ל"ג בעומר: ראשי ארגוני ההצלה מדברים

מאות האלפים המאכלסים את מירון בואכה ציון הרשב"י הם מתכון לאסון בטוח. בשל כך כוחות רבים של ארגוני ההצלה מאבטחים את המקום. בראיון מיוחד הם מדברים ומזהירים (חרדים)

צביקה גרוניך | כיכר השבת |
(צילום: כיכר השבת )

ארגוני ההצלה השלימו את היערכותם לקראת אירועי ל"ג בעומר בהר מירון לאבטחת מאות האלפים שיגיעו לציון הרשב"י החל מערב השבת הקרובה ועד ליום שאחרי ההילולא. בארגונים שבים ומרעננים את הוראות הבטיחות ומבקשים מהציבור לנהוג במשנה זהירות.

בשעות אחר-הצהרים אתמול (שני) פגשנו במרומי ההר במירון את יוסי זיליקוביץ, יו"ר ארגון "חסדי שבתאי" המספק ציוד רפואי ועזרה ראשונה. בראיון ל"כיכר השבת" הוא מסביר כי ההיערכות הושלמה. "מבחינתנו לפני ל"ג בעומר הרחבנו את מוקד התרופות שלנו, השלמנו מאות של כדורים ומשככי כאבים כדי לסייע לחולים. אנחנו מקבלים עשרות פניות לכיסאות גלגלים והליכונים לעולים למירון".

פעילות החירום תתבצע גם בשבת: "אנחנו מפצלים את הפעילות. בשבת הקרובה יגיעו לכאן המונים, אנחנו ניתן להם מענה רפואי וכמובן עם צאת השבת כשההמונים יגיעו אנחנו ניתן את המענה הרפואי גם בנושא של רפואת חירום וגם בנושא השאלת ציוד שיקומי".

לדברי זליקוביץ, אחריות בטיחות המקום אינה של המשטרה בלבד. "משטרת ישראל נתנה את דעתה על הנושאים האלה, הגורמים המקצועיים עמלים חודשים רבים על דרכי המילוט והגישה ונקווה שהכול יעבור בשלום".

ומה באשר לקריסה ממנה מזהירים כולם? זליקוביץ לא ממהר להצטרף אל המוחים. "אסור אף פעם להיות שאנן ואסור לסמוך על הנס אבל מבחינתנו אנחנו עושים את המקסימום ואת המיטב כדי שהכול יהיה בסדר אבל נקווה שהכול יעבור על מקומו בשלום".

מידי שנה ארגוני ההצלה מטפלים בעשרות מקרי חירום בהם התייבשות וכוויות בדרגות שונות. הפעם בארגונים מציגים כללי בטיחות בכדי שמקרים כאלה לא ישנו.

יו"ר ארגון "הצלה גוש דן", אושי שלומוביץ אומר בשיחה עם "כיכר השבת" "קיימנו ישיבת היערכות השבוע במירון עם כל גורמי החירום. אנחנו עולים למירון כבר מיום רביעי בלילה אז נעלה את כל הציוד הרפואי, נשאר שם עד ליום שני בלילה. המתנדבים יהיו גם בשבת ויתנו את המענה הרפואי. מדובר במאות מתנדבים שיגיעו עם אמבולנסים. הגשנו רשימה מסודרת לגורמי האבטחה שבה כתוב שמותיהם של המתנדבים בכל משמרת".

שלומוביץ מבקש להעביר לציבור את כללי הבטיחות בכדי למנוע אסונות "העולים למירון צריכים להקפיד על שתייה מרובה. הורים לילידם צריכים להשגיח עליהם ובכל מקרה חירום ניתן לצלצל למד"א. המקבל כוויה צריך לשים מים קרים ולהמתין לחובשים שיטפלו בו. אנחנו מבקשים מנהגים שמרגישים עייפות לעצור בצד ולהימנע מהמשך הנסיעה".

יו"ר איחוד הצלה, זאב קשש אומר: "מדובר בסכנה מוחשית וההורים מחויבים לשמור ולהישמר שהילדים לא יהפכו את שמחת ל"ג בעומר חלילה לאסון. בכל שנה מוזעקים מאות המתנדבים של 'איחוד הצלה' לעשרות קריאות חירום, והקפדה על הכללים יכולה למנוע אסונות".

קשש הוסיף כי: "מעבר לחובה שלנו – כגוף האמון על בטיחות הציבור – להזהיר את האזרחים, על הציבור לנקוט אחריות ומשנה זהירות בבחינת 'ונשמרתם מאוד לנפשותיכם'. אנו בטוחים כי הטמעה של כללי הבטיחות הנאותים תסייע בעז"ה במניעת חלק מהאסונות".

בעקבות אירועי חירום שהתרחשו בשנים עברו מפרסמים בארגון הוראות בטיחות שאם עושי המדורות ימלאו אחריהם הם ינצלו מפציעות שונות. תחילה הם אומרים יש להיזהר מפני הסכנה שקיימת בזמן איסוף הקרשים שיהיו ללא מסמרים, זיזים, או דברים בולטים העלולים לגרום לחתכים ולפציעות, ולהיזהר מבעלי חיים ארסיים שמסתתרים במקום אמצאם של גרוטאות.

מעושי המדורות מתבקשים שלא להציב את המדורה בשטח שבו ישנן סיכויי התקלחות "יש להדליק את המדורה אך ורק בשטח חשוף שאין בו מקוצים ומעשבים, במרחק סביר ממבנים ורכבים חונים". לאור זאת "יש למנות אדם מבוגר שיהיה אחראי על הבערת המדורה על-ידי לפיד וישגיח על הילדים עד לכיבוי הסופי של המדורה".

"אין לגשת אל המדורה בכדי להוסיף עצים ללא פיקוח של מבוגר. על אחראי המדורה להכין בקרבת המדורה דליי מים מלאים למקרה של התפשטות שריפה כמו כן יש לגדור באבנים מסביב למדורה בכדי למנוע מילדים להתקרב אל האש".

"יש להרחיק כל חומר דליק מהמדורה וחל איסור מוחלט להחזיק בקרבת האש מיכלי דלק או מיכלי גז", הם מזהירים ומוסיפים "אסור להדליק מדורה בקרבת חוטי חשמל ומתח גבוה וחלה חובה על כל ההורים להקפיד שילדיהם לא ירוצו בסביבת המדורה".

מומלץ ללבוש מכנסיים ארוכים וחולצה מתאימה להגנה על הגוף מפני הגחלים וגיצי האש ואין בשום אופן להתיז דלק על האש הבוערת, מדובר בסכנת נפשות. חל איסור מוחלט לזרוק למדורה הבוערת מיכלי תרסיס, חזיזים או קליעי נשק העלולים להתפוצץ. אין להשליך גחלים לפח אשפה, וכן אין להשליך צמיגים הגורמים לעשן כבד, הדבר סמיך ומסוכן לריאותיהם של הילדים והקשישים השוהים במקום.

במקרה של התפשטות הדליקה יש לחייג מידית 102 למוקד כיבוי אש. דאגו לפנות ציר פנוי ומקום חניה לרכבי הכיבוי וההצלה. כמו גם במקרה של כוויה, יש לקרר מיד את אזור הפגיעה במי ברז. במידה ומדובר בכוויות חמורות או בהתפשטות של מדורה עם חשש לנפגעים, ובכל מקרה חירום אחר, אין להסס, יש לחייג מיידית לכוחות ההצלה על מנת להזעיק את כונני מד"א ו"איחוד הצלה" למקום, וכן אמבולנס שיפנה את הפצוע לבית החולים לקבלת טיפול.

בסיום האירוע, יש לוודא כיבוי מוחלט של המדורה, על-ידי שפיכת חול או מים. חל איסור על אנשים מבוגרים וחולים לשהות זמן ממושך בסמוך למדורה מחשש לשאיפת עשן.

הכתבה הייתה מעניינת?

תוכן שאסור לפספס

0 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

טוען תגובות...
תוכן שאסור לפספס

עכשיו בכותרות
הנקראים ביותר
המדוברים ביותר