הקש בגת

לחיַיִם תפוחות וקיבה ריקה | ההתמכרות לצמח הגת שמאיימת על תימן

בין ירי טילים להפסקת אש, דבר אחד החות’ים לא מפסיקים לרגע | צמח הגת הפך מזמן למוצר הלאומי בתימן, תמונות של חות’ים מקפצים על ספינות עם כפכפים ולחיים תפוחות מסמנים יותר את הכלכלה האנורקסית של תימן | הצמח השתיין שמיבש את הארץ הצחיחה ומאיים להרוס את הכלכלה | "הירוק הירוק הזה" (מגזין כיכר)

היאמי הלאומי - תמני לועס גת

בשנתיים האחרונות, נכנסה לתודעה הישראלית באורח דרמטי ביותר – באמצעות טילים וכטב"מים המשוגרים לעברנו ומדירים כאן שינה של מיליונים. השיגורים הללו הם חלק ממעורבות , ארגון אסלאמי שיעי-זיידי הנתמך ומחומש על ידי איראן, בעקבות המערכה של ישראל נגד הטרור בעזה.

>> למגזין המלא - לחצו כאן

שבט החות'ים שהשתלט על חלקים נרחבים בצפון-מערב תימן, כולל קו חוף משמעותי בים סוף ונמלים חשובים, הכריז על "מצור ימי" על ישראל, הם תוקפים ספינות ישראליות או מערביות שעתידות לעגון באחד הנמלים של ישראל.

בעוד ישראל וארה"ב מגיבות צבאית נגד מטרות חות'יות, כולל נמלים ותשתיות צבאיות. הסרטונים שתימן מנפיקה בעיקר אחרי ההפצצות חושפים אותנו למראה אורבני עלוב, מדינה על סף חרפת רעב אזרחים יחפים ותשתיות על סף התפוררות. זו הזדמנות להעמיק מעט בבעיות שמכרסמות בחברה התימנית, ובראשן ה המרוסקת והתמכרות הכרונית לצמח הגת.

ההתמכרות הירוקה של תימן

הגת (Catha Edulis) הוא צמח בעל עלים ירוקים שבלעיסה מתמדת, הם מריירים חומר ממריץ. תימן וצמח הגת קשורים זה בזה בקשר עמוק, היסטורי ותרבותי, אבל היום ההתמכרות לגת מעמידה את הכלכלה שלהם מפני קריסה סופית.

תימני לועס גת בצנעא, 2009 (צילום: מאת Ferdinand Reus from Arnhem, Holland - I love my qat, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=6114749)

לפי דו"ח של הבנק העולמי משנת 2007, הגת היה אחראי ל-6% מהתמ"ג התימני ותפס כמעט שליש מהייצור החקלאי, הגת הוא גם המעסיק הגדול ביותר במדינה אחרי המגזר הציבורי. אולם מאז, העסק רק תפח. מלחמת האזרחים שהחלה ב-2014 הרסה את כלכלת תימן, ורמת החיים הידרדרה באופן קיצוני. למרות שמיליונים חיים על סף רעב, מנהג לעיסת הגת, המכונה "לחזן", רק התרחב.

החות'ים, השולטים בצפון, אזור המוצא של הגת, עודדו באופן פעיל את גידול הצמח וצריכתו. הסיבה פשוטה: הגת מכניס פי כמה מגידולים חקלאיים אחרים. כך, בחוות רבות, גידולים חיוניים כמו חיטה וקפה הוחלפו בשיחי גת. לפי הערכות המבוססות על דו"חות האו"ם, הגת השתלט על כ-60% מהשטחים החקלאיים בתימן. יש המקשרים את תעשיית הגת של החות'ים לסחר בסמים של ארגונים כמו חיזבאללה. אפילו סגן שר החוץ החות'י הודה באופן מפתיע שזהו "הרגל רע", אך התעשייה משגשגת – בשנת 2017, לפי הערכות האו"ם, תעשיית הגת הכניסה סכום כפול פי שלושה מהשווי של המזון הדרוש למניעת רעב במדינה.

גידול ג'ת במערב תימן ליד א-טאווילה (צילום: By Antti Salonen - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=12867587)

זולל המים

האסון הכלכלי והחברתי שמחולל הגת בתימן אינו מסתכם רק בתחרות על שטחי חקלאות. תימן סובלת ממחסור חמור במים, מחסור שמחריף על ידי בצורות תכופות. הגת, הוא צמח שדורש השקיה מרובה באופן יוצא דופן. שיחי הגת יונקים כמויות עצומות של מי תהום, ובאופן אירוני הוא ממריץ דווקא את הידלדלות המאגרים התת-קרקעיים, שממילא הולכים ומתייבשים במהירות גדולה. המחסור במים מאיים על עצם קיומה של המדינה. יותר ממחצית ממקורות המים הנדירים של תימן משמשים, למרבה האבסורד, להזנת "התמכרות" הגת.

הממשלה נאבקת להגביל את קידוחי המים הבלתי חוקיים עבור מגדלי הגת, אך ללא הצלחה משמעותית. מומחים מציינים כי קצב גידול האוכלוסייה המהיר והבזבוז העצום של מים (20%-30% לעומת 7%-8% באירופה) תורמים גם הם למשבר.

מרץ נעורים - חות'ים מרקדים על ספינה שנשדדה (צילום: מסך)

השפעות הגת: ממריץ חברתי

בעוד שבעבר הרחוק הגת היה נלעס רק על ידי המעמד העליון כ"מותרות בהזדמנויות מיוחדות", כיום הוא הפך להרגל יומיומי בקרב מרבית האוכלוסייה. ארגון הבריאות העולמי מעריך שכ-90% מהגברים התימנים וכמחצית מהנשים לועסים גת 3-4 שעות מדי יום. אפילו כחמישית מהילדים מתחת לגיל 12 דיווחו על לעיסה יומיומית.

חוויית לעיסת הגת, שנקראת "תחזינה" או "קאט סישן", היא לרוב אירוע חברתי. אנשים מתכנסים, בדרך כלל בהפרדה (מגדרית), לועסים את העלים ומשוחחים להנאתם. המראה החיצוני שלהרבה אזרחים בתימן שלועסים הוא לחיים נפוחות, בגודל שיכול להגיע לכדור טניס, כתוצאה מהעלים הנלעסים והנאגרים בצד הפה.

היימי הלאומי - תמנים לעוסים גת

אולם ההשפעות אינן רק חברתיות. הגת מכיל קאתינון, חומר ממריץ. ארגון הבריאות העולמי מגדיר את הגת "ממכר מאוד", כאשר ההתמכרות מתפתחת מ"תלות פסיכולוגית". צריכה ארוכת טווח נחשבת מזיקה ומקושרת עם תופעות כמו ישנוניות לאורך היום, סיכון מוגבר לסובלים מלחץ דם גבוה, וכמובן פגיעה בתא המשפחתי.

במדינה שבה כ-17% מההכנסה הממוצעת של משק בית מוצאת על עלי גת, לעיתים קרובות על חשבון שעות עבודה או טיפול בילדים, ההשפעה ההרסנית על החברה והכלכלה ברורה.

>> למגזין המלא - לחצו כאן

בעוד שהחות'ים ממשיכים לשגר טילים וכטב"מים לעבר ישראל ומושכים תשומת לב צבאית ופוליטית, בתוך תימן המציאות היומיומית היא מאבק על קיום של הישרדות, כשהגת מהווה גם נטל כלכלי כבד על משקי הבית ובעיקר מפלט זמני מהמציאות הקשה.

האם הכתבה עניינה אותך?

כן (95%)

לא (5%)

0 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

17
סבא שלי לועס גת.. נראה טוב
חיים תעיזי
16
שרוטים במוח
המאיר הראשון
15
במקום טילים שיבנו מכוני התפלת מי ים חמורים זה מחמאה
דייגי
14
פרי גת
בת שהע
13
לא אומרים לחזן אלא לכזן
יגאל עודני
על זה אומרים יגמעעאא
תמני
12
נפתלי בנט לא לועס גת על פניו נראה.
חבשוש
11
אחד הדברים שבאמת יזיז להם זה שריפת שדות הגת. מי שלועס גת מצידו לגור בחורבה. העיקר ההנאה מהגת כך שאם ישרפו להם הם ישבש להם את כל החיים ויהיה שם כאוס גדול. שווה לבדוק.
דידי
10
רבותי הכתבה נועדה להפסיק את לעישת הגת וזה עוד יעלה לדיון בכנסת והם יצביעו שזה סם ממכר ולכן יהא אסור לגדל גת וגם לילעוס😂😂😂
"הניבחר"
מי ששונא תמנים ישראלים יהודים סימן שמקנא בהם🤣
הי שלום לך ידידי
9
יגמעאא
אמיתי
8
עכשיו אני מבין למה רוני אלשיך משוגע
המשיח
חחחחחחחחחחחחח
חחח
7
שיישרפו באש הגיהנום כבר החות'ים המטומטמים האלה!!!! עם הגת הזה או בלעדיו!!!!!
מי זה??
6
שטויות במיץ הגת ממש לא ממכר ויש הרבה יתרונות בריאותיים ללעיסת גת באופן יומיומי הדבר היחיד שהוא כן הורס זה את השיניים וגם זה אחרי כמה שנים טובות לא לכתוב אם לא יודעים
ישראל
5
הגת מוריד את התאבון. ממילא אז לא חשים ברעב המצוי במדינה. כפי שכתבתם. בכל אופן מסתמן שאין צורך להלחץ מהחותים. הגת כבר גומר אותם. כפי שציינתם
ש.ד
4
אהה, עכשיו זה מסוכן לתימנים
אא
3
שהפרימיטיבים האלו יזללו גת עד שיצא מאפם.
אברהם בטיטו
2
העניין הוא שהגת לא רק מסטל הוא מטריף אותם בסקס. גבר אחרי לעיסה מסוגל לתת לאשה כל הלילה והרבה יותר..
תמני קמצן
1
בראש העין יש שוק גת כל יום חמישי בוותיקה.
אני

עוד במעניין:

עוינות של שנים

בזמן שטילים מתעופפים בין הודו לפקיסטן, והחשש ממלחמה גרעינית נראה יותר קרוב מתמיד | ברשתות החברתיות היו שהזכירו את הטקס המוזר של הודו ופקיסטן המתקיים בכל יום בגבול שבין שתי המדינות (מעניין, בעולם)

|

הקש בגת

בין ירי טילים להפסקת אש, דבר אחד החות’ים לא מפסיקים לרגע | צמח הגת הפך מזמן למוצר הלאומי בתימן, תמונות של חות’ים מקפצים על ספינות עם כפכפים ולחיים תפוחות מסמנים יותר את הכלכלה האנורקסית של תימן | הצמח השתיין שמיבש את הארץ הצחיחה ומאיים להרוס את הכלכלה | "הירוק הירוק הזה" (מגזין כיכר)

||
23

תולדותיו של המשקה המריר

מהפך הקפה: כיצד נשק ביולוגי צמחי שמשפר זיכרון דבורים הפך למשקה שמעצב תרבויות, מפיל שליטים, מחבר בין מעמדות, יוצר מרחבים מהפכניים המעוררים התנגדות ממנהיגים דתיים, מחמם את היחסים הבינאישיים שלנו ומשנה את דפוסי החשיבה האנושית | סיפור מסעו של המשקה המריר שכבש את העולם (בריאות)

|
ש

תורה וגדולה

מחזור נוסף של רבנים ודיינים יוצא לדרך • במכון 'תורת המשפט' מבית מל"מ פותחים קורסים חדשים עבור מי שרוצים לעבור את מבחני הרבנות בצורה יעילה ולמי שרוצים להצטרף ליושבים על מדין. גם מי שרוצים ללמוד מקצוע מתגמל במיוחד ולהישאר בעולמה של תורה, יוכלו לנצל את שיטת שש הנקודות שכבר הוכיחה את עצמה אצל אלפי בוגרי המכון בשנים האחרונות (לימודים)

כיכר בשיתוף מלמ|מקודם

יותר מאלף מילים 

הצלם דאג מילס מה"ניו יורק טיימס" הוא הזוכה בשנת 2025 בפרס פוליצר לצילום חדשות | זכייתו הגיעה בעקבות תיעודו הדרמטי של ניסיון ההתנקשות בנשיא ארה"ב דונלד טראמפ בשנת 2024 (מעניין בעולם)

|

בת 115

אתל קיית'רהם מבריטניה. היא האישה שמחזיקה בתואר האדם המבוגר בעולם, והיא כיום בת 115 | את התואר קיבלה הגברת הבריטית שנולדה ב-1909 בשבוע שעבר, לאחר שקודמתה שהחזיקה בתואר, בת 116 מברזיל מתה ביום רביעי האחרון | זה הסוד שלה לחיים ארוכים (בעולם)

||
5

נחשפו לציבור

מעל 800 הקלטות נדירות של שיחות עם נאצים בכירים שוחררו לציבור | בהקלטות נשמעים בכירים משוחחים בגלוי על פקודת ההשמדה של היטלר וזוועות השואה - ההקלטות וחומרים נדרים נוספים זמינים לציבור (חדשות והיסטוריה)

|
ש

רבנים, דיינים וטוענים רבניים:

שיטת שש הנקודות נועדה לאפשר לכל אחד ללמוד ולהצליח במבחני הרבנות הראשית, הן לדיינות, הן לרבנות והן לתעודת הסמכה כטוען רבני. מאות בוגרים של מל"מ כבר מכהנים כרבנים וטוענים רבניים. עם הצלחה לא מתווכחים (לימודים)

כיכר בשיתוף מל"מ|מקודם

יהדות והיסטוריה

ההמנון הלאומי "התקווה" בנוסח המוכר כיום הוא גרסה מקוצרת לשיר המקורי שהיה ארוך ורווי מסורת | האם אכן 'שם שמים' לא הוזכר בנוסח התקווה? ומי השמיט את השורות הנחוצות מן המנון הלאומי? | "נפש יהודית הומיה" (יהדות והיסטוריה) 

|

ד"ר להשמדה המונית

ביום שבו אנו זוכרים את ששת המיליונים, עולה סיפורו של האיש שהציל מילוני בני אדם ובלי דעת, הניח יסוד להשמדה של העם שלו | ד"ר פריץ הבר, יהודי מומר, חתן פרס נובל, שהמציא גז לחקלאות שהומר לחומר ההרסני בהיסטוריה שלנו | "מְהָרְסַיִךְ וּמַחֲרִבַיִךְ" (מגזין כיכר)

||
6

חירות הנפש

תפיסת ההגנתיות שלנו על עצמנו "בכל מחיר", עלולה לעיתים להוביל אותנו עד כדי הפיכת הדמיון למציאות ולחיות בהכחשת המציאות כפי שהיא נגלית לעיני כל - חוץ מאיתנו | סיפורו של בנימין נוגע בעצב החשוף של הצורך האנושי "להיראות טוב בעיני החברה" - למרות המחירים הכבדים, כאשר לא בכל המקרים העלילה נגמרת באקורד חיובי (מגזין)

||
3

לא נוסה על בעלי חיים

לקראת פרשת שמיני, העוסקת בכשרות החיות, זה הזמן לשוב לשאלה העתיקה: כיצד התורה מייחסת לארנבת תכונה ביולוגית שלא נראית לעין? המבוכה המדעית הזו הופכת בעזרת חוקר אוטודידקט ומלא תשוקה מתל אביב, למחקר ששופך אור לאמיתות התורה | "ואת צעירת הרגליים" (מגזין כיכר)

||
6
זמני היוםמזג אווירפנו אלינוקריירהמדיניות פרטיות