אל תפספסו: רשימת הערים בהם יוענקו ההטבות של משרד השיכון

משרד הבינוי והשיכון הפיץ אתמול למזכירות הממשלה הצעת ההחלטה שעתידה להתקבל ביום ראשון הקרוב. ההחלטה דנה בקריטריונים לישובים בהם יוכלו הזכאים (זוגות צעירים וחסרי דירה) לקבל מענקים וסבסוד פיתוח בהיקף ממוצע של 100 אלף שקל, למי שירכוש דירה חדשה ראשונה בבנייה רוויה ובבנייה עצמית רוויה בפריפריה. כל הפרטים על המהפכה

ניצן ארליך | כיכר השבת |
אטיאס ונתניה (פלאש 90)

משרד הבינוי והשיכון הפיץ אתמול למזכירות הממשלה הצעת ההחלטה שעתידה להתקבל ביום ראשון הקרוב. ההחלטה דנה בקריטריונים לישובים בהם יוכלו הזכאים (זוגות צעירים וחסרי דירה) לקבל מענקים וסבסוד פיתוח בהיקף ממוצע של 100 אלף שקל, למי שירכוש דירה חדשה ראשונה בבנייה רוויה ובבנייה עצמית רוויה בפריפריה.

שר הבינוי והשיכון אריאל אטיאס אמר היום: "המענק של 100 אלף שקל הוא בבחינת חמצן גדול לזוגות הצעירים.

מדובר בהטבה ובסיוע חסרי תקדים שדרשו עמל רב ומאבקים קשים שהובלנו על מנת לחזק את הפריפריה ולהקל על השגת קורת גג לזוגות צעירים חסרי דיור בישובים בהם יש היצע קרקעות. אני משוכנע שיחד עם השיווקים בהיקפים הגדולים ביותר בעשור האחרון שהביאו להגדלת היצע הקרקעות - נחולל את השינוי".

רשימת היישובים

התוכנית החדשה שיזם השר אטיאס, תחול על רשימה של כ-30 ישובים בהתאם לאמות המידה שנקבעו והיא תגדל בהתאם לשיווקים שיבוצעו בישובים השונים, בהם יו"ש: אופקים, אל-סייד, בועיינה-נוג'ידאת, בית שאן, דימונה, חורה, חצור הגלילית, טבריה, ירוחם, כפר מנדא, כרמיאל, יפיע, מגדל העמק, מעלות תרשיחא, מצפה רמון, נהריה, נחף, נצרת, נצרת עילית, נתיבות, סח'נין, עכו, ערד, צפת, קרית שמונה, רהט, שדרות, שלומי.

אמות המידה נקבעו בהמשך להחלטת הממשלה מספר 1060 מיום 13.12.09 בה מוגדרים אזורי עדיפות לאומית, בין היתר, לטובת תחום הדיור, ובהמשך להחלטת הממשלה (מספר 3282 מיום 5.6.11) שקיבלה את הצעת השר אטיאס למתן ההטבות לפריפריה.

הקריטריונים לישובים נבנו על בסיס מבחנים שוויוניים. הקריטריונים המצטברים לקבלת ההטבות, שלפיהם נקבעה רשימת הישובים הם: ישובים שנכללים בהחלטה מספר 1060 (אזורי עדיפות לאומית).

היצע פוטנציאלי - יישובים בהם היצע פוטנציאלי של לפחות 250 יח"ד בבנייה רוויה. ההיצע פוטנציאלי כולל מכרזי קרקע ששווקו וטרם התקבלו תוצאות המכרז, תכניות מפורטות מאושרות או תכניות שהתקבלה לגביהן החלטה לאשר אותן במוסדות התכנון, המכילים אפשרות לבנייה רוויה ודירות לא מכורות בבנייה ציבורית.

קריטריון זה נקבע במטרה למנוע עליית מחירים בלתי מבוקרת, כך שגם אם ייווצרו ביקושים בזכות ההטבות, הם ייענו בהיצע גדול של קרקעות זמינות לבנייה בישובים אלה.

ערכי קרקע – נכללו ברשימה רק ישובים העומדים באחד משני תנאים אלה:

1. ישובים בהם מרכיב ערך הקרקע, על-פי תוצאות מכרזי מינהל מקרקעי ישראל בשנים 2007 - 2010, נמוך מ- 30% מערך קרקע מפותחת (עלות קרקע + עלות פיתוח) – כלומר מרכיב הקרקע בישובים אלה עומד על 30% לכל היותר מערך הקרקע.

2. ישובים, בהם המדינה לא שיווקה קרקעות לבנייה רוויה או ששיווקי הקרקעות לבנייה רוויה צלחו בהיקף מצטבר של פחות מ-50 יח"ד בשנים 2007 - 2010. בישובים המצויים בקרבת הגבול לא נקבע סף כמותי של היצע פוטנציאלי של בנייה רוויה.

בנוסף לרשימת הישובים המנויה בהתאם לאמות המידה לעיל, יתווספו ישובים חדשים כהגדרתם בסעיף 4ד להחלטה 1060, בהם היצע פוטנציאלי של לפחות 250 יחידות דיור בבנייה רוויה, וזאת בכדי לחזק את הישובים החדשים ולעודד אליהם הגירה. בתום ארבע שנים מיום קבלת החלטת ממשלה זו, ומדי ארבע שנים, תבחן רשימת הישובים, על פי אמות המידה המפורטות לעיל. לעניין ערכי הקרקע, יבחנו ערכי הקרקע של ארבעת השנים, אשר קדמו לשנה בה נערכת הבחינה החוזרת. במהלך ארבעת השנים הקרובות ישובים חדשים אשר יעמדו בתנאים לעיל יתווספו לרשימת הישובים לאחר שיעמדו בתנאים כאמור. הודעה על כך תפורסם בידי משרד ראש הממשלה ומשרד הבינוי והשיכון. ההחלטה תיכנס לתוקפה ביום 10.7.11.

יישובים ביהודה ושומרון, יבחנו בנפרד, בשים לב להליכי שיווק הקרקעות באזור זה לאור ההשפעה האפשרית של מתן ההטבות על מחירי הדירות.

ההחלטה לא תחול על רשויות מקומיות בהן המדד הכלכלי-חברתי על פי קביעת הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה הוא 8 ומעלה. על תכנית המענקים וסבסוד הפיתוחלפי ההחלטה יקבלו זוגות צעירים וחסרי דירה הטבה בשווי של כ-100 אלף שקל בממוצע. ההטבה נחלקת בין מענק של 60 אלף שקל עם רכישת הדירה - דבר שיקטין משמעותית את ההון העצמי הנדרש לזוג צעיר הרוכש דירה – ובין סבסוד נוסף של כ-40 אלף שקל בממוצע של עלות פיתוח הקרקע.

הטבה זו תחול על רוכשי הדירות החדשות ברשימת הישובים שנקבעה ע"פ קריטריונים שוויוניים לכל מי שאין דירה בבעלותו, ללא קשר להכנסתו, למספר ילדיו וכיו"ב. מטרת התוכנית היא עידוד הגירה לאזורי הפריפריה, סיוע לזוגות צעירים ועידוד הישארות אוכלוסייה באזורים אלה, תוך עידוד בנייה חדשה באזורים אלה, בישובים בהם יש היצע גדול של קרקעות זמינות לבנייה – מה שימנע עליית מחירים בלתי מבוקרת. התוכנית מעניקה יתרון כלכלי לחסרי דירה על פני רוכשי דירות להשקעה. התוכנית צפויה להגדיל את היצע הדירות בארץ, לאור עידוד הבנייה בישובי הפריפריה.

כללי ההטבות

ההטבה מורכבת משני מרכיבים:

א. מענק מותנה בסך 60,000 ₪ אשר יינתן לזכאי משרד הבינוי והשיכון. מענק זה יינתן לרכישת דירה חדשה בבניה רוויה ולבנייה עצמית רוויה, הן במיזם הנבנה על מקרקעי ישראל והן במיזם הנבנה על קרקע בבעלות פרטית. המענק מותנה בהחזקה בזכויות בדירה במשך 10 שנים ממועד קבלת החזקה בדירה נשוא המענק או בדירה חליפית, לפי כללי המשרד.

יצוין כי המשקיעים ומשפרי הדירות לחלוטין אינם בתוך המשחק – כל מי שיש בבעלותו דירה או שהייתה דירה או חלק מדירה בבעלותו לא יהיה זכאי להטבה. כך למשל, מי שהייתה לו דירה להשקעה ומכר אותה לאחרונה, לא יוכל כמובן ליהנות מהמענק.

ב. סבסוד הוצאות פיתוח, אשר במצטבר עם סבסוד הוצאות הפיתוח הניתן בחלק מהיישובים במסגרת התוכניות לסבסוד שבתוקף במועד קבלת החלטה זו, יהיה בשיעור המפורט להלן, וזאת בגין רכישת דירה חדשה בבניה רוויה ובבניה עצמית רוויה, הנבנית על קרקע המשווקת ומפותחת על ידי המדינה בלבד:

1. 75% מאומדן הוצאות הפיתוח לדירה, במקרה בו אומדן הפיתוח הממוצע לדירה במיזם אינו עולה על 100,000 ₪.

2. 85% מאומדן הוצאות הפיתוח לדירה, במקרה בו אומדן הפיתוח הממוצע לדירה במיזם עולה על 100,000 ₪.

יצוין כי ההטבה הממוצעת של מרכיב סבסוד הוצאות הפיתוח, המתווספת לסבסוד הקיים כיום, עומדת בממוצע על 40 אלף שקל לדירה, אך יהיו ישובים בהם הסבסוד החדש שיוענק במסגרת החלטה זו יגיע ל-50-60 אלף שקל ובסה"כ להטבה של 110-120 אלף שקל.אם מדובר בזוג צעיר חסר דירה יינתן סבסוד של 85% מהפיתוח. כבר כיום, מסובסדת עלות הפיתוח בפריפריה ב-50%, ולאור ההחלטה החדשה אם מדובר בזוג צעיר או חסר דירה הוא ייהנה מ-35% נוספים. כך, אם עלות הפיתוח באותו מקום היא עד 100 אלף שקל הפיתוח יסובסד ב-75%.

אם עלות הפיתוח עולה על 100 אלף שקל ליחידת דיור, הפיתוח יסובסד בגובה של 85% מעלות הפיתוח. לאור העלות הממוצעת של הפיתוח בנגב ובגליל, יעמוד כאמור סבסוד הפיתוח הממוצע על כ-40 אלף שקל ליחידת דיור. הקבלנים שייבנו בנייה רוויה בישובים שנבחרו בפריפריה, ידווחו למשרד הבינוי והשיכון איזה נתח מהדירות נמכר לחסרי דירה ולפי זה ייהנו הקבלנים מסבסוד נוסף.

עידוד צעירים

ההטבה לזוג חסר דירה שתעמוד על כ-100 אלף שקל בממוצע, צפויה לעודד מעבר צעירים לפריפריה וחידוש הבנייה הרוויה בפריפריה עם דירות חדשות ומודרניות, לאחר שמאז 2002 ירדו מספר התחלות הבנייה באזורי עדיפות לאומית בכמחצית. ההצעה מעודדת ביקושים לבנייה רוויה, סוג בנייה שבו חל קיפאון מזה שנים רבות בנגב ובגליל, כאשר נתח גדול מהבנייה החדשה בפריפריה הוא של צמודי קרקע בישובים הקהילתיים ובערים.

רקע כללי:על רקע עליית מחירי הדירות בשנים האחרונות החריפה מצוקת הדיור של רבים מתושבי המדינה, ובראשם חסרי הדיור שהם זכאי משרד הבינוי והשיכון. במסגרת הצעדים השונים והמגוונים בהם נוקטת הממשלה לטיפול בתחום הדיור, יש לטפל באופן פרטני במצוקתם של חסרי הדירה בישובי הפריפריה וכן לעודד רכישת דירות באזורים אלה על ידי חסרי דירה מאזורים אחרים בארץ. החלטת הממשלה מעמידה הטבה אטרקטיבית ביותר לזוגות צעירים שיבחרו לרכוש דירות חדשות בפריפריה.

המענק הישיר יפחית את ההון העצמי שיצטרכו להביא הצעירים לבנק לשם רכישת הדירה, כאשר מרכיב זה הוא המכשול הקשה ביותר העומד כיום בפני הזוגות הצעירים. כך, זוג שנדרש למשל להביא 200 אלף שקל כהון עצמי לרכישת דירה חדשה בפריפריה, כאשר הוא יביא ליטול הלוואת משכנתא מהבנק, המדינה תעביר במקום הזוג סכום של 60 אלף שקל, אשר יפחית למעשה את ההון העצמי הנדרש ל-140 אלף שקל בלבד.

לצד ההטבה הישירה לצרכנים תהיה הטבה גם במחיר המוצר, שכן אם סבסוד הפיתוח והתשתיות יסובסד למשל ב-40 אלף שקל נוספים על פני הסבסוד שכבר מתקבל באזורי עדיפות לאומית, הרי שעלות הבנייה תפחת בגובה זה ומחיר הדירה סופי ירד מטה בהתאם. הצעד החדש יעודד בנייה של דירות חדשות בפריפריה לאחר כמעט קיפאון של עשרות שנים.

הערים משוועות לבנייה חדשה ומודרנית של דירות בבנייה רוויה, וכך למשוך אוכלוסיה צעירה ואיכותית, כאשר כיום הגירה שלילית מערי הפריפריה. כלומר, הנתח של דירות חדשות במרכז (כשליש מהעסקאות) גדול כמעט פי שלושה מהנתח של דירות אלה בפריפריה (12%), כאשר בערי הפריפריה הנתח נמוך עוד יותר.

למשרד הבינוי והשיכון ולמינהל מקרקעי ישראל – היצע קרקעות גמיש של עשרות אלפי יחידות דיור הזמינות לבנייה מיידית, בפריפריה, בהתאם לביקושים. כך שלא צפויה עליית מחירים אם יגברו הביקושים, בעוד במרכז היצע הקרקעות במחסור.

מהו מענק מותנה?

המענק מותנה בהחזקת הזכויות בדירה או בדירה חליפית בישוב הנכלל בתוכנית המוצעת, למשך 10 שנים, כאשר בכל שנה תפחת הקרן ב- 1/10, והכל על-פי כללי המשרד.מענק מותנה הוא בפועל הלוואה בריבית של 2% לתקופה של 10 שנה, שלא עומדת לפירעון כל עוד הזכאי מחזיק בדירה בגינה ניתן המענק.

בתום כל שנה ממועד מתן המענק המותנה, נמחק חלק 1/10 מקרן ההלוואה המקורית. הזכאי יכול לגרור את ההלוואה לדירה חליפית על-פי כללי המשרד.במקרים בהם הזכאי ימכור את הדירה שרכש באמצעות המענק ולא ירכוש דירה חליפית כאמור, יהא עליו להחזיר את יתרת ההלוואה כשהיא נושאת ריבית והצמדה.

הכתבה הייתה מעניינת?

תוכן שאסור לפספס

0 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

טוען תגובות...
תוכן שאסור לפספס

עכשיו בכותרות
הנקראים ביותר
המדוברים ביותר