היסטוריה ואקטואליה

יופייה של שווייץ מול יופייה של ירושלים; המחלוקת של 'בעלי המוסר'

מסתבר שישנן גישות שונות בין רבותינו גאוני תנועת המוסר בדור האחרון, הגר"מ שפירא להגר"ש וולבה בכל הענין של יופי ארץ ישראל לעומת הרי האלפים בשווייץ (היסטוריה)

ישראל שפירא | כיכר השבת |
ירושלים ושווייץ (צילום: שאטרסטוק)

פרק א': בבין הזמנים קיץ תשפ"ב פרסמנו מחקר תורני אודות גישתם של גדולי וצדיקי הדורות אודות הרי ארץ ישראל שגלו בעקבות חורבן בית המקדש, לחוץ לארץ - לעבר הרי שווייץ כדלהלן:

1. הרבי 'היטב לב' מאוהעל וסיגט סבר שבמקומות הנופש יש ניצוצות שעל הצדיקים לתקן, וכך סבר לפניו האריז"ל הקדוש.
2. הרבי השר שלום מבעלזא, סבר ששווייץ נטלה את הנוף המרהיב / אווירה הצח של ארץ ישראל.
3. הגאון רבי משה שפירא זצ"ל סבר כהרבי מבעלזא שהרי ירושלים במקורם הם הרי שווייץ והם גלו לאחר חורבן הבית, וכראיה הביא את מאמר חז"ל "תשעה קבין של יופי נטלה ירושלים", ולא יתכן שדברי חז"ל סותרים את המציאות[1].

לעומתם, הרבי מערלוי, ור"י חברון הגר"י סרנא סברו שיופי ארץ ישראל הוא יותר מהרי שווייץ, למרות המציאות שנראית בעיניים כדלהלן:

4. הגה"ק רבי יוחנן סופר האדמו"ר 'אמרי סופר' מערלוי זצוק"ל סבר שאסור לומר שהרי שווייץ יפים יותר מהרי ארץ ישראל, ואף תלמידו ביאר שאירע שהרבי התפעל מהרי שווייץ מבחינת 'מה רבו מעשיך ה'", והוא נפל מחמת כן.
5. ראש ישיבת חברון הגאון רבי יחזקאל סרנא זצ"ל הביע התפעלות מיופיה של ארץ ישראל, ובכתב בארוכה על יופיה של הכינרת והר החרמון, והדגיש שיופים של הרי שווייץ אינו מן האמת.

במשך שנה תמימה עסקנו ולמדנו סוגיה חשובה זו בעניין הרי ארץ ישראל שגלו להרי שווייץ, והריני להגיש בפני גולשי כיכר השבת, שיושבים כעת בהרי הנופש שלהם (מי בהרי הגליל, ומי בהרי שווייץ  - שיש דעות שהם הרי ארץ ישראל).

ירושלים במבט מהר הצופים (צילום: שאטרסטוק)
שווייץ (צילום: שאטרסטוק)

מרן המשגיח הגר"ש וולבה זצוק"ל

משעלה מרן המשגיח הגר"ש וולבה לארץ ישראל, הוא ביקר בהר הצופים, והשקיף על המדבר והרי מואב והתרגש ביותר.

את התפעמותו מהרי ארץ ישראל העלה המשגיח על הכתב, תוך שהוא מדגיש שאין לשלוח תמונות מנופי הארץ, כיון שתמונה אינה משקפת את המציאות הנפלאה של יופי ארץ ישראל, וכך דבריו:

"היום הייתי על הר הצופים, משם רואים את כל ירושלים, והרבה יותר רחוק, עד ים המלח, והרי מואב. איזה מראה נהדר! באמת לא כדאי לשלוח מפה תמונות, כי סוף סוף על התמונות לא רואים מאומה, הנפלא בארץ זו הוא האויר. רואים, למשל, למרחקים מהר הצופים ונדמה שהכל קרוב מאד, ע"י האויר צח ובהיר מאד, וסביב להעיר ההרים הערומים".

ממשיך וכותב הגר"ש וולבה על ירושלים, הר הצופים ש"אין להם דמיון להרים בשווייץ", וכך דבריו:

"ירושלים גבוהה 800 מטרים על הים, הר הצופים אולי גבוה 1000 מטרים, ההרים שרואים סביב לירושלים אין להם שום דמיון להרים בשווייץ, הרים אלו לא מעוררים רגש של עדינות, נעם ויופי כמו בשווייץ, אלא רגש שעליהם מתהווה רוחנית מופשטת. יכולים להצטייר שעל הרים האלו מקבלים נביאים את נבואתם, חכמי התורה את סודם, גבורי הרוח את גבורתם". (אגרות וכתבים להגר"ש וולבה ח"ב עמוד שכד).

בנוגע לפולמוס אלו הרים יותר יפים - הרי ארץ ישראל או הרי האלפים בשווייץ, כתב הגר"ש וולבה בהאי לישנא:

"אנחנו, בני תורה, קשורים בארץ ישראל בכל נימי נפשינו. אין בישוב ציבור אשר כל כך התנער מכל נעימות הגולה כציבור לומדי תורה. מה לנו קב היופי האחד שנטלה שווייץ לעומת תשעה הקבים שנטלה ירושלים ומה לנו הנוף של סנט מוריץ ולוגנו לעומת צפת וטבריה! ויותר מזה: גם קריירה באמריקה אינה קוסמת לנו, ומה לנו חיים נוחים בגולה לעומת פת קיבר בארץ ישראל!" (דעת שלמה להגר"ש ולבה, אלול, עמוד תס).

נמצאנו למדים על גישות שונות בין רבותינו גאוני תנועת המוסר בדור האחרון הגר"מ שפירא להגר"ש וולבה בכל הענין של יופי ארץ ישראל לעומת הרי האלפים בשווייץ:

הגר"מ שפירא סבר שהרי שווייץ יותר יפים מהרי ארץ ישראל, ומפאת עדות חז"ל שתשעה קבין יופי שנטלה ארץ ישראל לעומת שווייץ, הסיק כשיטת הרה"ק מבעלזא שבמקור הרי האלפים היו בארץ ישראל, והם גלו לשווייץ בחורבן הבית.

הגר"ש ווולבה לעומתו ראה בהרי ארץ ישראל יופי יותר מהרי שוויץ, והבין כפשוטו כמשמעו את אמרת חז"ל שעד ימינו יש תשעה קבין של יופי בהרי ארץ ישראל, לעומת קב אחד בלבד בהרי שוויץ.

[1] שיטות אלו של גדולי ישראל הם הסבר לתלמידים שתמהים כיצד התורה כתבה שארץ ישראל יפה יותר מכל הארצות, לעומת המציאות שנראית לנו אחרת. כמו כן שיטות אלו מסבירים ומבארים מדוע צדיקים נזקקים לנסוע לנפוש בחו"ל, ולא נשארים בארצנו הקדושה (היציאה לחו"ל כמובן שנויה במחלוקת האם מותר או אסור).
  • לתגובות, הערות, הארות, וכן לשליחת חומרים, מסמכים, ורעיונות למאמרים העוסקים בתחום היסטוריה יהודית, נא לפנות לכתובת אימייל: sisraerl@gmail.com

הכתבה הייתה מעניינת?

תוכן שאסור לפספס

0 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

טוען תגובות...
תוכן שאסור לפספס

עכשיו בכותרות
הנקראים ביותר
המדוברים ביותר