חוק היועמ"שים

היועמ"ש: ההצעה מסכנת את שלטון החוק

בדיון סוער במיוחד בוועדת הכנסת בנוגע להצעת החוק של הממשלה אמר אביחי מנדלבליט, כי הצעת החוק הממשלתית מסכנת את שלטון החוק, גם אם לא בכוונה תחילה (חוק)

דניאל הרץ | כיכר השבת |
מנדלבליט בכנסת היום (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)

היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט אמר היום בכנסת כי הוא מתנגד להצעת חוק היועמ"שים. ההצעה נועדה לשנות את אופן הבחירה של היועצים המשפטיים למשרדי הממשלה, מבחירה באמצעות מכרז, לבחירה בידי השר הממונה, על פי הצעה של ועדת איתור.

מנדלבליט התייחס לעובדה שהוא מביע דעה שונה מהממשלה בנוגע לחוק ואמר, "ראיתי פרסומים שהופעתי מנוגדת להנחיות היועמ"ש הקובעות שעובד במשרד ממשלתי אינו רשאי להביא לוועדת הכנסת התנגדות לעמדת הממשלה. זו הנחייה המבטאת את ההפרדה בין הדרג הציבורי לדרג המקצועי הנדרש להביא חוו"ד גם אם הן מנוגדות לעמדתם האישית כל עוד היא במסגרת החוק. צריך לזכור שהיועמ"ש לממשלה הוא לא סתם פקיד אלא שהממשלה מינתה שיהיה אחראי להבטחת שלטון החוק והוא עצמאי ואינו נתון לאף מרות למעט החוק. ההתייצבות שלי בפניכם היום נובעת בדיוק מתפקידי העיקרי לשמור על שלטון החוק. אני נמצא פה כי יש כאן פגיעה גם אם לא מכוונת בשלטון החוק. זו החובה שלי כלפי הציבור", הצהיר מנדלבליט.

הוא הוסיף כי "הצעת החוק הפרטית מדברת על כך שלמטרות פיקוח ובקרה קיימים גופים אחרים. זו מחיקה מפורשת של תפקיד שומר הסף ויש בה סכנה רבה".

הוא הסביר כי "גם הצעת החוק הממשלתית תקשה מאוד לעמוד על תפקידנו כשומרי סף. אין כאן איזון והנזק לעצמאות היועמ"ש במשרדי הממשלה כשומר סף יהיה גדול. אין היום פגיעה במשילות. 15 שנים הייתי סמוך לשולחן הממשלה ולא ראיתי מדיניות שסוכלה למעט חריג אחד".

"יש פה גם פגיעה בתדמית ולא הייתי מזלזל בכך. העוול שייגרם ליועמ"שים הוא שעכשיו ייתפסו כמי ששר מינה אותם כי הם מקורבים, והם יסחבו את הגיבנת הזו לכל אורך הקדנציה וזה מיותר", הוסיף מנדלבליט.

אפשר היה גם ללכת על מודל החשבים שהם כפופים לחש"כל מקצועית וניהולית. כך גם היועמ"שים יהיו כפופים לגמרי רק ליועמ"ש לממשלה, כי הם שומרי סף.... אבל זה לא נכון, זה רעיון גרוע. באותה מידה גם לא נכון להטות את הכף לצד השני (הטייה לכיוון של השר). בשורה התחתונה - המצב הקיים זה איזון שעובד. מציע שנמשיך לעבוד עם האיזון הזה.

אל מול דבריו של מנדלבליט אמרה שרת המשפטים איילת שקד המקדמת את החוק כי "המינויים יהיו מקצועיים. שר ומנכ"ל יודעים לבחור יועץ משפטי טוב, לא פחות מנציג של הנציבות. אני רוצה שימונו יועצים משפטיים לא לפי הדעות שלהם".

השרה המשיכה בדבריה: "אני מצפה שימונו יועצים משפטיים שתופסים את התפקיד כפי שאני הגדרתי - יישום מדיניות השר לפי החוק, ולא את המדיניות של עצמם. אני מצפה כשהשר מתחלף, אותו יועץ משפטי יישם את המדיניות של השר שמחליף אותו. יועץ שייבחר על ידי השר יהיה לא פחות אמיץ ומקצועי מיועץ שייבחר על ידי מכרז".

לדבריה, "מעורבות של השר במינוי זה דבר נכון. אני לא חושבת ששרים צריכים במחשכים להשפיע על מכרז כזה או אחר".

הכתבה הייתה מעניינת?

תוכן שאסור לפספס

0 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

טוען תגובות...
תוכן שאסור לפספס

עכשיו בכותרות
הנקראים ביותר
המדוברים ביותר