בבניין אבן רגיל למראה ברחוב חזון איש בבני ברק, שוכנת קפסולת זמן. מאחורי דלת פשוטה של "תלמוד תורה תשב"ר", היכן שקולות של לימוד ילדים ממלאים את האוויר, נפתח בפני המבקרים פתח לעולם אחר. ירידה במדרגות מובילה למסע תת-קרקעי, רב-חושי ומרגש, שבו דפיקות הלב של ההיסטוריה נשמעות בבירור. זהו סיפורו של מרכז המבקרים "בית מרן החזון איש", מיזם שקם כדי להחיות את דמותו של הענק שעיצב את עולם התורה בארץ ישראל.
הניצוץ בחדר הקטן
הכל החל, כפי שסיפורים גדולים רבים מתחילים, בחדר אחד קטן וצנוע. במשך עשרות שנים, חדרו המקורי של החזון איש נשמר כפי שהיה בתוך מבנה תלמוד התורה.
לפני כחמש שנים, עם כניסתו של הרב סטנייצקי לתפקידו בהנהלת תלמוד תורה תשב"ר השוכן בביתו של מרן החזון איש, הוא נחשף לכוח המשיכה המגנטי של המקום. "מדי פעם היה מגיע יהודי ומבקש לראות את החדר," הוא מספר. "יום אחד הגיע ראש ישיבה חשוב, נכנס לחדר והתפלל שם בלהט. כששאלתי אותו למעננו, הוא ענה: 'אני מתפלל שהתלמידים שלי יבינו את השיעור'. הבנתי שיש כאן משהו שחורג מגדר ההיסטוריה. יש פה כוח רוחני חי ופועם".
ההבנה הזו הציתה חלום: להפוך את האוצר הנסתר הזה לנחלת הכלל. הרעיון הראשוני היה צנוע – ליצור כניסה נפרדת כדי לא להפריע לסדר יומם של ילדי החיידר. אך עד מהרה, החלום הקטן תפח לממדים של מפעל. "התחלנו לחפור, והקב"ה פשוט עזר לנו," הוא מתאר בהתרגשות. "מפתח כניסה אחד, זה הפך למרכז של כ-400 מטרים מתחת לאדמה".
לרכישת כרטיסים למרכז חזון לדורות לחצו כאן>>>>
במבצע הנדסי מורכב ומלא מחשבה, הוגבהה כל חצר תלמוד התורה כדי לא לגזול, חלילה, ולו סנטימטר אחד משטח המשחקים של הילדים. כך, מתחת לחצר התוססת, נבנו שתי קומות שלמות המוקדשות למסע חייו של החזון איש.
מעיירה נידחת ללב האומה
החוויה במקום אינה סיור מוזיאוני סטנדרטי; זהו מסע בזמן. המבקרים יורדים אל תוך העבר, ומוצאים עצמם בעיירה קוסובה שבמולדובה, מקום הולדתו של הגאון. סרטון מולטימדיה מרהיב בן 8 דקות, אשר צולם במיוחד בנופי ילדותו, יחד עם תפאורה אותנטית ופסקול סוחף, יוצרים תחושה של התנתקות מההווה והתחברות לשורשים. משם, המסע ממשיך בין תחנות חייו: וילנה, "ירושלים דליטא", שם התגבשה גדולתו בתורה, והלאה אל נמל יפו ביום עלייתו ארצה, רגע מכונן של חזרה למולדת.
תכנית נהדרת לבין הזמנים - כנסו >>
בחדרו של הגאון: קדושה, ענווה ופתקאות קטנות
שיאו של המסע הוא ההגעה לקומת הדירה המשוחזרת. שם, ניצב חדרו של החזון איש, צנוע ופשוט, משוחזר עד לפרט האחרון: מכונת הדפוס מסוג 'גסטטנר' עליה הדפיס את ספריו, המיטה הפשוטה, וכמובן, השולחן המפורסם. על השולחן מונחים קנקן מים וכוס אחת בלבד – זכר לפגישתו ההיסטורית עם דוד בן גוריון, אז דאג החזון איש שלא ייכשלו באיסור כלשהו.
לצד החדר שלו, שוחזר גם חדרו של גיסו הקדוש, הסטייפלר זצ"ל. אך אחד הגילויים המרתקים ביותר נוגע לפתקאות קטנות, ה"קוויטלאך". "יש שחושבים שקוויטלאך זה עניין לחסידים," אומר הרב סטנייצקי בחיוך, "אבל בביתו של החזון איש מצאו שקים שלמים מלאים בפתקאות כאלו, של יהודים מכל החוגים שבאו לשפוך את ליבם ולבקש ישועה. הוא היה הכתובת של כולם".
בחדר הסמוך, מיצג "אוצר הסופרים" פורש בפני המבקרים את מורשתו ההלכתית הכבירה, וממחיש כיצד פסיקותיו המכוננות, כמו בעניין קו התאריך או שנת השמיטה, עיצבו את חיי הדת בארץ ישראל.
מורשת של איחוד והשראה
יותר מכל, המרכז מבקש להנחיל את דמותו של החזון איש כמאחד לבבות. "הפסיפס האנושי שמגיע לכאן הוא ההוכחה הגדולה ביותר," אומרים במקום. "לראות כאן חרדי ליטאי וחסידי לצד ספרדי ודתי לאומי, וכולם יוצאים מרוגשים ומרוממים- זה מראה שהכוח של המקום הזה הוא לא שלנו. זה פרויקט שרק בורא עולם יודע לעשות".
החזון איש לא היה רק פוסק הלכה; הוא היה האדריכל של דמות ה"בן תורה" הארץ-ישראלי. הוא זה שעיצב את האתוס, את הרצינות, את ההופעה ואת המסירות המוחלטת ללימוד.. הוא בנה יסודות של תורה ויראת שמיים שהחזיקו ומחזיקים את היהדות החרדית בארץ ובעולם עד ימינו אנו.
היום, 70 שנה לאחר פטירתו, מורשתו ממשיכה לפעום בעוצמה מתחת לאדמת בני ברק. המסע במרכז המבקרים אינו רק שיעור היסטוריה; הוא מפגש חי עם נשמה גדולה, חוויה המותירה את המבקרים נפעמים, מחוזקים, ועם הבנה עמוקה יותר של הכוח והיופי הטמונים בעולם התורה.

תודה והכרה
התודה והברכה לעיריית בני ברק, באמצעות אגף יזמות וכלכלה ואגף אסטרטגיה, אשר הטתה כתף והעניקה שיתוף פעולה מלא ומקיף לפרויקט. הן בסיוע ביזום והן בסיוע כלכלי בנפש חפצה, כיאה לעיר שזוכה להיות משכן לביתו ופעילותו של מרן החזון איש.
0 תגובות