במרחק שעתיים נסיעה מבני ברק

הבוקר: ברכת כהנים ב'הֹר הָהָר' – קבר אהרון הכהן | תיעוד

כמידי שנה ביארצייט של אהרן הכהן, משלחת תלמידי חכמים עלתה למקום המיוחס כ'הֹר הָהָר' הנזכר בחומש במדבר כמקום קבורת אהרן הכהן, והתפללה תפילת שחרית, ובשיאה נערכה ברכת כהנים | בשלט המוצב במקום נכתב כי זהו "הר צין (הר ההר) שדה הבולבוסים", שריד לתקופה שהאמינו שזה הר צין (חדשות)

ישראל שפירא | כיכר השבת |
ברכת כהנים ב'הר ההר', הבוקר (באדיבות כולל 'דורשי ציון')

כמידי שנה ביארצייט של אהרן הכהן, משלחת תלמידי חכמים בכולל 'דורשי ציון' בביתר עילית בראשות הגאון רבי אברהם צוויג עלתה למקום המיוחס כ'הֹר הָהָר' הנזכר בחומש במדבר כמקום קבורת אהרן הכהן, והתפללה תפילת שחרית, ובשיאה נערכה ברכת כהנים לישועת הפרט והכלל.

על המיקום המדויק של 'הר ההר' ניטש וויכוח בין חכמים וחוקרים, והמקום המפורסם הוא בעבר הירדן שמכונה 'ג'בל הרון'.

שירת ה'הלל' הבוקר, בראש הר ההר (באדיבות כולל 'דורשי ציון')
הג"ר אורי הולצמן הבוקר למרגלות 'הר ההר - הר צין' בנגב. שמו לב לשילוט המקומי 'הר צין (הר ההר) שדה הבולבוסים' (באדיבות כולל 'דורשי ציון')
הג"ר אורי הולצמן הבוקר למרגלות 'הר ההר - הר צין' בנגב. שמו לב לשילוט המקומי 'הר צין - הר ההר' (באדיבות כולל 'דורשי ציון')

ישנם שסבורים ש'הר רמון' בדרום הוא 'הר ההר', וכאן ב'כיכר השבת' בשנה שעברה פרסמנו סדרת תחקירים ע"פ משנתו של הגאון רבי אורי הולצמן שסבור ש'הר צין' בנגב הוא המקום המכונה במקרא 'הר ההר'.

למעשה הקושיה הכי חזקה נגד אמינותו של 'ג'בל הרון' בעבר הירדן, לפי הרב הולצמן, הוא התיאור המקראי הגיאוגרפי על מיקום 'הר ההר', שלפי מסקנתו לא יכול להיות בעבר הירדן, אלא באזור המדויק של 'הר צין' של ימינו (והאמת היא שכבר לפני מאה שנים ויותר חוקרים גרמנים הסיקו כמסקנתו).

זה מה שרואים בראש הר ההר (באדיבות כולל 'דורשי ציון')
הירידה התלולה מהר ההר (באדיבות כולל 'דורשי ציון')

קושיה נוספת על 'קבר אהרון' בעבר הירדן, שהמדובר במבנה עתיק יומין, עם שילוט מקומי בשפה הערבית, הם דברי חז"ל הסותרים שהובאו בפסיקתא זוטרתא (לקח טוב דברים פרשת וזאת הברכה דף סח עמוד א) שביארו שקברו של משה רבנו נעלם, כדי שלא יהיה לבית עבודה זרה: "ומפני מה לא נודע קבורתו של משה כדי שלא יהיו ישראל הולכין ומניחין שם בית המקדש ומזבחים ומקטרים שם. וכדי שלא יטמאו אומות העולם את קברו בפסיליהם ובתועבותיהם".

כמו משה רבנו, שהיה חשש שקברו יהפך לבית ע"ז, כך גם היה חשש על קבר אהרן הכהן, וחז"לבילקוט שמעוני (פרשת מסעי, פ' לג לה) ביארו שהבטחתו של הקב"ה למשה רבנו שמערתו תעלם, היא כמו שמערת קברו של אהרן נעלמה, וכך ההבטחה: "וכשם שנתעלמה מערה של אהרן ולא נודעה, כך לא תוודע מערה שלך, שנאמר: 'וְלֹא־יָדַ֥ע אִישׁ֙ אֶת־קְבֻ֣רָת֔וֹ'".

הר ההר (באדיבות כולל 'דורשי ציון')
הר ההר (באדיבות כולל 'דורשי ציון')
הר ההר (באדיבות כולל 'דורשי ציון')
הר ההר (באדיבות כולל 'דורשי ציון')

ואכן, בלוח "דבר בעתו" היוצא לאור בבני ברק בעריכת הגאון רבי מרדכי גנוט, שהוא הלוח המקיף ביותר שיש בימינו, שיוצא מעל 40 שנים, ובו נחקרו מאות מנהגים ויארצייטים, צוטטו דברי חז"ל אלו, ונכתב בביקורתיות: "ואם כן תמוהה נהירת רבים להר הר ההר (ג'בל ארון) של ימינו...".

כאמור, היום בבוקר עלתה משלחת תלמידי חכמים מכולל 'דורשי ציון' בביתר עילית ל'הר ההר' להתפלל למרגלותיו תפילת שחרית, ושיאה ברכת כהנים של צאצאי אהרן הכהן שנטמן במקום עלום על ההר.

(באדיבות כולל 'דורשי ציון')
(באדיבות כולל 'דורשי ציון')
(באדיבות כולל 'דורשי ציון')
(באדיבות כולל 'דורשי ציון')
  • לתגובות, הערות, הארות, וכן לשליחת חומרים, מסמכים, ורעיונות למאמרים העוסקים בתחום היסטוריה יהודית, נא לפנות לכתובת אימייל: sisraerl@gmail.com

הכתבה הייתה מעניינת?

תוכן שאסור לפספס

0 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

טוען תגובות...
תוכן שאסור לפספס

עכשיו בכותרות
הנקראים ביותר
המדוברים ביותר