הודו ופקיסטן, שתי שכנות גרעיניות עם היסטוריה רוויית עימותים, חזרו למרכז הכותרות בעקבות פיגוע קטלני בפאהלגם שגבה את חייהם של 26 בני אדם. בתגובה, הודו החריפה את יחסיה עם פקיסטן: השעתה ויזות, סגרה את הגבול ואסרה ייבוא. פקיסטן הגיבה בסגירת המרחב האווירי, השעיית סחר וחסימת מעבר הגבול וואגה. בהמשך התפתחו חילופי אש ותקיפות הדדיות, כולל מבצע אווירי הודִי שכונה "מבצע סינדור".
לאור המתיחות והאש הארטילרית שהתחדשה בין שתי המדינות, רבים נזכרו דווקא בטקס הגבול הוותיק שנהוג ביניהן – טקס יומי ייחודי שמתקיים זה עשרות שנים במעבר אטארי-וואגה.
סרטון ויראלי מהשנים האחרונות, שצולם בטקס, מציג חיילים הודים ופקיסטניים צועדים זה מול זה בתנועות מוגזמות, מרימים רגליים לגובה בלתי אפשרי כמעט, פוקדים בקול רם ומשדרים עוצמה, גאווה ולעיתים גם איום. המראה אמנם הזוי למתבונן מבחוץ – אך עבור שני הצדדים, מדובר במנהג טעון ובעל משמעות עמוקה.
הטקס, שמבוצע מאז 1959 על ידי משמר הגבול ההודי (BSF) והריינג'רס הפקיסטנים, נועד לסמל את היריבות – אך גם את השליטה, הכבוד ההדדי והגבול הבלתי-חצוי. בעבר היה לו אופי מיליטנטי יותר, אך עם השנים עבר שינוי מסוים, כשפקיסטן בחרה לרכך את הסגנון. בצד ההודי הטקס הפך לחגיגה של ממש עם מוזיקה, דגלים וריצה אזרחית. בצד הפקיסטני, האווירה רשמית וסולידית יותר.
למרות אופיו התיירותי, האירוע אינו נטול סיכון – כפי שהוכח בפיגוע קטלני שאירע במקום בשנת 2014. כיום, לא ברור אם הטקס ממשיך להתקיים כסדרו או הושעה בעקבות ההסלמה הביטחונית. כך או כך, עצם ההתייחסות אליו ברגעים של מתיחות מעידה עד כמה הוא משקף את מערכת היחסים הסבוכה בין שתי המדינות – שילוב של הצגה ראוותנית, עימות מתמשך וניסיון מתמיד לשמור על גבולות – תרתי משמע.
0 תגובות