לראשונה בישראל

ההסתדרות הרפואית: "השמנה היא מחלה"

ה"השמנה" מוגדרת לראשונה על ידי ההסתדרות הרפואית בישראל כמחלה כרונית שאינה נובעת מכשל התנהגותי. בהסתדרות מקווים שההחלטה תשפר את הטיפול (בריאות)

דניאל הרץ | כיכר השבת |
(צילום: שאטרסטוק)

ההשמנה היא תופעה שתופעות בריאותיות רבות נלוות אליה אך רק עתה לראשונה היא מוגדרת בישראל באופן רשמי כמחלה. ההסתדרות הרפואית והחברה לחקר וטיפול בהשמנה קבעו היום (רביעי) כי השמנה היא מחלה. מהנתונים המדאיגים שפורסמו עולה כי לא פחות מ-4,000 בני אדם מתים בישראל מדי שנה כתוצאה מהשמנה - גורם התמותה החמישי בעולם.

עוד עולה מהנתונים המדאיגים, כי כרבע מהאוכלוסייה הבוגרת בישראל חולה בהשמנה וכ-12.5% מהילדים בכיתה ז' חולים אף הם בהשמנה. בסך הכול, 70% מבין הסובלים מהשמנת יתר חולים גם במחלה המטבולית - לחץ דם וסוכרת שפוגעות קשות באיכות החיים של הסובלים מהן ואף יכולות לגרום למוות.

הסיבות להשמנה הן מגוונות וכוללות בין היתר סיבות גנטיות וגורמים סביבתיים כמו לחץ שמשפיעים גם על תזונה לקויה. על פי ההערכות, 2.8 מיליון איש מתים בכל שנה מעודף משקל בעולם. בישראל ההערכה היא כי כ-4,000 בני אדם מתים כתוצאה מהשמנה בכל שנה. מתוכם, 1410 מתים ממחלות לב הנובעות מהשמנה, 532 מסוכרת 2 הנובעת מהשמנה, 546 מאי ספיקת לב, 446 משבץ ו-347 מסרטן מעי גס, ועוד.

בנוסף, ככל שהמעמד הסוציו-אקונומי נמוך יותר, שיעור האנשים הסובלים מהשמנה גבוה יותר בעיקר בשל נושא המודעות לשמירה על כושר ובריאות. שיעור האנשים החולים בהשמנה במרכז נמוך מאשר בפריפריה, דבר אשר דומה לשוני במעמד הסוציו-אקונומי. המצב גרוע בהרבה בקרב האוכלוסיה הערבית בישראל: כמחצית מהנשים ממוצא ערבי בגילאי 50-60 עם השמנה, לעומת כשליש מהנשים היהודיות.

"השמנה הינה מחלה כרונית נשנית הנובעת מתפקוד לקוי של מנגנונים פיסיולוגיים-גנטיים ואינה נובעת מכשל התנהגותי", נמסר בהודעה מטעם ההסתדרות הרפואית והחברה לחקר וטיפול בהשמנה. "אדם עם מחלת השמנה זקוק לייעוץ וטיפול כוללני, כדי לשנות את מצבו. רק 10% מהאנשים שהפחיתו משקל על ידי שינוי אורח חיים בלבד הצליחו לשמר את הפחתת המשקל למשך שנה".

"לכן, יש צורך בהתייחסות לאומית לטיפול במחלה ובהגדלת הנגישות לטיפולים רב מערכתיים", הוסיפו. "תוך הקצאת המשאבים הנדרשים להקמת מרפאות השמנה, הגדלת היקף הצוותים הרפואיים בעלי מומחיות בתחום, והכללת כל הטיפולים הרפואיים המוכחים בסל הבריאות".

הכתבה הייתה מעניינת?

תוכן שאסור לפספס

0 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

טוען תגובות...
תוכן שאסור לפספס

עכשיו בכותרות
הנקראים ביותר
המדוברים ביותר