
כמידי שנה, התקיים מעמד נרגש של קבורת ספרי תורה תפילין ומזוזות פסולין בסמוך לחג מתן תורה, בבית העלמין באשדוד, במעמד המרא דאתרא הגה"צ רבי חיים שמעון פינטו, יו"ר המועצה הדתית הרב עובדיה דהן הרה"ג ר' חיים קלמנוביץ, הרב חיים בן חמו מרבני המועצה דהן וצוות רבני "גניזה קודש מרכזית" הרב גואל כהן יו"ר הועדה והרב מתיתיהו איגרי, רב מכון 'נצח זכריה' מיבנה.
הרבנים התאספו בחלקת "קבורת סת"ם" בסמוך לקברו של הרה"ג רבי ישראל אליזרע זצ"ל רבה של העיר כיובל שנים, שם נכרה בור גדול להטמנת כדי החרס, בהם כל שנה מוטמנים סת"ם שנפסלו, כונסו בכדי חרס ונאטמו בטיט כהלכה.
את המעמד פתח המרא דאתרא הגה"צ רבי חיים שמעון פינטו שדיבר על מעלת קדושת ספרי תורה שגם כשהם פסולין, בקדושתן הן עומדים ולכן שיבח ואמר שאתם עושים יקר וגדולה לכבוד התורה הקדושה.
עוד הזכיר על מעלת כתיבת ספר תורה שמובא בחז"ל שכאילו מביא ביכורים לבית המקדש לאחר שנשא דברים על הכנה לקראת חג השבועות כשעמד על כבוד התורה, והזכיר את העיתוי המיוחד של ערב חג מתן תורה, שקהילות הקודש ביהדות מרוקו, נהגו לכנוס יחדו את כל יריעות ספר התורה, התפילין והמזוזות שנכתבו בקדושה ובטהרה ונפסלו ברבות השנים, ולהכניסם בכדי חרס למען יעמדו ימים רבים, ולקיים ברוב עם את טקס הגניזה בשלושת ימי ההגבלה שלפני זמן מתן תורתינו ויש שנהגו ביום ז' באדר.
המרא דאתרא בירך את הרב עובדיה דהן שהוא ראש וראשון לכל דבר שבקדושה, על היוזמה הברוכה שהוא מתמסר לקדושה ולכבודה של התורה, עבור גניזת סת"ם בפרט ובכלל בכל השנה כולה לגניזה, שזה מתוך הערכה גדולה ואמיתית לכבודה של תורה שלא תתגלגל בחוצות.
כן העלה את הבעיה הקשה של ריבוי העלונים המחולקים כיום באלפים בכל בתי הכנסת, שזה גורם לבעיה גדולה שחלקם מתגלגלים בזלזול ומפריעים בתפילה, ובנוסף זה מצריך עבודה רבה להביאם לגניזה והכמות רק עולה מידי חודש בחודשו וזה מאוד יקר היום, וודאי לתת את הדעת על כך.
הרב סיים בברכה לכלל תושבי העיר, "אנו תפילה שהקב"ה יחיש לגאלנו, ויתיר החטופים ממאסרם במהרה ועל החיילים והפצועים שהקב"ה ישלח להם רפואה שלמה, ותחזינה עיננו בשובך לציון ברחמים, עם משיח צדקנו במהרה, נתבשר בבשורות טובות, ברכת חג שמח לכולם."
הרב עובדיה דהן יו"ר המועצה הדתית בדבריו אמר: "במשך שנים רבות במועצה הדתית שומרים על המסורת במצווה גדולה ויקרה זו של חשיבות וקדושת גניזת כתבי הקודש, ספרי תורה תפילין ומזוזות שנפסלו, ואמר שבכדים הללו מוטמנים גוילים של ספרי תורה, אבל אותיות פורחות באוויר ויש בהן קדושה".
הרב דהן הזכיר את מבצע בדיקת תפילין ומזוזות "חינם" מידי חודש בחודשו במועצה לתושבי העיר, אשר מאז אסון טבח שמחת תורה, יש התעוררות גדולה בציבור ורבים מגיעים בתדירות גבוהה למועצה על מנת לבדוק תפילין ומזוזות.
לסיום הרב דהן הוסיף על דבריו של המרא דאתרא, וקרא בהזדמנות זו לציבור הרחב: "מידי שנה נוספים עוד ועוד עלונים המגיעים לבתי הכנסת, יש להתבונן היטב ולראות מה מביאים לגניזה, לא כל עיתון פרסומי הוא ראוי לגניזה, בנוסף, יש להניח בשקיות רק את כתבי קודש, כדי לשמור על קדושת שמות הקודש ומאידך להביא את הגניזה בכבוד שלא יתבזו ולהכניסם לתוך התיבה, כדי שלא יעופו ברוח ויתגוללו על הארץ בבזיון".
את חתימת הברכות נשא הרה"ג ר' חיים קלמנוביץ רב מחלקת העירובין והנישואין, בדבריו עמד שבשולחן ערוך לא כתוב במפורש 'הלכות גניזה' אלא זה מוזכר בדרך אגב בהלכות בית הכנסת ובהלכות ספר תורה והסיבה לכך, שהיסוד הוא שנדע לקדש ולכבד את 'בית הכנסת' וכן לכבד את 'ספר התורה' שגם שהספר תורה או המזוזה נפסלו יש להם קדושה ונכבד אותם בגניזה הראויה להם כמובא בחז"ל על קדושתן של לוחות הברית שאפילו שנשתברו, לא פגה קדושתם, ושברי הלוחות הונחו בכבוד ובקדושה נעלית בארון הברית שמקומו היה בבית קדשי הקדשים – בחלק המקודש ביותר של בית המקדש.
לאחר אמירת הקדיש, ניגש הגר"ח פינטו יחד עם הרב עובדיה דהן והרבנים, הורידו את כדי החרס לבור הגניזה והרב חיים בן חמו הטמין את הכדים בזה אחר זה, לאחר מכן הגר"ח פינטו כיסה בעפר את הכדים.





























0 תגובות