

בדף היומי במסכת שבועות, דף ו', אנו עוסקים בדרגות הלובן השונות של נגעי עור. המשנה מתארת גוונים אלו בהשוואה לפרטים ויזואליים כמו שנגע ה"בהרת" הכתובה בתורה עזה בלובנה כשלג, ואילו "שאת" לבנה כצמר לבן או כקרום ביצה. מכאן ש"לבן כשלג" מייצג את פסגת הלובן, והשלג לבן יותר מהצמר.
אולם, בתהילים אנו מוצאים את הפסוק "נותן שלג כצמר". רוב המפרשים מסבירים כי הכוונה היא שהקב"ה בורא את השלג בצבע לבן כמו הצמר. על כך שואל הריטב"א: כיצד הכתוב מדמה את לובן השלג לצמר, שהרי הגמרא מבארת שהשלג לבן יותר?. הריטב"א מיישב זאת בכך שמאחר והצמר נפוץ ומצוי יותר מהשלג, הוא משמש בתנ"ך כמדד מוכר להשוואת לובן. הקבלה זו, למרות שהשלג לבן יותר באופן מוחלט, מבליטה את הלובן המיוחד והראוי לשבח של השלג.
כידוע, רבים סבורים בטעות שלבן הוא היעדר צבע, אך ההפך הוא הנכון: לבן הוא שילוב של כל הצבעים גם יחד. כשמערבבים את שלושת צבעי היסוד – אדום, כחול וצהוב – מתקבל דווקא... לבן.
חבל קשמיר והקשר לצמר העדין
חבל קשמיר, הנמצא בצפון תת-היבשת ההודית, נתון במחלוקת טריטוריאלית עזה בין הודו, פקיסטן וסין מאז חלוקת הודו בשנת 1947. כיום, החבל מחולק דה פקטו: חלקו המרכזי בשליטת הודו, חלקו המערבי והצפוני בשליטת פקיסטן, וחלקו הצפון-מזרחי בשליטת סין, בעקבות מלחמות ועימותים שונים. המחלוקת גורמת לאי יציבות מתמדת באזור.
אבל איך זה קשור אלינו?


ובכן, כל מי שצבע את ביתו בזמן האחרון או בחר רהיטים לביתו, בטח קיבל המלצה על הצבע ‘קשמיר’ . הקשמיר הוא צבע עדין בגווני חימר, או בגוונים אפורים וכחול, והוא פופולרי בעיקר על קירות דומיננטים בסלון או בחדרי שינה.
מניין צבע זה בא אלינו, ואיך הוא קשור לצמר? ובכן, שמו של צמר קשמיר קשור קשר הדוק לחבל ארץ זה, ונגזר משמו האנגלי בעקבות הגעתם של שאלי הקשמיר הצמריריים לאירופה במאה ה-19. צמר זה מופק מהפרווה התחתונה והעדינה של עזי קשמיר וגזעי עזים אחרים. הוא נאסף בדרך כלל באביב, בתקופת הנשירה הטבעית של העזים. הסיבים עוברים תהליך עיבוד המפריד את השערות המחוספסות מהסיבים העדינים והרכים, לפני שניתן לצבוע אותם ולהפוך אותם לחוטים ובדים. מכאן אנו רואים שעד לזמנינו אנו, כדי להמשיג סוגים של צבעים אנו משתמשים בפרטים ויזואליים כמו ואם בזמן נעים זמירות ישראל זה היה שלג כצמר אז היום זה פורמייקה בצבע קשמיר.
0 תגובות