מס דירה שלישית

היועהמ"ש לכנסת במכתב לגפני: נפל פגם בהליך החקיקה

איל ינון פנה במכתב חריף לח"כ גפני בו מתח ביקורת על הליך אישור חוק מס דירה שלישית בוועדת הכספים. "הליך חקיקתו של פרק זה, עולה כדי אי-תקינות חמורה" (חדשות, בארץ)

דניאל הרץ | כיכר השבת |
וועדת הכספים (צילום: אתר הכנסת)

לאחר אישור חוק מס על דירה שלישית בליל שישי בוועדת הכספים, היועץ המשפטי לכנסת עו"ד איל ינון מותח ביקורת קשה נגד הליך אישור באישון ליל. במכתב ששיגר ליו"ר הוועדה ח"כ משה גפני, כתב: "עמדתנו היא כי הליך חקיקתו של פרק זה בוועדת הכספים, עולה כדי אי-תקינות חמורה של הליך החקיקה היורדת לשורשו של ההליך".

לדבריו, החוק הכולל עשרות סעיפים נדון בוועדת הכספים לפני כחודש בדיון ראשוני וכללי על אודות ההסדר המוצע, במהלכו הביעו חברי כנסת רבים ביקורת על ההסדר. משרד האוצר ביקש שלא להעלות לפי שעה נושא זה לדיון, למרות פניות רבות מצד יושב ראש הוועדה והייעוץ המשפטי של הוועדה, שסברו שאין להותיר נושא מורכב שכזה לרגע האחרון.

"גם בשבוע האחרון", כתב עו"ד ינון, "המשיך משרד האוצר לעמוד בסירובו להביא בפני הוועדה נוסח מעודכן של הפרק האמור. ביום רביעי שוב לא התקיים דיון מתוכנן כי משרד האוצר לא העביר לוועדה את הנוסח הרלוונטי.

"אנו סבורים כי הצטברות הנסיבות כפי שפורטו לעיל, ובהן: העברת הנוסח ברגע האחרון ובעת שהוועדה דנה בעניינים אחרים כך שלא התאפשר לחברי הכנסת ולייעוץ המשפטי של הוועדה ללמוד את הנוסח המעודכן, מורכבותו ואורכו של הפרק שכלל לצד סעיפי מיסוי רבים גם הוראות עונשיות וכן הוראות שזכרן לא בא בנוסח הצעת החוק בקריאה הראשונה, אי מתן הזדמנות לגורמי חוץ להשמיע את עמדתם באשר לנוסח המעודכן כמקובל, עמדתה המפורשת של היועצת המשפטית של הוועדה בזמן הדיון ולפניו, כי ההתנהלות אינה תקינה - והכול כאשר מדובר בדיון שהתקיים כולו לאורך הלילה לאחר יום דיונים ארוך כאשר היום הקודם הסתיים אף הוא באמצע הלילה - כל אלה מובילים למסקנה כי ההתנהלות במקרה שבפנינו לא אפשרה עמידה בדרישות 'עקרון ההשתתפות', שהוא כאמור עקרון יסוד בחקיקה".

"לאור כל האמור לעיל, אין לי אלא לקבוע כי בהליך החקיקה של פרק מס ריבוי דירות בהצעת חוק ההסדרים נפל פגם היורד לשורש ההליך", קבע היועץ המשפטי לכנסת בעקבות האישור בוועדה שסלל את הדרך לאישור החוק בקריאה שנייה ושלישית.

כאמור, גם היועצת המשפטית של הוועדה עו"ד שרית אפיק מתחה ביקורת בעת הדיון ביום שישי לפנות בוקר, וציינה כי מדובר ב"הליך בעייתי ולא תקין". היא ציינה כי יש בעיה לקיים דיון על חוק כזה כשאין אף נציג מהלשכות המקצועיות לשכת רואי החשבון, לשכת עורכי הדין, התאחדות הקבלנים ועוד. "לא נוכל לקבל תשובות מהשטח בצורה כזו". עוד אמרה כי "הנוסח שהגיע לוועדה ברגע האחרון לפני הדיון שבסופו אמורה הוועדה כבר לאשר אותו, שונה לחלוטין מהנוסח שאושר בקריאה הראשונה, לאחר ששונה על-ידי הממשלה עצמה כמה פעמים".

האופוזיציה החרימה את הדיון "כדי לא להיות שותפים לפשע הזה", כדברי ח"כ מיקי לוי, ונטשה את חדר הוועדה אחרי פתיחה סוערת של מחאות על עריכת הדיון בשעה מאוחרת כל כך, אחרי יום עמוס ולפני לילה לבן ללא מנוחה. הוועדה קיבלה את הנוסח המתוקן והמורכב של הצעת החוק בשעת ערב מאוחרת, כשחברי הכנסת התבקשו לאשרו תוך פחות מיום, בטרם הספיקו ללמוד אותו כראוי לחשיבותו הציבורית. הנוסח המעודכן היה מבוסס על מקבץ הסכמות שנעשו מאחורי הקלעים בין פקידי האוצר ליו"ר הוועדה, ח"כ משה גפני וראשי הקואליציה.

על היעדר הח"כים מהאופוזיציה, אמר גפני בדיון כי "אם היו נשארים כאן היה לנו תשעה באב".

על פי הנוסח החדש אם שווי שתי הדירות להשקעה שמחזיק אדם יהיו מתחת גובה של 1.15 מיליון שקל - בעל הדירות לא ימוסה כלל. אם שווי הדירות יחד בין 1.15 מיליון שקל ל-1.4 מיליון שקל יהיה מס הדרגתי, ומעבר ל-1.4 - יוטל מס על הדירה השלישית בשיעור של 1% משווי הנכס לשנה, כאמור עד לתקרה של 18 אלף שקל.

הנוסח שאושר בוועדה קובע כי האוצר יעניק מענקים של עד 75 אלף שקל למי שימכור את דירתו השלישית עד חודש אוקטובר 2017 כפיצוי על מס השבח שישלם על המכירה אולם המענק יינתן רק למי שמחזיק היום מעל 2 דירות בהתאם לקריטריונים שייקבעו על יד שר האוצר באישור וועדת הכספים.

הטבה נוספת תוענק למי שימכור את דירתו עד חודש אוקטובר 2017, האפשרות להפקיד את הכסף שירוויח ממכירת הדירה (עד תקרה של 2.5 מיליון שקל) בקופת גמל שתהא פטורה ממס על רווחי הון, גם על משיכה הונית. מה שמהווה הטבה משמעותית ביחס לאפיקי חיסכון קיימים. התנאים למשיכת הכסף הם כי הכסף יופקד אחרי חמש שנים וגיל המשקיע יהיה מעל 60. כיום הגיל הממוצע של המשקיעים עומד להערכת האוצר על 57.

דירות מפוצלות ייחשבו לדירה אחת על פי דרישת חברי הכנסת, משום שלא ניתן למכור רק את אחת מהן - ותכלית החוק היא לדחוף משקיעים למכור את דירתם.

הכתבה הייתה מעניינת?

תוכן שאסור לפספס

0 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

טוען תגובות...
תוכן שאסור לפספס

עכשיו בכותרות
הנקראים ביותר
המדוברים ביותר