מתפתחים עם מאוחדת

אפשר לחשוב על קיץ בלי גלידה קרה?

מה משותף לילדים ומבוגרים? הכוכבת של הקיץ - הגלידה. בחג השבועות, לפני שנגיש את הקינוח האולטימטיבי לשביעות רצונם של כלל הסועדים, כדאי לברר: האם אפשר לשלב גלידה בתזונה נבונה לילדים? אז התשובה היא: הכל אפשרי, אבל במידה (הורים, שיווקי)

מקודם |
לתת או לא לתת לילד גלידה, זו השאלה. אילוסטרציה (צילום: שאטרסטוק)

גלידה קרירה מרעננת, אי אפשר כמעט לדמיין קיץ בלעדיה. אותה גלידה, עתירת הקלוריות, מצויה אצל בני האדם עוד מימים עברו, והופכת אותנו מחיות בג'ונגל לבני אדם מאושרים.

קצת היסטוריה

מסתבר שאת הגלידה של הקיץ המציאו בכלל הסינים. התהליך מבחינתם היה פשוט: ערבוב שלג או קרח טחון עם ממתיק וחומרי טעם, וככה נוצר למעשה "הסורבה".

במהלך השנים, פרץ הקינוח הקריר את גבולות החומה הסינית והגיע אל הפרסים והערבים, אשר נהגו לערבב לערבב משקה המורכב מפרות, דבש בתוספת פתיתי שלג. הם קראו לזה "שרבט".

בכל פעם שהקיסר בסין חפץ במשקה קריר, שלחו משלחת מיוחדת למקומות גבוהים ומושלגים, חצבו בהרים עבורו גושי קרח ענקיים להכנת המתכון המנצח והטעים.

לפני 800 שנה בערך, הביא עמו מרקו פולו לאיטליה את "סוד המזרח הרחוק" - צינון נוזלים ללא צורך בקרח, ומה שהתקבל הוא המשקה הברד של ימינו.

הקיסר הסיני שחפץ בשלגון (אילוסטרציה: shutterstock)

בתחילת המאה ה17 הגיעה הגלידה במסעה ההיסטורי לצרפת. אשתו של מלך צרפת, קתרינה, הביאה איתה עשרות טבחות איטלקיים והם לימדו את הצרפתים איך מכינים גלידת פרות אמתית.

הצרפתים פיתחו את המתכון ולאחר כמה שנים המציאו את קרם הבסיס לגלידה שאנו מכירים. הקרם העשיר הכיל חלמוני ביצים, סוכר וחלב או שמנת. מלך צרפת, הנרי השני, כל כך התלהב מהמעדן ושילם לטבח הון על מנת שלא יגלה את הסוד. אולם לאחר מות המלך, פרסם הטבח את המתכון וככה הוא שודרג עם שוקולד, קפה ואגוזים.

לפני 100 שנה, התפתחו בתחום הגלידה שלוש המצאות עולמיות: גלידה מצופה שוקולד, גלידה על מקל, ושלגון קרח שהתחיל את דרכו כלימונדה קפואה. מאז, הגלידה הפכה למוצר האהוב והנצרך, כמעט פריט חובה, בכל מקפיא בימי הקיץ החמים.

אבל מה עם הבריאות?

כל ההורים מכירים את הפחד והחשש שעולה בלבנו: הלוואי והילדים יפסיקו לאכול כבר רק ממתקים וחטיפים, למה הם אוהבים רק גלידות ועוגיות ולא מזונות בריאים אחרים? אולם מצד שני, אם על הילדים יוטלו מגבלות הרי שייגרם אצלם תסכול, והוי! הבכי הנורא שלהם למתוקים.

המודעות לבריאות הילדים בימינו הרבה יותר גבוהה, וחטיפים מתוקים כמו גלידה מצטיירים כמזון לא בריא. הוא עשיר בקלוריות, שומן וסוכר. אז מה עושים? לתת או לא לתת לילד? ואם כן: כמה? מתי? ואיך?

הלוואי ויאכלו יותר בריא (אילוסטרציה: shutterstock)

החשיבות בבריאות הילדים מקושרת באופן ישיר לגדילה והתפתחות תקינה. גם דאגה למשקל תקין היא חשובה כדי למנוע השמנת שמקורה באכילת יתר - צריכת אנרגיה מעבר לנדרש לגדילה תקינה, מה שמביא להשמנה השכיחה ביותר בעולם המערבי.

המזון המהיר, הג'אנק פוד, הנגיש והטעים, מהווה את הסיבה העיקרית להשמנה אצל ילדים שעלתה באופן משמעותי בשנים האחרונות. סוגי המזונות האלו מעודדים צריכה גדולה של קלוריות שמגיעות בעיקר מסוכר ושומן, ועל כן גורמים גם להשמנה.

שומן ופחמימות - חשוב מאד אבל מסוכן מאד

לשומן תפקיד חשוב ומגוון בתפקוד הגוף. למרות האסוציאציות השליליות שהוא מעורר, הוא מהווה מקור קלורי גדול, משמש כאבן יסוד במבנה קרומי התאים, מסייע בהגנה על רקמות ואברים שונים בגוף, מגן מפני איבוד חום מהגוף ומסייע בספיגת וויטמינים שונים.

אז חשוב לומר ולהדגיש: אי אפשר בלי שומנים, ואי אפשר שהם לא יהיו חלק מהתצרוכת הקלורית היומית. מה שמסוכן בשומנים הוא עודף מיותר שיכול להזיק לגוף, לכן יש להקפיד על צריכה מתונה שלהם (לא יותר מ30% מסך הקלוריות היומית), וגם חשוב להקפיד על סוג השומן שנצרך.

מחקרים רבים מקשרים בין צריכת שומן גבוהה בתפריט, במיוחד שומן רווי, וצריכת רמות גבוהות של כולסטרול, לבין היווצרות מחלת טרשת העורקים ומחלות לב וכלי דם. בנוסף נמצא גם קשר ביחס בין חומצות שומן טרנס (שומן שמקורו בשומן כבש ובקר כן במוצרי חמאה וחלב. נמצא בעיקר במזונות שמכילים שומנים מוקשים כמו עוגות, ביסקוויטים, מאפים, מרגרינה קשה וממרחים) לבין התפתחות מחלות לב וכלי דם וטרשת העורקים.

גם "חברתו הטובה ביותר" של השומן, הפחמימות, מספקות אנרגיה עיקרית לגוף. הפחמימות מתחלקות ל2 סוגים:

פחמימות פשוטות - שהן למעשה סוכרים פשוטים כמו גלוקוז, סוכרוז, פרוקטוז (סוכר הפרות) ומצויות בדבש, ריבה וממתקים. סוג זה נספג במהירות לדם ומעלות את רמות הסוכר במהירות גבוהה יחסית.

פחמימות מורכבות - עמילנים (הפחמימה המורכבת הנפוצה היותר במזון). זמן עיכולן ארוך יותר ולכן הן נספגות בדם בצורה איטית ומשכך עליית רמת הסוכר גם עולה באופן מואט. סוג זה נמצא בלחם, קמח, אטריות, בורגול, קטניות, תפוחי אדמה, תירס ואפונה.

פחמימות מורכבות (צילום: shutterstock)

בכלל הפחמימות נכללים הסיבים התזונתיים, סוג הפחמימות שאינו עובר עיכול וספיגה במעי ולכן לא מספק קלוריות. הסיבים חשובים בשל תרומתם לפעילות המעיים התקינה, לאיזון רמת הסוכר ולהורדת רמת השומנים בדם. נמצא אותם בסובין, דגנים מלאים, שיבולת שועל, אורז מלא, ופרות וירקות.

בחזרה לגלידה

בגלידות השונות נוכל למצוא קלוריות המורכבות בעיקר מפחמימות, שומן ומעט חלבון. שוק הגלידות והשלגונים בישראל הוא תחרותי ומתחדש, ולכן יצרניות הגלידות מטפחות טעמים מקומיים ושיפור הרכיבים התזונתיים, כמו גם הגברת היצירתיות והאיכות.

המטרה העיקרית העומדת ביצירת גלידה היא ביצירת מזון מפנק ומהנה תוך כדי הקפדה על תזונה בריאה ככל האפשר. כך בשוק הגלידות נמצא מוצרים שונים ומגוונים:

ישנן גלידות צמחיות, כמו סורבה, שמבוססות על פרי וטעמן חמצמץ. באותו סוג מוצאים אנו גם גלידות "פרווה" שמכילות תחליפי חלב מלאכותיים, או גלידת טופו בטעמים שונים. סוג נוסף הן גלידות הדיאט, דלות הסוכר והשומן. אך אפשר למצוא גם גלידות עם תזונה מאוזנת, שהן יותר בריאות ועם אחוז נמוך של שומ, סוכר וקלוריות.

בנוסף ניתן למצוא גם גלידות בריאות וחדשניות אף יותר. סוג זה יכיל צבעי מאכל טבעיים בלבד מסלק אדום, בטא קרוטן, כלרופיל ועוד. אחוז שומן הטרנס יהיה קטן, וגם החלפתו בשומן צמחי מזוקק טבעי שלא נעשה בו תהליך כימי. במקום סוכר נמצא את הסוכרלוז שהוא ממתיק חדש וחסר ערך ערך קלורי, אך מתוק פי 600 מסוכר רגיל. ממתיק זה אושר לשימוש והוא היחידי המופק ומיוצר מסוכר לבן (סוכרוז) שאינו עובר פירוק מטבולי בגוף.

ערכים תזונתיים נוספים שנמצאים בגלידות הם הסידן, סיבים תזונתיים, ברזל וויטמינים שונים כמו E ו-C. חלק מהחברות משתדלות להימנע מהוספת צבעי מאכל מלאכותיים וחומרי שימור העלולים להשפיע על התפתחות הילדים.

קינוח כייפי ולא תחליף לארוחה (צילום: shutterstock)

כמה ומתי?

שאלת השאלות היא: אז כמה גלידה להביא לילד, ומתי? האמת היא שאין הגדרה לכמות מדויקת. מה שחשוב הוא שהגלידות ייתפסו בעיני הילדים כקינוח כייפי, כחטיף ולא כאוכל והיא אינה מהווה תחליף לארוחה או חלק ממנה.

אפשר לתת לילדים ליהנות מגלידה מידי פעם, אך לא בהתניה להתנהגות טובה או למנוע אותה בהתנהגות לא נאותה.

אפשר לאכול את הגלידה כקינוח אחרי הארוחה (ולא לפניה ,על מנת שלא תגרום לשובע) או בין הארוחות כמזון מהנה.

הכתבה נעשתה בשיתוף מאוחדת. המידע בכתבה באדיבות ד"ר שרה קפלן, דיאטנית ראשית, מאוחדת

0 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

עוד בהורים:

כשההורים מתבגרים... 

הילדים לא ציפו לשמוע צעקות כאלה מסבא שלהם, ואנחנו שלא הלכנו לישון בכדי לשמור על השקט של ילדינו, לא ציפינו למהומה הזו שתקרה. אמא שלי גערה באבא שלי שיירגע ויפסיק לצעוק, אבא שלי הגיב לה כדרכו, ואנחנו רצינו פשוט לברוח משם (משפחה)

||
22

ההתעסקות בעצמי - גאולה לסביבה שלי

בליל שבת לאחר הדלקת הנרות, אבישג יצאה מהחדר אבל בלי החיוך הידוע שלה. זו לא הייתה אבישג שהכרתי עד עתה. ישבנו על הספה ודיברנו קצת, אבל אבישג הייתה מאוד עניינית וענתה לי בתשובות קצרות. גם כשהצעתי לה לשבת על הכורסא הידועה שלנו, היא אמרה בחיוך פוליטי: "זה בסדר, נוח לי כאן" (משפחה)

||
34

תשמרו על אווירה טובה

בין שלל עבודות הניקיונות לפסח, מדריך טיפים לשיתוף הילדים בהכנות לפסח בצורה חיובית ומהנה, תוך הימנעות מלחצים ומריבות | אל תגרמו לילדים למאוס מהחג, תנו להם ליהנות מכל דקה איתכם (חרדים)

||
5

הנושא בעול עם משפחתו

גיסה אחת הייתה מאוד אנושית. היא לא יכלה לראות אותנו קורסות, והייתה תמיד תופסת יוזמה וקמה לארגן ולסדר, ולסייע לנו בכל מה שנדרש. חוץ ממנה, שתי הגיסות הנוספות היו יושבות ואנו משרתות אותן. כל אחת מהן הייתה מסוגלת לשבת על הספה ולבקש מאיתנו דברים בזמן שאנו עובדות (משפחה, מגזין)

||
36
ש

תסתכלו מסביב

פורים כבר ממש כאן, וכולנו רוצים לשמוח | אבל מה קורה כשהנפצים פוגשים מציאות שהנפש לא מסוגלת להכיל? מומחי 'טיפולי' מדגישים כיצד רבים מאיתנו, גדולים וקטנים, עדיין רגישים במיוחד לרעשים פתאומיים בעקבות המלחמה (ילדים)

כיכר בשיתוף טיפולי|מקודם
ש

צה"ל מרחיב את מעגל הגיוס החרדי:

"אם בשנים הראשונות פעלנו בשקט ו"מתחת לרדאר" כדי לא להרגיז אף אחד, היום מרבית ההנהגה החרדית מכירה אותנו ורומזת לנו להמשיך בדרכנו החשובה" • ראיון מרתק עם כל הנוגעים בדבר (חרדים)

בשיתוף האיגוד החרדי|מקודם

אל תעקור נטוע

הלחץ של האמא רק הלך וגבר, זלמן לא ידע את נפשו מרדיפה על כל דבר שלא היה לפי התוכנית שלה. הבלורית שלו, הבגדים שלו, הסיגריות שהיה מעשן, אלו היו החטאים שלו. היא בחרה לחנך אותי על-פי דרכה, וזה רק הלך והחמיר. עד שהגיע היום הזה: זלמן סולק מהבית לצמיתות (משפחה)

||
29

מוגנות היא לא מילה גסה 

דודי היה ערני למצב, הוא הספיק לשתף אותי. הוא אמר לי שהוא חושש שהוא בחור בעייתי, שמתקרב אליו יותר מדי ונוגע בו נגיעות של חיבה. זה בדיוק מה שרציתי מהילדים שלי, את הערנות הזו. לא בפאניקה, לא בדמיונות, אלא מתי שזה נראה מוזר לבוא ולשתף את אבא (מגזין כיכר)

||
50

אהבה כמניע לצמיחה

שמתי לב למשהו שחזר על עצמו מדי בוקר: כשהייתי מוציא מהתיק שלי את הכריכים ומתחיל לאכול, מיכאל לא היה מוריד את העיניים שלו מהם. ואני מהצד השני, מנסה לדמיין מה היה קורה אם לי הייתה פיתה כמו שלו (משפחה, מגזין)

||
11

איך שגלגל מסתובב 

אם היו מדברים בבית חמי על ביזנס, והייתי מביע דעה כזו או אחרת מתום לב, חמי היה מסתכל עליי במבט כזה של: "ילד, מתי ספרת כסף בחיים שלך, וממתי אתה מבין בעסקים?". זה היה פרצוף כזה שהופך אותי ללא רלוונטי בנושאים מעין אלו (משפחה, מגזין)

||
15

"החתן שלנו"

מנכות קשה, ייסורים ובדידות צורבת – ועד לתהילה עולמית | הנער היתום, שגדל בסמטאות ירושלים בעוני מחפיר נעשה לגיבור נערץ | אהבתו העמוקה לתנ"ך שימשה לו ככוח מניע לשאוף הכי גבוה שאפשר | עמוס חכם, חתן התנ"ך הראשון – מסמל של מאבק אישי לגאווה לאומית | "הַמְשַׂמַּחַת לֵב וְעֵינַיִם מְאִירָה" (מגזין כיכר)

||
25

כוחה של אמונה תמה

ריאיון מרגש עם ר' מרדכי ואפרת רביד, הוריו של האברך הרב משה רביד זצ"ל, שנפטר בתאונת דרכים כארבעה חודשים לאחר חתונתו | מסע מרתק מימי ילדותו דרך שנותיו המוצלחות בישיבה ועד לחתונתו המאושרת | על התמודדות עם השכול, דרכי חינוך, כוחה של אמונה בשעת משבר, ועל המשמעות העמוקה שמצאו ההורים בהפיכת הכאב הפרטי לברכה לרבים דרך ספר הזיכרון ועידוד ללימוד התורה | הנוסע המתמיד הפרק העשירי (מגזין כיכר)

||
3

טור חינוכי

כשאומרים 'חנוכה' מה זה אומר לנו? חג האור, חג האורות. חניכה, פתיחה, הקדשה | איך כל זה קשור לילדים שלנו ומה אנחנו לומדים מהחג המיוחד הזה? | משה רבי עם עשרת הדברות שלו לחג החנוכה (מגזין כיכר)

||
17

שליטה מכיוון אחר

הורדנו את העיניים מעיניו של חמי, וחיכינו לשמוע איזה צחוק מתגלגל או לפחות את המשפט: "סתם סתם, נראה לכם? מה שהתחייבתי אני נותן" | אבל זה לא קרה, חמי המשיך לדבר על דירות באזורים שונים, ואנחנו יושבים קפואים על מקומנו ולא מאמינים (מגזין כיכר)

||
83

מנהג בפרשה

פרשת ויצא עוסקת סביב לידת בני יעקב ומעוררת שאלה נודעת: למי הזכות לבחור את שם התינוק - לאב או לאם? | מנהגים שונים מעוררים דיון לגבי זכות הבחירה, תוך התייחסות לכבוד הורים וגם צער הלידה | והאם יש למנהג הגדרה בחוק הישראלי? (יהדות)

|
ש

בוא ללמוד ותתחיל לעבוד 

תכנית ייחודית להכשרת חרדים להנדסה וטכנולוגיה בשיתוף התעשייה • מלגות קיום • מעטפת ליווי אישית ומקצועית עד להשמה • מסלולים שונים ברחבי הארץ (לימודים)

כיכר בשיתוף מיגו|מקודם

סיפור לא שגרתי

המטפל הרגשי מרדכי רוט היה מופתע, כאשר היהודי שנכנס אליו לטיפול, סיפר לו שהוא מגיע יומיים אחרי פטירת אביו ובעיצומה של 'השבעה', למה ומדוע? הסיפור הבא מוגש בפניכם (מגזין כיכר)

||
36

אני לא מפחד מאשתי...

הגענו הביתה לאחר נישואינו – חתן וכלה בליל הכלולות שלהם. "זהו" חשבתי לעצמי, "השתחררתי מהכלא, אני עם אשתי עכשיו – יצאתי לחירות". הקלה אפפה אותי, הרגשתי כמו חדש, אבל לא להרבה זמן (זוגיות, מגזין)

||
47

כשבלילה יורד גשם

הרטבת לילה היא אחד מאותם נושאים שהורים אוהבים לשנוא: היא מפתיעה, לא נעימה, ובעיקר מלווה בהרבה כביסה. אבל לפני שאתם נלחצים, כדאי לזכור- הרטבת לילה היא לא בעיה אלא שלב התפתחותי נורמלי לחלוטין, ולעיתים קרובות היא פשוט עוברת מעצמה. אז למה זה קורה? מתי צריך להתחיל לדאוג? ומה אפשר לעשות כדי לצלוח את התקופה הרטובה? בואו נצלול פנימה- ולא על מזרן רטוב, מבטיחים (מאמע, נשים, ילדים)

||
3

כשהשמיכה הופכת למערה

במרכז הסלון עומדים שני ילדים. אחד חובש מסננת על ראשו ומכריז בגאווה שהוא מפקד ספינת החלל. השני מחזיק במגב כאילו היה חרב ואומר בקול דרמטי: "אנחנו יוצאים להציל את כוכב הפיצה!" אין קהל, אין בימוי, אבל הבמה נפתחה, ואנחנו עדים להצגה של החיים (מאמע, נשים, ילדים)

|

הכבוד והלב ומה שביניהם

חמותי הגישה לו מנת בשר משובחת שהוא אוהב במיוחד, עליה טרחה ועבדה. "בתאבון בן שלי" אמרה בהתרגשות. אבל מלכיאל לא נגע בצלחת ובסיפוק אדיר אמר לפני כולם בחיוך: "אני חלבי" (מגזין כיכר)

||
22
ש

אל תפספסו!

בעיר שאי אפשר להישאר אליה אדישים, קורה משהו מתחת לפני השטח. בזמן שכולם מדברים על תל אביב, בירושלים מתגבשת מגמה שקטה – אך עקבית – של עליות מחירים. משקיעים מנוסים כבר שמים לב, השאלה היא רק מי ייכנס בזמן (נדל"ן)

ציקי גל|מקודם
זמני היוםמזג אווירפנו אלינוקריירהמדיניות פרטיות