולי קורונה במחלקת קורונה (בית החולים לניאדו)

לכן, חשוב שתשמרו על עצמכם ועל הסובבים אתכם, אל תיכנעו לנגיף ואל תהיו הפראיירים שלו. ריחוק, מסיכות, היגיינה והימנעות ממקומות סגורים או צפופים הם אמצעים בדוקים ומנוסים לצמצום הדבקה ובנסיבות הנוכחיות, הצלת חיים ממש. אל תהמרו על החיים של אחרים ועל העתיד שלכם, מבחינה פיזית ורוחנית.

הגמרא בכתובות (ל.) אומרת "הכל בידי שמים חוץ מצינים פחים", ומסביר שם רש"י, "פעמים שבאין בפשיעה". אם עשיתם כל מאמץ ונדבקתם, זה בידי שמים. אבל אל תפשעו, הצער והסבל לכם ולאחרים עשויים להיות כבדים מנשוא.

תודה לפרופ' יניר בר-ים ומאיר רובין על שעות רבות של ייעוץ וסיוע

הכתבה הייתה מעניינת?

תוכן שאסור לפספס

0 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

טוען תגובות...
תוכן שאסור לפספס

עכשיו בכותרות
הנקראים ביותר
המדוברים ביותר