צו על תנאי

עתירה: איך התירו למכור צעצועים ברשתות

"ברגע שאמרו שצעצועים הם לא חיוניים – מדוע לא שמו ניילון שחור עליהם?", תמהו שופטי בג"ץ בעתירה שהגישו רשתות הצעצועים נגד החנויות החיוניות שמכרו משחקים (משפט)

(צילום: שאטרסטוק)

האם תקנות הקורונה ישונו בקרוב כך שיאפשרו לרשתות החיוניות למכור רק מוצרים חיוניים בדומה לצרפת ואנגליה? במסגרת דיון שנערך בבית המשפט העליון, בג"ץ הוציא צו על תנאי לממשלת ישראל המורה לה להסביר מדוע לא יתוקנו תקנות הקורונה באופן שיתיר לעסקים המקיימים פעילות חיונית למכור מוצרים שיוגדרו חיוניים, ואלו בלבד, בעת שנאסרת פעילותם של העסקים שאינם מקיימים פעילות חיונית.

במהלך הדיון פנה כבוד השופט סולברג את אל עו"ד ספדי עטליה "אם גברתי אומרת שיש חנות שמוכרת מוצרים לא חיוניים, גברתי אומרת שלא נאסור עליהם, אבל חנות שעד עכשיו לא מכרה צעצועים – למה לאפשר להם היום למכור אותם?".

במהלך הדיון, התייחסו השופטים על החלטות המדינה ואמרו: "ברגע שאמרו שצעצועים הם לא חיוניים – מדוע לא שמו ניילון שחור עליהם? מבחינה עובדתית, המדינה לא נתנה דעתה כלל על נושא הצדק החלוקתי – מי משלם יותר ופחות, בעולם הקורונה".

על רשתות הצעצועים, הוסיפו: "הם לא מבקשים היתרים, הם דווקא מבקשים איסורים – תשימו פרגוד שחור על מה שלא חיוני. חנות שעד כה לא מכרה צעצועים – למה לאפשר לה למכור אותם היום?".

כאמור, הדיון בנושא רשתות הצעצועים עידן 2000 וכפר השעשועים התקיים אתמול בית המשפט העליון, בהרכב השופטים סולברג, שטיין וקרא, אשר ציינו כי שיקולי הוגנות, שוויון וצדק חלוקתי לא הובאו בחשבון בתקנות. בעקבות כך, השופטים העירו למדינה כי סוגיה זו צריכה לבוא לידי תיקון.

עו"ד גדעון פישר ומתן גוטמן, המייצגים את רשתות הצעצועים, עמדו על כך שבג"ץ ייתן החלטה לאור החשש מהמשך המגבלות ובית המשפט קבע כי פסק הדין יינתן בקרוב (וכך היה חמש שעות לאחר מכן).

כזכור, הרשתות הגישו עתירה לבג"ץ בבקשה לפתור סוגיה של קיפוח, פגיעה בתחרות וגזל שנגרמים להם כתוצאה מתקנות הקורונה. במסגרת הפנייה של רשתות הצעצועים המייצגות 76 קמעונאים/זכיינים, דורשים מנהליה לשנות את התקנות וליצור אחידות בדרך מכירת הצעצועים או להתיר לכולם למכור גם פיזית או לאסור על כולם מכירה פיזית של המוצרים. עפ"י התקנות לחנויות צעצועים ודומיהן, אשר הוגדרו כלא חיוניות – הותר למכור את מוצריהן רק דרך אתרי האינטרנט.

בפועל, בגין פרצה בתקנות, במסגרתה חנויות ורשתות אשר הוגדרו כמוכרות מוצרים חיוניים, כגון רשתות מזון, פארם, כלי בית וחנויות קטנות אחרות, אשר נותרו פתוחות, בחרו להגדיל את היצע מוצרי הצעצועים ובנוסף שמו מוצרים אלה בחזית שיווקית והפרסומית בחנויותיהן. הן עושות כן כמובן "על חשבון" נתח השוק של החנויות שנותרו סגורות בהתאם לתקנות.

בעקבות הפסיקה של בג"ץ על המדינה להשיב לצו תוך 30 יום.

עו"ד גדעון פישר ועו"ד ד״ר מתן גוטמן, המייצגים את רשתות הצעצועים, אמרו לאחר מתן הצו: "זהו ניצחון ענק של הצדק וההיגיון בבג״ץ. אנו בטוחים כי כעת, לאחר ההחלטה של בית המשפט על מתן הצו על תנאי, ממשלת ישראל תפעל במהרה על מנת לתקן את התקנות, ותייתר מתן פסק דין חלוט של שופטי בג"צ".

עו"ד רועי כהן נשיא להב בתגובה על ההחלטה: "בית המשפט עשה צדק וחבל שזה מגיע אחרי שני סבבי סגרים ועשרות אלפי עסקים שניזוקו מהתנהלות המדינה , בימים אלה בהם בעלי העסקים נאחזים בשיניים לשמור על שרידות העסק שלהם וכשכולנו מצויים מרחק פסע מסגר שלישי, החלטת בית המשפט נחוצה מאין כמותה ובעצם מהווה הישג היסטורי לעסקים הקטנים בישראל. זעקתנו נפלה על אזניים קשובות וההגיון ניצח בקרב על הפרנסה. אני מברך את שופטי בית המשפט על ההחלטה ומקווה שהתיקון לתקנות אכן בוא יבוא".

לדברי בני גרינאפל מנכ"ל רשתות הצעצועים עידן 2000 וכפר השעשועים שהגישו את העתירה: "יש כאן אוזלת יד מצד המדינה שבחסות הקורונה פגעה וממשיכה לפגוע ולהפלות אלפי עסקים קטנים. זהו גזל. אנו מברכים את החלטת בג"ץ להתערב ולדרוש מהמדינה לשנות את התקנות ולאפשר חופש עיסוק ושיווין לעסקים הקטנים. אינני רופא ולא אפידמיולוג אנחנו מבקשים במסגרת המצב הנתון צדק, הגנה מפני הגזל שנוצר, רגישות והגינות. פנינו לבית הדין הגבוה לצדק ונראה שהצדק ניצח".

הכתבה הייתה מעניינת?

תוכן שאסור לפספס

0 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

טוען תגובות...
תוכן שאסור לפספס

עכשיו בכותרות
הנקראים ביותר
המדוברים ביותר