לרגל היארצייט

הצצה חדשה: כך דאג הרב עובדיה לחמיו בערוב ימיו | ה'חברותא' נחשף

חבר לשכת הרבנות בהרצליה הגר"י נקי חושף את ה"חברותא" עם רבי אברהם פטאל זצ"ל, חותנו של מרן הראשון לציון הגאון רבי עובדיה יוסף זצ"ל, שהיום חל יום היארצייט שלו, בערוב ימיו | הספר שקיבל ממרן פעמיים, ההקדשה שהוסיף הנהג והבקשה של הרב פטאל: "שהוא יכתוב את ההקדשה" (אנשים)

מימין: הרב פטאל זצ"ל, משמאל: הגר"י נקי

היום, יום י"ט בתמוז, הוא יום ההילולא של רבי אברהם הלוי פטאל זצ"ל, חותנו של מרן הראשון לציון הגאון רבי עובדיה יוסף זצ"ל.

הרב פטאל נולד וגדל בחלאב שבסוריה. לימים היה רב בעיר אנטוכיה שבטורקיה, ובהמשך עלה לארץ ישראל עם בנותיו - אחת מהן היא הרבנית מרגלית, רעייתו לימים של מרן רבי עובדיה יוסף זצ''ל.

'כיכר השבת' חושף סיפור שטרם פורסם על דאגת חתנו ובתו של הרב פטאל אליו, ואת החברותא הצעיר שלמד עמו במהלך השנים.

הגאון הרב יעקב נקי, מרבניה הוותיקים של העיר הרצליה וחבר לשכת הרבנות בעיר, היה נער צעיר במתיבתא של ישיבת 'פורת יוסף' בקטמון שבירושלים בתחילת שנות השמונים.

בשנת תשמ"א הגיע לישיבה עוזרו של , ששימש אז כראשון לציון וכרב הראשי לישראל, ואמר שהוא מחפש שני בחורים כדי להביא אותם עמו בכל בוקר למניין האישי בביתו של הרב ברחוב ז'בוטינסקי בירושלים.

הרב יעקב נקי, מתלמידי הישיבה, התנדב למשימה בחפץ לב, יחד עם בחור נוסף. כך הם זכו לקרבה מיוחדת מהראשון לציון. מדי בוקר הם היו מתפללים עמו שחרית, ואחרי התפילה הרב נקי היה מקפל למרן את התפילין. הרב עובדיה היה משוחח עמו בהלכה, שואל אותו על ההלכות שלמדו בישיבה, ונהנה לראות את רמת הלמידה בישיבה.

הרב נקי מצדו היה מנצל את הזמן היקר הזה כדי לשאול את הראשון לציון שאלות שהבחורים היו שואלים.

לאחר התפילה הרבנית מרגלית הייתה מפצירה בהם להישאר לארוחת בוקר עם הרב, ופעמים היו נשארים לשבת עמם.

יום אחד, הרב והרבנית יחד ניגשו לרב נקי ואמרו לו שמכיון שאביה של הרבנית מרגלית נמצא בבית אבות בקטמון, אם הוא יכול להביא לו מדי יום ארוחת צהרים מבושלת בקופסאות. הרב נקי נעתר בשמחה, וכך מדי יום ביומו הוא היה מביא את האוכל בקופסאות לרב פטאל, ומשיב למחרת בשחרית את הקופסאות של היום הקודם. כך זה נמשך במשך תקופה.

לאחר זמן, שוב ניגשו אליו, ושאלו אותו: כיון שעיניו של הרב פטאל כבדו מזוקן והייתה קשה עליו הקריאה, אם אפשר שהוא ילמד עמו מדי יום כשעה. הרב נקי נעתר בשמחה. הוא ביקש רשות מהישיבה, ולאחר שהרשות ניתנה - החל בלימוד עמו.

ראשית הרב פטאל התעניין באורחות חייו של הבחור הישיבה הצעיר, ולאחר שהיה שבע רצון הביע את הסכמתו ללימוד. וכך מדי יום היו לומדים יחד, הלכה וזוהר.

יום אחד אמר לו הרב פטאל: "ברצוני להודות לך. יש לי את הספרים שלי "ויאמר אברהם" (שכתב הרב פטאל), אך קשה עלי מלאכת הכתיבה, אביא לך את הספרים, ותבקש מחתני הראשון לציון שיכתוב לך הקדשה, ואני אצרף את חתימתי עליה".

וכך אכן עשה. הרב עובדיה כתב את הקדשתו, והרב פטאל הוסיף בתחתית: "הצעיר אברהם פטאל" (מצורף צילום ההקדשה).

ההקדשה של הרב עובדיה עם חתימת חותנו למעלה
הספר של הרב פאטל

הרב נקי מספר אפיזודה נוספת שזוכר: לקראת פסח נתן הרב עובדיה יוסף לרב נקי הצעיר את ספרו 'חזון עובדיה' על פסח עם הקדשה אישית.

הנהג של מרן, שלא ידע על כך, נתן גם הוא את הספר כמתנה לרב נקי וסיפר על כך לרב עובדיה. הרב עובדיה חייך בהנאה: "אני כבר נתתי לו. מכיוון שגם אתה נתת, אז אכתוב גם על זה הקדשה, ואתה תצרף את חתימתך על זה".

כך היה במשך שנת תשמ"א עד סמוך לפטירתו של הרב פטאל ביום י''ט תמוז.

ההקדשה של הרב עובדיה על חזון עובדיה
ההקדשה השניה על אותו הספר יחד עם חתימת הנהג
כריכת הספר שקיבל הרב נקי ממרן

בשנת תשמ"ט יצא הרב נקי בשליחות הרבי מליובאוויטש להרצליה, והתמנה מיד לרבנות שכונת יד התשעה בעיר. הרב הלוי, רב העיר, מינה אותו לשמש כאחראי מחלקת הנישואין בעיר והוא שימש כיד ימינו.

יום אחד התעוררה שאלה מסובכת על חופה וקידושין. הרב נקי התקשר לאחיו הרב יהודה נקי, ששימש כמזכירו האישי של הראשון לציון הרב עובדיה יוסף, וביקש ממנו שישאל את הרב מה לעשות. הרב עובדיה השיב שבדיוק הוא מתעסק בנושא, והוא ישמח שהרב נקי יבוא אליו מהרצליה לספר כיצד עובדת מחלקת הנישואין ובכלל לספר על החופות בעיר. הרב נקי נפגש עם הרב עובדיה, ששמח להעלות זכרונות מימי קדם והתרשם רבות מעבודת הקודש בהרצליה.

על דמותו של חותנו סיפר הרב עובדיה עצמו בהספד שנשא עליו ונדפס בספר חזון עובדיה תעניות: "מר חמי המנוח זצ"ל עסק בתורת הח''ן אצל הרה"ג המקובל רבי מרדכי שרעבי זצ"ל עם עוד כמה תלמידי חכמים, ומכללם הרה"ג רבי משה עדס זצ''ל, ששתו בצמא את דברי הרב המאור הגדול מגדולי הדור בקבלה. ומר חמי היה מהאריות שבחבורה ועסיק באורייתא תדירא ולא מחזיק טיבותא לנפשיה.

"כל ימיו היה עוסק במצות ובמעשים טובים, וכהנה רבות ונצורות, זכה וזיכה את הרבים, זכות הרבים תלוי בו, והכל לשם שמים, ואדרבה היה נותן מכיסו לשיעורי תורה ולישיבות.

"המנוח זכה להרבות צדקות עם עמלי תורה, לכן זכה לשיבה טובה. המנוח עסק בחינוך ילדי ישראל ללמדם חכמה ודעת ויראת שמים, וכשראה איזה תלמיד סוטה מדרך הישרף היה שם נפשו בכפו להשפיע עליו בדרכי נועם לחזור למוטב . . פעם נזדמן לי לראותו כמה הוא טורח ומשקיע כחו על זה, הייתי טוען בפניו, אדוני, מה אתה לוקח ללב כל כך, וענני לאמר, לא אוכל למעול בתפקידי ולעשות מלאכת ה' רמיה, כי אני חייב ללמדם ולחנכם לא רק תורה, אלא גם יראת ה' טהורה".

יהי זכרו ברוך.

האם הכתבה עניינה אותך?

כן (100%)

לא (0%)

תוכן שאסור לפספס:

0 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

2
ישר כח. אין על הרב נקי.
אלי מהרצליה
1
הרב יעקב נקי, איש יקר צדיק, ובכלל ממשפחת נקי הצנועה והאצילה.
ניר בזק

אולי גם יעניין אותך:

עוד בחדשות חרדים: