"חרדים לא עומדים בצפירה?אז מה?"

דודו כהן, חילוני, כותב באתר האינטרנט של ערוץ 2 מאמר על החרדים והצפירה ויוצר הד נרחב

צפירה, היום בירושלים. (פלאש 90)

חשוב לי לציין משהו כבר בהתחלה: אני בפירוש לא מעריך חרדים שלא מכבדים את ימי הזיכרון לשואה ולחללי מערכות ישראל ולא עומדים בצפירה כשהם נמצאים במקומות ציבוריים. זה דבר מגונה בעיניי. ועדיין, זה לא כזה שחור-לבן כמו שחלקנו רוצים לחשוב.

קודם כל, רוב הרבנים הגדולים, דוגמת הרב עובדיה יוסף, מורים לעמוד בצפירה למרות שמדובר במנהג גויים, לצורך שמירה על דרכי שלום ועל מנת לא לעורר שנאה בינינו, שהרי אנו אחים. לכן, חרדי שלא עומד בצפירה לא מייצג את שאר החרדים (שהרי אמורים להקשיב לרבנים) אלא רק את עצמו. ועדיין, מגוחך בעיני שיש חילונים שפתאום מתמלאים בחרון זעם קדוש. כאילו מה כבר קומץ מהחרדים (אותו קומץ שמככב במדיה כאילו הוא הרוב) עשה - העז לא לעמוד בצפירה!

באותה מידה היה אפשר לקבוע שכדי להזדהות עם זכר הנופלים, כולם חייבים בזמן הצפירה להסתובב במקום. או לשיר את התקווה או שיר של חיים נחמן ביאליק. לצפירה הרי אין ערך (זו רק מוסכמה חברתית) אלא למשמעות עצמה. והחרדים, בניגוד לרוב החילונים, לא רק עומדים אלא גם מועילים לנשמות הנפטרים (על פי אמונתם, וגם כוונה זה משהו, לא?) בקריאת פרקי תהילים באותו יום, בלימוד לעילוי נשמתם וכו´. ובעיניי זו קצת יותר מאשר סתם סמליות.

אני לא יודע אם ההתנפלות השנתית הזו של המדיה על החרדים נובעת סתם מעצלנות (לוותר על האייטם השנתי הקבוע ולאמץ את המוח לחשוב על דברים חדשים?!), שנאת דתיים או שהתשובה, כמו ברוב הדברים בחיים, נמצאת איפשהו באמצע. אבל אל תשכחו שדווקא החרדים האשכנזים הם ברובם הגדול נכדים לקרבנות השואה. אחד מאבות אבותיהם נהרג בשואה או ניצל ממנה. אתם חושבים שלא כואב להם? אתם חושבים שהם מנותקים מהזעזוע? אתם חושבים שחלק גדול מהחרדים לא שירת בצה"ל ולא איבד קרוב משפחה או חבר באחת ממלחמות ישראל, או בעוד איזה פיגוע מחריד?

זאת לא חוכמה להיות עצובים ביום השואהבתוך עמם הם חיים, אבל יש להם דרכים אחרות להביע כאב, צער, הזדהות ואפילו ניסיון לתיקון - דרכים אחרות ולא פחות טובות. אני באופן אישי יודע על לא מעט ישיבות שמקדישות בקביעות את הלימוד לניצולי השואה ולחללי מערכות ישראל במשך כל השנה. מה שמוביל לאבסורד נוסף: הם, שמקדישים שלל לימודי תורה במשך כל השנה לעילוי נשמות הנפטרים, נמדדים במשך צפירה קצרה וסמלית שאורכת דקה. כך יוצא שאותו חילוני שיושב מול החדשות ורואה שוב את האייטם השנתי על החרדים שלא עומדים בצפירה, מסנן מבין שפתיו "זבלים, החרדים האלה!" ומרגיש צדיק על שעמד בצפירה במשך דקה, למרות שבפועל הוא עשה הרבה פחות מהם לאורך כל השנה. גם לפי אמונתו.

אנחנו לא צריכים לחפור אחד בצלחת של השני. מאוד לא הייתי רוצה לראות בערוצים ובאתרים היהודים כתבות נוזפות על "החילונים שנוסעים באופניים ביום כיפור", מיד בצאת הצום, כמו שאני לא מתלהב מהריטואל השנתי של התדהמה המעושה והצבועה מנושא החרדים בצפירה. חלאס, די. זה לא בסדר, זה אפילו נוגד את דעת מנהיגי הציבור התורני, אבל חרדי שלא עומד בצפירה ומתפלל במשך כל השנה לעילוי נשמות הנפטרים הרבה יותר עדיף בעיניי מחילוני, שלא זורק רבע מחשבה על חללי השואה ומערכות ישראל במשך כל השנה, אבל בצפירה עומד דום מתוח במיוחד ומשתדל לא לצחוק.

האם הכתבה עניינה אותך?

כן (100%)

לא (0%)

0 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

עוד בחדשות חרדים:

ש

קריירה עם שליחות

בתיה קפלן היא מנהלת מרכז חרדי לנערות בסיכון, בוגרת תואר ראשון בחינוך מהקמפוס החרדי של אוניברסיטת בר-אילן וסטודנטית לתואר שני בחינוך וחקר המוח • "מי שיגיע לאוניברסיטה יופתע מהתמיכה ומהליווי שלהם זוכים הסטודנטים החרדים" (בארץ)

אסף מגידו|מקודם

במקום נאצות, הידברות

ישראל שפירא חושף כבדרך קבע מעיינות נדירים וקדושים ברחבי הארץ, אך שני חשיפות כאלו הובילו לתובנה עמוקה | לאחר שפרסם מעיין בקרבת יישוב דתי-לאומי במרכז הארץ - הוא חטף נאצות וניבולי פה | לא כך היה כאשר חשף את "מעיין חרשה", לשם נהרו ההמונים ואיתם הלכלוך. אחד התושבים פנה, דיבר יפה ובלי להכליל - ובני ישיבות התגייסו לבוא ולנקות את המקום - והתושבים יצאו מגדרם להלל ולשבח (חרדים)

||
7

 עֵץ חַיִּים הִיא

בין עתיק לנצחי: בית הכנסת עץ חיים בטבריה - השורשים העמוקים של הסנהדרין, סודות האר"י הקדוש, וחידוש היישוב היהודי על ידי רבי חיים אבולעפיה | מסע של אלפיים שנה אחורה בזמן אל לב הקדושה הטבריינית ומבט אל העתיד של מקום שנאמר עליו "מטבריא עתידין ליגאל" (היסטוריה)

|

אל תתלכלך בלכלוך של אחרים

הוא חיפש וחיפש בערמת המעטפות, ולא מצא את שמי. "בטח אשתו פספסה אותך, זה קורה לה לפעמים", הוא אמר בהלצה והוסיף: "עכשיו אני אעדכן אותה, ומחר אדאג שזה יהיה אצלך". הגעתי לביתי, ואז הטלפון צלצל. זה היה המזכיר, "ר' שמשון, דיברת איתה ממש עכשיו, היא אמרה שתיצור עימה קשר" (מגזין כיכר)

||
14

היסטוריה ואקטואליה

בספר מלכים מתואר היקף מלכותו של שלמה המלך בפסוק: "כִּי הוּא רֹדֶה בְּכׇל עֵבֶר הַנָּהָר מִתִּפְסַח וְעַד עַזָּה" | הפסוק מציין שני מקומות - תפסח ועזה - כגבולות שלטונו של שלמה | ההבנה המקובלת היא שתפסח היא עיר על נהר פרת, במזרח רחוק ואילו עזה נמצאת בפאתי הים התיכון בדרום מערב | אך אחד האמוראים סבר ש"תפסח ועזה" היו ערים סמוכות זו לזו | איך זה ייתכן? (מגזין כיכר)

|

שבוע ל'יבטל'.. 

בצל הכעס והמרמור בציבור הכללי על אי מענה בעניין הכרטיסים וההסעות למירון, הצלם א. אייזנבאך, לא לקח סיכון, וכבר יצא לתעד את מתחם 89 המוכן להילולא הגדולה, שם ידליקו המשפיע החסידי הרה"צ רבי אלימלך בידרמן ועוד אדמו"רים ורבנים כל אחד לפי דרגתו ומעלתו | צפו בתיעוד (חרדים) 

||
6

שבוע אחרי

מראות של הרס: שבוע אחרי השריפה בהרי ירושלים, הצלם ראובן סגרון חזר למקום השריפות, וחזר עם תיעודים מאלפי הדונמים שעלו באש בהרי ירושלים | השריפה הענקית שגרמה לנזק כבד לטבע, כאשר לפי ההערכות נשרפו בין 7,000 ל-10,000 דונם של שטחי יער | צפו בתיעוד (חדשות) 

||
1

הטור השבועי | פרשת אחרי מות קדושים

מדי שנה, אנו עוצרים בימים הללו, מורידים את קצב החיים, ונזכרים במחיר הכבד של שנאת חינם, ושואפים להיות טובים יותר זה לזה. המסר ברור: הסכנה הגדולה לעם שלנו לא מגיעה מבחוץ. השבר האמיתי מתחיל מבפנים, מחוסר הסובלנות, מהריחוק ומהשנאה (מאמרים)

||
2

עיכוב לא קל

קבוצה של 47 חרדים ארגנטינאים בדרך לישראל - כולל תינוקות וסטודנטים - מעוכבת זו היממה השניה בשדה התעופה באתיופיה בעקבות ביטולי הטיסות של החברות הבינלאומיות שנהבלו מהירי החות'י לנתב"ג (חרדים)

||
7
ש

הון עצמי נמוך

חברת גרין פארק, מהמובילות בישראל בתחום הייזום והבנייה, יוצאת במבצע ייחודי: קבוצת רכישה להקמת שכונה חרדית חדשה – מותאמת במלואה לאורח החיים החרדי, עם כל השירותים הקהילתיים שאתם צריכים: בתי כנסת, מוסדות חינוך איכותיים ומרכזים מסחריים (נדל"ן)

ציקי גל|מקודם

צפו בשיעור

בשיעורו על פרשת השבוע - פרשת אחרי מות - קדושים, מסביר הרב אברהם יוסף שוורץ, מהו המשל שהמשיל ר' אליהו לופיאן זצ"ל מבנייתו של מגדל שלום בתל אביב?וגם, "כַּמַיִם הַפָּנִים לַפָּנִים, כֵּן לֵב הָאָדָם לָאָדָם". מדוע לא נאמר "כְּמַרְאָה הַפָּנִים לַפָּנִים, כֵּן לֵב הָאָדָם לָאָדָם"? הרי רגילים להסתכל על הפנים במראה ולא במים?! (יהדות)

|

תלמיד חכם, ברגע!

אל תפספסו והצטרפו ליוזמה שבמסגרתה יתאפשר לסיים את הש״ס בתוך 14 חודשים בלבד | השיעור היומי נמסר על ידי הגאון הרב יעקב דוד סטפנסקי ונמשך כשלוש שעות | והיום: מסכת בבא קמא כ"ד-ל' | צפו בשיעור (יהדות)

|

בסיום הפגישה הדרמטית

ראש הממשלה נתניהו נפגש הערב בלשכתו עם יו"ר ועדת החוץ והביטחון חה"כ יולי אדלשטיין ויו"ר ש"ס אריה דרעי - כדי לנסות להשיג פריצת דרך במגעים לחקיקת חוק גיוס שיהיה מוסכם על החרדים | בסיום הודיע רה"מ על התקדמות חיובית במגעים (פוליטי)

||
28

מלחמת רוסיה-אוקראינה

תקרית ביטחונית חריגה נרשמה היום באומן, סמוך לציונו של רבי נחמן, שם שוהים בדרך קבע חסידי ברסלב ושאר מתפללים הבאים להשתטח במקום הקדוש | טיל מיירט שנורה כחלק מהמלחמה הניטשת בין אוקראינה לרוסיה נפל באזור וגרם לבהלה רבה | המרא דאתרא רבי יעקב ג'אן קרא לכל הבאים לעיר לשמור על זהירות ולהישמע להוראות הבטיחות (חרדים)    

|

אַשְׁרֵי הָעוֹמְדִים עַל סוֹדֶךָ

עשרה ימים להילולת הרשב"י, יצא צלם דוברות ההילולא דוב בער הכטמן לתעד את ההכנות האינטנסיביות לקראת הילולת הרשב"י בל״ג בעומר - וחזר עם גלריית תמונות מרהיבה מההכנות בשטח | צפו (חרדים)

||
3

איבד את ההכרה

כונני ההצלה והחירום הוזעקו למקרה חירום באחת הבריכות בבני ברק, שם גבר כבן 30 לא חש בטוב והתמוטט סמוך לשפת הבריכה | כעת מתבצעות פעולות החייאה מתקדמות על ידי הכוננים (חדשות חרדים)

||
16

מתוך ריקודים של שמחה

בירושלים נערך מעמד לחיים בכולל 'דרכי תורה' בחדרו של גאב״ד 'דרכי הוראה' הגאון רבי אשר וייס, בעל ה'מנחת אשר', מגדולי פוסקי הדור ומרביצי התורה, לרגל הוצאת ספרו 'מנחת אשר' חלק ל"ה | המעמד נערך בהשתתפות בכירי תלמידיו של הגאב"ד (חרדים)

||
2

בטקס לציון יום השחרור | צפו

הגרי"מ לאו השתתף בטקס שנערך בכנסת, לזכרון יום השחרור וההצלה מהנאצים ימ"ש, בדבריו בפני שרים וחכי"ם חיילי גדוד 'נצח יהודה', הוא תיאר התרגשות את נס הצלתו; "מיגור הנאצים הצליח רק בזכות עמידתו של כל העולם באחדות מולם. ועם ההודיה לבורא עולם עלינו להודות לשליחיו ובהם; ברית המועצות שהקריבה יותר מכולם ובהם כרבע מיליון יהודים שנלחמו בצבא האדום. אנגליה, ארה״ב ולכל מתנגדי הנאציזם" (חדשות)

||
1

לקראת ל"ג בעומר

לאחר חודשים רבים של הכנות, לפני זמן קצר התקיימה מסיבת עיתונאים, עם השר הממונה על ההילולה, מאיר פרוש, שהציג יחד עם המפקד את מתווה ההילולה השנה, שמבוסס על לקחי העבר ויישום ההמלצות של ועדת החקירה | זה המתווה המלא (חדשות חרדים)

||
5
ש

מרקם ייחודי

בעידן שבו הקהילתיות הופכת לנכס יקר ערך, פרויקט רמות קאנטרי מבית בית ירושלמי מציע הרבה יותר מסתם דירות יוקרה | הפרויקט, הממוקם בנקודה אסטרטגית בשכונת רמות, יוצר מרקם חיים ייחודי המשלב פרטיות עם תחושת שייכות קהילתית (נדל"ן)

כיכר בשיתוף רמות קאנטרי|מקודם
זמני היוםמזג אווירפנו אלינוקריירהמדיניות פרטיות