סקר 'כיכר השבת'

לספרדים חשוב שהחילונים יחשבו עליהם טוב; לחסידים לא

רוב מוחלט של הציבור החרדי מרגיש כי הקרע בין החרדים לשאר האוכלוסייה בישראל התרחב, וכי יש גורמים בציבור הישראלי המחפשים לבוא בטענות כלפי החרדים. ויש גם פילוח פנימי מרתק (חרדים)

אילוסטרציה (צילום: שאטרסטוק)

בראש תופעות הלוואי של מגיפת הקורונה, ניתן למנות את העמקת הקרע בין החרדים לחילונים. סקר שנערך בקרב גולשי 'כיכר השבת' בשיתוף קיימא, חושף מה חושב הציבור החרדי על היחסים עם שאר האוכלוסייה במדינת ישראל.

מתחילת התפרצות הגל הראשון של הקורונה, לאור התחלואה הגבוהה בחלק מהזמן במגזר החרדי, החלה הסתה מתוזמנת על ידי אנשי תקשורת ופוליטיקאים שונים נגד הציבור החרדי.

אך האם החרדים מתרגשים מכך, או מבינים שיש מי בישראל שתמיד ימשיך לחפש כיצד לבוא בטענות לחרדים? והאם החרדים מרגישים נרדפים?

נתוני הסקר (בהשתתפות 533 משיבים) מלמדים עוד כי קיימת ביקורת פנים חרדית על הפרת ההנחיות בתוך המגזר, בפתיחת מוסדות חינוך, חתונות המוניות ואי הקפדה על הכללים.

רוב המשיבים (70.8%) סבורים כי אכן הקרע בין החרדים לשאר הציבור בישראל החמיר בעקבות המגיפה.

בדומה לכך, רוב המשיבים לסקר (70.9%) חשים כי ישנה "אצבע מאשימה" כלפי המגזר החרדי בעקבות המגיפה.

יתירה מכך, הממצאים משקפים תחושת "נרדפות" בקרב החרדים, ביחס לחברה הישראלית. רוב מוחלט (78.5%) סבורים כי ישנם גורמים בציבור הישראלי המחפשים סיבות לבוא בטענות כלפי חרדים.

לצד תחושת "נרדפות" עולה גם ביקורת עצמית פנים חרדית על ההתנהגות הציבור החרדי בזמן המגפה, רוב יחסי (41.4%) של המשיבים סבורים כי הסיבה לכך היא הזלזול בהנחיות הבריאות ע"י חלק מהציבור החרדי.

נתון חשוב נוסף מעיד כי חלק משמעותי מן המגזר החרדי מרגיש רחוק יותר מכלל החברה בישראל, בעקבות המשבר חלק גדול (43.2%) ממשיבי הסקר חשים רחוקים יותר מהחברה הישראלית מאשר לפני המגיפה. זאת לצד רובו של הציבור שאיננו מרגיש כי פחות קרוב למגזר הכללי. נתון זה מלמד כי חלק משמעותי מן המגזר החרדי למרות תחושת הרדיפה איננו מרגיש כי היא גרמה לו להתרחק עוד יותר מהחברה בישראל.

אמנם לרוב המשיבים חשוב שיהיה יחס חיובי בחברה הכללית כלפי המגזר החרדי, בכדי שיהיה קידוש ה' וכדומה. אך נדמה כי יש קהילות שאין להם בעיה עם המרחק שנוצר בין החברות ומיעוט קטן אפילו שמח על המרחק. הנתון המעיד על כך בטבלה הבאה:

בפילוח לפי תת-מגזר ניתן לראות הבדלים משמעותיים: במענה לשאלה "מה יותר חשוב לך שישמר מרחק בין המגזרים או שהציבור הכללי יתבונן בצורה חיובית על המגזר החרדי", נראה כי לחסידים, יותר מכל תת-מגזר אחר, חשובה יותר שמירת המרחק בין האוכלוסיות מאשר שהציבור הישראלי יחשוב חיובי על החרדים.

לליטאים ולספרדים פחות חשובה ההפרדה בין המגזרים השונים בישראל, והם מעדיפים הסתכלות חיובית על המגזר החרדי מצד החברה הישראלית.

לספרדים, יותר מכל תת-מגזר אחר, חשוב שהציבור הישראלי יחשוב טוב על החרדים על מנת שלא יגרם חילול ה'. לחסידים הדבר חשוב בשיעור של כ-25% פחות, ולליטאים, כ-15% פחות.

לאחר ההסתה של הגל הראשון נדמה היה כי נרגעו הרוחות, וקולות של פיוס והבנה הדהדו בין המגזרים, אמנים חילוניים התבטאו בהבנה כלפי החברה החרדית, וגם ראש הממשלה התגייס למאבק במסיתים. לאיטם נשמעו בתקשורת הכללית קולות שקראו ללמוד מן המגזר החרדי על החשיבות המרכזית שהוא מעניק לחינוך ועל מסירות הנפש עבור ערכים החשובים לו.

יתירה מזאת, עם התמתנות התחלואה בקרב המגזר החרדי בין גלי המגיפה, נשמעו קולות בתקשורת הכללית שקראו לבחון את ההתנהלות החרדית שהובילה למה שנדמה היה כ"חסינות עדר". ותהו על פשר אחוז התחלואה הנמוך ביחס ליתר האוכלוסייה.

אך עד מהרה החלו ממדי התחלואה בקרב המגזר החרדי לזנק לשיאים מאיימים, וכעת בעיצומו של הגל השלישי, אנו עדים להתפרצות מחודשת גם של נגיף ההסתה, לצד חשבון נפש פנים-חרדי על אחריות המגזר לתחלואה הגבוהה.

נקווה כי כמו בגל התחלואה הקודם, יחד עם התמתנות התחלואה גם ההדבקה בנגיף השנאה וההסתה תצטמצם.

האם הכתבה עניינה אותך?

כן (100%)

לא (0%)

הצטרפו עכשיו לקבוצת העידכונים של כיכר השבת

תוכן שאסור לפספס:

0 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

35
החסידים והליטאים לא אוהבים ספרדים חרדים קל וחומר חילונים .
ס''ט
זה ממש לא נכון אני אשכנזיה או לטאית איך שלא יקראו לזה ואני שיא האוהבת ספרדים וגם המשפחה שלי ועוד הרבה אנשים... יש את הליטאים הסגורים שלא אוהבים אבל זה ממש לא נכון...
ש.ש
34
סקר של טיפשים! החילונים מעריכים אנשים שעומדים על עקרונותיהם ולא חנפנים
יוסף
איזה עקרונות יש לכם? לקדש את הבורות והטמטום? לחיות משנור? לחסום כבישים? לצעוק נאצים? לזרוק טיטולים? אתם הפסולת של המין האנושי, איזה בן אנוש נורמלי מסוגל להעריך טיפוסים נאלחים כמוכם? אתה חי בסרט דבילי, כדאי לך להתעורר.
איזה עקרונות
תלוי איזה עקרונות. עקרונות לגורמים למגיפה איומה, זה אסון למגזר כולו.
אין שכל-אין דאג
33
מי שמפסיד זה החסידים הציבור היהודי יתרחק מהם לא מהחסידות אלא מהחסידים
יהודי פשוט
32
ככל שאנשים יותר נחיתים חשוב להם הדימוי העצמי מול אחרים , את החלוקה רואים ברור בסקר ובגרפים אז ברור שהחסידים עם האי. קיו הגבוה ביותר מתחשבים פחות במה יגידו החילונים וכפי שאמר פעם יהודי אשכנזי גאה, "לא חשוב מה יאמרו הגוים חשוב מה יעשו היהודים" מזכיר לכם ???
מנחם
בדרך כלל לעבריינים לא אכפת מה אומרים אחרים. ואכן לחרדים האשכנזים הרבה מאפיינים של עברינים, פורעי חוק ושמים פס על כולם, כך שהכל מובן. את המושג חילול ה' אתה לא מכיר, וכנראה שגם חז"ל לדעתך המעופשת הרגישו נחותים: "ואהבת את ה' אלהיך שיהא שם שמים מתאהב על ידך שיהא קורא ושונה ומשמש ת"ח ויהא משאו ומתנו בנח
עוד עבריין
הכנתי תגובה מפורטת על אי הבנת הנקרא שלך מציטוט מאמר חז"ל אבל לאחר קריאת מאמרך פעם נוספת הבנתי שלא תצליח להבין את תגובתי לכן אני נמנע מלהגיב , תמשיך להתיפיף לחילונים
מנחם
גם לשוטה בבית משוגעים לא אכפת מה יחשבו עליו....
אפי
31
לכל אלה ששכחו א. יש מושג שנקרא חילול השם ב. כולנו יהודים מה זה חילוני וחרדי כולנו בנים של הקדוש ברוך הוא
יהודי חרדי
'חרדי' זה רק הגדרה, ובנאדם יכול להיות ממגזר אחר ולהיות צדיק יותר או בעל אמונה חזקה יותר... כולנו יהודים וזה מה שחשוב!!! ודי לשפוט אנשים לפי מראה והגדרות!! מי שמנו לשפוט אחרים???
ח.
ספר את הסיפורים האלה לאשכנזים, הבדלנות והשבטיות אצלם חשובה יותר מכל דבר אחר, גם יותר ממה שהקב"ה רוצה...
ספר לאשכנזים
30
לי חשוב מה חושבים עליי אחינו גם אם אין לו כיפה או לא מקיים את כל המצוות לכל אחד יש ניצוץ ומה שבטוח אף אחד לא יחזור בתשובה בזכות הפגנות אלא אם מישהו עשה מעשה טוב לא שילד בן 10 מתחצף לשוטר וגם לא שהציבור מזלזל במצווה של ונשמרתם
שירה
29
זה די ברור הספרדים יותר קרובים לשאר האוכלוסייה
חרדי אוהב כדורגל
28
אחלה חסידים בעולם
שמוליק
27
ברור כי הספרדים איכפתיים. ולרוב הספרדים יש תמיד אייזה קרובי משפחה חילוניים /דתיים. ולאשכנזים זה מדורי דורות.........
תהילה-ספרדיה
26
בזמנו הגיע הרב אפרתי למרן זצוק"ל בעניין היתר מכירה ושאלו מדוע הרב מתיר וכו' .. שלא אותו מרן זצוק"ל ומה יאכלו העם שבשדות שלא מקפידים כ"כ על שמיטה ,ומה בעניין הפקעת מחירים שאין ידם משגת ענה לו הרב אפרתי , "הלעיטהו לרשע וימות ".. השיב לו מרן זצוק"ל בדיוק פה אני נכנס לתמונה , אחינו בשרינו הם , חלילה
בני

אולי גם יעניין אותך:

עוד בחדשות חרדים: