אנטישמיות ברשת

הרשתות החברתיות לא פעלו נגד אנטישמיות

דו"ח מיוחד של מרכז המחקר והמידע של הכנסת מגלה כי בחמש השנים האחרונות נצפתה התגברות של האנטישמיות בארה"ב, פחות מ-1 מתוך 6 דיווחים ברשתות נענו (חדשות)

בני סולומון | כיכר השבת |
רשתות חברתיות (צילום: שטארסטוק)

דו"ח מיוחד של מרכז המחקר והמידע של הכנסת שנכתב לבקשת יו"ר הכנסת ח"כ מיקי לוי מגלה כי בחמש השנים האחרונות נצפתה התגברות של האנטישמיות בארצות הברית, המתבטאת הן בעוצמת האירועים האנטישמיים, והן בעמדות היהודים ביחס לאנטישמיות.

על פי דו"ח הממ"מ שחיברה ד"ר אילה אליהו חוקרת המכון עולה כי בין השנים 2016-2011 נרשמו בממוצע כ-1,000 תקריות אנטישמיות מדי שנה, ואילו בשנים 2020-2017 נרשמו בממוצע כ-2,000 תקריות אנטישמיות מדי שנה. לפי ה-FBI, בשנת 2020 דווחו 683 אירועים אנטי-יהודיים, אך בליגה נגד השמצה רואים בנתון זה דיווח חסר.

ממסמך הכנסת מתברר כי בשנים 2021-2020 אירעו אירועי אנטישמיות רבים בארה"ב, כאשר אירועי 'שומר החומות' במאי 2021 וגם מגבלות הקורונה הובילו להתגברות באירועים אנטישמיים. לפי הליגה נגד השמצה, דווחו 131 תקריות בשבוע שקדם למבצע 'שומר החומות', לעומת 193 תקריות שדווחו במהלך המבצע.

התפרצות האנטישמיות בעקבות המבצע התבטאה בעלייה בפשעי שנאה אנטישמיים, בהתבטאויות אנטישמיות ברשתות חברתיות ובפעילות אנטישמית בקמפוסים. עם זאת, בשנים אלה היו גם הישגים במאבק באנטישמיות כגון מינוי ממונה מיוחד למאבק באנטישמיות בדרגת שגריר מטעם מחלקת המדינה של ארה"ב, ואימוץ "הגדרת העבודה לאנטישמיות" של הברית הבינלאומית לשימור זכר השואה (IHRA) על ידי הנשיא ביידן.

מחברת הדו"ח ציינה במסמך כי קיימת עלייה בגילויי אנטישמיות לא-אלימה, בהשוואה לגילויים דומים לפני המבצע, בעיקר ברשתות החברתיות ובקמפוסים, על פי דיווחי ארגונים יהודיים. לפי נתוני המערכת של משרד התפוצות לניטור אנטישמיות ברשתות חברתיות (ACMS), היתה עלייה של יותר מ-40% במספר ההתבטאויות האנטישמיות בין ה-6 ל-21 במאי 2021, בהשוואה לתקופה המקבילה בחודש הקודם; ושיעור ההתבטאויות הקשורות ל"אנטישמיות חדשה" בזיקה לישראל עלה לכ-80% בהשוואה לכ-67% בתקופה המקבילה בחודש הקודם.

דו"ח הכנסת גילה כי מחקר של המרכז להתנגדות לשנאה דיגיטלית (The Center for Countering Digital Hate), שבדק את הרשתות החברתיות הפופולריות, הראה שפייסבוק, אינסטגרם, טוויטר, יוטיוב וטיק-טוק פעלו בפחות ממקרה אחד מתוך שש התבטאויות אנטישמיות שדווחו במהלך תקופה של שישה שבועות ב-2021. תופעה נוספת שהחלה להתגבר בשנת 2020, בגלל הפיקוח על הרשתות החברתיות, היא פרישה של קבוצות קיצוניות (בעיקר מהימין הקיצוני) מהרשתות החברתיות הגלויות והשרתים הגלויים, ומעבר לרשת המכונה "הרשת האפלה" או האלטרנטיבית, שאין עליה פיקוח והגבלות.

יוזם הדו"ח, יושב-ראש הכנסת ח"כ מיקי לוי אמר: "העלייה המדאיגה באירועים האנטישמים בארה"ב מחייבת פעולה תקיפה והחלטית. הנתונים הקשים שעולים מהדו"ח לא מותירים מקום לספק: אש השנאה כנגד יהודים בוערת ומתפשטת".

"אני מברך את הממשל האמריקאי על מאמציו להילחם בתופעות האנטישמיות בארה"ב ועל מינוי ממונה מיוחד לאנטישמיות. יש לנקוט בצעדים נוספים כדי למגר את נגע השנאה כלפי יהודים".

הכתבה הייתה מעניינת?

תהילים להצלחת ולרפואת חיילי צה״ל ולהשבת החטופים

-נקראים כעת
-פרקים נקראו
-ספרים נקראו
לקריאת תהילים והוספת שמות לתפילה

תהילים להצלחת ולרפואת חיילי צה״ל ולהשבת החטופים

-נקראים כעת
-פרקים נקראו
-ספרים נקראו
לקריאת תהילים והוספת שמות לתפילה
עכשיו בכותרות