

תחושות עמוקות של הלם וזעזוע לצד פחד וחרדה הינם מנת חלקם של עשרות אלפי תושביה היהודים של בלגיה החשים הבוקר (ראשון) כי לאחר הפיגוע הרצחני שאירע אמש בפתח המוזיאון היהודי בבריסל בו נהרגו בני הזוג הישראלים עמנואל ומרים ריוה חייהם מעתה ואילך לא ישובו להיות כפי שהיו ויתנהלו תחת מעטה חשש ואימה מפני פיגועים אנטישמיים נוספים.
התושבים המתגוררים בעיקר בערים המרכזיות בריסל ואנטוורפן חוששים כי מדובר חלילה בסנונית ראשונה המבשרת על גל פיגועים ומעשי תקיפה העלול לפקוד אותם זאת על רקע התגברות האנטישמיות בכל רחבי אירופה ובבלגיה בפרט.
התושבים המקומיים לא מתנחמים במצאי החקירה המבשרים כי ככל הנראה מדובר במפגע בודד שפעל על דעת עצמו ומעדיפים להמתין למסקנות ולתוצאות סופיות של חקירה מקיפה ומעמיקה יותר .
בשעות הצהריים, קיים משרד המשפטים מסיבת עיתונאים בה נקבע באופן מוחלט כי מדובר אכן באירוע חמור על רקע אנטישמי. מהחקירה עולה כי המפגע שהיה חבוש בתיק גב הגיע ברכב מסוג "אודי" - ככל הנראה גנוב, נכנס למוזיאון ופתח בירי כשמייד לאחר מכן הוא יצא מהמוזיאון ונמלט, החיפושים אחריו עדיין נמשכים והפרקליטות פונה לשיתוף הפעולה של האוכלוסייה.
הכתובת הייתה על הקיר
הרב מנחם מרגולין, מנכ"ל איגוד הארגונים היהודיים באירופה המתגורר הבריסל סיפר על התחושות בשיחה עם "כיכר השבת": "אני מדבר אתכם כעת מזירת האירוע וההלם פה עוד גדול. שמענו על האירוע הקשה הזה אתמול בצהריים, מצד אחד התחושות קשות ויש עצבות גדולה, אך מצד שני אי אפשר לומר שהופתענו משום שהכתובת הייתה על הקיר".
"הגעתי עם צאת השבת לזירה וטיפלנו יחד עם המשטרה והרשויות לצד נציגי זק"א וארגוני חסד של אמת. כעקרון הזירה עדיין סגורה ועוד לא ניתנה לנו האפשרות לנקות את הדם וגם בית החולים עוד לא שחרר את הגופות לקבורה. אנחנו ממתינים לתוצאות נתיחת הגופה. צריך להבין שהבירוקרטיה פה קשה ולכך ניתן להוסיף את העובדה שמדובר ביום ראשון יום שבתון ולכן הכל מתמהמה ונסחב".
"אנחנו פונים לכל ממשלות אירופה להקים בכל מדינה משרד ממשלתי רשמי כפוף למשרד רוה"מ שיטפל בנושאי האנטישמיות בצורה רצינית ומקיפה. האנטישמיות כאן מרימה ראש וצריך לגדוע זאת במהירות ובנחישות. בכדי שלא נשוב למחזות ומראות חמורים שכאלו", מזהיר הרב מרגולין.
גם רבה של בריסל ונציג הועידה במוסדות האיחוד האירופי, הרב אברהם גיגי, אומר כי הקהילה היהודית בהלם. "התחושות קשות ביותר, הצער והאבל הכבד, ליבנו עם משפחות ההרוגים והנפגעים הי"ד".
"כבר במהלך השבת הערכנו שהרצח בתוך המוזיאון היהודי בשבת הינו על רקע אנטישמי. אני מייחס ומעריך כי הודעת המשטרה ולפיה יתכן שמדובר בפיגוע נקם על רקע "חיסול חשבונות" באה כדי להנמיך את הלהבות מאחר והיום מתקיימות בחירות לפרלמנט האירופי. בחירות אזוריות ולפרלמנט הבלגי. אנחנו עדיין ממתינים להודעה מוסמכת מהרשויות מה קרה שם והאם שמו את ידם על המרצחים השפלים. אנחנו נכנסים לתקופה קשה באירופה בכלל ובבריסל בפרט ואנחנו מצפים מהשלטונות להתייחס לתופעת האנטישמיות, גם היא מתבטאת במילים, כאל התקפת טרור על היהודים. אין מקום לסובלנות ולסלחנות".
יום אחרי הפיגוע: בחירות
לצד המתח, נערכות היום הבחירות לפרלמנט האירופי כשגם בקהילה החרדית באנטוורפן מתגייסים להצביע למועמדים שהבטיחו כי יתמכו בצורכי הקהילה.
תחת אבטחה כבדה יצאו היום אלפים מתושביה החרדיים של אנטוורפן אל הקלפיות בכדי לממש את זכות הצבעתם. "אנחנו מקווים שהמועמדים שייבחרו יביאו תועלת גדולה ליהודים". אומרים התושבים ומדגישים כי חשוב שהנבחרים יפעלו למיגור האנטישמיות.
"עליית כוחם של מפלגות אנטישמיות והסובלנות כלפי כל אנטישמיות, בין אם היא מתבטאת באנטי ישראליות או במגבלות על הדת היהודית חייבת להיפסק. היום אירופה צריכה לצאת במסר ברור ובצעדים ברורים". אומרים עסקני ועידת אירופה.
הרב מרגולין מוסיף לסיום: "אנו בעיצומו של הליך הבחירות לפרלמנט האירופי והתחזיות באשר להגברת ההקצנה ועלית כוחם של הכוחות פשיסטיים והאנטישמיים מבהילות. דומה שאירופה עדיין לא הפנימה שהדמוקרטיות חייבות להתגונן בצעדים נחושים הרבה יותר".