יוצאים לטיול? כיצד תתכוננו

מידי שנה נפגעים בתקופה זו בחורים רבים אשר לא שמרו על הוראות הבטיחות ואף שילמו על כך בחייהם וגרמו צער למשפחותיהם (קיץ בכיכר)

איטל קציר | כיכר השבת |
בין הזמנים, משפחה חרדית מטיילת. (פלאש 90)

"ונשמרתם מאד לנפשותיכם". נדמה כי בשנים האחרונות לא נשמר הכלל הזה כפי שהיה צריך להישמר, והתוצאות בשטח היו קודרות ביותר.

היום החלה תקופת בין הזמנים ואלפי בחורים ומשפחות יבקשו לנצל את התקופה על מנת לצאת אל חיק הטבע, לנפוש ולטייל בארץ ישראל. לצערנו, הניסיון המר מלמד כי במקרים רבים יוצאים האנשים לטיול ללא היערכות נכונה והם אינם מקפידים על כללי הבטיחות, אשר נועדו להגן על חייהם על מנת שישובו למשפחותיהם וללימודים בשלום. ניתן לטייל בלי להסתכן, אם רק מקפידים על כמה כללים פשוטים:

את הטיול, ובמיוחד כאשר מדובר בטיול רגלי ארוך, יש לתכנן מראש. חשוב מאוד להתאים את המסלול הנבחר לאופי המטיילים ולמזג האוויר השורר בחוץ- שהוא בדרך כלל חם מאוד. במידה ויש ילדים אין לצאת למסלולים ארוכים, ובאופן כללי מומלץ לבחור במסלולים בהם קיימות נקודות צל לאורך המסלול. בחלק מהמסלולים ישנן בריכות מים עמוקות, שהכניסה אליהן מותרת אך ורק למי שיודע לשחות- יש לברר האם המסלול מאפשר להימנע מהבריכות ובמידת הצורך לבחור במסלול אחר.

השאירו לקרוביכם מידע, כולל זמני יציאה וחזרה, ורצוי לקחת טלפון סלולארי למקרה צרה. חובה להצטייד במים- לפחות 5 ליטרים לכול אדם במהלך יום טיול- אין להתבסס על מקורות טבעיים שכן המים באלו אסורים לשתייה. על המטיילים להתלבש בהתאם- נעלי הליכה סגורות ונוחות, כובע המגן מפני השמש (ואין להסתפק בכיפה) וגם ביגוד אוורירי אך עם שרוולים, ולהצטייד בקרם הגנה מפני השמש.

כאשר עוזבים את הרכב בחניון יש להשאיר על החלון פתק ובו פרטים של המטיילים ושל המסלול- כך, בעת צרה, יוכלו פקחי רשות הטבע והגנים ויחידות החילוץ לאתר את המטיילים ולחלצם לקבלת טיפול.

אין להיכנס למסלולים בשעות שלא יאפשרו את השלמתם- יש לצאת למסלולים ארוכים בבוקר ולצאת מהשטח לפני רדת החשיכה. השהייה בלילה מותרת אך ורק בחניונים המיועדים לכך. במידה והיום חם במיוחד יש להימנע ממסלולים ארוכים בכלל.

יש להקפיד שלא לרדת מהשבילים המסומנים- זו הדרך הקצרה והבטוחה ביותר, וגם זו שלא תגרום פגיעה בטבע, וכבר אמרו חז"ל: "חכם השביל מן ההולך בו". הקפידו גם לקרוא את הוראות הבטיחות בכניסה למסלול ולהישמע לשילוט ולהוראות הפקחים. אסור להתקרב לשפת מצוק ובוודאי שלא לטפס עליו או לקפוץ ממנו או לגלוש ממנו בחבל- ללא מדריך מוסמך וציוד תקני ומאושר.

אסור בתכלית האיסור לקפוץ אל תוך מקורות המים ללא שבדקתם טרם את עומק המים וללא ידע בשחייה, ויש להשגיח מקרוב על הילדים.

לפני היציאה לטיול, על ההורים להצטייד במפת סימון שבילים מעודכנת בקנה מידה 1:50,000. יש לאסוף מידע ולהתייעץ על פרטי המסלול (משך זמן הליכה, התאמת גיל ומספר המטיילים לקשיים, כמות מים נדרשת, מזג האוויר הצפוי וכו') עם גורם מוסמך כמו מרכזי המבקרים, אתרי רשות הטבע והגנים או ספרות מקצועית. בכל מקרה- הורים, חשוב להקפיד כי טיול ברגל יתחיל בשעות הבוקר המוקדמות ויסתיים טרם חשכה, וזאת מאחר וההליכה בשעות החשיכה אסורה בהחלט! השהייה בטבע בלילה בהחלט מהווה חוויה בלתי נשכחת עבור הילדים, אך החשיכה טומנת בחובה לא מעט סכנות, שיכולות לגרום לפציעה ולכן ההליכה בשעות החשיכה מותרת אך ורק בחניונים המיועדים לכך. חשוב גם לזכור כי חיות בר רבות פעילות בשעות החשיכה ונוכחות בני אדם בשטחן יפריע להן בחיפושן אחר מזון.

התנועה ברכב מותרת בשבילים המסומנים בלבד, והכוונה היא לשביל המופיע במפה או שמסומן בשטח בשילוט ובחיצים. במקרים רבים נפגעו מטיילים שסטו מהשביל ונדדו עקב כך לאזור שאינו בטיחותי. בכל מקרה אין להתקרב לשפת מצוק בשל סכנת נפילה או דרדור אבנים. הרכיבה באופניים מותרת בדרכי רכב מסומנות בלבד ועל אחריות הרוכב. בימים אלו מגבשת רשות הטבע והגנים מדיניות חדשה ובמסגרתה יאושרו מסלולים מיוחדים לאופניים בשמורות הטבע והגנים הלאומיים.

אין לטפס על קירות מבנים עתיקים ואין להיכנס לחללי מבנים שאינם מורשים לכניסה. גלישה וטיפוס צוקים מותרת במקומות המאושרים בלבד ורק למי שעבר הכשרה מתאימה ומשתמש בציוד תקני בלבד. גלישה זוויתית (אומגה) אסורה בהחלט, ועם מישהו מציע לכם שירות שכזה בתוך שמורת טבע- סביר להניח שהוא עובר על החוק ורצוי שתדווחו על כך לפקחים בטרם מישהו ייפגע. הרחצה בנחלים, בגבים ובמקווי המים מחייבת לעיתים שחייה והכניסה למים הינה על אחריותו של המתרחץ. בררו מראש האם המסלול מחייב מעבר במים והתאימו עצמכם לכך.

יש להישמר מפני עקיצות והכשות של בעלי חיים ארסיים - במקרה הכשה יש לשבת בצל ולהזעיק עזרה. הפגיעה בחי, בצומח ובדומם אסורה - אסור להשתמש בצומח טבעי להדלקת אש, אסור להדליק אש במקום שאינו מוגדר לצורך כך - מידי שנה מכלות עשרות שריפות שטחים נרחבים בישראל, תוך סכנה אמיתית לחיי אדם במקרים רבים. שמרו על הניקיון - אספו את האשפה בשקית וקחו אותה עמכם לסוף המסלול - אין משאיות זבל במרחבי הביקור.

בעת צרה ניתן לחייג למוקד הפקחים - 6911*

למידע ופרטים על מסלולי טיול ואתרים ניתן לפנות למוקד המידע של רשות הטבע והגנים - 3639*

שמרו על עצמכם!

מידי שנה נהרגים בחורים טובים, בעלי משפחות - רק משום שלא שעו לאזהרות ולכללי הבטיחות! חשוב לטייל ברחבי ארץ ישראל - אך חשוב עוד יותר לעשות זאת באחריות! חבל לסיים טיול באסון - ונשמרתם מאוד לנפשותיכם!

נשמח לקבל מכם הערות או המלצות על מקומות ואתרים שיכולים לעניין את ציבור הגולשים. את הפניות יש לשלוח למיייל: ik@kikar.net

הכתבה הייתה מעניינת?

תהילים להצלחת ולרפואת חיילי צה״ל ולהשבת החטופים

-נקראים כעת
-פרקים נקראו
-ספרים נקראו
לקריאת תהילים והוספת שמות לתפילה

תהילים להצלחת ולרפואת חיילי צה״ל ולהשבת החטופים

-נקראים כעת
-פרקים נקראו
-ספרים נקראו
לקריאת תהילים והוספת שמות לתפילה
עכשיו בכותרות