מגזין 'כיכר'

הניגונים שמדליקים את האש: מסע בעקבות השירים של ל"ג בעומר

הפיוט שלו 46 גרסאות ולחנים שונים לפיוט, השיר שנכתב לפני 140 שנה ושיר הילדים שהגיע בכלל ממקום אחר | חוקר המוזיקה היהודית, מבקר המוזיקה של 'כיכר השבת', נתנאל לייפר, בכתבה מיוחדת לל"ג בעומר על שורשי הניגונים שהפכו לפס הקול של הילולת רשב"י (מגזין מוזיקה)

מירון (צילום: David Cohen/Flash90)

ל"ג בעומר, חג האש ותורת הסוד, מביא איתו לא רק מדורות וריקודים אלא גם עושר של ניגונים ופיוטים שנשמעים מכל פינה סביב קברו של רשב"י במירון ובהילולות השונות. יצאתי למסע בניסיון להתחקות אחר מקורותיהם של כמה מהשירים שהפכו לפסקול ההילולה.

"בר יוחאי"

הפיוט "בר יוחאי", אחד משיאי שירת ל"ג בעומר, נכתב לפני כ-500 שנה על ידי רבי שמעון לביא, מקובל וגדול רבני צפון אפריקה. הפיוט אומץ בכל קהילות ישראל, ממרוקו ועד חאלב, והוא גם חלק בלתי נפרד משירת הבקשות בירושלים שם הוא מושר מידי ליל שבת בשבתות החורף.

>> למגזין המלא - לחצו כאן

בספרייה הלאומית נסקרו לא פחות מ-46 גרסאות ולחנים שונים לפיוט, אך המנגינה המוכרת ביותר, לדעת החוקרים, נולדה במזרח אירופה, ומשם עברה לכל העדות – ספרדים, אשכנזים, חסידים ובני קהילות המזרח, שממשיכים לשיר אותה בהתלהבות גם היום.

"ואמרתם כה לחי"

פיוט בן 140 שנה שכתב "הבן איש חי", רבי יוסף חיים מבגדד, ונושא בתוכו עומק קבלי מובהק. אגדה מסורתית, כפי שהביא יוסי הגלילי, מספרת כיצד הופיע הבן איש חי בעצמו במירון בל"ג בעומר בעת ביקורו בארץ ישראל, כשהוא נישא על כתפי ההמון, והשמיע לקהל את לחן הפיוט: "ואמרתם כה לחי, אדוננו בר יוחאי...".

לפי עדותו של רבי יוסף טובול, שיוסי הגלילי האזין לו בילדותו, הבן איש חי ענד טס כסף שעליו חרוטות מילות הפיוט, ושינן בפני ההמון את המילים והלחן. מעניין לציין כי דווקא בקהילת בבל המקורית של הבן איש חי השתמרה גרסה שונה מהלחן המוכר, בעוד שבקהילות החסידים באירופה ובקהילת קוצ'ין שבהודו השתמרו מנגינות עם דמיון ברור לנוסח המוכר לנו כיום.

הבית "סיני סיני", מתוך הפיוט "ואמרתם כה לחי", זכה גם ללחן חדש ומודרני בביצועו של אהר'לה סמט והמלחין מוטי אילוביץ', השיר הפך ללהיט חתונות ונשמע כיום גם מחוץ למעגלי ההילולה.

"אמר רבי עקיבא"

המשנה ממסכת יומא זכתה ללחן מזרח אירופי שהפך לאחד מהניגונים המזוהים ביותר עם מירון ול"ג בעומר, מושר בהתלהבות אדירה במעגלים סביב המדורות.

בהמשך, הצליח מרדכי בן דוד להכניס לחן חדש של ר' שלמה קאליש למילים. השיר מתוך האלבום "כולם אהובים" הפך ללהיט מידי, ומושמע מאז בהילולות רבות.

"אשרינו מה טוב חלקינו בהילולה דבר יוחאי"

פיוט מאת ר' יוסף לייב שפירא מצפת (נפטר תשי"א), שניכר כי שאב השראה מלחן "אמר רבי עקיבא". זו דוגמה מרתקת כיצד פיוט "צעיר" יחסית, הופך לחלק בלתי נפרד מהשירים הקלאסיים של מירון ואין הילולת רשב"י בלעדיו.

"לכבוד התנא האלוקי" / "מה לכם פה ומי לכם פה"

'מה לכם פה ומי לכם פה' הוא פיוט נוסף שכתב ר' יוסף לייב שפירא, ונחשב לחלק בלתי נפרד מהטקסים והפיוטים סביב הילולת מירון. המנגינה מיוחסת לחסידות רוז'ין ומשותפת גם לפיוט "לכבוד התנא האלוקי", שמקורו אינו ידוע.

סביב שיר זה יש המותחים ביקורת על כך שרבים הוגים את המילה "הָאֶלוֹקַי" בפתח, הגיה שממנה ניתן להבין שהתנא הוא אלוקים ח"ו. על פי הכללים הידועים, יש להגות "הָאֶלוֹקִי" בחיריק, אם כי בניקוד זה נהרסת החריזה של הפיוט.

המעניין הוא שהלחן הזה, אותו שרים אלפי החוגגים בשיא ההילולה עם הדלקת המדורה המסורתית של חסידות רוז'ין, משמש גם במקרים רבים כנעימה לקטע מתהילים: "פתחו לי שערי צדק אבוא בם אודה יה" (תהילים קי"ח). גם כאן אנו רואים דוגמה חיה לנדידת מנגינות ממסורת למסורת ומשם אל מירון. ישנה מנגינה נוספת למילים גם בחסידות תולדות אהרון.

"במירון שם רבי שמעון"

מעטים יודעים, אך הלחן הפותח של השיר שמושר בגני הילדים החרדים כבר שנים רבות, מבוסס על הלחן של "בר כוכבא" שחיבר מרדכי זעירא בשנת 1929 למילותיו של לוין קיפניס. השיר נכתב במקור בניסיון להעניק לל"ג בעומר נופך ציוני שלא קשור להילולה של רבי שמעון בר יוחאי. מסתבר שגננת אחת החליטה לאמץ את מנגינת הבית לטובת רבי שמעון כשמקור הפזמון אינו ידוע לי.

מצאתי תיעודים לביצוע המנגינה גם במירון, אך ללא המילים, רק כמנגינה אינסטרומנטלית. באחד המקומות ראיתי שמכנים את הניגון - "ניגון שחרור הגליל".

מי שרוצה לשמוע ביצוע מוקלט של השיר, יכול לשמוע אותו באלבומו של יעקב שוואקי "היו זמנים" במחרוזת "מזרחית", בדקה 9:36.

המעבר של המנגינה מחגיגות ציוניות-חינוכיות בארץ ישראל אל חצרות החסידים והריקודים סביב קבר רשב"י, הוא דוגמה מרתקת לגלגולו של ניגון במסורת היהודית.

המחרוזת מזרחית של יעקב שוואקי

>> למגזין המלא - לחצו כאן

  • להערות, הארות והמלצות למדורת ל"ג בעומר מאירה אך לא שורפת: nl@kikar.co.il

האם הכתבה עניינה אותך?

כן (55%)

לא (45%)

תוכן שאסור לפספס:

0 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

אולי גם יעניין אותך:

עוד במגזין:

מגזין 'כיכר'

הניגונים שמדליקים את האש: מסע בעקבות השירים של ל"ג בעומר

הפיוט שלו 46 גרסאות ולחנים שונים לפיוט, השיר שנכתב לפני 140 שנה ושיר הילדים שהגיע בכלל ממקום אחר | חוקר המוזיקה היהודית, מבקר המוזיקה של 'כיכר השבת', נתנאל לייפר, בכתבה מיוחדת לל"ג בעומר על שורשי הניגונים שהפכו לפס הקול של הילולת רשב"י (מגזין מוזיקה)

נתנאל לייפר|
ש

ממוקד ומעשי

הרבנים שמצליחים בענק בזכות השיטה המהפכנית

שיטת "שש הנקודות" היא הדרך המהפכנית שמאפשרת לרבנים להצליח בלימודי רבנות במהירות וביעילות | השיטה מציעה כלים מעשיים שמובילים לתוצאות מרשימות – גם למי שמתקשה להוציא תעודת רבנות בדרך המסורתית (חרדים)

כיכר בשיתוף מ.ל.מ|מקודם

מגזין 'כיכר'

חיכינו וחיכינו ו...? קצת 'פרופורציה' // ביקורת אלבום

מבקר המוזיקה של 'כיכר השבת', נתנאל לייפר, בטור ביקורת על אלבום הבכורה המצופה של קובי ברומר, האם הציפייה הייתה שווה ומדוע בכלל בסוף יוצא רק EP? | וגם, איך היה מופע הבכורה של דוד בן ארזה? (מגזין כיכר)

נתנאל לייפר||
15

ספיישל פורימי נדיר

"משתה הפורים" של 'המבקר': מיטב היוצרים יוצרים שיר חדש לפורים באולפן | שלב אחר שלב

כזה עוד לא היה! מיטב היוצרים במוזיקה היהודית מתארחים באולפן 'כיכר השבת' במסגרת "משתה הפורים" של תוכנית 'המבקר' ויוצרים יחד שיר פורים חדש ומקורי, שתוכלו לרקוד איתו גם בסעודת הפורים | הצטרפו עכשיו ליצירת השיר באולפני כיכר (המבקר)

נתנאל לייפר||
8

מגזין 'כיכר'

'כיכר השבת' מקפיצים לכם את סעודת הפורים עם המחרוזות שאהבנו | 3 שעות של מוזיקה

רוצים לרקוד בסעודת הפורים? 'כיכר השבת' מציג בפניכם את מחרוזות הפורים החדשות עם מיטב להיטי החג בגרסאות מלהיבות במיוחד | למעלה משלוש שעות של מוזיקת ריקודים משמחת (מגזין מוזיקה)

נתנאל לייפר|

מגזין 'כיכר'

הקפיצה של שמוליק סוכות לאלבום שלם, מוכיחה את עצמה? // ביקורת אלבום

שמוליק סוכות הוא ללא ספק הכוכב העולה של המוזיקה החסידית בשנתיים האחרונות, משהו בקול החם והמרגש הזה עושה טוב להרבה אנשים | מבקר המוזיקה נתנאל לייפר האזין לאלבום החדש שלו וחזר עם תבונות (מגזין כיכר)

נתנאל לייפר||
29
ש

קוצרים הצלחות

משבר ההייטק מאחורינו? הבשורה הגדולה לציבור החרדי

למרות שמועות על קשיים בהשתלבות במשרות הייטק ברחבי הארץ, התוכנית החרדית ממשיכה לקצור הצלחות | "יש לנו מאות "שגרירים" בדמות בוגרים שמסייעים להניע את מערך ההשמה המפואר שיצרנו" | הצטרפו למחזור 17 ותוכלו ליהנות ממימון מלא ואווירה תורנית (לימודים)

כיכר בשיתוף jbh|מקודם

מיוחד לט"ו בשבט

מדריך השירים המושלם לחג האילנות: כל הלהיטים

רוצים להרגיש את ראש השנה לאילנות? מבקר המוזיקה של 'כיכר השבת', נתנאל לייפר, אסף עבורכם את מיטב שירי טו' בשבט מכל השנים (מגזין מוזיקה)

נתנאל לייפר||
1

מגזין "כיכר"

אכזב או הרשים? כשנמואל כבש את רמת גן // ביקורת מופע

נמואל, מגדולי הווקאליסטים של המוזיקה היהודית, ערך מופע סולו ראשון בתיאטרון רמת גן עם מיטב להיטיו מכל הזמנים | מבקר המוזיקה של 'כיכר השבת', נתנאל לייפר, היה שם כדי לספר לכם אם הזמר עמד בציפיות (מגזין מוזיקה)

נתנאל לייפר||
10
ש

בהוד השרון- המלאי מוגבל

בהזדמנות: השקעה עם הון עצמי של 95,000 ש"ח בלבד!

נופי מגדיאל, שכונת המגדלים החדשה שתקום בהוד השרון, נפתחה הרשמה שקטה למשקיעים לבעלי הון עצמי של 95,000 ש"ח בלבד! מלאי הקרקעות מוגבל למכירה במחיר הנוכחי, לכן כל הקודם זוכה! (נדל"ן)

כיכר בשיתוף נקסוס|מקודם