
1.
כתב הרב חיים פלאג'י זצ"ל בספר רפואה וחיים (פרק יב אות קצט) מי שרוצה לקום באשמורת בעת שירצה יאמר שבע פעמים ישר והפוך פסוק (תהלים נז ט) "עוּרָה כְבוֹדִי, עוּרָה הַנֵּבֶל וְכִנּוֹר, אָעִירָה שָּׁחַר". ובכל פעם יזכור אותה העת שבדעתו לקום. ואח"כ יאמר (משלי ו כב) "בְּהִתְהַלֶּכְךָ תַּנְחֶה אֹתָךְ, בְּשָׁכְבְּךָ תִּשְׁמֹר עָלֶיךָ, וַהֲקִיצוֹתָ הִיא תְשִׂיחֶךָ", שבע פעמים פנים ואחור.
2.
כתב הרב שמואל הומינר זצ"ל בספר עלת תמיד (פרק לה עמוד סט) שבעת שאומר (בקריאת שמע על המיטה) פדית אותי וכו', יכוון אותה השעה שרוצה לקום ויכוון שה' יתברך יפדה אותו ויחזיר לו נשמתו באותה שעה, ויתעורר בעזרת ה' יתברך בדיוק באותו רגע שצריך לקום.
3.
ובספה"ק ייטב לב הוסיף בזה דברים נפלאים, דיש סגולה לקום באיזה שעה שירצה אם יכוון זאת בקריאת שמע שעל המטה:
"הֶן עָם כְּלָבִיא יָקוּם וְכַאֲרִי יִתְנַשָׂא לֹא יִשְׁכַּב עַד יֹאכַל טֶרֶף. ויש לדקדק מפני מה שינה הכתוב להקדים קימה לשכיבה, הלא כתיב (דברים ו, ז) וּבְשָׁכְבְּךָ וּבְקוּמֶךָ, וכן הוא הסדר, כי קימה אינו נקראת אלא כשקם ממטתו, אבל בכל היום נקרא עמידה וישיבה והילוך... ולתרץ דברי רש"י יש לומר, על פי מה שכתוב בספרי יראים כי סגולה לקום בשעה שרוצה הוא על ידי שקורא קריאת שמע בכוונה ואז מתפלל שיעזרהו השי"ת לקום בשעה שרוצה, ומפקיד רוחו, והקב"ה מחזיר לו פקדונו בשעה שרוצה לקבלו. וזהו שנאמר כלביא יקום וגו', והטעם כי לא ישכב (מתחלה בלילה) עד יאכל טרף, על ידי קריאת שמע.
4.
עוד אני אומר אחריו פסוק חדשים לבקרים רבה אמונתך, ונרמז בר"ת שלו 'רָחֵ"ל', הוא מסוגל אצלי להתעורר האדם מאליו לקום בבוקר לתפילתו, והכוונה היא כי היסוד דרח"ל שהפקדנו בידה נפשותינו כנ"ל בפסוק בידך אפקיד רוחי וכו', וע"ש היא מחזרת אותו הפקדון בכל בוקר ובוקר חדש ומנוקה ויופה, וזהו סוד חדשים לבקרים רבה, ולכן נרמזה רח"ל באותיות אלו כסדר הזה, וזהו אמונתך רבה להחזיר נשמות לפגרים מתים (רבי שמואל ויטאל, סידור חמדת ישראל)
5.
ובעלי המוסר אומרים שכמובן שהדבר תלוי גם בזמן שכיבה, וכמאמר חכם אחד שהעיר על הא דאמרינן בתחילת תפילת שחרית 'והשכמת בית המדרש שחרית וערבית', מה שייך השכמת בערבית, הלא בערב שוכבים לישון ולא משכימים, וביאר שהשכמת שחרית מתחלת מבערב, כי כאשר שוכב לישון מוקדם, אז יוכל להשכים
6.
שמעתי רמז לקימת חצות, והוא, אם כשהוא שוכב לישון בתחילת הלילה אומר בפיו שהוא חפץ לקום באשמורת, סגולה היא שאז מתעורר מעצמו. וזה אומרו אם זכרתיך על יצועי, דהיינו אם כשהצעתי מיטתי בתחילת הלילה זכרתיך, שאמרתי שרצוני לקום, אז באשמורה אהגה בך, ר"ל אז אוכל לקום באשמורה ואהגה בתורה (קנה המידה, תהלים)
7.
ועוד עצה טובה מאד, שלא לאכול ארוחת ערב, שדבר זה הוא מיותר לגמרי. מספיק קופסת לֶבֶּן, או תפוח עץ וכיוצא בזה, ושלום על ישראל. פת שחרית מצוה, פת ערבית עבירה! וכאשר ישנים עם בטן ריקה, קמים בזמן מצוין. וחז"ל הקדושים אומרים (כ"מ קז:), שבפת שחרית יש כח לבטל שמונים ושלוש מחלות, ע"ש. (ספר ההנהגות)
8.
ואחר כך מצאתי בספר תוצאות חיים שכתב, וטוב שיתפלל האדם לשם יתברך קודם שישכב, או בשומע תפילה, על שיעזרהו השי"ת לקום מוקדם וחפץ ה’ בידו יצליח
9.
כתבו בספרים שיזהר כשניעור משנתו שתהיה המחשבה הראשונה והדיבור הראשון והמעשה הראשונה בתורה ומצות ויראת השם יתברך – ועל ידי זה יזכה שכל מעשיו יהו נגררין אחר אותה מחשבה ראשונה ולא תיפול עליו העצלות והעייפות .
10.
פעם בעת ארוחת הבוקר נכנס תלמידו של רבי אליהו לופיאן זצ"ל, והבחין שרבו עייף מאוד. שאלו התלמיד לסיבת הדבר, והשיבו רבו מפני רגילותו לקום קודם עלות השחר. שוב שאלו התלמיד, הרי זמן התפילה בישיבה בשעה שבע בבוקר, ומה הצורך לקום כה מוקדם?!
השיבו רבו: איתא בספה"ק שכשבאים לעולם העליון, שואלים את האדם אם קיים תורה ומצוות, אם יענה הן, יביאו את ארבעת חלקי השולחן ערוך וישאלוהו על כל סעיף וסעיף.
ובכן, בסעיף הראשון פוסק המחבר שיש לקום מוקדם, "הבנת פנה לתלמידו - לא נעים "להיתפס" מיד על ההתחלה - ובשאלה הראשונה...
0 תגובות