

סרטונים ויראליים ברשתות החברתיות הציגו "טריק" מפתיע להפשרה מהירה של בשר קפוא: פשוט הניחו דבר מה קפוא בין שני סירים ממתכת. השיטה ממש פשוטה, במיוחד כששכחתם להוציא את הבשר מהמקפיא מראש. אבל האם השיטה הזו באמת יעילה כמו שהיא נראית?
כדי להבין מדוע "הטריק" עובד, עלינו להבין על מושג העברת חום. חום עובר תמיד מגוף חם לגוף קר, וקצב מעבר החום קובע את מהירות ההפשרה. אחת הדרכים העיקריות למעבר חום היא הולכת חום. מתכות מוליכות חום בצורה מריבית, הרבה יותר מאוויר או פלסטיק. לכן, מגע עם משטח מתכתי מזרז הפשרה. וזו בדיוק הסיבה שהסירים שלנו עשויים ממתכת.
שיטת הסירים מנצלת זאת על ידי כך שהיא מאפשרת העברת חום לשני צידי הבשר בו זמנית, מה שמקצר את התהליך. גם שטח המגע משפיע – ככל שהבשר שטוח יותר ושטח המגע עם הסירים גדול יותר, ההפשרה מהירה יותר. לחץ קל גם יכול לעזור במגע.
למרות היעילות הפיזיקלית של השיטה בהאצת ההפשרה, חשוב להתייחס להמלצות הבריאותיות. משרד הבריאות בישראל ממליץ על הפשרת בשר בטמפרטורה של עד 10 מעלות צלזיוס, ובעדיפות במקרר, שהטמפרטורה בו היא כארבע מעלות.
הסיבה העיקרית להמלצה זו היא חשש תברואתי. הפשרה בטמפרטורת החדר (כמו בשיטת הסירים) מעודדת התרבות מהירה מאוד של חיידקים העלולים לגרום לתחלואה. חיידקים יכולים להכפיל את מספרם כל 20 דקות בטמפרטורות כאלו.
אומנם שיטת הסירים מהירה בהרבה מהפשרה במקרר שיכולה לארוך 24 שעות, וכך זמן החשיפה לחיידקים קצר יותר מאשר הפשרה איטית באוויר הפתוח. עם זאת, מומחים אינם ממליצים על שיטה זו בניגוד להמלצות משרד הבריאות.
אם בכל זאת בחרתם להשתמש בשיטת הסירים מחוסר זמן, הנחיה קריטית היא לשים את הבשר בתוך שקית כדי למנוע מגע ישיר, ולבשל אותו מיד עם הפשרתו. אם אתם מתכוונים להפשיר את הבשר זמן מה לפני הבישול, מומלץ חד משמעית לא להשתמש בשיטה זו.
קרדיט | רשתות חברתיות, מכון דוידסון ועוד.