ערב חג הפסח

בואו ללמוד בקצרה: איך להכשיר את המטבח?

אלפי שאלות זורמות בכל יום ל"בית הוראה בוואטסאפ" של הרב נפתלי וסרמן, בכל הנושאים והעניינים - ובפרט בדיני פסח • הנה התמצות של הלכות הכשרת המטבח לחג הפסח (חרדי)

הגעלת כלים. אילוסטרציה (צילום: חיים גולדברג, כיכר השבת)

הכשרת המטבח

הוזהרנו מן התורה שלא לאכול חמץ בפסח ונכלל באיסור זה גם חמץ הבלוע בכלים, לפיכך יש לנקות היטב ולהכשיר את המטבח.

להלן פירוט סדר הכשרת המטבח וכליו:

• תנורי אפיה:

תנור פירוליטי - יש להפעיל את הניקוי העצמי בתנור גז אפשר להכשיר על ידי כך גם את התבניות ורשתות התנור תבניות בציפוי אמייל אין מועיל להם הכשרה זו בתנור חשמלי - אינו מועיל לתבניות ורשתות.

שאר תנורים - גם אם יש תכנית ניקוי באדים – המקילים להכשירם יש להם על מי לסמוך ויש לנקותם באופן יסודי בחומרי ניקוי חריפים, ולהמתין 24 שעות מהשימוש בחמץ, ואז לחממם לדרגת חום הגבוהה ביותר למשך כשעה. הכשרה זו אינה מועילה לתבניות ולרשתות.

• תבניות ורשתות התנור - צריכים ליבון גמור ומצוי שמתקלקלים על יד כך ועדיף לקנות חדשות.

• כיריים גז:
המבערים – יש ללבנן על ידי הדלקת האש לעשר דקות.

החצובות –
לאשכנזים: יש ללבן על ידי הדלקת האש תחתיהם לעשר דקות וצריך שתגע האש בכל חלקי החצובה ולכן יש להזיזם תוך כדי הליבון.

לספרדים: מעיקר הדין בחצובה ובמבערים מספיק עירוי ומי שרוצה יכול להגעיל ולמחמירים בסוף לעטוף בנייר כסף

גוף הכיריים – מה שתחת החצובה לכתחילה יש לערות עליהם מים רותחים ולצפות בנייר כסף. שאר הכיריים צריך לנקות ניקוי יסודי.

• כיריים חשמליות ללא משטח זכוכית: יש להדליק למשך כשעה ולנקות סביב היטב.

• כיריים קרמיות או חשמליות עם משטח זכוכית: המיקל להכשירם על ידי ניקוי בחומרים חריפים, עירוי רותחים עליהם והפעלתם למשך 20 דקות יש לו על מי לסמוך.

• כיריים אינדוקציה: הטוב ביותר לכסותם במשטח סיליקון שאין חשש שיזוז, והמקל להכשירם בניקיון ועירוי רותחים יש לו על מה לסמוך.

לספרדים: האינדוקציה היא זכוכית ולא בולעת ומספיק ניקוי היטב, ומ"מ איננו רואים סימנים שלא יורדים, ולכן ראוי לערות רותחין.

• פלטה של שבת: מנקים היטב ומערים עליה מים רותחים מקומקום ותוך כדי כך מעביר עליה אבן מלובנת או מגהץ, ולחילופין לאחר ניקיון מצפים בנייר כסף עבה שאין חשש שייקרע.

לספרדים: בילקוט יוסף כתב בשם מרן הרב עובדיה יוסף זצ"ל שמספיק לערות שם מים גם אם מניח לחם ישירות, אך נראה לחלק שאם מניח בדרך קבע וזה יותר מאשר גלישה של תבשיל אז צריך לעטוף בנייר כסף אך אם זה לא רוב השימוש, מספיק עירוי מכלי ראשון.

• מיקרוגל:

לאשכנזים: קשה מאד להכשירו ואין להשתמש בו בפסח אלא יקנה חדש ומי שדחוק לו יעשה שאלת חכם.

לספרדים: לחמם מים עם חומר פוגם עד שמתמלא המיקרוגל באדים, והמחמיר להשתמש רק על ידי כיסוי תע"ב

• מדיח כלים:

לאשכנזים: קשה מאד להכשירו ואין להשתמש בו בפסח.

לספרדים: אפשר על ידי ניקוי היטב, ואח"כ הפעלה עם חומר פוגם

• כיורים:

חרסה –

לאשכנזים - לא ניתן להכשירו על כן יש לצפותו או להכניס בתוכו כיור פלסטיק.

לספרדים - ניקיון שטיפה ועירוי רותחין מכלי ראשון

נירוסטה – ניקיון בחומרים חריפים ולהמתין 24 שעות משימוש בחמץ ומערה עליו מים רותחים וישטפנו מיד אחר כך במים קרים.

סינטטי - יש לשאול חכם.

• ברזי הכיור, והמסננות שבכיור: מכשירים על ידי שפיכת מים רותחים אחרי ניקוי יסודי.

• שיש, ומשטחי עבודה שמניחים עליהם כלים חמים:

אבן, שיש, עץ, או מתכת – מכשירים לאחר ניקוי יסודי, ומגעילים על ידי עירוי מים רותחים וצריך להעביר אבן מלובנת, או מגהץ, תוך כדי שפיכת המים. לחילופין לצפותו בנייר כסף עבה, p.v.c., וכדומה. ומנהג ישראל להכשיר ולצפותו.

שיש סינטטי – מספק שמא נחשב ככלי חרס, אין מועיל לו הכשרה ולכן אחרי הכשרה יש לצפותו, ואם חושש שינזק השיש על ידי ההכשרה מספיק הציפוי לחוד

• שיש, ומשטחי עבודה שאין מניחים ישרות עליהם כלים חמים: מספיק לערות מים רותחים או לכסותם והמנהג לכסותם.

• מיחם מים, קומקום:

נירוסטה – יש להכשירו על ידי הגעלה וצריך להסיר את האבנית לפני ההגעלה.

פלסטיק – אין להשתמש בו בפסח.

• ארונות מטבח. מקררים. מקפיאים. ארונות איחסון – יש לנקות היטב ואחר הנקיון לבדוק בחורים ובסדקים לאור פנס. ונהגו לצפותם בנייר.

• טוסטרים, מצנמים וכדומה – קשה מאד להכשירם, ואין להשתמש בהם לפסח.

• סירים – צריך לנקותם מכל שומן ולכלוך, וצריך להסיר את הידיות ולנקות תחתיהם, ולאחר המתנת 24 שעות מגעילים במים רותחים.

• מחבתות –

טפלון – אין להכשירה אפילו על ידי ליבון.

מתכת או נירוסטה – אם רגילים לטגן בשמן יכול להגעילה, אך אם אינו מורח אלא מעט שמן או מרגרינה בכדי שלא יידבק האוכל או שלפעמים מטגן בלא שמן צריך ליבון.

לספרדים: מחבת טפלון אפשר להגעיל, אומנם מחבת שרוב תשמישה ביבש א"א לעשות ליבון, ולכן אין להכשירה אלא אם יודע שרוב הפעמים משתמש בנוזל

• מנגל - יש ללבן את הרשת (וכמובן עדיף לקנות רשת חדשה)

• מנגל-גריל עם כיסוי - ליבון לרשת, ולגבי ערכת המנגל, יש לנקות ולהמתין 24 שעות, ואז להבעיר 10 דקות ריק (ללא תכולה).

• כלי זכוכית:

לאשכנזים, אין להשתמש בכלי משך השנה בפסח

לספרדים, ניקוי בלבד (ויש מחמירים להשהות משימוש של 3 ימים לפני פסח)

• סכו"ם - צריך הגעלה.

• צלחות - שאינם מתכת אין להשתמש בהם לפסח.

• בר מים - לנקות היטב, ולפתוח את ברזי המים לדקה.

• מכונות קפה - לנקות היטב, ולפתוח את ברזי המים לדקה.

  • יש לכם שאלה? צוות הרבנים זמינים עבורכם לשאלות הלכה - כנסו כאן

הכתבה הייתה מעניינת?

תוכן שאסור לפספס

0 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

טוען תגובות...
תוכן שאסור לפספס

עכשיו בכותרות
הנקראים ביותר
המדוברים ביותר