שיווי המשקל העדין בין בני זוג

משפחה זה שיווי משקל עדין שקל מאוד להפר אותו. אחד הדברים החשובים שנמצא על כפות המאזניים האלה הוא היכולת לתת ולקבל של כל אחד מבין בני הזוג (משפחה, זוגיות)

זוג חרדי. אילוסטרציה (צילום: פלאש 90)

כשאנחנו מדברים על הזכויות והחובות שלנו במשפחה, אנחנו בדרך כלל מגדירים את מה שעלינו לתרום לבן הזוג כ"חובה", ומה שאנחנו אמורים לקבל ממנו כ"זכות". אך ההגדרה המדויקת יותר אומרת שחובה על בני הזוג לשמור על שיווי המשקל בין ארבעת המשתנים האלה: מה בן הזוג נותן, מה בן הזוג מקבל, מה בת הזוג נותנת ומה בת הזוג מקבלת.

חשוב לציין שההגדרה הזאת כוללת כל המאמצים שאחד מבני הזוג עושה, כולל תכשיט יקר ליום הולדת, כוס תה בערב, השתתפות בשיחה על השכנה המעצבנת, ביקור אצל אמא שלו וכו' וכו'. כלומר כל מה שאחד מבני הזוג עושה לטובת בן הזוג השני. במקרה הזה לא חשוב כל כך מה הערך הכספי או הנפשי של כל מאמץ כזה, לצורך העניין חשוב יותר שהתהליך הזה יהיה דו-כיווני, שכל אחד מבני הזוג ידע גם לתת וגם לקבל את המאמצים האלה.

די ברור שאם אחד כל הזמן ייתן ולא יקבל שום דבר בתמורה, די מהר הוא ירגיש מנוצל ויתחיל לחשוב מה הוא עושה בזוגיות הזאת, והאם הגיע הזמן לברוח למישהו מתחשב יותר. אך גם אם בן אדם כל הזמן יסרב לקבל, התוצאה תהיה הרסנית לא פחות. במקרה הזה בן הזוג השני מרגיש מחד שהוא חייב המון לבן הזוג המשקיע, מאידך הוא ירגיש חלש ומיותר שלא מסוגל לתרום שום דבר ממשי למשפחה. כל אחד מהרגשות האלה לחוד ושניהם ביחד מסוגלים להרוס כל מערכת יחסים.

בן אדם שכל הזמן נאלץ להרגיש שהוא חייב לבן אדם השני, ואין לו בעצם את היכולת להחזיר את החוב, מתחיל להרגיש אשם. רגשי אשם האלה מביאים לכעס ואי נוחות מתמדת. ואי הנוחות הזאת לרוב נגמרת בפיצוץ ענק שתופס את בן הזוג הנדיב לא מוכן לגמרי, כי הוא הרי השקיע כל כך... נדיבות יתר שלא מאוזנת במיומנות הקבלה, גורמת לפיצוצים ואי הבנות אפילו לעיתים קרובות יותר מאשר אנוכיות לא מאוזנת.

כשאחד מבני הזוג מקבל הוא מעביר לשני מסר על חשיבות המאמצים שלו. כשצד אחד לא יודע לקבל, הצד השני חי בתחושה שהוא אינו מוערך בבית, ובעצם כל אחד יכול היה להחליף אותו במקום הזה.

התפתחות הפמיניזם ופתיחת הזדמנויות רבות בפני נשים פוגעים לעיתים קרובות בנשים שמתקשות לקבל בצורה ראויה את מאמצי בן הזוג. כי היכולת של האישה לדאוג לעצמה ולילדים לצד הפרת המאזן של "קח-תן" ביחסים עם הבעל גורמת לא פעם לבעל להרגיש מיותר. במקרים האלה נהוג לומר שגברים מחפשים נשים חלשות. האמת היא שגברים מחפשים בעיקר נשים שיודעות לקבל.

אף שזה נשמע קצת מקומם ומכעיס, אך לרוב הנשים הן הצד שלא יודע לקבל. רבות נוטות לחשוב שתגובה נצחית "לא, תודה, אני לא צריכה כלום" מעידה על הצניעות והוותרנות. לא רק שהדבר אינו נכון, ואין קשר בין הדברים, הגישה הזאת הרסנית מאוד לזוגיות תקינה. ואילו אצל גברים הבעיה היא בעיקר בצד של נתינה.

וזאת, אגב, לא בגלל אנוכיות מולדת האופיינית למין הגברי, אלא פעמים רבות בגלל ההבדלים בפירוש המושג "תרומה למשפחה" אצל נשים וגברים. כי לצערנו, אם צד אחד תרם המון, אבל זה לא היה מה שהצד השני ציפה לקבל, הנתינה הזאת לא נחשבת במאזן המשפחתי, והמאזניים הזוגיים שוב מתחילים להתנדנד בצורה מסוכנת.

האם הכתבה עניינה אותך?

כן (100%)

לא (0%)

תוכן שאסור לפספס:

0 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

אולי גם יעניין אותך:

עוד בזוגיות:

על כאב ותקווה

הם כבר שמעו את כל השאלות והם כבר הפסיקו לענות. אבל כאן – הם מדברים. על כאב, על תקווה, על עייפות ועל הדברים שגילו בדרך הארוכה הזו, שהפכה מ"תקופת ביניים" למסלול חיים שמעטים מדברים עליו בגלוי. הכתבה הזו היא לא רק זעקה – אלא גם מכתב אהבה. לרווקות ולרווקים שצמאים לקול דומה, וגם לעצמם (זוגיות)

||
35

ייעוץ זוגי

מה הופך חופשה זוגית לחוויה מושלמת, ומה עלול לגרום לה להרגיש מאכזבת, גם כשכל התנאים האידיאליים מתקיימים? דוד וחני יצאו לשתי חופשות דומות, אך חזרו עם תחושות שונות לחלוטין – האחת הותירה תחושת החמצה, והשנייה הייתה כמעט מושלמת. מה באמת קרה שם? (זוגיות)

||
4

אף אחד לא יכול לשלוט בך

עמדתי נבוך עם יד מושטת, והוא ממשיך בשיחה כאילו אין מישהו מולו. ליבי החל בתפילה חרישית, שישים לב אליי, שלא אתבזה אל מול כולם. המתנתי עוד כמה שניות עם היד באוויר, ראיתי את בן שיחו מנסה לרמוז לו על המתרחש מולו, אבל הוא ממשיך לדבר עימו ולא התייחס אליי (מגזין כיכר)

||
12

בין שמחה וליצנות

בינתיים אנשים שהיו באזור החלו לצעוק לעברו, ואני ניסיתי לקום ולברוח, אבל לא יכולתי. ראיתי את חברים שלו תופסים אותו ומנסים להרגיע אותו, אבל הוא לא נרגע, עד שהגיע החבר שלו ועזר לי לקום: "מה זה הדיבור הנגוע הזה, בנאדם? טוס מכאן אבל בזריז. שלא יהיה פה סרט עכשיו", אמר לי בלחץ (מגזין כיכר)

||
20
ש

רמות קאנטרי

במרחק נגיעה מהמולת העיר, בנקודה מיוחדת בשכונת רמות, מתרחש בימים אלה שינוי משמעותי בתפיסת המגורים הירושלמית. פרויקט רמות קאנטרי, מבית היוצר של קבוצת בית ירושלמי, מציג גישה חדשנית המעמידה במרכז את איכות החיים של המשפחה (נדל"ן)

כיכר בשיתוף בית ירושלמי|מקודם

עֹשֶׁר שָׁמוּר לִבְעָלָיו לְרָעָתוֹ

יום אחד אלי החליט "אין יותר אשראי, כל מה שצריך, רק מזומן. כשאת צריכה משהו, תבואי אליי ואני אתן לך". מאז התחיל הסיוט שלי: הייתי צריכה לבקש ממנו כסף על כל דבר אפילו הקטן שהיה, ולריב איתו על הסכום שאני צריכה. אני זוכרת את עצמי מנסה להוציא ממנו עוד כמה שקלים (משפחה, מגזין כיכר)

||
39

תטפלו בטראומות שלכם!

הרבה פעמים הילדים לוקחים מההורים גם את הדברים השליליים, כאשר היהודי בן ה-50 הואשם על ידי בנו - בחוסר אהבה, הוא הלך לטיפול, שם הוא נפתח ופרץ את סגור ליבו ואת הכאב העצום אותו הוא נושא כבר ארבעים שנים (מגזין כיכר)

||
7
זמני היוםמזג אווירפנו אלינוקריירהמדיניות פרטיות