כיכר השבת

להאיר את החושך

איך מגנים על הילדים מפני פגיעות? • פאנל מיוחד באולפן

"זה לא יכול להיות", אנחנו כמעט מגיבים על כל פרשייה חדשה - אלא שאחד מכל חמישה ילדים חווה פגיעה - וזה נורא; כינסנו ב'אולפן כיכר' פאנל מיוחד ללמוד את האופציות להתמודדות ומוגנות (חרדים)

22
משה מנס | כיכר השבת | כ"ו בכסלו | 30.11.21
(צילום: אברומי לינשה; תמונה: שאטרסטוק)

"זה לא יכול להיות", "זה לא נכון", "זה עלילות והשמצות", אלו רק חלק מהתגובות, האינסטינקטים, לכל פרשייה חדשה שיסודה בפגיעות חמורות, כאלה ואחרות. נכון, שכיום נושא ה"מוגנות" הפך למשהו בסיסי כמעט בכל מוסד חינוכי, אך עדיין, נדמה כי יש עוד מה לשפר בדרכי ההתמודדות וההתגוננות.

איך אנחנו כחברה, כהורים, כחרדים, יכולים לפעול אל מול המקרים הללו? כיצד נמנע את הפגיעה הבא? כיצד נציל את ילדנו? בכדי להשיב על כל השאלות המורכבות הללו, כינסנו באולפן 'כיכר השבת' פאנל מיוחד, בהגשת משה מנס, ובהשתתפות הרב אשר מלמד, יו"ר "המרכז הישראלי למוגנות" והרב מוטי זולברג, יועץ חינוכי .m.a. אשר מעביר קורסים מעשיים במוגנות.

ראשית, הרב מלמד מעיר כי "דווקא ההכרה בבעיה יכולה ליצור תהליכים קהילתיים", הוא מצטט מחקר של אוניברסיטת חיפה שמעלה נתונים מדאיגים: "אחד מכל חמישה ילדים דיווח שהוא חווה פגיעה". הוא קובל על השתיקה שעדיין ישנה לדבריו בחברה החרדית - למרות השינוי הרב שיש בשנים האחרונות בתחום, מה שעלול חלילה לגרום כך שהיקף הפוגעים יהיה גדול יותר. הוא מספר כי לא אחת הוא בעצמו, בהוראת רבנים, פונה למשטרה, ובצורה שקטה כדי למנוע ככל הניתן פגיעה בסביבתם של הפוגע והנפגע.

איך מרגיש ילד שנפגע? (קרדיט: מנהל תכנית שלבים במוגנות, מוטי זולברג)

הרב מוטי זולברג, שהחל לעסוק בתחום לפני שמונה שנים, אומר כי הוא רואה הבדל בין מה שהיה בעבר לבין המצב כיום. "בעבר הייתי צריך לשכנע מנהלי חיידרים שיש כזו תופעה, חלקם אמרו שזה 'לא קיים' וחלקם אמרו 'לא אצלנו'. היום, מנהלים באים, מתקשרים, לא מסתירים כי הם ראו את המחיר של ההשתקה ומה קורה לילד שנפגע ולא טופל. כך שיש הרבה שינוי".

הרב מלמד מצדו מוסיף נקודה חשובה: "יש מרחק בין לדעת שיש פגיעה - ועד לידיעה מה לעשות. ברגע שילדה נפגעה גם אם היא תבוא ותספר - לפעמים אין לה את היכולת. קחו בחשבון ששבעים אחוז מהמקרים זה בתוך המשפחה, אז גם אם היא יודעת, השאלה מה עושים עם המידע, ופה האתגר".

ולמה הילדים לא מספרים? הרב מלמד מסביר כי יש להם חסמים. "הם חוששים שיאשימו אותם, למה לא סיפרתם מיד, למה הלכתם עוד פעם?", הוא אומר, ומציין ש"אנשים לא יודעים שברגע שניטל כוח השליטה מהאדם - הוא יותר פגיע. אדם שנפגע, הפוגעים מזהים את זה. אנשים שנפגעים מאבדים את החיים שלהם. כתוב בתורה 'כאשר יקום איש על רעהו ורצחו נפש כן הדבר הזה', הנפגעת מוגדרת כנרצחת. הייתה אחת שכתבה לנו 'אני פוקחת עיניים כל בוקר כדי למות מחדש'".

למה ילדים לא מספרים? (קרדיט: מנהל תכנית שלבים במוגנות, מוטי זולברג)

הרב מלמד מתאר את הקשיים שעומדים בפני אלו שכן מדווחים, "הם צריכים להתמודד עם התוצאות של הדיווח. יחפשו את הרב, יגידו שזו עלילה. זו התמודדות עם המשפחה. לפעמים גם הפוגעים הם בעלי מעמד ויש מילכוד מורכב".

במהלך הפאנל, מספר משה מנס כי הבת שלו חזרה מהגן עם מחזיק מפתחות ובו 'שלושת הלמדים' - לברוח, לצעוק ולספר. הרב זולברג מציין כי זה רעיון נהדר, ולא היו מוסדות שהוא מכיר או רבנים - שהתנגדו לזה. אבל, הוא מבהיר מיד - "צריך לדעת שהמחזיק מפתחות לבד לא ממש עובד, הוא רק תזכורת למה לעשות כשהוא מרגיש לא בסדר".

אבל הוא מלמד אותם מה עושים כשיש פגיעה בתוך המשפחה?

"הילד לא תמיד יודע לזהות ולא למי לצעוק. זה רק חלק אחד מתוך עוד 20 כלים שצריך ללמד ולעשות, ואני יכול להגיד לך שהרבנים לא מסרבים להסברה".

הרב מלמד מציין כי ההסברה והשיח יעילים, ומסביר: "דבר ראשון זה מוציא את הסוד מתוך הנפגע. הבעיה מתחילה כשאחוז גדול הוא בתוך המשפחה ואז יש חובת דיווח ויש מילכוד".

גופי הסיוע (קרדיט: מנהל תכנית שלבים במוגנות, מוטי זולברג)

הוא מספר על הכשרה שעשה באחת הערים החרדיות לנשים מטפלות בקהילה. "בסיום ההכשרה באה אחת הנשים וסיפרה על פגיעה חמורה שעבר הבן שלה ממישהו מהקהילה והוא לא עבר טיפול מקצועי כי חששו שהמטפל ידווח. הם חששו לספר ולסבך אנשים מהקהילה. וכתב אותו נער חסידי להורים שלו: 'לא ישארו לכם ריסים בעיניים מהבכי שתבכו עלי כי כשאני יגדל אני יתפקר, הקרבתם אותי על מזבח המשפחה והקהילה'. זה ילד ששש-שבע שנים לא עבר טיפול וזו התוצאה הנוראית".

"אני לא מאמין בטיפול בלי הרבנים", מבהיר הרב מלמד, "הם המפתח להצלחה, ואני עובד עם כל הרבנים, גם מחסידויות וקהילויות קיצוניות. עשיתי הכשרה למאה רבנים ונתתי כלים לרבנים להבין מה המשמעות של הפגיעות ועל המסוכנות של הפוגעים. צריך לדעת שלא חייבים הליך פלילי, ואם אנחנו עובדים יחד תוך אכפתיות גם על הפוגע והמשפחה שלו, זה אפשרי".

בפאנל הבא: איך מזהים נפגעים ופגיעות וכיצד מתמודדים?

תוכן שאסור לפספס
22 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

התגובה נשלחה בהצלחה.
בקרוב התגובה תיבחן ע"י העורכים שלנו ובמידה ותימצא תקינה תפורסם באתר.
התגובה נשלחה בהצלחה.
בקרוב התגובה תיבחן ע"י העורכים שלנו ובמידה ותימצא תקינה תפורסם באתר.
19
תשמעו חתיכת פאנל מקצועי ומדוייק זה מדהים איך שמנס יכול להיות ליצן שובב בתחרות המג'יק קאס וכאן הוא פתאום אבא אחראי ודואג ומאוד מקצועי. אז כל הכבוד אני מאוד נהנתי, לא ידעתי חצי מהדברים. כמו ששבעים אחוז זה בתוך המשפחה?? נשמע מוגזם. ובכל אופן לראות על כמות ההצלחות וההתקדמות שיש - נותן תקווה.
נהוראי מאלעד01.12.21
18
סתם עושים הרבה רוח תבדקו מי מאחורי כל הבלגן. קבוצת נשים קטנה שחושבות שהם יצילו את העולם. מה שכן יש גם מקרים וצריך לטפל.
אחד שיודע01.12.21
אתה פשוט לא בקי במספרים
רפאל03.12.21
17
כל הכבוד לכם. באמת! כמו שהמנחה אמר בהתחלה, רואים שהדברים לתועלת ומתוך אכפתיות
חיים קי01.12.21

הצגת כל התגובות

16
טוב מאוד שיש מודעות ומטפלים בכך סופסוף וצריך להוציא כמה שיותר ספרים וכמה שיותר דברים שזה לא יקרה... ובה האמת יוצאת לאור מה שידענו כבר שנים וידענו שהוא פוגע לשקר אין רגליים, ונמאס פשוט נמאס שאי אפשר לסמוך על אף אחד ובכלל הדבר בכי גרוע לסמוך על מטפלים ולצערנט גם רבנים כביכול...
ללא שם01.12.21
15
כל הכבוד שאתם מעלים את הנושא החשוב הזה! הגיע הזמן שיהיה מודעות והרתעה
ג01.12.21
14
סוף סוף מדברים על זה ומעלים את הנושא על סדר היום. הבן שלי חווה פגיעה לא פשוטה מקרוב משפחה, וזה היה הלם מוחלט, ופשוט לא ידענו איך להתמודד עם זה, זה כאב עצום , לא לדעת למי לפנות, את מי להקריב על המזבח, לפוצץ את הסיפור במשפחה, מה יהיו התוצאות, למי יאמינו, בקיצור תיסכול גדול.. הכי חשוב זה לא להעביר ביק
ללא שם30.11.21
כל כל נכון
אודי 01.12.21
13
מי שמפעיל את הראש ישאל את עצמו על התזמון של הדברים וד"ל
לא מאמין01.12.21
12
חזקק אצלנו בתיכון לא מדברים על זה כלוםם זה פשוט מזעזעע עד לפני שנה שנתיים לא ההיתי יודעת מזה כלוםםם! ואני בת 17!!!!!!!!!
בת מתבגרת05.12.21
11
פאנל מקצועי. באיחור רב אבל טוב מאוחר מאשר אף פעם כל הכבוד!!!
דוד05.12.21
10
ואוו כמה חשוב! טוב שהעלתם את הנושא הזה. ובאמת טוב שזה בלי להזכיר אנשים או דמויות כי יש מקרים גם של עלילות. אבל צריך לדעת שיש פגיעות ואסור אסור להסתיר. כל הכבוד לכם על הכתבה החשובה הזו!!!
דירה ר.01.12.21
9
כתבה מצוינת עם עשרות שנים איחור, ונפגעים בהתאם. נכון שהצניעות מעל הכל אך חא מעל פיקוח נפש. במשך שנים החברה החרדית המציאה מילים מכבש מילים כדי להסתיר מציאות שהיתה מפורסמת בגלוי בתקשורת הכללית . מה שהנמיך כםשוטו את הציבור החרדי ומנע ממנו מידע תיראו באיזו ישירות התורה מדברת . אפשר לומר את האמת
בת ישראל30.11.21
8
חשוב מאוד, אל למה רק ילדים עוברים את זה גם בני נוער מיוחד בנות ובחורות.
rcs30.11.21
7
חיייבים שולדר יהיה בכלא ולא יהיה לו זכות קיום הוא עם מעמד וכח גדול כי כל העוילם היה אצלו בטיפולים אז הוא יודע הכל על כולם בנאדם רשע שחייב לעמוד על הדין
יוסי01.12.21
6
מצד אחד אתם מעלים נושא חשוב מאוד. מצד שני דממת אלחוט כאשר מדובר בפוגע עם כח ומעמד. למה? לקרבנות שלו לא מגיע צדק? ומה לגבי קרבנות נוספים על מזבח השתיקה וההשתקה? גם לכל יש חלק בזה.
ח01.12.21
5
הצלת נפשות!!!!!!!!!!!!!!
אני דואג מאוד01.12.21
4
הדרך עוד ארוכה
פגוע01.12.21
3
לראיון כזה אני קורא: בנחישות ורגישות! כל הכבוד
נתי שיש01.12.21
אתה נתי שיש האמיתי?
מעניין01.12.21
2
כאחד שעבר פגיעה אני יכול לשתף שהרבנים היו מאוד רציניים ולא היה להם שום בעיה ללכת למשטרה אם מדובר הפוגע. מה שכן לפעמים המחיר של תלונה הוא עצום וכמות ההרשעות היא קטנה. אז צריך להתנהל בחוכמה.
זוכמיר01.12.21
1
כל הכבוד שמעלים את זה. אבל לעניות דעתי, צריך לשים לב גם לפגיעות מילוליות,אני בבחרותי עברתי סוג של התעללות מילולית אצל חברה וגם בבית עם אחת האחיות שלי, וזה דברים שיושבים עלי עד היום.
שימו לב13.12.22
אולי גם יעניין אותך
חינוך ילדים

מה לומדים מפורים על חירות נפשית ועשירות, ומה זה קשור להורים? | שלוש גישות לחיים

חיים דיין | 14.03.24

מדריך להורים

מה עושים כאשר הילד/ה שלכם רוצה הכל - כאן ועכשיו! | אלו הפעולות שתנקטו

חיים דיין | 07.03.24

הם מתקשים להירגע?

מה עושים עם אתגר השינה אצל ילדים עם הפרעת קשב וריכוז? | אלו השלבים

חיים דיין | 29.02.24

בין שבירת כלים לשבירת לוחות

הבת התקלקלה עד לקשר אסור, כך האבא התמודד בגבורה - והציל אותה | טור מטלטל

משה רבי | 15.02.24

חינוך ילדים

הבטחתי לעצמי שלא אתעלל בילדיי בסעודת שבת - כמו אבא שלי. ומה קרה? זה התהפך עלי

מרדכי רוט | 15.02.24
ש

פריחתו של יישוב

הפיכתה של גבעת זאב - מפרבר לעיר מתפתחת

כיכר בשיתוף גרין פארק | מקודם

היכולת להתחבר

כיצד הפרעת קשב קשורה לאתגרים בקיום תורה ומצוות? | טור חשוב להורים

חיים דיין | 15.02.24

עצות מעשיות להורים!

הילד שלך עם הפרעות קשב וכל הזמן הוא אוכל ממתקים ורוצה רק אוכל מסוים? | זה הפתרון

חיים דיין | 08.02.24

מדריך להורים

בלי טעויות: כך תתמודדו עם התעודה המאכזבת של הילד 

טובה אור | 07.02.24

מוגנות בשפת הילדים

הילד מספר שהוא חווה פגיעה חמורה, איך מגיבים? | המדריך להורים ומחנכים

ארי טננבוים | 01.02.24
ש

האיש שחלם חלום:

לא תאמינו מה הוצע לדוד (60) שחלם כל חייו להרוויח מנדל"ן

כיכר בשיתוף סיני השקעות | מקודם

טור חשוב להורים

הילד מדבר אליכם בצורה מזלזלת וחוצפנית - ואתם נואשים? | אלו הפתרונות

חיים דיין | 01.02.24

ניסוי המרשמלו

"רוצה עכשיו"! כך תעזרו לילדים לדחות סיפוקים

טובה אור | 28.01.24

מוגנות מפני פגיעות

איך נגרום לילד לשתף אותנו בה-כ-ל? | חמשת המפתחות, שלב אחרי שלב

ארי טננבוים | 25.01.24

עיצות חשובות להורים!

מדוע ילדים עם הפרעת קשב נמשכים לנייעס, מסכים ופנטזיה?

חיים דיין | 25.01.24
ש

ספיישל לחג

אפילקציה חדשה למהדרין: מטיילים חוויתי בירושלים

כיכר בשיתוף הרל"י | מקודם

פגיעות מילוליות

"הוא אמר שאני מגעיל": איך תגיבו לילד הפגוע?

טובה אור | 21.01.24

חינוך נכון לילדים

האם אתם הורים עגולים או מרובעים? ומה ניתן ללמוד מלוח השנה העברי

חיים דיין | 18.01.24

האיפוק שווה זהב

המשבר הנפשי גרר את הבחור המרשים להיכרות בעייתית באוטובוס | סיפור מטלטל

משה רבי | 11.01.24