מד השמחה הישראלי

הכנרת מתמלאת: פותחים את סכר דגניה?

הכנרת מזמן היא גורם לאומי להעלאת מצב הרוח, גשמי הברכה הרבים ממלאים את האגם וכעת נבדקת האפשרות של פתיחת סכר דגניה מחשש להצפות, האם זה יקרה? (בארץ)

דניאל הרץ | כיכר השבת |
סכר דגניה (צילום: נחלת הכלל, מתוך ויקיפדיה)

מרשות המים נמסר כי למרות עליית המפלס של הכנרת באופן עקבי, ללא אירוע גשם חריג - המרחק עוד גדול מפתיחתו של הסכר.

נכון להבוקר (חמישי), חסר לכנרת מלאה (קו אדום עליון) עוד 0.935 מטר. ברשות מציינים כי בחורף 2004, מפלס הכנרת הגיע למרחק של 0.08 מטר (8 ס״מ) בלבד מכנרת מלאה, והסכר לא נפתח. הפעם האחרונה שסכר דגניה נפתח היה ב-1995.

למרות זאת, לאור עליית המפלס ומתוך הבנה כי לא ניתן להמתין עם פתיחת הסכר עד למצב בו הכנרת מגיעה לקו האדום העליון (שהינו 208.8- מ'), מאחר וקצב עליית המפלס באירוע חריג עשוי להיות מהיר משמעותית מיכולת שחרור המים מהכנרת דרך סכר דגניה, קבעה רשות המים נקודות קריטיות לגובה מפלס הכנרת, שבהן תינתן ההוראה לפתיחת סכר דגניה.

זאת בהתאם להמשך עליית מפלס המים בכנרת במהלך חודשי החורף הקרובים (מרץ-אפריל), על מנת למנוע הצפה אפשרית בישובים הסמוכים לכנרת.

כך לדוגמא נקבע, כי סכר דגניה יפתח אם בתאריך 17.03 תחזית מפלס הכנרת ל-5 ימים הבאים תעבור את מפלס 209.11- מ' (31 ס"מ מתחת לקו האדום העליון).

סכר דגניה הנמצא בחלקה הדרומי של הכנרת, מווסת את זרימת מי הכנרת דרומה לנהר הירדן הדרומי ובהמשך לים-המלח. בשנה גשומה במיוחד, בה מפלס הכנרת עולה ומתקרב לקו האדום העליון, על רשות המים להחליט אם לאשר את פתיחת הסכר בכדי למנוע הצפות בישובים השוכנים לחופי הכנרת.

דרך הסכר הפתוח יכולים לזרום עד 150 מ"ק בשנייה, קצב זרימה זה מביא לירידה של כ-7.5 סנטימטרים במפלס הכנרת ביום.

ברשות המים לקחו בחשבון גם את האפשרות כי בספיקה של 150 מ"ק לשנייה עלולים להיגרם נזקים לתשתיות ושטחים חקלאיים במורד הירדן.

כמו כן, במקביל לשחרור מים מהכנרת בסכר דגניה, יכולים להיות אירועי זרימה קצרים יחסית בנחלים נוספים המתנקזים לירדן הדרומי – נחל יבנאל, נחל חרוד, נהר הירמוך ועוד.

על מנת למזער נזקים במורד נהר הירדן, ברשות המים מתכננים במצב עניינים שכזה לצמצם את הזרמת המים מהכנרת למורד ובכך לצמצם את הסיכון לנזקים בתשתיות שנמצאות במורד הכנרת.

ברשות המים מדגישים, כי נערכים לפתיחת הסכר רק בהנחה שספיקת השחרור מהסכר תהיה 70 מ"ק לשנייה. ספיקה זו מאפשרת בעת גלי גאות מקבילים כדוגמה בירמוך, לצמצם את ההזרמה מהכנרת ובכך למזער נזקים במורד הירדן.

מנהל רשות המים, גיורא שחם מסר היום כי הם רחוקים מלהתלהב מלפתוח את הסכר: "קביעת נקודות גובה קריטיות מדויקות לפתיחת סכר דגניה בהתאם למפלס המים באגם במועדים השונים היא הכרחית להיערכות נכונה למניעת הצפות בישובים הסמוכים לכנרת לצד שמירה שלנו על המים בכנרת כמשאב חשוב מאין כמוהו לכולנו. רשות המים עושה את כל המאמצים בכדי למנוע את פתיחת הסכר בהמשך החורף, ודואגת לשם כך לשאוב מדי יום כ-מיליון קוב מים מהכנרת ולהעבירם למוביל הארצי".

הכתבה הייתה מעניינת?

תוכן שאסור לפספס

0 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

טוען תגובות...
תוכן שאסור לפספס

עכשיו בכותרות
הנקראים ביותר
המדוברים ביותר